kalafior - 6307 przepisów (strona:342/421)

Makaron z jarmużem i suszonymi pomidorami 183

Jarmuż, podobnie jak kalafior i brokuł, jest botaniczną odmianą kapusty. Jadalne są jego blaszki liściowe. Jarmuż zawiera prawie dwa razy więcej potasu niż pomidor i cztery razy więcej witaminy C niż cytryna. Jest też najbogatszym ze wszystkich warzyw kapustnych źródłem karotenoidów. W polskiej kuchni najczęściej można spotkać jarmuż zasmażany, ale z warzywem tym warto eksperymentować. Ja poddusiłem go i dodałem

W SMAK
Brokuł pod imbirowym beszamelem 172

Brokuł jest rośliną z rodziny kapustowatych i bywa nazywany kapustą szparagową. Wartością odżywczą przewyższają blisko z nimi spokrewnione kalafiory. Zawierają dużo witaminy C i beta-karotenu. Są przy tym nisko kaloryczne i stosuje się je w dietach odchudzających. Zawarty w brokule sulforafan niszczy bakterię Helicobacter pylori , odpowiedzialną za powstawanie wrzodów żołądka. Warzywo to jest też pomocne w zapobieganiu chorobom nowotworowym

W SMAK
Brokuły, szpinak i gorgonzola 167

ilością J  Zupy nie polecam kobietom w ciąży – sery pleśniowe, takie jak wspomniana gorgonzola, są wówczas zabronione. Wiodącą rolę w mojej zupie pełnił brokuł – tzw. „zielony kalafior”. Jest on bogaty w składniki mineralne – wapń, żelazo, fosfor, magnez, siarka i potas  oraz witaminy - A, C, B1, B2, PP . Ale uwaga - warzywo należy krótko gotować, by nie pozbawić

Powiedz dietom nie
Sałatka z brokułami 240

brokułami na każdą porę roku. Jeżeli nie mamy świeżych brokułów możemy zastąpić je mrożonymi.  Składniki: brokuły 1 seler naciowy 1 puszka ananasów 2 jabłka sól pieprz majonez Kalafior dzielimy na kawałki i wrzucamy na wrzątek na kilka minut, później przekładamy na sitko. Seler, ananasy drobno kroimy, a jabłka kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem

Salonik smaków
Schab pieczony 184

pieczemy od 45 do 60 minut - trzeba obserwować, gdyż każdy piekarnik inaczej się zachowuje Do obiadu, tak przygotowany schab, podałam z zapiekanymi ziemniakami i kalafiorem.  A na drugi dzień pokroiłam w grubsze plastry i zrobiłam kanapki do pracy.  Pychota!  Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurczak w kwaskowej marynacie (piersi i pałki kurczaka) 193

takim przypadku należy łyżeczkę masła rozgrzać delikatnie na patelni, posiekać pora i chwilkę poddusić - do miękkości. Posypać mięso, lub tak, jak w moim przypadku - ryż Do tego warzywa: kalafior i fasolka Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym 192

robię sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych, ale tym razem zrobiłam z pieczarkami polędwiczki. Do nich podałam zapiekane ziemniaki z ziołami i warzywa: surówkę z marchewki z jabłkiem, mizerię i kalafior. Składniki: 1 polędwica (ok. 1/2 kg) 250 gramów pieczarek (to jest ok. 1/2 opakowania, jeśli kupujemy pieczarki w "koszyczku") 1/2 litra wywaru warzywnego (może być bulion z kostki) oliwa

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Prażaki - Mordoklejki 291

codzienna strawa świętokrzyskiej wsi Charakterystyka produktu Wygląd Nietypowy rodzaj masy ziemniaczano-mącznej sprawiającej wrażenie poszarpanej (efekt intensywnego ubijania tłuczkiem); na przekroju – jednolita. Kształt Poszarpane formy masy przypominające kształtem rozety kalafiora po ugotowaniu. Na przekroju nieregularny. Wielkość W zależności od wielkości porcji i sposobu podania. Barwa Jasnobeżowa, jednolita na zewnątrz i na przekroju. Może być ciemniejsza w zależności od koloru ziemniaków

ClauditteMissCooking
Tandoori Love Soup with Chicken 164

Tandoori Masala 1 czubata łyżka siemienia lnianego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżka utartego imbiru 1 czerwona papryczka chilli 2 szklanki wody Warzywa: marchewka brokuły kalafior fasolka szparagowa szalotka PRZYGOTOWANIE: Piersi kroimy w kostkę i marynujemy na całą noc ( 3 czubate łyżki Tandoori Masala,  1 czubata łyżka siemienia lnianego,  4 łyżki oliwy z oliwek

ClauditteMissCooking
Karkówka gotowana i zapiekana z warzywami 146

plastry ,ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać olej, włożyć cebule pokrojoną w piórka tak aby zakryć mięso, na to pieczarki pokrojone w plastry, na pieczarki paprykę pokrojoną w paski,kalafior ,brokuł,marchewke pokrojona w plastry,fasolkę szparagową pokrojoną w słupki. .Doprawić ulubionymi przyprawami .  Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 30 minut

w mojej kuchni
Wegańskie karminadle czyli KOTLETY Z KASZY I SOCZEWICY 210

człowieka to pozycja obowiązkowa, bez kotleta ani rusz. Więc - siedziałam w necie, szukałam przepisów, próbowałam różnych i jedliśmy - a to z pieczarek, a to z brokułów, a to z kalafiora, a to z jajek, z soczewicy, ciecierzycy i czego tam jeszcze nie było; nawet kotlety z krążków selera były oraz z cukinii, w panierce, a jakże! Im dalej

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Tarta francuska z kurczakiem i brokułami 302

bardzo mogę wychodzić z łóżka, więc przygotowywane przeze mnie dania muszą się praktycznie same robić :) Dzisiaj zapraszam na wytrawną tartę na cieście francuskim z kurczakiem i brokułami (można zastąpić kalafiorem, co kto woli), z mnóstwem aromatycznych przypraw. Składniki na jedną tartę: opakowanie ciasta francuskiego 2 pojedyncze piersi z kurczaka 300 g brokułów pokrojonych w drobne różyczki 2 jajka

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania