kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:106/166)

Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie potrawy jednogarnkowe (odc. 152) 397

eintopf, w spolszczonej wersji ajntopf, która była przygotowywana w okresie wzmożonych prac polowych, kiedy nie było czasu na gotowanie i cały obiad najlepiej było przyrządzić w jednym garnku. Przygotuje również cielęcinę w pomidorach z ziemniakami, figatelle – pulpeciki z kaczki w kapuście ze śliwkami i pieczone na blasze plastry ze steku Bavette podane z sałatką ziemniaczaną. Zobacz odcinek programu. Cielęcina(...)ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki ½ łyżki ostrej mielonej papryk 1 łyżka miodu 1-2 łyżki kaparów 1-2 twarde kiszone ogórki 50 g masła 1 cytryna 300 g obranych ziemniaków 4 – 5 gałązek świeżego tymianku sól, grubo mielony pieprz, oliwa Sposób przygotowania: Łój wołowy kroimy w drobną kosteczkę, po czym

WojnaNaSmaki.pl
Schab w sosie z suszonymi pomidorami 190

gotować, aż schab będzie miękki. 3. Do sosu dodać pokrojone dowolnie suszone pomidory, chwilę razem dusić. W osobnej misce wymieszać łyżkę śmietany, łyżkę mąki i odrobinę zimnej wody. Wlać do sosu, mieszać, aż zgęstnieje i doprawić solą i pieprzem do smaku. 4. Podawać wedle uznania. U nas do mięsa były kluski śląskie i surówka z kiszonej kapusty. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Bigos wege z żurawiną 170

kapusty kiszonej 2 cebule 6 pieczarek szklanka 250 ml passaty pomidorowej pieprz, lubczyk, papryka słodka i ostra, kminek, kilka ziarenek ziela, 3 liście laurowe, 2 goździki suszona żurawina, mogą być rodzynki, morele, śliwki opcjonalnie: łyżka cukru olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę lekko odciskam, siekam. Wrzucam do garnka, zalewam zimną wodą, tak by lekko przykryła kapustę, doprowadzam do wrzenia. Gotuję

Zasmakuj Kuchni
Zupa z kapustą na kościach. 104

kapusty kiszonej 3 duże ziemniaki (ja miałam ziemniaki bardzo duże więc trzy mi wystarczyły) 1 marchewka 1 pietruszka przyprawy - kminek, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie można dodać kostkę rosołową Przygotowanie: Smakujemy kapustę, jeżeli jest za kwaśna - moczymy ją w ciepłej wodzie. Kości płukamy, wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy. W międzyczasie

My World by Dagmara Rek
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 219

kapustę kiszoną (patrz farsz do pełnoziarnistych pierogów z kapustą i grzybami) Uszka:   Z mąki, jajka i wody, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą, odkładamy na około 30 minut do lodówki. Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy ok. 1h lub całą noc. Grzyby mrożone rozmrażamy w nocy. Grzyby wkładamy do ciepłej wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania (opcjonalnie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Krokiety z kapustą i grzybami i barszczykiem 369

soku kiszona kapustę. Wszystko dusimy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem.  Przygotowany farsz układamy na każdym naleśniku i zwijamy w kopertę. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej. Obsmażamy na rumiano na patelni. Barszcz: Grzyby moczymy w 0,5 szklanki wody przez całą noc. Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do wywaru drobiowego i gotujemy około

VioletoweKucharzenie
Pierogi z kapustą i grzybami 154

kapusty kiszonej 2-3 garście suszonych grzybów 4 cebule sól,pieprz olej lniany lub rzepakowy Ciasto: 1 kilogram mąki 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy na kilka godzin pod przykryciem.Gotujemy do miękkości.Kapustę przekładamy do garnka,zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości

Bajeczna Kuchnia
Kapusta kiszona na ciepło z boczkiem i suszonymi grzybkami. 240

kiszoną kroję drobniutko ( jeśli jest za mocno kwaśna przed krojeniem należy ją delikatnie wypłukać ), przekładam do garnka i zalewam wodą tak aby tylko przykryła kapustę, do kapusty dodaje listek laurowy, ziele angielskie, kminek mielony i obrana ze skórki cebulę ( w całości ).  Wymoczone grzybki kroję w paseczki i dokładam do kapusty ( wraz w wodą w której się moczyły). Całość gotuję

Kuchnia z widokiem na ogród
Brak tytułu 166

gotowania zachowuje swój kształt, jednocześnie przyrasta prawie 400%. Nie zawiera konserwantów i barwników. Polecany do: - zup - sosów - łazanek - potraw mięsnych Opakowanie: 250 g Tak wygląda po ugotowaniu. Faktycznie - nie łatwo było by go rozgotować. Nie jak wiele  makaronów, które po 4 minutach w wodzie  - rozpuszczają się... ŁAZANKI - przepis Składniki: 30 dag pieczarek cebula 400 g kapusty kiszonej opakowanie

kolorowotorcikowo
Papryka kiszona - zimowe zapasy 336

Kwaszenie, kiszenie to prosta i stosunkowo tania metoda utrwalania warzyw, gdyż nie wymaga żadnych urządzeń ani skomplikowanych zabiegów. Podstawą kwaszeniana jest proces fermentacji mlekowej. Rozkładają one

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszny kapuśniak z dodatkiem pieczarek 169

Składniki: ok. 200 g kiszonej kapusty 600 g pieczarek 5-5 średnich ziemniaków 1 duża cebula 2 łyżki oliwy 1 por (biała część) ½ niewielkiego selera 1 marchewka 3 ząbki czosnku 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 litry wywaru warzywnego 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki. Przygotowanie: Kapustę kroimy, wrzucamy do garnka dolewamy(...)garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i dusimy przez chwilę, cały czas mieszając. Dodajemy gorący wywar warzywny, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe a po zagotowaniu podsmażone pieczarki. Gotujemy około 10-15 minut do momentu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy kapustę, tymianek, sól, pieprz i zagotowujemy. Nakładamy na talerze i posypujemy pietruszką. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Wegańskie kremowe casserole z fasolki szparagowej i chrupiącej cebulki (bez glutenu) 133

pieprzymy. Gotujemy na wolnym ogniu aż fasolka będzie miękka, ale jednocześnie chrupiąca. Na końcu dodajemy usmażone wcześniej cebulowe krążki zachowując część do przyozdobienia dania na talerzu. Całość delikatnie mieszamy tak, żeby cebulka była dobrze zanurzona w sosie. Podajemy na ciepło. Nam smakuje z buraczkami czerwonymi i ogórkiem konserwowym z kurkumą . Świetnie też komponuje się z kimchi lub kapustą kiszoną

Lamarida.pl
Pieczone pierożki drożdżowe 185

kiszonej kapusty, dobrze odsączonej 60 g suszonych grzybów 2 cebule sól, pieprz, kminek szczypta cukru olej do smażenia Cebulę zeszklić na patelni. Kapustę drobno pokroić i dodać do cebuli. Dusić ok. 15 minut. Dzień wcześniej grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody. Lekko posolić. Grzyby ugotować w wodzie ok 30 minut. Następnie pokroić w kostkę u dodać do kapusty i gotować

Chocolate Muffin Blog
pierogi z mięsem i kapustą 127

Składniki: 800 g łopatka wieprzowa 800 g kapusta kiszona 2 szt cebula 1 kg mąki 2 jajka sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso i kapustę ugotować w osobnych garnkach. Przestudzić, kapustę odcedzić z wody i wydusić, zmielić. Cebulką podsmażyć, dodać do zmielonego mięsa i kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Z mąki jajka i wody przygotować ciasto na pierogi. Dobrze wyrobić(...)Ciasto rozwałkować , wykrawać kółka, napełnić farszem i zlepić. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju 5 - 7 minut od wypłynięcia

Darcia w kuchni
Serca wieprzowe duszone z boczkiem w sosie z czerwonym winem 296

garnku gotujemy je powyżej godziny, w szybkowarze, około 30 minut na małym ogniu, od momentu pierwszego puszczenia pary. Po ugotowaniu wykładamy mięso i kroimy w plasterki, układamy na nich boczek i polewamy sosem, który można zagęścić zasmażką z mąki i masła. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepiej pasował mi ogórek kiszony, ale może być to również kwaśna surówka z kapusty

Kuchenna Kontrrewolucya
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 1933

komuś nie udały. Wigilijne kapuśniaczki najlepiej podawać z czerwonym barszczem :)Zobacz również przepis na: drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybamiPaszteciki z ciasta francuskiego – Składniki:Ciasto francuskie –  275gKapusta kiszona – 500gSuszone grzyby – 40gCebula – 1 duża sztukaWrzątek – do zalania grzybów + do duszenia kapustyLiść laurowy – 1 sztukaOlej – do smażeniaPieprz – do smakuSól – do smakuŻółtko(...)posypania Paszteciki z ciasta francuskiego – Wykonanie:Suszone grzyby zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 3 godziny. Odsączyć je z wody i posiekać na kawałki.Kapustę opłukać, posiekać, zalać wodą i gotować do miękkości (ok. 20minut). Odsączyć z wody.Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju na złoty kolor.Do usmażonej cebuli dodać kapustę i grzyby. Wrzucić liść laurowy. Wlać

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania