dish) and enjoy the dish with your date! Click here to read this in Polish: “Świąteczne gołąbki w sam na randkę z cudzoziemcem i tymi, którzy nie lubią kapusty”. Click on picture below
Food Polkakutra :) Oczywiście, wśród zakupionych okazów nie mogło zabraknąć flądry. Zrobiliśmy ją w najprostszy - i naszym zdaniem najsmaczniejszy sposób - obtoczone w mące i usmażone. Podane oczywiście z frytkami i kiszoną kapustą :) SKŁADNIKI 1 flądra na osobę sól pieprz cytrynowy mąka do obtoczenia PRZYGOTOWANIE Flądry oczyszczamy i obcinamy płetwy. Tuszki solimy (białą stronę) i odstawiamy na kwadrans. Doprawiamy
Moje Kuchenne Rewelacjeproblemem było to, że samotne wyjadanie sałaty na kanapkach jest długotrwałe, a taka sałata więdnie dość szybko. Przypomniał mi się sposób który widziałam gdzieś na internecie, co prawda z kapustą pekińską, albo włoską chyba lub jakąś taką podłużną sałatowatą (nie znam się niestety). Jeśli już część liści wyrwaliśmy pojawi nam się taki mały pieniek, wtedy do jakiejś miseczki nalewamy wody
W kuchni bez szafekznam osoby, która by ich nie lubiła. Podane tradycyjnie z kefirem czy maślanką, na słodko czy na słono smakują wybornie. Po węgiersku z pikantnym gulaszem i surówką z kapusty, wręcz uwielbiam. Dzisiaj proponuję placki "z recyklingu", czyli to co nam zostało z wczoraj. Ale pycha :) Składniki: 5 placków ziemniaczanych 1 średnia cebula 2 jajka 2 łyżki śmietany 1 łyżka masła
Gosia gotujepanierką. Na patelni rozgrzać ole i ułoćyć filety. Smażyć na srednim ogniu po około 4 minuty z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie tradycyjnie jest to kiszona kapusta i ziemniaki puree. Smacznego
Gosia gotujeolejem. Placki podawać bezpośrednio po przygotowaniu, przekładajac je gulaszem. Na wierzchu udekorować kleksem gęstej smietany i posypać słodką papryką. Ja swoje placki podałam z surówką z młodej kapusty . Smacznego
Gosia gotujekochać ? :) Składniki: 2 udka z kurczaka (0,5 kg) 50 dkg mlodych buraczków 30 dkg fasolki szparagowej 2 średnie młode ziemniaki 20 dkg białej kapusty 1 srednia marchewka 1 średnia cebula 10 cm pora 100 g słodkiej śmietany do zup 1 łyżka pokrojonego świeżego koperku 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku
Gosia gotujeniej rybę. Patelnię rozgrzać i wlać olej. Ułożyć rybę i piec z każdej strony po około 7 minut. Ja rybkę serwuję z ziemniaczkami i zawsze z kiszoną kapustą. Po prostu uwielbiam ten zestaw :) Smacznego
Gosia gotujezjadam za każdym razem z olbrzymią przyjemnością. Jej sekret tkwi zapewne w tym, że cebula znajduje się na pierwszym miejscu moich ulubionych warzyw. Za nią plasuje się pomidor, sałata, kapusta, cukinia i ogórek. Polecam zatem tę pyszną zupę cebulową. Składniki: 4 duże cebule 4 łyżki oleju tymianek 1 liść laurowy 1 litr bulionu warzywnego 100 g białego wina
Gosia gotujeKolejne po Kotletach ziemniaczanych i Krokietach z kapustą i boczkiem danie z gotowanych ziemniaków.Tym razem zapraszam na krokiety z żółtym serem i sosem ze świeżych borowików, wszak mamy na nie sezon. Zdecydowanie najbliższe mi smakowo połączenie, gdyż ser żółty i grzyby uwielbiam...polecam. Składniki na krokiety : 700 g ziemniaków 1 średnia czerwona cebula 2jajka
Gosia gotujewraz z zalewą... ( przepis na blogu ) 40 dkg fasoli jasiek 2 średnie ziemniaki 1/4 średniego selera 1 duża marchewka 1 średnia cebula 1/4 małej główki białej kapusty ( około 25 dkg) kila suszonych prawdziwków 150 g słodkiej dobrej śmietany ( u mnie Łowicz ) 1 czubata łyżka pokrojonego koperku 1 łyżka suszonego majeranku 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku
Gosia gotujechciałam ich umieszczać bo to w sumie nie przepis, a pomysł znany od lat, jednak jak się okazuje bardzo mało osób używa jarmużu w kuchni. A warto – to kapusta, która nie tylko ma wiele wartości odżywczych, ale także charakteryzuje się wspaniałym, lekko orzechowym smakiem. Teraz jarmuż jest dostępny w coraz większej ilości sklepów, więc dania z niego będą pojawiać
Poezja smakuwoli. WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas żołądki indycze (1-1,5 kg) i tacka warzyw (2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy). Wywar przecedzamy, gotujemy w nim obrane, pokrojone w kostkę ziemniaczki - jeśli wykorzystujemy kukurydzę z puszki to możemy dolać zalewę. Pokrojoną w kostkę
Wypisz WymalujSkładniki: -jedna gotowa tortilla pszenna lub kukurydziana -200g piersi z kurczaka -pomidor -pół średniego ogórka -liść kapusty pekińskiej -ćwierć papryki -kawałek cebuli -łyżka majonezu, śmietany lub jogurtu -łyżka oleju do smażenia -sól, pieprz, ostra papryka Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy lekko przyprawami i smażymy na jasno złoty kolor na oleju. Tortillę podgrzewamy lekko na rozgrzanej patelni
Tanie przepisy studenckieDziś zapraszam na kolejne danie bez mięska - kotlety z ziemniaków. Do kotletów podałam sosik pieczarkowy i surówkę z białej kapusty w wersji delikatnej bez czosnku i koperku. składniki: 1 kg wystudzonych ugotowanych ziemniaków 2 średnie cebule 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka majeranku gałka muszkatołowa słodka papryka biały pieprz bułka tarta olej do smażenia
Monia miesza i gotuje