kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:274/357)

Dieta na zdrowe jelita 78

Składniki: pęczek rzodkiewki 5 bulw topinamburu pół czerwonej papryki 2 cm kawałek świeżego imbiru starty na tarce 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę szczypiorek lub dymka drobno posiekane 3 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka ostrej pasty chili Pełny przepis: Surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi KISZONA KAPUSTA Z CZARNUSZKĄ Składniki: garść kiszonej kapusty łyżka oleju

Ugotowane pozamiatane
Fuczki - placki z kiszoną kapustą 86

Danie regionalne. Bieszczady. Kuchnia łemkowska.  Składniki:     300 g kiszonej kapusty   200 g mąki   1 i 1/2 szklanki mleka   sól   pieprz   1 łyżeczka cząbru 1 cebula  1 jajko   Przygotowanie: Kapustę odcisnąłem z nadmiaru wody, posiekałem ją nożem na drobniejsze kawałki, aby nitki nie były bardzo długie. Do misy wrzuciłem składniki(...)Dokładnie wymieszałem na gładką masę. Dodałem przyprawy oraz kapustę i ponownie dokładnie wymieszałem. Na patelni rozgrzałem tłuszcz. Nakładałem łyżką porcje ciasta, lekko spłaszczyłem, by nadać mu okrągły kształt. Fuczki smażyłem po 3-4 minuty z każdej strony, aż były rumiane. Wyjąłem, odłożyłem na ręcznik papierowy, aby zgubić nadmiar tłuszczu. Podałem z czerwonym barszczem. Można ze śmietaną, sosem czosnkowym

R'n'G Kitchen
Chrupiące kawałki kurczaka 138

sosie śmietanowym Prosty bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i suszonymi grzybami Ziemniaki z piekarnika     Składniki: około 470 g filetów z kurczaka lub polędwiczek 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/3 łyżeczki chili (w wersji łagodnej pominąć lub zastąpić ostrą czerwoną papryką) Składniki na ciasto: 2 małe jajka

Słodkie okruszki
Bakłażan nadziewany kaszą jaglaną 154

listki bazylii,  pokrojoną w malutką kosteczkę czerwoną cebulę i czosnek oraz miąższ z bakłażanów. Wszystko dobrze mieszamy, doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Nakładamy farsz do skórek, na górze układamy plasterki pomidorków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 20 minut. Podajemy z ulubioną surówką lub z kapustą kiszoną skropioną olejem tłoczonym na zimno

Szkrab Je Sam
krokiety wigilijne 439

nadmiaru wody. Do usmażonych grzybów dodajemy kapustę, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Całość drobno siekamy lub rozdrabniamy z pomocą blendera. Gotowym, przestudzonym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy. Następnie panierujemy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor w każdej strony. Gotowe podajemy na ciepło np. z czerwonym barszczem lub sosem grzybowym

Domowy Smak Jedzenia
PIEROŻKI DROŻDŻOWE A'LA KROKIETY 114

IDEALNE DO BARSZCZYKU CZERWONEGO,KTÓRY ZAWSZE MAM W LODÓWCE(PRZEPIS NA BARSZCZYK  TUTAJ ),CZĘSTO ROBIĘ TAKIE "KROKIETY"BO TO O WIELE MNIEJ ROBOTY NIŻ Z TRADYCYJNYMI I NIE SĄ TAKIE TŁUSTE ,A SMAK JEST NAPRAWDĘ WYŚMIENITY.... SKŁADNIKI: NA FARSZ: 0.5 KG ŁOPATKI WIEPRZOWEJ 0,8 KG KAPUSTY KISZONEJ 2 CEBULE PRZYPRAWY 2 ROSOŁKI NA CIASTO: 550 DAG MĄKI

Swojskie jedzonko
Zupa pomidorowa mojej Mamy 228

będzie niedobra".  Pomidorowa mojej Mamy nigdy nie była z pomidorów, zawsze z koncentratu i przeważnie Pudliszkowego, przynajmniej ja innego nie pamiętam. ;) Serio.  Koncentrat pomidorowy był w małych, czerwonych  puszeczkach, w słoikach koncentratu też nie pamiętam. Otwierało się puszkę i wyjadało koncentrat paluchem, strasznie mi wówczas smakował! :) Pamiętam też, że kiedyś, raz Mama zrobiła zupę ze świeżymi(...)mimo jej zachwytów, konsekwentnie ja i moi bracia pozostawiliśmy kawałki pomidorów w pustych talerzach. ;) To nie były nasze smaki. Pomidorowa owszem, ale bez pomidorów! ;) Skła dniki: 1 włoszczyzna bez kapusty (kawałek pora, 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula) 2 -3 l zimnej wody 4 skrzydełka 150-200 g karkówki, żeberek lub okrojonej kości schabowej 5 ziarenek ziela angielskiego

Kuchnia Prezydentowej
Roladki z Tortilli z Łososiem 67

serka kremowego 1/3 papryki czerwonej rukola i pomidorki koktajlowe do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Placki tortilli smarujemy serkiem kremowym. Może to być czysty serek lub z różnymi dodatkami. Ja najczęściej wybieram ze szczypiorkiem. Na serek wykładamy kilka liści sałaty lodowej lub masłowej. Czasem robiłam także z dodatkiem kapusty pekińskiej. Na sałatkę wykładamy plastry łososia

Przepiski.pl
Bigos z cukinii 128

kaloryczny a równie smaczny jak bigos z kapusty. Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem, z której można wyczarować wiele wspaniałych potraw:) Dzisiaj zapraszam na smaczny bigos z cukinii. Składniki 4 cukinie, obrane starte na tarce jarzynowej 2 malinowe pomidory, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę 3-4 marchewki, starte na tarce jarzynowej czerwona i żółta papryka, pokrojone w kostkę

gotuj ze mną
Paszteciki Z Kapustą 181

Paszteciki były wspaniałym dodatkiem do barszczyku czerwonego, oraz jako same, podgrzane na patelni :) Składniki na 1 blaszkę pasztecików: 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 żółtka 50 g masła 15 g drożdży 150 ml letniego mleka 1/2 łyżeczki cukru białko do posmarowania pasztecików Składniki na farsz : 200 g kiszonej kapusty 1/2 główki cebuli 3 łyżki oleju sól, pieprz

Gotowanie...to proste !
Roladki z kurczaka z cukinią 130

brązowym ryżem i surówką z  kapusty Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 1 cukinia słodka mielona papryka suszona bazylia sól, pieprz dodatkowo folia spożywcza Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, przekroić na pół ( by powstało 8 kotletów). Każdy rozbić uważając by nie podziurawić, doprawić solą, pieprzem, bazylią z obu stron, a czerwoną papryką tylko ze strony zewnętrznej roladki.  Cukinie

magiczna kuchnia Kasi
Kulebiak z kapusta i grzybami 141

pierogi albo uszka z grzybami i kapustą. Ja jednak dzisiaj chce was zachęcić do podania ekspresowego kulebiaka mięsno-kapuścianego, dla tych którzy postu w wigilie nie praktykują. Zresztą taki kulebiak z przyjemnością można zjeść także przy innych okazjach, pięknie się prezentuje i smakuje na uroczystych obiadach podany oczywiście z czerwonym barszczem. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rolada schabowa z suszonymi owocami 367

   Są takie smaki, które wyjątkowo kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem i chociaż roladę przygotowuję nie tylko na święta, to właśnie teraz postanowiłam podzielić

Czerwona Porzeczka
76 przepisów na jesienne obiady 151

miłośników dobrego jedzenia! Smacznego! Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Farfalle z brukselką, natką pietruszki(...)francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa jarzynowa Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa krem

Moja smaczna kuchnia
Wigilijne krokieciki z pieczarkami 51

czerwonego barszczu, jemy je też w trakcie roku jak tylko najdzie nas ochota. Przepis na krokiety z pieczarkami jest prosty, do ich przygotowania wystarczą usmażone naleśniki, farsz z pieczarek i cebuli, tarta bułka i jajka, no i zostaje jeszcze smażenie. Dla większości jednak krokiety z grzybami kojarzą się z Wigilią. Na blogu jest już przepis na wigilijne krokiety z kapustą(...)pieczarek, zwijamy naleśniki w rulon. Kroimy na 3-4 kawałki, krokiety panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, następnie smażymy na złoto na oleju. Podajemy jako przystawkę do czerwonego barszczu. Kroję je wcześniej przed panierowaniem, gdyż wtedy wychodzi trochę więcej małych krokiecików. Można też usmażyć w całości i pokroić na 3-4 części tuż po usmażeniu. Smacznego! The post Wigilijne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kiszone brukselki z burakiem lub bez  – domowe kiszonki 55

Domowe przetwory – kiszonka z brukselki i buraczków Kiszone brukselki – smaczne, zdrowe i chrupiące. W nadziei na uzyskanie pięknej czerwonej kiszonki, podobnie jak przy

Tajemnice Smaku
Makaron chiński z kurczakiem 61

sojowym z piekarnika Makaron z boczkiem i kapustą w sosie sojowym Makaron udon z kurczakiem i warzywami Szybki ryż z brokułami i marchewką Przepis na makaron chiński z kurczakiem Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki pierś z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru 3 łyżki oleju pół czerwonej papryki pół żółtej papryki mała marchewka

Kuchnia Bazylii
Pieczone mielone z boczkiem i mozzarellą 129

chrupiący wierzch! Z ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej smakuje wyśmienicie! Polecam na domowy obiad! 500 mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 3 jajka 3 łyżki świeżej natki pietruszki ½ pęczka świeżego szcypiorku 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 100 g boczku wędzonego w plastrach 10 mini kulek mozzarelli Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Czosnek granulowany Mięso mielone przekładamy

VioletoweKucharzenie
Sałatki na grilla 224

parmezanem Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z fasoli i ciecierzycy Sałatka Cezar z kurczakiem Sałatka z buraczków z kremowym kozim serkiem i czarnuszką Sałatka z mozzarella i bazyliowym pesto Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i czarnymi oliwkami Surówka Coleslaw z czarnuszką Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Ogórki małosolne z koperkiem Sałatka

Moja smaczna kuchnia
Sajgonki z polędwiczkami i warzywami 207

tarta marchew, kiełki fasoli, papryka czerwona, por, cebula, pędy bambusa, grzyby mun) przyprawy mielone do smaku: imbir, kolendra, pieprz czarny, sól, łyżka sosu sojowego papier ryżowy - 13 sztuk łyżka tłuszczu roślinnego, np. oleju rzepakowego olej rzepakowy do smażenia gotowych sajgonek Świetnie do takiego farszu pasuje jeszcze połączenie makaronu ryżowego oraz kapusty pekińskiej

Zasmakuj Kuchni
Barszcz czerwony bez zakwasu – szybki i aromatyczny 181

zakwasu? Oto przepis na szybki aromatyczny barszcz czerwony, do przygotowania którego zakwas potrzebny nie będzie! Ja przygotowuję zawsze duże ilości tej zupy, jeśli nie potrzebujesz jej aż tyle, podziel składniki zachowując proporcje: 8 litrów zimnej wody 2,5 kg buraków 1 kg włoszczyzny (używam gotowych zestawów: marchew, pietruszka – korzeń i natka, seler, kapusta) 2-3 duże cebule Kilka ząbków czosnku

MarcinChef