odwiedzin znajomych czy po prostu jako posiłek w ciągu dnia, Każda okazja może być dobra, by ją przygotować. Myślę, że warto zaznaczyć, że sałatka jest najlepsza w dniu przygotowania - kapusta wtedy jest przepysznie chrupiąca, w kolejnych dniach może stracić tą chrupkość i świeżość. Możemy oczywiście przygotować ją w jednym dużym naczyniu lub po prostu rozłożyć do mniejszych miseczek. Smacznego! Składniki(...)piersi z kurczaka 4 łyżeczki przyprawy Gyros 4 małe cebule 6 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1 kapusta pekińska majonez i ketchup pikantny Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawą i odstawiamy na 30 min. Następnie mięso smażymy i studzimy. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Kapustę pekińską siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Następnie układamy warstwowo
psgotujemysezonowych, świeżych warzyw. Zimą kiedy wybór warzyw jest ograniczony wyciągam sałatkę ze spiżarki i serwuję jako jarzynkę do obiadu. SKŁADNIKI: (na 9 słoików 1l) 2kg młodej kapusty 1kg czerwonej papryki 500g żółtej papryki 750g marchwi 5 średnich cebul pęczek natki pietruszki zalewa: 4 szklanki octu 4 szklanki oleju 8 szklanek wody 8 czubatych łyżek soli 24 płaskie łyżki cukru(...)oraz liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty WYKONANIE: Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nagranym do 100 stopni C przez 20 minut. Warzywa myjemy. Kapustę drobno szatkujemy a papryki kroimy w małą kostkę. Jeśli dysponujemy robotem kuchennym kapustę i papryki możemy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew kroimy w cieniutkie plasterki a cebule w piórka. Natkę drobno siekamy. Wszystkie
Pyry na Gazpieczarek. Składniki: Ciasto: 500 g mąki 30 g drożdży 250 ml ciepłej wody 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Farsz: 800 g kiszonej lub świeżej kapusty (użyłem świeżą) 3 średnie cebuli 2 ugotowane jaja garść suszonych grzybów leśnych 2 łyżki oleju łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki majeranku Kulebiak z kapustą i grzybami - przepis(...)Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem na 2-3 godziny w ciepłe miejsce, aż zwiększy swą objętość 3-4 razy. Dopóki ciasto rośnie zabieramy się za zrobienie farszu z kapusty i grzybów. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju przez ok. 2-3 min. Następnie grzyby odciskamy (wodę po grzybach zastawiamy), kroimy i dodajemy do cebulki
Kuchnia ŁukaszaPotrawka z kurczaka z ryżem (z przyprawą z kapustą kwaszoną Royal Brand) Składniki: - 2 udka z kurczaka - mała cebula - 2 średnie marchewki - 1 łyżka śmietany 18% - sól, pieprz - przyprawa Schab po beskidzku z kapustą kwaszoną Royal Brand (papryka czerwona, cebula, kapusta kwaszona, czosnek, kapusta suszona) dodatki: - gotowany ryż Przygotowanie: Mięso z kurczaka zalewam wodą, dodaję drobno posiekaną cebulę
Kuchnia co dniaSkładniki: liście kapusty filiżanka kaszy gryczanej niepalonej 250 gram kurek cebula, jajko sól pieprz pulpa pomidorowa bulion 1 szklanka świeże listki bazylii kilka ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie: 1. Z kapusty wykrój głąb, zagotuj wodę z solą, zacznij gotować kapustę 2. W garnku z osoloną wodą ugotuj kaszę gryczaną na sypko 3. Obierz i oczyść(...)pokrój w kostkę i uduś na patelni. 4. Ostudzoną kaszę przełóż do miski, dodaj jajko, sól, pieprz i kurki z patelni. Wymieszaj farsz. 5. Faszeruj farszem liście kapusty. 6. Układaj gołąbki w rondlu, zalej szklanka bulionu, gotuj ok 30- 40 minut. Dodaj pomidorową pulpę, popieprz, posól, posyp majerankiem lub bazylią. Gotuj kolejne 15 minut
AZgotuj!gołąbki są tak pyszne, aromatyczne dzięki świeżym listkom mięty i nasionom fenkułu, które podczas jedzenia uwydatniają warstwy smaku. Składniki: kapusta 1,5 szklanki bulionu warzywnego Nadzienie: puszka białej fasoli (jeśli nie przepadacie za puszkowaną to trzeba ją ugotować dzień wcześniej, żeby starczyło czasu na przygotowanie dania) szklanka ryżu u mnie jaśminowy pół(...)paseczki 1 tarta marchew na dużych oczkach pomidor bez skórki pokrojony w kostkę 1 spora cebula kostka sól pieprz Zblanszuj liście kapusty w osolonej wodzie. Przygotuj nadzienie: ugotuj ryż, z fasoli zrób pure. Dodaj do niego ugotowany wystudzony ryż, dodaj marchew, cebulę i zioła. Wymieszaj. Faszeruj liście kapusty
AZgotuj!Uwielbiam kiszoną czerwona kapustę. Wolę od tej białej. Kolor ale i możliwości doprawienia jej są ogromne. Sama także smakuje świetnie. 250 gram kiszonej czerwonej kapusty szczypta cynamonu olej rzepakowy opakowanie śledzi mało solonych czerwony pieprz winne jabłko szalotka koperek śledzie pokrój na małe kawałki ( ok 4 z jednego płata) jabłko i szalotkę pokrój w kosteczkę, wymieszaj(...)olejem wymieszaj ze śledziami na przemian kapustę dopraw cynamonem, oliwą i czerwonym pieprzem na talerzu układaj gniazdka z kapusty a na wierzch układaj śledzie dodaj koperek
AZgotuj!makaron łazanki bezjajeczny główka młodej kapusty pętko kiełbasy ( śląska, podwawelska ) 2 średnie cebule olej rzepakowy woda liść laurowy i ziele angielskie 2 łyżki mąki sól i pieprz Kapustę myjemy i szatkujemy. Wrzucamy do garnka i podlewamy szklanką wody. Dodajemy łyżeczkę soli, liść laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości. Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w drobną kostkę(...)oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę i smażymy do zarumienienia. Przekładamy do garnka z kapustą, dodajemy ugotowany makaron. Patelnie rozgrzewamy, dodajemy trochę płynu z kapusty, podsypujemy mąką i zasmażamy nie rumieniąc. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i ewent. solimy
Atlas SmakówKrokiety robię bardzo rzadko ale baaardzo lubię! Zdecydowanie jednak nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Trzy tygodnie przed Świętami to dobry czas na przygotowanie farszów z kapusty kiszonej. Przemrożona jest po prostu smaczniejsza! Można już zrobić gotowe pierogi i krokiety lub naszykować tylko farsz. Dziś zapraszam na krokiety mojej teściowej - chrupiąca skórka i smakowity farsz! 10 naleśników ( można(...)wykorzystać naleśniki wcześniej usmażone ) 0,5 kg poszatkowanej kapusty kiszonej 0,3 kg pieczarek 2 średnie cebule olej rzepakowy 2 jajka bułka tarta ziele angielskie, liść laurowy sól i pieprz Kapustę zalewamy wodą do całkowitego przykrycia i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i szatkujemy. Cebulę drobno pokroić, pieczarki poszatkować
Atlas SmakówBardzo smaczna, soczysta i delikatna surówka z białej kapusty. Pasuje do większości dań mięsnych, a i sama smakuje wybornie. Proporcje zalewy dają bardzo delikatny smak, bez wyczuwalnego smaku octowego. Surówkę można jeść od razu po zrobieniu lub odczekać aż nieco zmięknie. Składniki: 1/2 główki średniej wielkości białej kapusty 3 średnie marchewki 3 - 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki oleju rzepakowego(...)łyżki octu ryżowego, jabłkowego lub spirytusowego 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Przygotowanie: Kapustę umyć, oczyścić i drobno poszatkować. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Pozostałe składniki wlać do rondelka i gotować do rozpuszczenia się cukru. Kapustę, marchew, czosnek wymieszać, dodać pieprz i zalać gorącą zalewą
Kuchcik gotujedzisiaj przepis na ten specjał. Składniki: na 10-12 osób 1,5 kg cienkiej kiełbasy np podwawelskiej 1- 1,5 kg boczku, najlepiej chudego główka kapusty 10 marchwi 6 dużych cebul 5 pietruszek 2 kg ziemniaków pęczek natki pietruszki Wykonanie: Kiełbasę kroimy w półplasterki, boczek w plastry. Obieramy warzywa. Cebulę kroimy w półplasterki, ziemniaki , marchew i pietruszkę(...)kociołka wykładamy folią aluminiową. Robimy taki zapas folii żeby na bokach było jej dużo za dużo, aby można było potam owinać nią jeszcze górę potrawy. Na nią wykładamy liście kapusty. Obkładamy nimi też boki kociołka, aby nasze danie, było tymi liśćmi ,,otulone". Na dno wykładamy plastry boczku, na niego plastry ziemniaków, następnie marchwi i pietruszki. Wszystko posypujemy solą i pieprzem
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 1 główka młodej kapusty 100 g ryżu 500 g mielonego mięsa(gulaszowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewkę 1 łyżka masła pęczek kopru świeżego 2 łyżki sosu ajwar 1 małą śmietanę 18% sól, pieprz świeżo mielony 3/4 l bulionu warzywnego Wykonanie: Kapustę parzymy w gotowanej wodzie, oddzielamy liście, odkładamy do wystudzenia. Ryż gotujemy na sypko studzimy. Cebulę kroimy(...)grubych oczkach. Do wystudzonego ryżu dodajemy mięso, podsmażoną cebulę, startą marchewkę przeciśnięty czosnek przez praskę oraz pokrojony koperek, przyprawiamy solą, pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Wyrobiony farsz nakładamy na liście kapusty zwijamy w kształcie koperty. Układamy gołąbki w garnku wyłożonym 2 liśćmi kapusty zalewamy bulionem. Gotujemy 50 minut na wolnym ogniu. Odlewamy 1 szklankę wywaru wlewamy sos paprykowo-pomidorowy , śmietanę roztrzepujemy
kgwjanczewodoskonale smakuje również z dodatkiem kiełbasy, żeberek lub boczku. Potrzebne nam: - cebula - 2 litry bulionu warzywnego - 2-3 małe marchewki - 3 ziemniaki - pietruszka - por - 1/3 selera - pół główki kapusty - kiełbasa (1-2 kawałki) - 3 łyżki przecieru pomidorowego - sól - pieprz czarny - kminek - 3 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - łyżka oleju Przygotowanie: Do gorącego bulionu wrzucamy obrane i pokrojone warzywa(...)korzeniowe oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Gotujemy około 10 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, a kapustę szatkujemy. Wyciągamy z bulionu pietruszkę, por i seler, wyrzucamy. Do garnka z zupą wrzucamy ziemniaki, kapustę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy około 15 minut, do miękkości ziemniaków. Kiełbasę kroimy w talarki i podsmażamy na łyżce oleju, po czym
W poszukiwaniu inspiracjijeszcze nie dorobiliśmy się szklarni wszystko rośnie "pod chmurką", więc pewnie się domyślacie jaka duma nas rozpiera, gdy uda nam się coś wyhodować ;-) Tak też było z kapustą, posadziliśmy pięć- udała się jedna :-), ale za to jaka pyszna. Składniki na surówkę z młodej kapusty 1 główka młodej kapusty 4 marchewki 1/2 czerwonej papryki 2 ogórki małosolne 1 średnia cebula(...)łyżki siekanej natki pietruszki sól pieprz oliwa z oliwek lub olej Kapustę siekamy, solimy, dobrze mieszamy i odstawiamy na 20 minut by zmiękła. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ogórki w plasterki, a marchew i paprykę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy natkę, oliwę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe
Rozpustne gotowanieZawsze gdy przygotowuję gołąbki zostaje mi środek sparzonej kapusty włoskiej. Zazwyczaj nie wiadomo co z nim zrobić, ja robię ten właśnie kapuśniak. Jest to prosta i pyszna zupa, w sam raz na szybki obiad. Składniki na kapuśniak z włoskiej kapusty. kapusta włoska (to co zostanie z robienia gołąbków, lub 1/4 świeżej główki) 2 udka z kurczaka (bez skóry) 4 marchewki(...)garnka, dodajemy łyżkę przyprawy uniwersalnej, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy 2-2,5 litrami wody. Gotujemy 45 minut, następnie dokładamy pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki. Kapustę i por drobno kroimy i dodajemy do zupy, gotujemy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso, a do zupy dodajemy mąkę rozpuszczoną w śmietanie i koperek, zagotowujemy i doprawiamy
Rozpustne gotowanie