Płynne czwartki Kapuśniak znany jest za pewne większości z Was. Istnieje jednak całe mnóstwo wersji przygotowania tej jakże popularnej, polskiej zupy. Ja dziś postanowiłam przygotować kapuśniak po łódzku, jako smak mojego dzieciństwa, a jednocześnie zapoznać Was z ta specyficzna kuchnia oraz językowymi regionalizmami. U mnie w domu podaje się kapuśniak z prażokami i okrasą. Prażoki, czyli ugotowane ziemniaki utłuczone(...)mąką i polane tłuszczem ze skwarkami podawane są na osobnym talerzu, nabiera się je łyżką i je razem z kapuśniakiem. W samej tylko Łodzi istnieją pewne różnice w podawaniu tej potrawy, w niektórych domach prażoki nakłada się na część głębokiego talerza, a na pozostałą część nalewa zupy. Kapuśniak gotowany jest najczęściej na żeberkach wieprzowych, ja ugotowałam go na przygotowanym wcześniej
Codzienne GotowanieChoróbsko zaatakowało i nas! Mowa tu oczywiście o moich chłopakach, bo trzeba pamiętać o jednym! Kobieta nie ma czasu na chorowanie! Jak już to uznamy za
zabawa smakiemSKŁADNIKI 1/2 kg żeberek wieprzowych 700 g kapusty kiszonej +sok 2 marchewki por 2 liście laurowe po kilka ziaren ziela angielskiego, owoców jałowca i pieprzu czarnego
ClauditteMissCookingSkładniki: 3-4 l wody 1 mały seler 2 marchewki 1 korzeń pietruszki por (ok.15 cm białej części) 1 gałązka lubczyku porcja mięsa na zupę 25
A Ty Smakuj MnieZupa jak to zupa, ale ta jest z nutką rabarbaru. Rabarbar nadał zupie fajnego lekko kwaskowatego smaku. Od czasu do czasu można dodać do tradycyjnej kuchni
Ewa w kuchnirozwiń i czytaj przepis : Rozwiń i czytaj przepis :
Ewa w kuchniRed cabbage soup Składniki. 50 dag kapusty czerwonej 3 ziemniaki 1 jabłko 1 cebula 1,5 l wywaru mięsnego lub warzywnego 6 szt. białe kiełbaski 1
Kulinarny karnet ChristopheraNajpyszniejsza wiosenna zupka ... delikatna, pachnąca latem, polskimi warzywami, słońcem, ... i domem rodzinnym :)) Gotuje ja do bólu, kiedy przyjdzie kapuściany sezon. Nie dodaję do
Walijskie PichcenieSkładniki: żeberka wieprzowe 1 kg, woda 5 litrów, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 6 sztuk, kasza jęczmienna 3/4 szklanki, kapusta kiszona 3/4 kg, majeranek 2 łyżki, kucharek
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: woda 4 litry, kości schabowe 3/4 kg, włoszczyzna 1 pęczek, kapusta biała 1 sztuka, kucharek 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, makaron 2 szklanki, natka
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: kości schabowe 1 kg, woda 5 litrów, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 3 sztuki, owoc jałowca 5 sztuk, kasza jęczmienna perłowa 1/2 szklanki, włoszczyzna
W Mojej Kuchni LubięNajsmaczniejszy kapuśniak z młodej kapusty i pozostałych, świeżych warzyw. Zupa jest syta, lekka, aromatyczna i babcino domowa. Kapuśniak jest tak dobry, że z pewnością tak jak ja nalejesz sobie dokładkę. Dodatek pomidorów lub przecieru poprawia kolor oraz wyrazisty smak zupy. W ogródku wczesna kapusta dojrzała i kusiła mnie od kilku dni. Postanowiłam zrobić z niej kapuśniak. Zupa wyszła przepyszna. Żebym(...)była gołosłowna, dopowiem, że mąż sam poszedł do kuchni po dokładkę! Jednym słowem niebo w gębie. Poniżej dzielę się swoim przepisem wraz ze szczegółowym opisem wykonania oraz zamiennikami składników. Kapuśniak z młodej kapusty – składniki: Szklanka to pojemność 250 ml. około 2,5 – 3 litry wody 500 g mięsa (porcje kurczaka, indyka, żeberka) 600 g młodej kapusty
Ania gotujeKapuśniak domowy. Kapuśniak domowy z kiszonej kapusty. Tradycyjny przepis na domowy kapuśniak z kiszonej kapusty. Zupa kapuśniak z ziemniakami i podsmażoną cebulką, doprawiona świeżo zmielonym pieprzem i kminkiem. Najlepszy, domowy kapuśniak ugotowany na wędzonych żeberkach - oto przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku. Składniki i przyprawy na domowy kapuśniak: około 300g wędzonych żeberek wieprzowych pęczek włoszczyzny, oczyścić, obrać(...)kopiasta łyżka smalcu ze skwarkami około 300g ziemniaków, obrać i pokroić w kostkę sól, pieprz, kminek do smaku liść laurowy i ziele angielskie do wywaru (ewentualnie) Przepis na domowy kapuśniak z kiszonej kapusty: Krok 1. Wędzone żeberka opłukać, włożyć do garnka wraz z oczyszczoną włoszczyzną, zalać wodą i ugotować wywar. Kapustę kiszoną pokroić, dodać kminek i szybko obgotować na silnym
Moja Książka Kucharska