kanapki - 13123 przepisów (strona:601/875)

Boczek "palce lizać" z szynkowaru 256

kupiliśmy w sklepie wędliny. Nic nie smakuje tak wspaniale, jak samodzielnie przygotowane prasowanki, szynki, polędwice i boczki. Boczek z szynkowaru stał się jedną z naszych ulubionych wędlin do kanapek. Aromatyczny. miękki i dobrze przyprawiony urzeka smakiem nawet najwybredniejszych. Składniki   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Proporcje na 1 kilogram mięsa Proporcje

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ser zgliwiały i zasmażony 231

chwilę.... Koniec :) Ja pozwalam serkowi się zagotować, cały czas mieszając bo boje się surowego jajka.....jednak tradycyjny smażony ser gotować się nie powinien. Gotowy ser jest płynny idealny na kanapki a gdy przestygnie zastyga na tyle że można go kroić.  PS: Można dodać do niego tylko żółtko i wtedy jest sztywniejszy (po przestygnięciu przypomina żółty ser). Ja jednak wole

Lubczyk i Wanilia
Smalec wegetarianski (tradycyjny i........... o zgrozo z boczkiem) 158

minimalnie patelnię zwykłym olejem). Może dla wegetarian będzie to trochę świętokradztwo (bo to jedna z past z podstawowego kanionu wege) ale ja najbardziej lubię wersję z boczkiem i cebulką (kanapkę koniecznie ozdabiamy ogóreczkiem kiszonym :)). Z tego co pamiętam nazwa pasty wzięła się od podobieństwa wizualnego właśnie do smalcu, zmielonej fasoli biały jaś. Zapraszam do spróbowania. Skład: - fasola biały jaś szklanka

Lubczyk i Wanilia
Domowa nutella 273

głównymi składnikami są ciemna czekolada i orzechy laskowe. Smak takiego kremu jest bardzo podobny do oryginału, a nawet lepszy. Nie da się ukryć, że domowa wersja jest droższa, ale kanapki i naleśniki z taką domową nutellą są obłędne! I co najważniejsze – wiemy co jemy! Jeśli lubicie zdrowe desery przypominam, że krem czekoladowy można zrobić także z kaszy jaglanej . Domowa

Poezja smaku
Bułka paryska 143

Pamiętam smak takiej buły z dzieciństwa, wtedy nazywano ją u nas angielką. Mięciutki miąższ i chrupiąca skórka, polecam wszystkim na śniadanie z miodem czy dżemem a także na kanapki do pracy czy szkoły. Bułka paryska. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Krem czekoladowy z avocado i chili 142

zachowa ładny kolor). obieramy ze skóry i kroimy w małe kawałki. Wrzucamy z resztą składników do blendera i miksujemy na gładką masę. \  Ten krem świetnie smakuje na kanapkach, ale myślę że naleśniki z takim nadzieniem również okażą się pyszne

W poszukiwaniu inspiracji
Kasza jaglana z pomidorkami cherry 222

Lubicie kaszę jaglaną? Korzystacie z niej?? Dzisiaj na blogu wczorajsza kolacyjka:) Kasza jaglana jest naprawdę dobra a i bardzo zdrowa. Jest świetną alternatywą na kolację zamiast kanapek.  Co myslicie o takim zestawieniu?? Składniki; szklanka kaszy jaglanej, 200 g pomidorków cherry, mała cebula, ząbek czosnku, pietruszka, 3 łyzki oliwy z oliwek, 3 łyżki przecieru pomidorowego, sól,  pieprz Po kaszę

Anioły w kuchni
Zupa ze świeżych ogórków 164

Przyznam szczerze, że nigdy nie przyszło mi do głowy by ze świeżych, zielonych ogórków gotować zupę. Ogórki konserwowe, czy kiszone, świeży ogórek na kanapkę, czy mizeria- owszem, ale zupa? Nigdy. Aż trafiłam na przepis pochodzący z "Oliwii" i sprawdziła w internecie, czy takie przepisy znajdę. A owszem, znalazłam i postanowiłam, że też wypróbuję taką wersję zupy. I jest! Świeża, kremowa

Bea(u)ty kitchen
Sos pomidorowo-jarzynowy 189

Kolejny przepis z zastosowaniem moich pomidorów to właśnie przepis na sos pomidorowo-jarzynowy pochodzący z książki Siostry Anastazji pt:,,153 Przetwory i Dani Mięsne". Rewelacyjny do kanapek, zapiekanek i wędlin Składniki: 1 kg pomidorów 25 dag jabłek 25 dag warzyw - marchew seler pietruszka 1 duża cebula 25 dag papryki 1 płaska łyżeczka musztardy 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu

Bea(u)ty kitchen
Schab z morelą w marynacie miodowo-musztardowej 131

piekę mięso razem z przyprawami przez około godzinę. Upieczone odstawiam by odpoczęło. Jeśli ma być to porcja obiadowa to wystarczy 10-15 min, jeśli zaś na kanapkę - mięso, najlepiej, odstawić na całą noc. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Schab duszony w czerwonym winie 194

Taki domowy schab świetnie się nadaje na obiad lub, tak jak moja rodzinka woli, na zimno na kanapkę. Wystarczy poświęcić kilka godzin  i można delektować się własnym domowym wyrobem. Smak i aromat niezastąpiony i nieporównywalny z tymi ze sklepu. Polecam! Składniki 1-2 kg schabu bez kości 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina sól pieprz papryka mielona słodka papryka mielona

Bea(u)ty kitchen
Chlebki Arlekin 233

rozwinęły się w trakcie wyrastania, natomiast ja zwinęłam trochę za luźno i dlatego chleby trochę straciły swój kształt. Znakomicie nadają się takie małe talarki kolorowe do mini kanapek czy koreczków i uświetnią niejedno przyjęcie. Ja z tej porcji zrobiłam dwa chleby a w oryginale są 3 więc jeszcze mniejsze talarki. Polecam gorąco bo w smaku też są smakowe. Przepis

Moje Małe Czarowanie
Fit sałatka z nasionami chia i olejem z czarnuszki 221

wpływają na strukturę kości i mięśni. Ponadto polecane są osobom odchudzającym się i na diecie, ponieważ wchłaniają i zatrzymują wodę w organizmie. Nasiona możemy dodawać do sałatek, posypywać nimi kanapki, mogą być też dodawane do ciasta chlebowego lub używane do wypieków. [http://www.cosdlazdrowia.pl/witaminy-i-mineraly/szalwia-hiszpanska-1000g/produkt-154] Czym i dla kogo jest olej z czarnuszki??? OPIS  Pozyskiwanie oleju następuje poprzez mielenie czarnych

ClauditteMissCooking
Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami 142

bliskowschodnich przypraw , a dodatek słodkich rodzynek świetnie przełamuje jej cudowny aromat. A jak pachnie w całym domu w trakcie smażenia! Jest tak dobra, że właśnie lecę po kolejną kanapkę, bo nie wytrzymam! :D Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy) 1 czerwona cebula spora garść rodzynek 1 mały pęczek pietruszki lub kolendry 1 łyżeczka kuminu 1/4 łyżeczki cynamonu

Food Square
Sos chrzanowy w trzech wariantach - z serii przepisy Wielbłąda 190

rondelka cały czas mieszając aby sos się nie rozwarstwił. Nadal mieszając podgrzewać do czasu, aż sos zgęstnieje (sos powinien zacząć bulgotać). Podawać na zimno. ******************************** ******************************** Składniki - wariant trzeci - do kanapek lub warzyw 1 czubata łyżka ostrego chrzanu 1 płaska łyżka majonezu 1 łyżka gęstej śmietany 1 mała łyżeczka soku z cytryny lub limonki lub octu winnego sól, biały pieprz do smaku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata