mięsem mielonym. Składniki na sajgonki z warzywami i kurczakiem (kilkanaście sajgonek w zależności od tego jaką wielkość robimy): filet z kurczaka około 300 g duża marchewka czerwona papryka kapusta pekińska około 100 g kilka pieczarek (dałam 4 albo 5 średnich) cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki łyżka sosu sojowego sól pieprz papier ryżowy wybrany lub samodzielnie zrobiony(...)Podsmażyć. Wrzucić na patelnię cebulę, pokrojoną w piórka; paski pieczarek i cienkie słupki marchewki. Gdy marchewka zrobi się miękka dodać pokrojoną w słupki paprykę. Wyciąć twarde, białe części z kapusty, a następnie pokroić w drobne paseczki. Dodać na kilka minut przed końcem smażenia. Po zdjęciu z ognia / płyty doprawić farsz solą i pieprzem, wsypać posiekaną pietruszkę. Moczyć po jednym płacie
Karola gotujeczas na ich przygotowanie, a gołąbki bez zawijania są bardzo podobne w smaku i łatwiejsze w przygotowaniu. Polecam są bardzo smaczne i delikatne. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1/2 kapusty pekińskiej (może być też włoska) 1 woreczek ryżu 1 cebula 1 jajko 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki manny 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki(...)ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka mąki ewentualnie trochę cukru Ryż ugotować w osolonej wodzie nieco krócej niż zwykle. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i zeszklić na oleju. Kapustę drobno poszatkować. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać poszatkowaną kapustę, jajko, zeszkloną cebulę z czosnkiem, ryż i przyprawy. Wyrobić farsz i formować owalne gołąbki. Obtaczać w bułce tartej i usmażyć
talerz przyjemnościrewelacyjna. Smakowała wszystkim :-). Polecam Wam bardzo, bo sałatka na pewno będzie królem imprezy :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego ( u mnie indyk) główka sałaty lodowej lub pekińskiej 3 pomidory 2 cebule około 300 g pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 3-4 łyżki majonezu mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku 30 dkg sera żółtego chipsy(...)pieczarki dodajemy jeszcze troszkę oleju. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, podsmażamy, jak się nam zeszkli dodajemy mięso mielone. Smażymy, dodajemy sól, pieprz, paprykę. Po usmażeniu studzimy. Sałatę lub kapustę pekińską myjemy, dajemy posiekaną na dno dużej miski, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dajemy na sałatę. Oprószamy solą i pieprzem. Na pomidory dajemy mięso mielone
kruche babeczkiSkładniki: 1 pierś duża cebula kapusta pekińska 2 zupki chińskie (rosół) 1 surowa papryka czerwona 1 zielony ogórek puszka kukurydzy pieczarki ok. 20-30dag (ja to pominęłam) majonez Przygotowanie: Makaron z zupek chińskich pokruszyć i wrzucić do miski razem z tym proszkiem co jest w środku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć - dodać gorące do makaronu(...)makaronu i cebuli - mieszamy. Z papryki usunąć środek z nasionami, ogórek obrać,pieczarki ugotować i odcisnąć z wody - pokroić w kostkę dodać do miski. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Kapustę poszatkować. Dodać majonez i dokładnie wszystko zamieszać. Smacznego
charlotte gotujegramów ryżu białego, pojedyncza pierś z kurczaka, mała cebula, ząbek czosnku, około 1,5 centymetrowy kawałek świeżego imbiru, mała garść mrożonego zielonego groszku (nie z puszki), mała marchewka, kawałek kapusty pekińskiej (3-4 cm fragment główki), płaska łyżeczka sproszkowanej kurkumy, papryczka chilli (ilość według upodobań), sos sojowy, ewentualnie sól, olej, 1 jajko. Jak zrobić ryż smażony z kurczakiem? Ryż ugotuj(...)pokrój w cienkie płatki, skrop sosem sojowym, wymieszaj i odłóż. Czosnek i imbir drobno posiekaj, następnie rozetrzyj z odrobiną soli za pomocą widelca. Cebulę i marchewkę pokrój w kostkę, kapustę w małe kawałki, chilli w plasterki, groszek rozmroź, jajo wbij do szklanki i roztrzep. W woku lub na głębokiej patelni z cienkim dnem dobrze rozgrzej olej (około 3-4 łyżek
Kulinarna Polskasałatki krabowej może nasycić głód i być świetnym lunchem. Składniki: 1 opak. paluszków krabowych (250 g) 1 dojrzałe awokado 1 spory czerwony grejpfrut 3 jajka na twardo 1/2 małej kapusty pekińskiej 1/2 puszki ananasa 125 g sera żółtego w kawałku 1 mała czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki dressing: 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego lub zwykłego 1 łyżka majonezu(...)Cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Ananasa odsączyć, jeśli jest w plastrach – pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę obrać i pokroić w kostkę ok. 1 cm, tak jak awokado. Kapustę posiekać. Wymieszać ze sobą składniki. W osobnej miseczce przygotować dressing, polać nim sałatkę i delikatnie dokładnie wymieszać. Sałatkę krabową z grejpfrutem można podawać jako przystawkę, danie lunchowe lub dodatek, także
Pociąg Do Kuchnijajka - 3 łyżki mąki kukurydzianej - 1 łyżeczka słodkiej papryki - sól, pieprz - zioła: oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek (u mnie przyprawa włoska Sonnentor z dodatkiem czosnku) - szczypta chilli sałatka: - pomidory koktajlowe - kapusta pekińska - ogórek - cebula - kukurydza konserwowa dodatki: - sos czosnkowy - 4 placki tortilli Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Kroję fileta z kurczaka wzdłuż na grubość około 1,5 cm, a każdy(...)pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: 15 minut Przygotowuję sałatkę. Obieram ogórka. Pomidory i ogórki kroję na plasterki. Cebulę siekam drobno. Liście kapusty rwę na mniejsze kawałki. Placki tortilli podgrzewam na suchej patelni z każdej strony przez 20 sek. Na ciepłym placku rozsmarowuję sos czosnkowy, układam warzywa, a na to nakładam gotowe nuggetsy. Wszystko
Kuchnia co dniasię skusi na takie leniwe gołąbki? Składniki: Na leniwe gołąbki: około 850-900 g mięsa mielonego 150 -180 g ryżu 1 duża cebula 2 małe jajka pół mniejszej kapusty pekińskiej opcjonalnie: około 4-5 łyżek bułki tartej do smaku (po łyżeczce): sól, czarny mielony pieprz, słodka czerwona papryka olej do podsmażenia składników Na pomidorowy sos: 2 opakowania krojonych pomidorów(...)sałatka – u mnie pyszna sałatka obiadowa buraczki z papryką Moryń Przygotowanie: Ryż gotujemy i studzimy. Do dużej miski przekładamy mięso mielone, dodajemy nasz ugotowany ryż i drobno posiekaną kapustę. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do reszty składników. Następnie dodajemy jajka, doprawiamy całość przyprawami i zaczynamy dłonią wyrabiać masę. Jeśli masa wyda się za luźna
Słodkie okruszkismażenia Frytki: 4 większe lub 5 mniejszych ziemniaków 0,5 litra oleju 1-2 łyżeczki soli Surówka: 1-2 pomidory 1-2 ogórki gruntowe 1 czerwona cebula 1/3 kapusty pekińskiej Dodatkowo: Sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ (klik) Sos chilli lub meksykański lub ketchup *** Filety z kurczaka kroimy w paseczki, przekładamy do miski, polewamy olejem, mieszamy. Posypujemy przyprawą kebab(...)obieramy, kroimy w słupki i smażymy w mocno rozgrzanym oleju na rumiano. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i solimy *** *** Pomidory i ogórki kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy a cebulę kroimy w piórka. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy *** *** Na talerzu układamy porcję frytek, porcję sałatki i porcję mięsa. Całość (lub tylko mięso
Blog z Apetytemłyżka sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 150 ml bulionu lub rosołu pieprz 2 cebule 1 łyżeczka posiekanego czosnku 1 łyżeczka posiekanego imbiru 1 papryka pokrojona w kostkę posiekana kapusta pekińska - tyle co papryki fasolka szparagowa - opcjonalnie (u nas tym razem bez) kilka różyczek brokuła - opcjonalnie (u nas bez) MARYNATA: 1 jajko 1 łyżeczka sosu sojowego (najlepiej ciemny) 1 łyżeczka(...)kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję. Dodajemy mięso i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Kiedy mięso się marynuje, kroimy warzywa. Wszystko w kostkę, jedynie cebulę w grube pióra, a kapustę drobno szatkujemy. Jeśli używamy szparagówki, obcinamy jej końce i rdzeń i kroimy na pół. Różyczki brokuła rozdzielamy na drobniejsze. W woku rozgrzewamy olej, powinno być go tyle, aby mięso było
Kuchnia od dwojgaswoją osobną porcję :) Składniki: 6-8 średnich ziemniaków olej do smażenia 1 pojedyncza pierś kurczaka 1 łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros) 10 dag żółtego sera 1/2 kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 ogórek świeży Sos: 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz 1-2 ząbki czosnku oraz foremki aluminiowe Sposób przygotowania: 1. Składniki na sos wymieszać razem(...)Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Usmażyć na rumiano w gorącym oleju. Odstawić do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Ogórka i pomidora pokroić w półplasterki. Kapustę drobno poszatkować. 2. Przygotować 3-4 małe foremki aluminiowe (1 foremka na jedną osobę). Na dno włożyć frytki. Na frytki położyć kurczaka. Przykryć startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Na Ciasteczkowych Papierachświeżego łososia imbir o dł. 10cm 2 czerwone papryczki chilli świeża kolendra szczypiorek 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki cukru + kapusta pekińska do wyłożenia parownika 1. Sos rybny, sos sojowy, olej sezamowy i cukier łączymy, mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy na bok. 2. Imbir obieramy i kroimy w słupki. Szczypior(...)tniemy ma długie paski. Paprykę kroimy w paseczki, pozbywając się nasion. 3. W bambusowym parowniku układamy liść lub dwa kapusty pekińskiej (żeby sos nie wyciekał). Wrzucamy połowę imbiru, szczypioru i papryki. Układamy nasze filety z łososia skórą do dołu, polewamy przygotowanym wcześniej sosem i przykrywamy resztą składników. Na koniec pęczek świeżej kolendry. Zamykamy i gotujemy na parze 20 minut
Tajskie smakisosem na bazie majonezu. Surówka colesław z chrzanem i musztardą. Sałatka wyśmienicie smakuje z dodatkiem kukurydzy albo ananasa, a zamiast ze świeżej kapusty, surówkę colesław można zrobić z kapusty pekińskiej lub czerwonej. Surówka colesław - przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Surówka colesław to wyjątkowo smaczny i popularny na całym świecie dodatek do obiadu. Surówka świetnie komponuje się z pieczonym(...)Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na surówkę colesław. Surówka colesław fot. Moja Książka Kucharska Surówka colesław składniki i przyprawy: 1 niewielka główka białej kapusty 1/2 cebuli sałatkowej 1 mała marchewka 1 małe jabłko sos do surówki colesław: 5 łyżek majonezu 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 1 łyżka musztardy (ulubionej) 1 łyżka chrzanu
Moja Książka Kucharskaprzy tym do jej zrobienia nie potrzeba wcale wielu wyszukanych składników. Składniki: 1 średnia cukinia puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1/2 kapusty pekińska 2 duże ziemniaki 25 dag kiełbasy (użyłam podwawelskiej) 20 dag żółtego sera 2 l bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz natka pietruszki tłuszcz do smażenia Sposób(...)garnka. Wlewamy bulion. Zagotowujemy. Do zupy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w cienkie paski paprykę i cukinię (pokrojoną w półplasterki). Gotujemy przez ok. 15 minut. Kapustę szatkujemy, kukurydzę odsączamy na sitku. Żółty ser ścieramy na tarce. Resztę składników dodajemy do zupy. Dokładamy koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Danie przed
Pobite gary BarbaryCZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 250 g makaronu mie, mała papryka czerwona, około 350 g polędwiczki wieprzowej, dwie garście posiekanej kapusty pekińskiej, garść posiekanego szczypiorku, 1 cm posiekanego imbiru, 2 mniejsze ząbki czosnku, mała cebula, łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, łyżka oleju; sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki jasnego(...)czosnek siekam - całość podsmażam około 1-2 minuty na rozgrzanym oleju. Następnie wrzucam imbir i mięso, smażę 4 minuty często mieszając, aby mięso równomiernie się usmażyło. Na koniec wrzucam kapustę, mieszam, powoli dodaję sos, ponownie mieszam. Gotuję kolejne 2 minuty. Całość mieszam z makaronem i szczypiorkiem
JejKuchnia