kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:3/414)

Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami 138

moje ulubione pierogi. Po ugotowaniu i odsmażeniu są podwójnie pyszne!    Składniki : Ciasto : * 2 szklanki mąki pszennej  * 2/3 szklanki wrzątku * szczypta soli  Nadzienie : * kilogram kapusty kiszonej * 2 garście suszonych grzybów * duża cebula * 4 łyżki oleju rzepakowego  * sól , pieprz    Przygotowanie : Przesiać mąkę do miski, posolić. Wlać wrzątek i zamieszać łyżką. Wyłożyć na blat i zagnieść(...)ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Odłożyć na 15 minut i przykryć ściereczką. Grzyby dzień wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie. Ugotować razem z kiszoną kapustą. Drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Wymieszać farsz i przyprawić. Ciasto cienko rozwałkować. Wykroić krążki, nadziewać farszem i zlepić

Magiczne Życie Marty
Surówka z kiszonej kapusty 219

Składniki: 400 g kapusty kiszonej 2 marchewki 1 cebula olej rzepakowy Przygotowanie: Kapustę siekamy i przekładamy do miski. Obrane marchewki ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty razem z posiekaną cebulą. Skrapiamy olejem rzepakowym, mieszamy

Moja smaczna kuchnia
Łazanki z kiszoną kapustą 177

wersji wigilijnej pamiętajcie by nie dodawać mięsa ani kiełbasy. Jednak na drugi dzień jest jeszcze smaczniejszy ten makaron, więc śmiało polecam !  Składniki : * makaron łazanki  * pół kg kapusty kiszonej * 6 grzybów suszonych * duża cebula * kawałek kiełbasy bądź wędliny - w wersji wigilijnej pomijamy * łyżka oleju rzepakowego * sól , pieprz , majeranek    Przygotowanie : Kapustę gotujemy razem z grzybami aż do miękkości

Magiczne Życie Marty
Przepisy na wigilię: Kapusta kiszona last minute 86

jabłkiem. My jednak uważamy, że postna kiszona kapusta szykowana z myślą o wigilijnym stole musi być prosta, jak wszystkie dania tego dnia. Nie potrzebuje dodatkowych aromatów, bo kapusta z grzybami ma pachnieć grzybami i kapustą. Jeśli chcesz zakisić kapustę z myślą o bigosie, wtedy proszę bardzo, można a nawet trzeba ją aromatyzować. Kiszona czy kwaszona My co roku przed Wigilią(...)kapusty. Kiedy poszatkujesz świeżą kapustę pewnie się zdziwisz, że to wszystko pomieści się w dwóch słojach – kapusty będzie cała duża misa. Zmieści się:) Musisz tylko dobrze odcisnąć świeżą kapustę i mocno ubić ją w słoikach. Składniki: Główka kapusty, najlepiej o wadze około 2 kg 2 łyżki soli 4 ziarenka ziela anielskiego 2 litrowe słoiki Przygotowanie: Krok 1 Kapustę umyj

Niedzielny kucharz
Przekąska z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą i pieczarkami 226

Niedawno dostałam od rodziców pyszną kapustę kiszoną - oczywiście ich własnej roboty, więc przyszedł mi do głowy pomysł, jak ją zaserwować. Spróbujcie, a nie pożałujecie :)  Składniki: 1 op. ciasta francuskiego, 30 dag kapusty kiszonej, 1 marchewka, 40 dag pieczarek, 2 łyżeczki kolendry (ja użyłam w ziarenkach i roztarłam je w moździerzu), 2 łyżeczki miodu, masło do wysmarowania formy, oliwa

Delicious Titbits
Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą 209

minimum :). Danie to jest nie tylko bardzo smaczne , ale dośc szybkie w przygotowaniu :) Składniki dla 4 osób. Potrzebne są : - makaron typu łazanki ( ja użyłam ) 440 g - opakowanie - 0,5 kapusty kiszonej ( jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to przelac ja wodą ) - średnia cebula - 30 dag kiełbasy podwawelskiej - sól i pieprz - oliwa Ugotowac makaron w osolonej wodzie . Kapustę pokroic drobno. Na patelni

Słodkości i nie tylko
Jabłka faszerowane duszoną kiszoną kapustą 186

jadły. Czerwona kapusta w ostateczności mogła by być - ale po pierwsze nie przepadam za nią , po drugie nie było pod ręką , a po trzecie akurat rozpędziłam sie na obgotowywanie kiszonej kapusty na różne sposoby to odrobinę użyłam do nadziania jabłek. Muszę przyznać , że w tej formie kapusty duszonej jeszcze nigdy nie robiłam. I to był błąd - jest fantastyczna i doskonale

Buniabaje w kuchni
Kluski leniwe z kiszoną kapustą 265

wody , mieszamy , jak wypłyną, gotujemy ok 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.Możemy podawać  z podsmażoną , cebulką tartą bułką lub na składko.  Do swoich zaserwowałam jeszcze surówkę z kiszonej kapusty. SMACZNEGO Zarabiaj w prosty sposób

W kuchennym oknie Ewy
Surówka z kiszonej kapusty i suszonych śliwek 173

Prosta surówka .lekko kwaskowata.. z nutką słodkości ..śliwek suszonych.. 30 dkg kiszonej kapusty kilka  śliwek suszonych Kresto 1 marchewka 1 cebula  1-2 łyżki oleju pieprz i cukier do smaku szczypiorek Kapustę odcisnąć i w razie potrzeby poszatkować.Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach.Śliwki namoczyć, a następnie pokroić w paseczki

Moje domowe kucharzenie
Kapuśniak z kiszonej kapusty 146

Jedno danie na obiad, czyli kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach. Potrzebujemy: -3-4 żeberka mięsne -0,5 kg kiszonej kapusty -liść laurowy -ziele angielskie -majeranek -warzywko lub sól i cukier do smaku    Do garnka wlewamy ok. 2,5 l zimnej wody. Wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe i wkładamy żeberka. Zagotowujemy, zbieramy "szum(...)następnie dokładamy kiszoną kapustę.    Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości żeberek ( ok. 1 godz.).    Wyławiamy żeberka i obieramy z mięsa. Mięso dzielimy na małe cząstki i dodajemy je do garnka z kapustą. To jest moment, kiedy doprawiamy do smaku, czyli dodajemy warzywko lub sól i cukier a także majeranek. Chwilę gotujemy i gotowe.    Kapuśniak

Maminek kulinarny
Domowa kapusta kiszona 200

Powoli zaczynamy wielkie odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia więc jest to ostatni czas, aby przygotować domową kapustę kiszoną. Kto z nas nie gotuję wielkiego gara bigosu na ten czas. Kapustę można bardzo szybko zrobić, ja robię ją do słoika jest wtedy bardziej chrupka i nie puszcza tyle soku co w garnku z kamionki przyciśnięty najczęściej talerzem. Jako dziecko pamiętam(...)kapusty 20 dag soli = na 1 kg kapusty 2 dag soli) - czysty duży słoik   SPOSÓB WYKONANIA: - kapustę obieram z brzydkich liści, ważę, aby wiedzieć ile soli przygotować do kiszenia - kapustę szatkuję  na tarce (tarka do kapusty) jeśli takiej nie posiadamy tniemy ja na wąskie paseczki nożem - obieram marchew i trę ja na tarce do warzyw na największych oczkach

Basia w kuchni
Domowa kapusta kiszona 178

Powoli zaczynamy wielkie odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia więc jest to ostatni czas, aby przygotować domową kapustę kiszoną. Kto z nas nie gotuję wielkiego gara bigosu na ten czas. Kapustę można bardzo szybko zrobić, ja robię ją do słoika jest wtedy bardziej chrupka i nie puszcza tyle soku co w garnku z kamionki przyciśnięty najczęściej talerzem. Jako dziecko pamiętam(...)kapusty 20 dag soli = na 1 kg kapusty 2 dag soli) - czysty duży słoik SPOSÓB WYKONANIA: - kapustę obieram z brzydkich liści, ważę, aby wiedzieć ile soli przygotować do kiszenia - kapustę szatkuję  na tarce (tarka do kapusty) jeśli takiej nie posiadamy tniemy ja na wąskie paseczki nożem - obieram marchew i trę ja na tarce do warzyw na największych oczkach

Basia w kuchni
Dorsz z zasmażaną kapustą kiszoną z miodem i kminkiem 213

Zakasałam czym prędzej rękawy i ruszyłam do kuchni. Z każdej wycięłam odpowiednie filety, po czym zamarynowałam w soli,pieprzu ziołowym i soku z cytryny.   Jako dodatek przygotowałam kapustę kiszoną (prawdziwą kiszoną! ;). Pokroiłam ją na mniejsze kawałki...   ... i przesmażyłam na oleju z miodem i kminkiem, dodając odrobię soku z cytryny, soli i pieprzu. Dorsz po godzinie był gotowy

Sajkofanka smaku
Kassler z kiszoną kapustą pieczony w rękawie 197

wymaga tez dodatkowych przypraw. Kto zna to danie wie jakie jest smaczne,sycace, idealne na zimowa pore.A upieczone w rekawie robi sie wlasciwie samo.Ma jeszcze jedna dodatkowa zalete,zapach kiszonej kapusty,ktory nie kazdy lubi nie roznosi sie po calym domu.Zapraszam do przepisu. Skladniki : 1,2 kg Kasslera (u mnie karczek) 0,7-0,8 kg kiszonej kapusty 1 kwasne(...)jablko 200 ml cydru lub soku z jablek 3 listki laurowe okolo 65-70 cm folii do pieczenia Wykonanie: Uzywalam wlasnej kiszonej kapusty z zimowych zapasow ( stad tyle marchewki).Jesli uzywacie kupnej nalezy odcisnac kapuste z nadmieru soku. Jablko obrac,pokroic na czastki,wykroic gniazda nasienne. Wlaczyc piekarnik i nastawic na 200°C lub z nawiewem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!