Kiszka kartoflana pieczona 352Włączyłam też dodatkowe górne dopiekanie Kiszka powinna być brązowa z chrupiącym flakiem. Aby uniknąć pękania, po ok 10 min od rozpoczęcia pieczenia należy kiszkę ponakłuwać. Podawać np. z kiszoną kapustą. Smacznego! * Sposób przygotowania dotyczy tradycyjnych os łonek (jelit) zabezpieczonych solą lub solanką. Jeśli te z których korzystasz są innego rodzaju, postępować zgodnie z instrukcją producenta. Odciąć potrzebną ilość
Stare Gary
Gęś pieczona z jabłkami 278przed końcem pieczenia możemy dorzucić do naczynia z gęsią pokrojone w ćwiartki jabłko. W trakcie pieczenia gęś podlewać co jakiś czas albo wytopionym tłuszczem albo wodą. Podawać np pęczakiem, kapustą kiszoną i żurawiną i z tym co zostało na dnie gęsiarki czyli tłuszczem z sosem i jabłkami. Smacznego! Uwagi: Upieczone kości i wszelkie skrawki zostawić, ugotujemy na nich rosół
Stare Gary
Golonka gotowana w warzywach 257golonke do piekarnika nagrzanego do 200°C i podpiec okolo 20 minut do zbrazowienia skorki podawac na ogrzanym polmisku z musztardowym puree ziemniaczanym,z puree z grochu,chrzanem,cwikla,kapusta kiszona lub zasmazana i oczywiscie zimnym piwem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
żeberka duszone z cebulą 223przykryciem około 1,5 godziny,aż mięso będzie miękkie,tak miekkie,by odstawało od kostek podawać na goraco z ziemniakami lub kaszą na sypko i odpowiednimi surówkami,kiszoną kapustą lub buraczkami SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszne żeberka na kapuście 213Uwielbiam mięsa pieczone na kapuście kiszonej. Robiłam już biała kiełbasę, golonkę, karkówkę. Teraz przyszła kolej na żeberka. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Żeberka w ketchupowej glazurze 168sadzicie, ale ja uważam że żeberka to jedno z najlepszych mięs. Dobrze przygotowane są smaczne, soczyste i co ważne można je zrobić na wiele sposobów. Ostatnio robiłam zapiekane na kapuście kiszonej a teraz wymodziłam w ketchupie. Duszone żeberka są po prostu pyszne a takie bardzo nam smakowały. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Żeberka w kapuście 182Żeberka w kapuście to danie bardzo tradycyjne i bardzo pyszne. To jedna z potraw, które – podobnie jak bigos – najlepiej smakuje zimową porą, kiedy nasz
UgotujmyTo.pl
KASZANKA Z PATELNI 224próbowali a z góry zakładają , że nie lubią. Wielokrotnie zdarzyło mi się stac w długich kolejkach w Zakopanem pod Gubałówką w oczekiwaniu na kaszankę z grilla z dodatkiem kiszonej kapusty! Tego smaku się nie zapomina … i chyba nigdzie kaszanka nie smakowała mi tak jak tam! Dziś mam dla Was swój ulubiony przepis na kaszankę z patelni! SKŁADNIKI: ( 2 porcje
Ostra na Słodko
Śledź w oleju tradycyjny 271Najbardziej popularny śledź na wigilijny stół i nie tylko. Podany z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i surówką z kiszonej kapusty jest smacznym daniem obiadowym. Składniki: -solone filety śledziowe -czerwona i biała cebula -olej -pieprz -słodka papryka -można dodać do dekoracji pieczarki marynowane z marchewką, szczypiorek i ogórek konserwowy Filety moczymy kilka godzin w zimnej wodzie
Maminek kulinarny
Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 412Brzegi dobrze skleić dociskając widelcem. Paczuszki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20-25 minut, funkcja termoobieg. Polecam też: Rożki z kiszoną kapustą i pieczarkami
Monia miesza i gotuje
Kieszonki schabowe ze świeżymi śliwkami i wędzonym boczkiem 256wytworzonym podczas duszenia sosem. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Takie kieszonki podałam dziś ze zwyczajną kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko oraz z zasmażoną kapusta kiszoną. Pokrojone w cząstki świeże śliwki idealnie pasowały do tego zestawu :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna
Bitki wołowe z kaszą 275mąką i doprawić śmietaną. Ja dzisiaj jednak nie zagęszczałam swojego sosu i nie dodawałam śmietany. Bitki podałam z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko. Jako dodatek wspaniale smakuje surówka z kiszonej kapusty lub marynowana papryka. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna
Wątróbka drobiowa z warzywami 204minut i gotowe. Upieczoną w piekarniku wątróbkę można podać na różne sposoby, np. z musztardą i chlebem, z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, z chlebem lub frytkami i surówką z białej kapusty, z pieczonymi ziemniakami i surówką do wyboru, itd. W każdym zestawieniu smakuje znakomicie. Tak przyprawioną wątróbkę
Maminek kulinarny
Kotlety grzybowe 228bułce i smażymy na oleju, na którym podsmażaliśmy cebulkę. Kiedy są rumiane z obu stron są już gotowe. Podajemy np. z frytkami i surówką z białej lub kiszonej kapusty. Idealnie pasują do bigosu wigilijnego. Smacznego
Maminek kulinarny
Udka z kurczaka w marchewce 236wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut w temp. 180 st. C. Tak przygotowane udka są kruchutkie a jednocześnie wilgotne. Marchewka smakuje wyjątkowo. Dodatek surówki z kiszonej kapusty powoduje, że danie podane np. z ziemniakami smakuje wyśmienicie. Smacznego
Maminek kulinarny