kapusta kiszona z pieczarkami - 1079 przepisów (strona:50/72)

Śledź w oleju tradycyjny 233

   Najbardziej popularny śledź na wigilijny stół i nie tylko.Podany z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i surówką z kiszonej kapustyjest smacznym daniem obiadowym.   

Maminek kulinarny
BIGOS CYGAŃSKI 262

Bigos cygański nie ma za dużo (a właściwie nic) wspólnego z naszym tradycyjnym bigosem, nie zawiera grama kapusty, a podstawą jest ... cebula :)Ale jest pyszny! Innowacyjny, o trochę innym smaku ... małe klopsiki w otoczeniu słodkiej cebulki, pieczarek i ogórka kiszonego w pysznym pomidorowym sosiku!Składniki:1kg cebuli0.5kg mięsa mielonego (mielona łopatka, karkówka, szynka)0.5kg pieczarek3 ogórki kiszonesól

Walijskie Pichcenie
Domowy bigos 80

przykład bigos z młodej kapust y, bigos z kiszonej kapusty, czy bigos posiadające w swoim składzie kiszoną i świeżą kapustę. Taka wersja chyba najczęściej gości w naszym domu, ponieważ najbardziej nam smakuje. Do bigosu obowiązkowo musi być dobrej jakości kiełbasa wiejska i grzyby. Najlepsze są oczywiście grzyby leśne, można je zastąpić pieczarkami, jednak z dodatkiem prawdziwych grzybów z lasu bigos(...)odgrzania i smakuje każdemu. A Wy jak robicie domowy bigos? Pochwalcie się, co dodajecie w swoich domach do tradycyjnego bigosu. PRZEPIS NA DOMOWY BIGOS Składniki 1,5 kg kapusty kiszonej 1 średnia główka kapusty świeżej 2 kg kiełbasy 1/2 kg grzybów 200 g przecieru pomidorowego sól pieprz papryka ostra mielona majeranek 3/4 szklanki czerwonego wina Wykonanie Świeżą kapustę drobno siekamy

Alle Dobre!
Zasmażana kiszona kapusta 130

Zasmażana kiszona kapusta Składniki 400 g kiszonej kapusty 1 pojedyncza pierś z kurczaka ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 i ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej ½ pętka kiełbasy 4 suszone grzyby (dodałam suszone podgrzybki, mogą być też pieczarki) 2 sztuki cebuli 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 i ½ łyżeczki curry 1 i ½ łyżeczki(...)cebulą kroimy w małą kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy do zarumienienia kiełbasy. Grzyby kroimy w kostkę i dodajemy do kiełbasy z cebulą, podsmażamy przez kilka minut następnie dodajemy kiszoną kapustę. Do całości dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy 1 i ½ łyżeczki koncentratu pomidorowego i wegety oraz połową łyżeczki soli, papryki pikantnej i słodkiej oraz łyżeczką pieprzu. Całość zalewamy

4stronykuchni.pl
Bigos 198

mięsa (może być łopatka) - 300 gram kiełbasy (może być śląska lub każda inna tego rodzaju) - 250 gram pieczarek (lub zaparzonych wcześniej suszonych grzybów leśnych) - 150 gram boczku wędzonego - garść śliwek suszonych - 4 listki laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - pieprz - sól - kapusta kiszona (tyle samo, co świeżej kapusty)  - koncentrat pomidorowy Przygotowanie: Usuwamy głąb i szatkujemy kapustę. Następnie wrzucamy

Życie zamknięte w smaku
Farsz na pierogi i uszka 246

eksperymentów zapraszamy do wspólnej zabawy i nadsyłania Waszych przepisów ;) Wigilijne pierogi i uszka bez grzybów i kiszonej kapusty, ale ciągle postne ! Składniki: ciasto na pierogi, takie jakie zawsze robicie, każdy ma inne sposoby, wiec nie podaję przepisu. kapusta biała (mała główka)   pieczarki cebula ziemniaki sól i pieprz Farsz na pierogi z ziemniakami i cebulką (pomysł mojego śp. dziadka): Ziemniaki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym / Pork Loin in Gravy 121

przykład z marchewki, pora czy kapusty kiszonej) albo z buraczkami. Smacznego:) Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, składniki: polędwiczka wieprzowa, na marynatę: 2 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oleju, płaska łyżka musztardy (lub trochę mniej), 2-3 łyżeczki majeranku, łyżeczka mielonej słodkiej papryki,  ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, szczypta soli 250 g pieczarek, cebula, 2 ząbki czosnku

Lekcje w kuchni
Domowa lemoniada 187

Domowa lemoniada to napój, który idealnie nadaje się na takie upalne dni, jak są przed nami. Klasyczna lemoniada składa się głównie z cytryny i limonki, nasza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Studencka zapiekanka makaronowa z pieczarkami 179

odsączyć na sicie. Pieczarki oczyścić, pokroić razem z cebulą i usmażyć na maśle z przyprawami, po czym wymieszać ze śmietaną. Makaron wymieszać z  startym serem, połączyć z pieczarkami i wymieszać. Żaroodpornie naczynie wysmarować tłuszczem, przełożyć makaron. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec przez około 20 minut. Podawać z kiszoną kapustą lub ogórkiem

Tradycyjna Kuchnia
Schab z pieczarkami i sosem śmietanowym z piekarnika 72

plastrów schabu, na nich rozkładamy równomiernie połowę cebuli i pieczarek. Następnie znowu układamy plastry schabu, resztę cebuli i pieczarek. Całość zalewamy sosem śmietanowym. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy pod przykryciem przez około godzinę. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 15 min. Schab z pieczarkami i sosem śmietanowym z piekarnika – mięciutki i soczysty   Zobacz(...)obiadowe ze schabem: Schab pieczony z młodą kapustą i pomidorami – pyszne danie na obiad Zapiekanka ryżowa ze schabem Schabowe pod pierzynką z cebuli i papryki – przepis na pyszne kotlety Schab zapiekany z warzywami w sosie śmietanowo-musztardowym Kotlet schabowy z boczkiem i ogórkiem kiszonym – pyszne roladki wieprzowe   Artykuł Schab z pieczarkami i sosem śmietanowym z piekarnika pochodzi z serwisu

e-PrzepisyKulinarne
Śląski obiad 84

pierwsze podejście do klusek śląskich Jeśli mój drogi czytelniku, pochodzisz ze Śląska, wybacz mi. Śląski obiad, czyli kluski najczęściej są podawane z roladą mięsną, lub innym mięsem, sosem i kapustą. Nie inaczej i ja je podałem i zrobiłem, chociaż są zupełnie inne. Śląska przez długie lata był pod delikatnie mówiąc opieką, wielu narodów, Niemcy Austria, Czechy, które wywarły wielki wpływ(...)Jajko Sól do smaku Mąka ziemniaczana 1/4 ilości ziemniaków plus w razie potrzeby Kapusta Jabłko 2 sztuki Kapusta kiszona 500 gram Cebula 1sztuka Masło 25 gram Sok jabłkowy 100% 330 ml Oliwa z oliwek 3-5 łyżek Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Sos Pieczarki kasztanowe 250 gram Szalotka 3-5 sztuk Porto 200 ml Bulion warzywny

RafalCook
Przepisy na Dania jednogarnkowe 225

Gulasz z bakłażana Pęczak z młodą kapustą – szybki obiad Risotto z botwinką Karkówka z grilla i kasza Risotto ze szparagami Gulasz z cukinii z szybkowaru Leczo z cukinią Kurczak z szybkowaru Ziemniaki po cygańsku Kiełki na patelnię i kasza bulgur Zupa gulaszowa Biała kiełbasa pieczona z warzywami Kalarepa na ciepło Kasza jęczmienna z grzybami leśnymi Bigos z dyni Fasolka(...)suszonymi pomidorami i komosą ryżową Czarne risotto Kaszotto z grzybami Stew z marchewki Zero waste Pieczarki duszone w pomidorach Risotto z grzybami Risotto z dynią Kapusta z soczewicą Kapusta z papryką Pilaw z grzybami Zapiekanka makaronowa z kozim serem Kaszotto ze szparagami Kapusta kiszona z dynią i mięsem mielonym Kapusta z kurczakiem wędzonym Danie jednogarnkowe z kapustą Danie jednogarnkowe

Dorota Smakuje
Błyskawiczna marynata do karkówki na grilla 291

Pokażę Wam jak przygotować bardzo szybką i bardzo prostą marynatę do karkówki na grilla. Do jej przygotowania użyjemy zarówno jogurtu naturalnego, który sprawi, że mięso będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sos pieczarkowy 51

Ciąg dalszy walki z pieczarkami, których miałam w nadmiarze. Sos pieczarkowy chodził za mną już od jakiegoś czasu, ale jakoś ciągle się nie składało. Teraz musiało się złożyć. Na początku miałam w planie zrobić go do placków z kiszonej kapusty, ale jak sobie uzmysłowiłam, ile potrawa będzie miała kalorii i jak bardzo będzie ciężka, zrezygnowałam. Skończyło się na kluskach śląskich(...)czasu można taki zrobić. Jest z tym ciut więcej roboty, ale jak dla mnie to bez różnicy. Sos wyszedł kremowy i aromatyczny. Pamiętajcie o tym, żeby porządnie przesmażyć pieczarki. Wtedy wydobywa się z nich fajny aromat. Tylko niczego nie przypalcie. Jeżeli chodzi o zioła, też możecie kombinować. Ja pieczarki bardzo lubię z dodatkiem rozmarynu. Nie miałam w domu jednak nawet

Kardamonovy
Sos pieczarkowy 82

Ciąg dalszy walki z pieczarkami, których miałam w nadmiarze. Sos pieczarkowy chodził za mną już od jakiegoś czasu, ale jakoś ciągle się nie składało. Teraz musiało się złożyć. Na początku miałam w planie zrobić go do placków z kiszonej kapusty, ale jak sobie uzmysłowiłam, ile potrawa będzie miała kalorii i jak bardzo będzie ciężka, zrezygnowałam. Skończyło się na kluskach śląskich(...)czasu można taki zrobić. Jest z tym ciut więcej roboty, ale jak dla mnie to bez różnicy. Sos wyszedł kremowy i aromatyczny. Pamiętajcie o tym, żeby porządnie przesmażyć pieczarki. Wtedy wydobywa się z nich fajny aromat. Tylko niczego nie przypalcie. Jeżeli chodzi o zioła, też możecie kombinować. Ja pieczarki bardzo lubię z dodatkiem rozmarynu. Nie miałam w domu jednak nawet

Kardamonovy