Sałatka z wędzoną rybą 252Składniki: 200 g kapusty pekińskiej 200 g wędzonej ryby, u mnie trewal 2 jajka 1 puszka groszku 2 ogórki kiszone lub małosolne 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz … Czytaj dalej Sałatka z wędzoną rybą
czarrna od kuchni
Kotlety drobiowe (mielone) 168kaszą lub ziemniakami (gotowanymi, smażonymi, pieczonymi). Do kotletów drobiowych polecam też… * Surówkę z marchewki * Surówkę ze świeżej kapusty „Colesław” * Kalafiora duszonego w śmietanie * Cukinię smażoną w cieście * Sałatkę obiadową z pomidora i ogórka kiszonego * Sałatkę obiadową z cukinii * Pomidory w śmietanie A na deser coś słodkiego… – Trufle kokosowe
Kulinarny S.O.S.
Kotlety drobiowe (mielone) 169kaszą lub ziemniakami (gotowanymi, smażonymi, pieczonymi). Do kotletów drobiowych polecam też… * Surówkę z marchewki * Surówkę ze świeżej kapusty „Colesław” * Kalafiora duszonego w śmietanie * Cukinię smażoną w cieście * Sałatkę obiadową z pomidora i ogórka kiszonego * Sałatkę obiadową z cukinii * Pomidory w śmietanie A na deser coś słodkiego… – Trufle kokosowe
Kulinarne S.O.S.
Zrazy wołowe – roladki wołowe 113też proszony obiad. Prosto, bardzo smacznie i treściwie, praktycznie zawsze wychodzi, idealne z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty naprawdę polecam. Zrazy wołowe: Składniki 750g wołowiny pieczeniowej (rostbef, zrazowa, krzyżowa) 200g boczku wędzonego, surowego 2 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 3 ząbki czosnku 2 cebule 15g suszonych grzybów leśnych Musztarda Sól Pieprz 200ml bulionu wołowego 1 łyżka mąki pszennej(...)niedużą ilością soli, z jednej strony nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smarujemy po jednej łyżeczce musztardy, następnie układamy cieniutko pokrojone plasterki boczku oraz po jednym słupku ogórka kiszonego i papryki. Tak przygotowaną wołowinę zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. W głębokim rondlu rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju, wsypujemy cebulę i smażymy do momentu, aż się zeszkli(dwie do trzech
Księga-Smaku
Sałatka z buraków kiszonych i pieczonych 158Sałatka z buraków kiszonych i pieczonych – podwójnie buraczkowa, zaskakująco smaczna, zdrowa i tania. Buraków ostatnio jemy całkiem sporo, bo na czas izolacji domowej tej pandemii kupiłam worek buraków, marchewki, kapusty, cebuli i ziemniaków. Podstawowe warzywa, tanie, sezonowe i co ważne takie, które mogą długo poleżeć w lodówce / spiżarni . Bardzo uniwersalne, wiele pysznych dań można z nich przygotować. Część buraków
Dorota Smakuje
Sałata masłowa ze śmietaną do obiadu 132dodatki do obiadu, które mogą Ci się spodobać: Tarte buraczki z jabłkiem do obiadu Mizeria ze śmietaną Surówka z czerwonej kapusty Szybkie pikle z ogórka do obiadu Sałata zielona z pomidorami i śmietaną do obiadu Surówka z kiszonych ogórków i cebuli do obiadu Cytrynowo-ziołowe ziemniaki pieczone Ziemniaki z patelni z chili, czosnkiem i curry Ryż libański z makaronem vermicelli
Moja Książka Kucharska
Rolada z wołowiny 152wołowego. Roladę wołową najlepiej więc przygotować dzień wcześniej, a potem tylko podgrzać i podać ją w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty . Składniki na roladę wołową 800 g wołowiny 250 g boczku wędzonego 1 duża cebula 2 ogórki kiszone 3 łyżki ostrej musztardy 750 ml wody lub bulionu wołowego 2 łyżki mąki pszennej pieprz i sól do smaku olej
niecodziennikpary
Najlepsze domowe burgery 159ulubiony sos np. czosnkowy, BBQ, musztardę. Na dolną część bułki nakładaj kolejno sałatę, usmażonego kotleta, 2 plasterki pomidora, 3 plasterki ogórka kiszonego, czerwoną cebulę. Domowe burgery najlepiej smakują z dodatkiem domowych frytek z ziemniaków i świeżej surówki z kapusty. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najlepsze domowe burgery 2020-01-06 Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 2019-12-29 Domowy
To Musisz Wiedzieć
Młoda kapusta 188moim rodzinnym domu, ale tak jak mama nie gotowała często kapusty, także rzadko sięgała po bigos. Polubiłam ją dopiero jakiś czas temu, doceniając za prostotę i szybkość przygotowania. No i oczywiście pyszny lekko słodki smak i delikatność. Zapraszam do innych przepisów na dodatki do obiadu: – ogórki kiszone – pikantny sos pomidorowy – domowa musztarda – ziemniaki nakrajane – podstawowy
nietylkopasta.pl
Jajka wielkanocne – 8 przepisów na jajka faszerowane i inne przepisy z jajkami! 148jajkami! Jajka są panierowane i nadziane farszem z sokiem z ogórków kiszonych. ZOBACZ PRZEPIS Tort jajeczny ze szpinakiem Wytrawny tort przekładany chlebem. To połączenie dwóch kremów jajecznych – jeden ze szpinakiem, a drugi z serkiem topionym. ZOBACZ PRZEPIS Warstwowa sałatka z jajkiem i rzodkiewką Lekka sałatka z kapustą pekińską i papryką konserwową. Dzięki rzodkiewce sałatka świetnie pasuje do wiosennego klimatu
Via Gusto
Zupa ze świeżych ogórków 147zupami stoi, to wiedzą chyba wszyscy. Jesteśmy w stanie przygotować zupę chyba ze wszystkiego - z dyni, cukinii, kalafiora, brokułu, brukselki, kapusty, wiśni... Wymieniać można niemal bez końca. Jedną z najpopularniejszych zup w Polsce jest ogórkowa - tradycyjnie przygotowywana z kiszonych ogórków. Co byście jednak powiedzieli na zupę ogórkową, ale ze świeżych ogórków? Jest zaskakująco pyszna, a do tego łatwa w przygotowaniu
Z notatnika dietetyka
Niedziela: Hamburger idealny ze stoutem 254spód delikatnie się przyrumieni. Na dolną część bułki kładziemy sałatę, na nią burgera, dalej idzie plaster sera, pomidor, ogórek kiszony i krążki cebuli. Kompozycja to zresztą absolutny free style. Buregra podajemy z pieczonymi frytkami i surówką np. kapusty pekińskiej. Artykuł Niedziela: Hamburger idealny ze stoutem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz
Krupnik jaglany z kapustą czerwoną 170spokojnie jeszcze by sobie poleżała. Znalazłam jednak na nią pomysł. Połowa poszła do kiszenia na zakwaś i chrupiącą kiszonkę (przepis wkrótce) z drugiej połowy powstał duży prawie 5 litrowy gar zupy, który rodzina pięcioosobowa jadła przez dwa kolejne dni na lunch. PRZEPIS NA KRUPNIK JAGLANY Z KAPUSTĄ CZERWONĄ Składniki na krupnik: 1 cebula 1/2 małego pora 3 łyżki oliwy
Dorota Smakuje
Przepis na zrazy wołowe zawijane 8843Mięso na zrazy najczęściej tnie się w cienkie plastry, dokładnie rozbija tłuczkiem i faszeruje różnymi dodatkami np. u nas tradycyjny farsz do zrazów zawijanych to boczek lub słonina, słupki kiszonego ogórka, ósemki cebuli, musztarda sarepska, czasami czerstwe pieczywo, również grzyby leśne. Rolady mięsne następnie się podsmaża i dusi z cebulą, można je zabielić śmietaną, lub dusić w naturalnym sosie. Naturalny(...)rolady z indyka. Polecam również przepis na zrazy bite, czyli tradycyjne bitki wołowe z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Składniki na 8 zrazów: 8 plastrów wołowiny 8 łyżeczek musztardy sarepskiej Kamis sól morska i pieprz czarny Kamis 2 x ogórek kiszony z chili plaster boczku 3 cebule 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia wykałaczki Plastry
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SAŁATKA WARZYWNA MARYNOWANA 204minut. Obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Wkładamy do miski 1. Ogórki kiszone kroimy w talarki i wkładamy do miski 2. Paprykę umytą i oczyszczoną z nasion kroimy w paski i wkładamy do miski 3. Cebulę kroimy w piórka wkładamy do miski 4. Kapustę szatkujemy i wkładamy do miski 5. Do słoika (0,9 litra) wkładamy: 1/2 łyżeczki czarnego
Przepisy kulinarne babci Antoniny