całego świata tego dnia dyskutują o ekonomicznej i gastronomicznej wszechstronności pasty, dzielą się kulinarnymi pomysłami i doświadczeniem, ale przede wszystkim ucztują i cieszą się jej smakiem. Łazanki z kiszoną kapustą Makaron z duszonym schabem Makaron inaczej - łazanki Makaron z kurczakiem Makaron ze szpinakiem Spaghetti Bolognese
Magiczne Życie MartyKlasyczne pierogi lubię tylko z kapustą i grzybami , ewentualnie nie pogardzę także tymi ze szpinakiem. Tym razem jednak poszalałam znowu z drożdżowym ciastem i tak oto powstały pyszne pieczone pierogi z pieczarkami. Zapraszam ! Gorąco polecam te pierogi na Wigilię. Składniki : * 1/4 kostki drożdży * szklanka ciepłego mleka * łyżka cukru * pół kg mąki pszennej * białko jajka * olej rzepakowy * szczypta soli
Magiczne Życie Martyroku na Wigilii będą u mnie dwie wersje krokietów, a właściwie dwa nadzienia. Jedno z kapustą i pieczarkami, a drugie z pieczarkami i żółtym serem. Polecam spróbować! Są idealne do barszczyku. Jutro na blogu pojawi się na pewno przepis na zakwas do barszczu czerwonego. Składniki : Naleśniki : * pół kilograma mąki pszennej * 2 jajka * szklanka mleka * 2 szklanki mineralnej wody gazowanej * łyżka
Magiczne Życie MartyTradycyjne pierogi z serem i ziemniakami. Ja akurat wolę ze szpinakiem czy kapustą i grzybami , ale ruskie dla rodziny też robię. Nie każdy lubi odsmażane pierogi, a potrzebuję przygotować obiad wcześniej, wtedy polecam obgotować pierogi w osolonym wrzątku. Przełożyć do naczynia do zapiekania , dodać cebulkę i akurat chwilę przed podaniem podgrzać. Są wtedy ciepłe i można spokojnie podawać na stół
Magiczne Życie Martyuczelnie czy do pracy. Do tego lekki sos, który możemy przelać do osobnego pojemnika. Smacznego! Składniki : * szklanka ugotowanego makaronu kolanka * filet z piersi kurczaka * szklanka drobno posiekanej kapusty białej * pół zielonego ogórka * garść czarnych oliwek * łyżka oliwy z oliwek * ulubione zioła i przyprawy * rzeżucha Sos : * pół dużego jogurtu naturalnego * 3 łyżki ketchupu * pieprz czarny
Magiczne Życie MartyUwielbiam pierogi ze szpinakiem i kiedyś dobre jadłam w żagańskim Duecie. Pani mi je poleciła, bo zawsze wybierałam te z kapustą i grzybami, a tak na wiosenną odmianę coś ze szpinakiem i fetą było strzałem w dziesiątkę. Później w domu kombinowałam z tymi smakami. Sam szpinak z przyprawami, z fetą czy innym serkiem. Ciekawe połączenie uzyskałam z kurczakiem. Miał
Magiczne Życie Martynajbardziej boisz? Burzy i węży 10) Czego byś nigdy nie zjadła? Pewnie jakiś robali 11) Jaka jest, Twoim zdaniem, najlepsza i najgorsza potrawa? Najlepsza to pierogi z kapustą i grzybami oraz wszystkie makarony, a najgorsza pewnie coś z kuchni mojej teściowej
Magiczne Życie MartyCześć :) Pewnie pamiętacie jak ostatnio pisałam o tym, jaki mam stosunek do zup... Zaczynam się powoli przekonywać i szukać przepisów w książkach, które mam na półce :) Miałam główkę kapusty, więc postanowiłam coś z niej wykombinować :) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCześć :)Dzisiaj przepis na (jak dla mnie) typowo śniadaniową i prostą sałatkę :)Można ją dowolnie urozmaicać np jajkami, majonezem itd :) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów
Pora coś zjeśćCześć :) Dzisiaj zaprezentuję Wam kolejny przepis z warsztatów z Majonezem Kieleckim , mianowicie byki ziemniaczane. Byki można inaczej nazwać knedlami, pyzami, kluskami śląskimi z nadzieniem :) Są bardzo
Pora coś zjeśćkoncercie, następnego dnia zostało mi dosłownie kilka zł na obiad i padło na pierogi, które miały piękną nazwę "tradycyjne". Oczywiście sądziłam, że znajdę w nich mięso lub kapustę, ale znalazłam duże zielone liście, ciągnące się i nie przyprawione, które okazały się szpinakiem. Oczywiście ich nie zjadłam i wracałam głodna ;-). Drugie podejście do szpinaku było przygotowane przez Mateusza, jednak
Pora coś zjeśćniespodzianka w składzie niezliczonej ilości tradycyjnych dań. Tutejsza kuchnia obfituje w zioła i chrzan, nadające daniom intensywny smak. Z Tarnowa przeniesiemy się do Miechowa . To właśnie tutaj dojrzewa kapusta charsznicka – podstawa regionalnych potraw. Kolejny będzie Nowy Targ . Letnią porą warto nieco się ochłodzić, co z pewnością ułatwią pyszne lody nowotarskie. Czy ktoś zatrzymał się na Podhalu
Pora coś zjeśćPost Sałatka z zupek chińskich, z kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojepołowie. Zamówiliśmy więc najpopularniejszą potrawę bieszczadzkiej kuchni, czyli PLACKI PO BIESZCZADZKU. PLACKI PO BIESZCZADZKU to po prostu placki ziemniaczane podane z mięsnym gulaszem i kwaśną śmietaną oraz czerwoną kapustą. Do wyboru były gulasze: wieprzowy, z sarny bądź z dzika. Wybrałam więc dzika, aby jeszcze bardziej poczuć się jak bieszczadzki juhas wracający z owcami z gór, zmożony głodem i zmęczeniem
W kuchni Karmel-itki