który był w proszku (do rozrobienia z wodą). Okazało się, że to są moje smaki! Zawsze uwielbiałem orzeszki ziemne. Od dawna najlepszym jedzeniem na smutki, radość czy zmęczenie były kanapki z masłem orzechowym i dżemem. Podobno w Holandii nałogowo pakują go do wszystkiego. Widocznie wiedzą co dobre! Jest popularny na równi z keczupem w polskich budach z fastfoodem. Nic dziwnego
Blendmantakże trochę pomidorów zamiast koncentratu pomidorowego. Sos można doprawić po swojemu jak się lubi, moja wersja jest taka lekko pikantna. Sosik ten bardzo fajnie smakuje. Jest świetnym dodatkiem do kanapek czy potraw z grilla. składniki: 2 kg papryki 1 kilogram bakłażanów 1 kg mięsistych pomidorów, u mnie lima 300 g cebuli 3 ząbki czosnku 1-2 małe ostre papryczki, ewentualnie
Monia miesza i gotujesobie dopisać w CV jako jedno z zainteresowań! Ale nie mówię teraz o takich Nutellach , Snickersach i innych czekoladowych kremach, ale o takim prawdziwym maśle orzechowym! Zjadam je na kanapki, dodaję do zupy dyniowej , do wegetariańskich burgerów a nawet dań inspirowanych kuchnią indyjską . Zawsze smakuje rewelacyjnie i świetnie się komponuje! Dziś mam dla Was przepis na to ulubione! Koniecznie spróbujcie
Ostra na Słodkomałych miejscowości jak moja jest niemal niemożliwe kupić np. wegański jogurt. Chleb z tego przepisu jest miękki (nawet skórka po wystudzeniu), lekko słodki i maślany, idealny do kanapek i do tostów! Składniki na jeden duży bochenek: 250 g żytniego zakwasu ( przepis na zakwas znajdziecie tu ) 100 g gęstego mleka kokosowego z puszki (można zastąpić wegańskim jogurtem naturalnym) 30 g (duża
greenscarfDomowy chleb na miodzie. Wzorowany na chlebie litewskim , jednak trochę oszukany, bo ten jest pszenno-żytni. Chleb jest bardzo sycący z wyczuwalną słodyczą miodu, doskonała podstawa do wszelkich kanapek. Naprawdę warto spędzić przy nim trochę czasu. Proporcje na keksówę 11x33cm. Najlepszy jest miód prawdziwy, domowy, jaki otrzymałam ostatnio - podziękowania dla Adaśka :) 100 gram zakwasu żytniego 300 gram mąki
Czerwony GupikViolaPassion Kupna jest ohydna i nie oszukujmy się . Dlatego warto złożyć kilka słoiczków na zimę Uwielbiam do obiadu czy położyć na kanapkę. Oto mój przepis przelany metodą z matki na córkę , w mojej rodzinie od kilku pokoleń Składniki: 2 kg papryki czerwonej Sól najlepiej kamienna Gorczyca 3 cebule Plus składniki na tradycyjną zalewę Sposób: Cebule obieramy i kroimy w pióra
Viola cooks with passionsię jego smakiem przez długie miesiące. Przepis na cukinię w zalewie curry śmiało możecie wykorzystać również do ogórków. Tak przygotowaną można podać jako dodatek do obiadu oraz… położyć na kanapce :) Ma pyszny octowo-słodki smak, a przy tym jest chrupiąca. Koniecznie spróbujcie, polecam! Składniki: Do słoików: 5 szt. średniej wielkości cukinii żółtych i zielonych (lub tylko zielonych) gorczyca (1 łyżeczka
MyCookBook.plszybkie, słodkie śniadanie. Francuskie tosty z dżemem i bananem. Przyznam Wam szczerze, że jak byłam mała moja babcia często mi takie robiła i dla mnie były to tylko słodkie kanapki w jajku. Nawet nie wiedziałam, że ta potrawa wywodziła się z Francji, choć… powinna się domyślić skoro moja babcia tyle lat spędziła właśnie we Francji Bez względu na pochodzenie
Słodkie okruszkidzieci na pewno też! Składniki : *chleb tostowy * kilka plasterków dobrej jakościowo szynki * kilka plasterków sera żółtego * opcjonalnie ketchup Przygotowanie : Chleb posmarować ketchupem, obłożyć szynką i serem. Kanapki tostować z obu stron. Podawać na ciepło
Magiczne Życie Martywszystko dokładnie zmiksować lub przetrzeć przez sito. Wlać keczup do wyparzonych słoików. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Przykryć grubym ręcznikiem i zostawić, aż ostygnie. Idealny do pizzy, kanapek, jako dodatek do sosów
Kuchnia Pokoleńpłaskie łyżeczki gorczycy, Dodatkowo: kilka ząbków czosnku (1 lub 2 ząbki na słój). Trzeba korzystać, póki są jeszcze dostępne ogórki gruntowe. Więc przetworów ciąg dalszy :) Dzisiaj wyśmienite ogórki na kanapki, czyli ogórki z kurkumą. Ogórki mają octowo-słodkawy smak i doskonale komponują się np. z wędliną. Ogórki dobrze umyć i ostrym nożem pokroić w podłużne cienkie plastry, ułożyć w płaskim
Świat Domowej Kuchniczosnek pokrojony na pasterki. Całość zalać olejem tak aby dobrze przykrył cukinię. Odstawić do lodówki na ok 24 godziny. Taka cukinia jest pyszna na przekąskę lub jako dodatek do kanapek. Tak przygotowaną cukinię można przechowywać w lodówce
Monia miesza i gotujewykonaniu i dodatku przypraw. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Zapach podczas robienia był fenomenalny, a smak wprost wyborny! Ketchup z cukinii rzeczywiście jest pyszny. Idealny jako dodatek do kanapek czy pizzy, wyśmienity do użycia jako sos do ryżu. Czyżby lepszy niż tradycyjny ketchup z pomidorów? :) Z góry uprzedzam, iż moja wersja ketchupu z cukinii jest dość pikantna , warto wyregulować
Grunt to przepis!Początek września to idealna pora na przygotowanie sobie kilku słoiczków domowych przetworów np pikli, idealnego dodatku do kanapek, sałatek czy grilla. Dlatego zachęcam do przygotowania angielskich pikle, czyli ogórków w marynacie z musztardy, curry i kurkumy. Są szybkie i proste do zrobienia, w dodatku już po 2 dniach można się nimi delektować. Natomiast im dłużej będą się marynowały tym będą
Bernika - moj kulinarny pamietnik