Pyszny, prosty bigos w wersji nieco odchudzonej. Według mnie równie pyszny co tradycyjny :) Składniki: mała główka białej kapusty 0,5kg kapusty kiszonej 2-3 filety z kurczaka kawałek kiełbasy słoiczek przecieru pomidorowego (200g) łyżeczka kminku pół łyżeczki majeranku papryka słodka 2 liście laurowe, ziele angielskie 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman pieprz, sól Przygotowanie: Biała kapustę szatkujemy i gotujemy na półtwardo(...)osolonej wodzie. Najlepiej w dużym garnku. W osobnym garnku gotujemy przez chwilkę kiszoną kapustę (nie płuczemy jej). Mięso i kiełbasę kroimy w kostkę. Posypujemy słodką papryką i polewamy sosem sojowym. Dusimy razem do miękkości. Z białej kapusty odlewamy wodę a następnie dodajemy do niej kiszoną kapustę, mięso z kiełbasą, przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy razem do miękkości
Ze smakiem i z pasjąPyszne, delikatne, bardzo sprężyste ciasto , z kapustą bardzo borowikową. Od kilku już lat pierogi z kapustą i grzybami przygotowuje u nas moja Córka. Dzisiejsze również. Do mnie należało przygotowanie kapusty i późniejsze ich mrożenie, do niej wykonanie reszty. Dotychczas bywały w wersji pszenicznej, dzisiaj dopracowałyśmy przepis na mąkę orkiszową. Są jeszcze smaczniejsze , no i zdrowsze. Gorąco polecam. My przygotowałyśmy(...)porcji wychodzi ok.50 sztuk. Składniki: - 625g mąki orkiszowej 750 - 250ml ciepłej wody - 50g miękkiego masła - 1 jajko ( średnie) - 2 żółtka - 1/2 płaskiej łyżeczki soli + trochę mąki do podsypywania + kapusta z grzybami, przygotowana wg tego p rzepisu W misie malaksera umieścić mąkę, dodać do niej miękkie masło i zacząć wyrabianie hakiem, następnie dodać jajko oraz 2 żółtka i sól
Smaczne ZdroweUwielbiana przez moją Rodzinkę surówka z młodej kapusty z dużą ilością świeżego koperku. Idealna jako dodatek do wiosennego obiadu. Ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju surówki z kapusty ale ta jest zdecydowanie moja faworytką. Nie potrzebuję do niej nawet oliwy, dodaję ją przed samym spożyciem, by kapusta zbyt mocno się nie zmorzyła. Bardzo łatwa i bardzo smaczna... ;-) Składniki: - 1 główka młodej(...)kapusty (moja miała 1kg po oberwaniu wierzchnich liści) - 1/2-1 pęczek koperku (zależy od wielkości) - por (mały kawałek białej części) - 2-3 łyżeczki ksylitolu (lub cukru) - 2 szczypty kwasku cytrynowego lub sok z cytryny - sól do smaku (ok.1/2-3/4 łyżeczki) - świeżo mielony pieprz (nie trzeba) - olej rzepakowy lub inny (ok.1-2 łyżki) Kapustę zszatkować lub drobno pokroić. Dodać do niej kwasek, sól , ksylitol
Smaczne ZdroweMoja mama zdradziła mi, że jadła niedawno bardzo pyszne roladki nadziewane kapustą kiszoną i grzybami. Tak mnie to zaciekawiło, że musiałam sama zrobić coś takiego. Akurat miałam schab i kiszoną kapustę a do tego troszkę świeżych kurek:) Długo się nie zastanawiając przygotowałam farsz i zrobiłam mięsne roladki. Całość poddusiłam w pysznym sosie z dodatkiem czerwonego wina. Wyszło bardzo smacznie... Składniki(...)schabu bez kości, 150g kiszonej kapusty, 300g kurek, cebula, pęczek szczypioru, 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, sól, pieprz, szczypta tymianku, szczypta estragonu, 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina, łyżka mąki pszennej, natka pietruszki do posypani. Wykonanie Kapustę umyć, posiekać, zalać odrobiną wody i gotować około 30 minut. Odcedzić. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć
Z miłości do słodkościrazem postanowiłem zebrać całą wiedzę i wszystkie wskazówki i zrobić go po swojemu - i wiecie co - UDAŁO SIĘ - smakuje jak ten od mamy ;) Co potrzebujemy na gołąbki : kapustę - najlepsza jest młoda 3 woreczki ryżu 500 gr mięsa mielonego - używam zawsze wołowo-wieprzowego 1 łyżeczka vegety 1 jajko kostka rosołowa Co potrzebujemy na sos pomidorowy: 5 dojrzałych pomidorów(...)krojone pomidory w puszcze (bez skórki) 2-3 papryczki chilli cebulę 2 ząbki czosnku odrobina oliwy śmietana 18% Przygotowanie gołąbków: Najlepiej jeśli mamy młodą kapustę wtedy wystarczy sparzyć ją wrzątkiem aby liście ładnie odchodziły, natomiast jeśli nie mamy młodej kapusty jak w moim przypadku to musimy wyciąć głąb w kapuscie ale wyciąć
Mechanik w kuchniJedną z naszych wigilijnych potraw jest kulebiak, koniecznie z kapustą i grzybami. Kulebiak to taki staropolski wielki pieróg. Robiony z ciasta drożdżowego, napełniony kiszoną kapustą i suszonymi borowikami przesmażone z cebulką. Jest bardzo sycący, jednak zawsze cały znika ze stołu jeszcze podczas wigilijnej kolacji:) To świetny dodatek do gorącego barszczu... Ciasto: 30g świeżych drożdży, 2 szklanki mąki pszennej(...)szczyptę gałki oraz resztę ciepłego mleka. Na koniec dodać drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty, 10 dużych suszonych borowików, cebula, 2 jajka, olej, sól, pieprz, kminek. Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Następnie przełożyć do garnka, zalać
Z miłości do słodkościPrzedstawiam Wam kolejną propozycję na odmianę zwykłych kotletów mielonych. nadziałam je blanszowaną kapustą oraz parówkami, które otrzymałam do testowania od firmy Nove z linii Natura. Roladki są bardzo sycące, smaczne, a kapusta nadaje im zielonego, wiosennego akcentu. Świetnie sprawdzą się jako danie główne, zaś pokrojone w plastry mogą służyć za przystawkę. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego(...)cebula, jajko, czerstwa bułka, 3/4 szklanki mleka, 3 liście kapusty włoskiej, 3 parówki bez E , 1/2 łyżeczki ostrej papryki (użyłam Kamis), sól morska ziołowa (użyłam Kamis), pieprz biały mielony (użyłam Kamis). Wykonanie Bułkę zalać mlekiem, odstawić na 30 minut, by zmiękła. Kapustę umyć, wykroić zgrubiałe nerwy. Zblanszować w osolonym wrzątku, odcedzić
Z miłości do słodkościSezon na młodą kapustę trwa, nie umiem przejść obok niej obojętnie. W mojej kuchni króluje bigos z młodej kapusty i gołąbki. Ale obowiązkowo do młodych ziemniaków robię kapustkę zasmażaną. Jest pyszna! Chyba nie muszę nikogo namawiać do spróbowania? Składniki : * główka młodej kapusty * sól i cukier do smaku * 2 łyżki masła * łyżka mąki pszennej Przygotowanie : Kapustę drobno posiekać i obgotować(...)miękkości. Przyprawić do smaku. Masło rozpuścić, zrumienić mąkę. Dodać do kapusty, zagotować. Można dodać świeży koperek
Magiczne Życie Martydodałam do piwa i mocno zamieszałam, zagotowałam. Jeśli powstaną grudki mąki - przetrzeć przez sito, aby uzyskać gładką konsystencję. Włożyłam do sosu mięso i podgrzałam. Podałam z domowymi pyzami i kapustą kiszoną. KAPUSTA KISZONA. (od Babci;) 400g kapusty kiszonej 2 - 3 średnie marchewki liść laurowy 4 ziarna pieprz 2 ziela angielskie 2 cebule smalec do smażenia Kapustę dokładnie przelałam zimną(...)wodą, opłukałam i ugotowałam do częściowej miękkości (woda powinna zakrywać kapustę). Odcedziłam. Cebulę posiekaną zeszkliłam na odrobinie smalcu. Wrzuciłam kapustę. Marchew starłam na tarce. Dodałam do kapusty wraz z przyprawami. Smażyłam do uzyskania odpowiedniej miękkości
W kuchni Karmel-itkitego, skoro jego już nie ma? Pić w samotności nie chce, nikt jej nie potowarzyszy, a wino stoi i czeka. W końcu jednak znalazło odpowiednie zastosowanie. GOLONKA W KAPUŚCIE Z POWIDŁAMI I WINEM. /własny, autorski;/ 4 porcje 4 golonki wieprzowe słoik kapusty kwaszonej 2 duże białe cebule 1/2 szklanki powideł 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki suszonego majeranku(...)kostka rosołowa mięsna (do smaku) Golonki płuczę, oczyszczam, jeśli są niedokładnie oczyszczone. Cebulę siekam drobno i przesmażam na patelni, wrzucając kapustę ze słoika, kiedy cebula będzie już zeszklona. Smażę przez chwilę. Do woreczka / rękawa do pieczenia wkładam połowę kapusty, połowę powideł, umieszczam golonki, wsypuję majeranek, dodaję rozkruszoną kostkę mięsną i zakrywam resztą powideł oraz kapusty. Wlewam do całości wino. Woreczek/r
W kuchni Karmel-itkiCiężko mi idzie ze świątecznymi przepisami. Ostatnio robiłam specjalnie dla Was paszteciki z kapustą i grzybami, ale niestety nie wyszły :( Piekarnik, którego używam w akademiku jest w okropnym stanie i nie nadaje się do niczego innego jak tylko podgrzewania. Ostatnio mi nawet muffinki nie wyszły, a w sobotę rano jak piekłam bułeczki to z góry się spaliły a w środku(...)będę próbować jeszcze raz, w normalnych warunkach. Trzymajcie kciuki! A dzisiaj wrzucam przepis na odchudzone łazanki - z indykiem zamiast żeberek. Możecie też je robić w wersji bezmięsnej, z samą kapustą i grzybami, wtedy będą idealne na wigilijny stół :) ŁAZANKI (5-6 porcji) Składniki: - 500 gram piersi z indyka, zmielonej - 400 gram pieczarek - 1 duża cebula - 500 gram makaronu łazanki - pół
Zgrabne Gotowanieoryginalny przepis na pierogi pochodzi z Włoch). Uwielbiam je, i robię cały rok z różnymi farszami, bo wg mnie pasuje do nich wszystko. Tym razem moje pierożki nafaszerowałam kiszoną kapustą z pieczarkami, a robiąc świąteczną ich wersję wykorzystam do środka kapustę z suszonymi grzybami. Takie pierożki + kubek czerwonego barszczu to dla mnie zestawienie idealne 💪😍 Pierożki można przygotować wcześniej i zamrozić(...)idealne! Składniki na ciasto: (na 23 szt) 1 szkl. mleka 1 szkl. mąki łyżka masła szczypta soli Do panierowania : jajka bułka tarta szczypta soli Na farsz: Ugotowana kapusta kiszona (wcześniej drobno pokrojona) z liściem laurowym i zielem ang. 1 cebula podsmażona na oleju wraz z ok. 250 g drobno pokrojonych pieczarek pieprz, sól, szczypta suszonego czosnku Wszystko
Walijskie Pichcenieprezentuje w przezroczystym naczyniu. Idealnie sprawdzi się na specjalne okazje. Gwarantuję, że ta sałatka uwiedzie każdego smakosza. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 jajka rozmiar M pół główki średniej pekińskiej kapusty 100 g żółtego sera cheddar 6 średnich ugotowanych ziemniaków 200 g szynki z kurczaka około 150 g marynowanej cebulki perłowej ( lub mniej, jeżeli nie przepadacie) 2 łyżki siekanego szczypiorku około(...)żółtek. Ścieramy na grubych oczkach białka i żółtka, ale do osobnych miseczek. Szynkę z kurczaka kroimy w kosteczkę. Ugotowane, ostudzone ziemniaki również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę szatkujemy. szczypiorek siekamy. Na spodzie miseczki najpierw wykładamy ziemniaki. Odrobinę solimy i pieprzymy. Warstwę ziemniaków smarujemy majonezem. ( tak dość obficie) Następnie wykładamy odsączoną cebulkę. Na cebulkę wykładamy szynkę. Następnie na szynkę
Olcia gotuje!amatorów ryżu multicooker the best. Do gołąbków ugotowałam na al'dente, program ryż, 30 minut, ryż suchy 1 kubek po śmietanie 330 ml, sól, woda 3 kubki, mam młodą kapustę, więc ryż podgotowany do farszu. Przy kapuście białej twardej, ryż dam suchy, taka kapusta potrzebuje dłuższego gotowania od młodej, więc ryż dobrze się ugotuje, taki ryż również do kotletów warzywnych
W Mojej Kuchni Lubięsuszonych pomidorów 2. Farsz z ziemniakami, oscypkiem i kurkami 3. Farsz z ziemniakami i kaszą jaglaną (ruskie bez nabiału) 4. Farsz z pieczarek i tofu 5. Farsz z kapusty świeżej i kiszonej 6. Farsz do pierogów wigilijnych z ciecierzycy 7. Farsz z pieczarkami i soczewicą 8. Farsz z kaszą jaglaną i soczewicą Wybierz ten farsz do pierogów wigilijnych, który najbardziej(...)pieczarek są lekkie i pełne smaku. Dzięki dodatku sosu sojowego mają intensywny, lekko mięsny smak. Ten farsz do pierogów wigilijnych jest moim ulubionym! SPRAWDŹ EBOOK 5. Farsz z kapusty świeżej i kiszonej Pierogi z kapustą, ale zarówno ze świeżą, jak i kiszoną. To ciekawe połączenie smaków, które doskonale się dopełniają. Do tego pieczarki lub suszone grzyby i powstają pierogi, które
Via Gusto