wymaga spełnienia kilku zasad. Sprawdź ile dać soli do kiszenia kapusty. Jaką rolę spełnia sól w kiszonkach? Dowiedz się jaka sól sprawdzi się najlepiej oraz czym się kierować przy wyborze kapusty. Lubicie pierogi lub krokiety z kapustą i grzybami? Ja uwielbiam! A może wolicie na obiad karkówkę w kapuście kiszonej? Mnóstwo potraw wykonasz właśnie z kiszonej kapusty. Nie wyobrażam sobie(...)poszatkowanej kapusty dodaję od 18 do 20 g soli (1 łyżka). Sól powinna być szara, niejodowana. Każdą warstwę 1 kg kapusty oprószam solą, pozostałymi przyprawami i innymi warzywami. Na każdy 1 kg kapusty daję 200 g startej na grubych oczkach marchewki. Każdą warstwę 1 kg kapusty ugniatam rękoma lub tłuczkiem, aby puściła sok. Kapusta musi być mocno zbita. Kiszenie warzyw
Ania gotujePlacki z kiszonej kapusty Ukraiński przepis na fuczki bieszczadzkie. Placki z kiszonej kapusty nazywane fuczki to smaczne i tanie danie kuchni ukraińskiej i polskiej popularne w Bieszczadach. Proste placki z kapusty kiszonej i ciasta naleśnikowego są dobrą alternatywą dla placków ziemniaczych. Fuczki to zarazem doskonały pomysł na szybki i tani obiad, bo zrobisz je błyskawicznie, ale zjesz jeszcze(...)wymieszać je z ciastem naleśnikowym i usmażyć. Bieszczadzkie fuczki z kiszonej kapusty są popularnym daniem kuchni ukraińskiej i polskiej. Placki z kiszonej kapusty - bieszczadzkie fuczki moja szklanka ma 250 ml pojemności. 300 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 jajko, 210-250 ml wody, ale możesz zastąpić mlekiem, 1 szklanka mąki pszennej, olej do smażenia po około pół
Cztery FajeryOstatnio przygotowywałam piwne pierogi z kapustą i grzybami , gdzie dodatkiem była kiszona kapusta, kupiłam tej kapusty 3 kg i została mi połowa. Postanowiłam z niej przygotować coś na kształt bigosu, najpierw ugotowałam kapustę z suszonymi grzybami, oraz przyprawami, a potem dodałam jeszcze kilka składników np. mięso i warzywa z rosołu, 3 kiełbaski zwyczajne, domową lutenicę , passatę pomidorową, oraz suszone śliwki(...)powstała całkiem pyszna i udana potrawa, mimo że ta kapusta kiszona a’la bigos to była czysta improwizacja. Ta kapusta może być dodatkiem do dania zasadniczego jak i samodzielnym daniem. Zaznaczam, że do tej kapusty wszystko było gotowane, nie ma w niej smażonych dodatków. Kapusta ma lekko pikantny smak papryki, która została złamana słodyczą suszonych śliwek. Nie jedna osoba
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś post o ...kiszeniu kapusty. Na pewno temat mało popularny, ale czemu nie napisać o tym choć parę słów? Jeszce niedawno w wielu domach kiszenie kapusty było powszechne. Dziś pewnie już nie, ale może się mylę.. Zaręczam, że taka kapusta jest wspaniała i jeśli mamy warunki to warto spróbować :) Może nie w takich proporcjach jak tu podaję, ale przecież
Proste PotrawyKapusta kiszona w kuchni polskiej gości od bardzo dawna i stanowi podstawę wielu tradycyjnych dań. Jednak warto mieć też na uwadze, że ta zwykła kiszona kapusta, którą znamy od dziecka ma wiele właściwości zdrowotnych, bo to bogactwo witamin i minerałów. Powstaje ona w procesie fermentacji mlekowej, podczas której cukry zawarte w kapuście przekształcane są w kwas mlekowy, który jest naturalnym(...)związkiem konserwującym kiszoną kapustę. Proces kiszenia zachodzi na skutek działalności bakterii mlekowych. I to właśnie dzięki bakteriom kwasu mlekowego kapusta kiszona ma dobroczynny wpływ na jelito i jego mikroflorę bakteryjną oraz wzmacnia odporność organizmu. Warto wiedzieć, że w sklepach coraz częściej kapustę kiszoną zastępuje kwaszona, która ma niewiele wspólnego z kiszonkami... Pamiętajmy - kiszonki to najlepszy probiotyk i powinny się
Kuchnia MagdaLenyKiszonki to samo zdrowie. Pełne mikroelementów i witamin. Tak samo jest z kiszoną kapustą, która stanowi wizytówkę kuchni polskiej. W tym miejscu prezentujemy przepis na kiszoną kapustę. Jest to zarówno odsłona kiszonej kapusty z grzybami jako dodatek do obiadu do ziemniaków jak też przepis na farsz z kapustą i grzybami do pierogów i uszek. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name(...)grzybami. \u015awietnie nada si\u0119 zar\u00f3wno do obiadu jako dodatek do ziemniak\u00f3w jak te\u017c jako farsz do pierog\u00f3w czy te\u017c uszek.","keywords":["cebula","grzyby","kapusta","kiszona kapusta","m\u0105ka","mas\u0142o","farsz do pierog\u00f3w","farsz do uszek","farsz z kapusty","farsz z grzyb\u00f3w","farsz grzybowy"],"author":{"@type":"Person","name":"Pawe\u0142 Clad"},"datePublished
ProstePesto.plZiemniaki z kiszoną kapustą i kiełbasą. To podrasowana propozycja Piotrka na odpowiednik niemieckiej Kartofelkraut, czyli ziemniaków z kiszoną kapustą. W jego wersji ziemniaki są krojone w kostkę, a nie duszone jak w niemieckiej, śląskiej czy wielkopolskiej wersji kiszonej kapusty z ziemniakami, zwanej też panczkraut czy ciapkapusta. Tak ziemniaki z kiszoną kapustą przygotowywała jego mama, jej wersja Ziemniaków z kiszoną kapustą(...)była wersją ubogą, bo bez kiełbasy. Jeśli ktoś nie lubi mocno kiszoną kapustę to polecam zrobić z młodej kapusty kiszonej . U mnie w domu natomiast jadało się Szare kluski z zasmażaną z kapustą kiszoną albo gotowało do ziemniaków zasmażaną kapustę. z boczkiem. Polecam też przepisy na kapustę kiszoną zasmażaną z kminkiem oraz czerwoną kapustę zasmażaną. Składniki na Ziemniaki z kiszoną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięokresie jesienno-zimowym wzrasta nasze zapotrzebowanie na witaminę C , produktem , który polecam ( nie tylko w tym okresie) jest kapusta kiszona. Minęły już czasy, gdy kapusta zakiszona jesienią , królowała w sklepach do lata. Teraz kiszenie odbywa się na bieżąco, a co za tym idzie nie trzeba kupować bardzo kwaśnej kapusty. Bo choć taka jest najlepszą skarbnicą witamin, to i tak musielibyśmy(...)wypłukać, a wtedy witamin pozostałoby nam niewiele. Ja kupuję kapustę kiszoną surówkową ( z dodatkiem chrzanu), jest lekko kwaśna, więc wymaga tylko pokrojenia i odpowiedniego przyprawienia. Zawsze przygotowuję ją w dwóch wersjach: jedna dla nas dorosłych, druga dla dzieci, które nie chcą jadać kminku, a szkoda , bo ta surówka jest przepyszna. I choć sama smakoszem kminku nie jestem
Smaczne ZdroweKapuśniak... Kwaśna, kiszona kapusta. Chrupiący boczek, zeszklona cebula. Całość doprawiona kminkiem i majerankiem. Pyszny początek obiadu! Składniki: 1 duża marchewka, 1 średnia pietruszka, 1/4 korzenia selera, Biała część pora; 400 g kapusty kiszonej; 5 średnich ziemniaków; 2 liście laurowe; Ząbek czosnku; 2 litry zimnej wody; Duża cebula; 100 g wędzonego boczku; 2 łyżki oleju do podsmażenia; Łyżeczka majeranku; 1/2 łyżeczki(...)momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w drobną kostkę. W międzyczasie na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę razem z boczkiem. Kapustę kiszoną opłukać (zrezygnować z opłukiwania jeśli lubi się kwaśną zupę lub jeśli kapusta jest mało kwaśna), posiekać. Gdy ziemniaki będą miękkie do zupy dodać posiekaną kapustę, majeranek, kminek, cebulę i boczek
Gospodyni MiejskaIdealna na tą porę roku surówka z kapusty kiszonej do obiadu. U nas dzisiaj była do panierowanej ryby i ziemniaków. Sprawdziła się idealnie , a dodatek oleju arganowego podbił tylko smak kiszonej kapusty. Składniki : * 2 spore garście kapusty kiszonej * pół marchewki * mała cebula * łyżka cukru * szczypta soli * 2 łyżki oleju arganowego Przygotowanie : Kapustę odcisnąć i posiekać. Dodać startą na tarce marchewkę
Magiczne Życie MartyMoja mama zdradziła mi, że jadła niedawno bardzo pyszne roladki nadziewane kapustą kiszoną i grzybami. Tak mnie to zaciekawiło, że musiałam sama zrobić coś takiego. Akurat miałam schab i kiszoną kapustę a do tego troszkę świeżych kurek:) Długo się nie zastanawiając przygotowałam farsz i zrobiłam mięsne roladki. Całość poddusiłam w pysznym sosie z dodatkiem czerwonego wina. Wyszło bardzo smacznie... Składniki(...)schabu bez kości, 150g kiszonej kapusty, 300g kurek, cebula, pęczek szczypioru, 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, sól, pieprz, szczypta tymianku, szczypta estragonu, 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina, łyżka mąki pszennej, natka pietruszki do posypani. Wykonanie Kapustę umyć, posiekać, zalać odrobiną wody i gotować około 30 minut. Odcedzić. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć
Z miłości do słodkościDzisiaj bardzo prosty przepis na surówkę z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem. Produkty te są bardzo łatwo dostępne zarówno jesienią, jak i zimą. Jest to więc idealna porcja witamin w chłodne, wietrzne dni :) Składniki: 350g kapusty kiszonej 1 jabłko 1marchewka Pół pęczku pietruszki Łyżka oliwy Sól, pieprz 1/3 łyżeczki cukru Kapustę kiszoną siekamy na mniejsze kawałki i wrzucamy
Kolizje Smakówtygodnie temu w kuchni... jak co roku odkąd pamiętam w październiku odbywało się w domu babci kiszenie kapusty w dużej beczce.. kiedyś była to beczka drewniana w której mieściło się 40 kg kapusty, dzisiaj tylko plastikowa na 20 kg, ale procedura niezmienna, rytuał od lat taki sam... a w głównej roli zawsze najmłodsze dziecko w rodzinie, najpierw była(...)spodnie to są rybaczki, kończące się za kolanem... po trzecie u nas (i nie tylko) od pokoleń się tak kisi i nikt nigdy nie pochorował się od naszej kiszonej kapusty... za to częściej chorowaliśmy po kapuście ze sklepu:) wiec sięgajmy do korzeni, do mądrej wiedzy naszych przodków, wykorzystujmy to co od wielu pokoleń zostało stworzone w dobry, ekologiczny sposób
Bernika - moj kulinarny pamietnik