Tradycyjny przepis na kaczkę z jabłkami i żurawiną to jeden z moich ulubionych. Prosty przepis naprawdę nie wiele pracy w efekcie pyszny obiad. Jabłka wymieszane z żurawiną stanowią idealny dodatek, podczas pieczenia przechodzą smakiem mięsa i wręcz się rozpadają . Pychotka
Swojskie jedzonkoPierś w tym wydaniu pysznie smakuje. Polecamy. Składniki: 2 piersi z kaczki Marynata : 3 cm kawałek imbiru papryczka chilli 100 ml sosu sojowego łyżka sosu rybnego 2 ząbki czosnku łyżka sosu rybnego 2 łyżki miodu Ponadto : 1 nieduża kapusta pekińska 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka(...)marynacie umieściłem oczyszczone piersi kaczki z ponacinaną skórą. Odstawiłem do lodówki na 2 godziny. Suchą i zimną patelnię ustawiłem na palniku kuchenki i włożyłem na niej zamarynowaną kaczkę skórą do dołu. Gdy się zarumieniła odwróciłem ją i dodałem pozostałą w misce marynatę. Podsmażone mięso włożyłem w żaroodpornym naczyniu skórą do góry, polałem zawartością patelni i piekłem około 10 minut
R'n'G Kitchenstołu postanowiłam zrobić wyborną sałatkę. Ponieważ została mi pieczona gęś z drugiego dnia świąt. W związku z tym, że nie każdy ma w domu upieczoną całą gęś, podaję przepis na to jak usmażyć świeże piersi z gęsi :) Nie ma bardziej idealnego połączenia niż mięso z kaczki lub gęsi i maliny! Jeśli nie macie świeżych malin(...)malin 2 łyżki cukru 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz szczypta chili w proszku Piersi: Piersi gęsie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy skórkę w kratkę by temperatura podczas pieczenia doszła do mięsa. Z podanych składników przygotowujemy marynatę: Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z łyżką soli oraz suszonymi i świeżymi posiekanymi ziołami. Następnie piersi podlewamy winem i pozostawiamy
Bon Appetit Małgorzatyprzemielić. Okazało się, że zawiera w sobie masę inspiracji. Bez zbędnych kombinacji. Są przepisy na kaczki, pączki, żurki, pierogi, itd. Nie wiem czy jest kompletna, jeżeli chodzi o kuchnię polską, dla mnie jest póki co wystarczająca. I to właśnie w niej znalazłam przepis na pieczoną szynkę, która jest inspiracją do dzisiejszego posta. Na początku chciałam zrobić właśnie szynkę
Kardamonovyprzemielić. Okazało się, że zawiera w sobie masę inspiracji. Bez zbędnych kombinacji. Są przepisy na kaczki, pączki, żurki, pierogi, itd. Nie wiem czy jest kompletna, jeżeli chodzi o kuchnię polską, dla mnie jest póki co wystarczająca. I to właśnie w niej znalazłam przepis na pieczoną szynkę, która jest inspiracją do dzisiejszego posta. Na początku chciałam zrobić właśnie szynkę
Kardamonovykromki brioszki, na nich rozsmarować połowę orzechów, na orzechach połowę fig, na figach położyć pierś kaczki. Przykryć ciastem. Brzegi ciasta dokładnie zlepić. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem lub tłuszczem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, aby odpoczęło. Podawać
królestwo garówwędlin jak szynka czy baleron, pasztetów, jak i do mięsa drobiowego – kurczaka, indyka czy kaczki, do mięsa białych ryb, a już wyjątkowo sprawdzi się jako dodatek do wieprzowiny w każdej postaci. Możecie używać go również na kanapki, podawać jako dip do warzyw, np. pieczonych ziemniaków czy batatów. Ogranicza Was tylko smak – próbujcie! Ja lubię go też na kanapce
Karo in the Kitchenprzypadku procedura przygotowania jest inna. Kiedy po raz pierwszy spróbowałam oryginalnego alzackiego rillettes z kaczki zachwyciłam się nim od pierwszego kęsa i wiedziałam, że kiedyś nadejdzie ten dzień, gdy zrobię je sama w domu. Tajemnica jego wybornego smaku tkwi w powolnym i długim pieczeniu w niskiej temperaturze oraz dobrej jakości surowcu. Mięso z gęsi owsianej wydawało mi się jak najbardziej
Wiem co jemkaczkę i nie zawaham się jej upiec. Ale najpierw kaczucha musi się wyluzować tzn. ja pomogę i ją wyluzuję :D A potem niech się wypcha i już, gotowe, do pieca. Gdy będzie rumiana i mięciutka wystąpi w roli głównej na niedzielnym obiedzie i wszyscy będą się nią zachwycać - przynajmniej taką mam nadzieję. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaudka kaczki 2 jabłka słoiczek konfitury z żurawiny sól, pieprz, majeranek Wykonanie: Udka kaczki myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy do lodówki, najlepiej na cala noc. Jabłka kroimy na ćwiartki. Ja użyłam do tego noża Ambition . Udka układamy w naczyniu żaroodpornym, pieczemy pod przykryciem, po tym czasie odkrywamy, wkładamy ćwiartki jabłek, oraz wykładamy żurawinę. Pieczemy kolejne
Z Majeczką w kuchniPrzepis bierze udział w konkursie "Przepis Godny Mistrza", potrawa przy pomocy narzędzi dostępnych na stronie Hendi . Mus z pieczonej jarzębiny i pigwowca z wanilią
SzczyptaSmaQczasu w piekarniku, aby mięso rozpływało się w ustach, ale zdecydowanie warto poczekać ;) Kaczka najlepiej smakuje z jabłkiem, dlatego nie chciałam tego zmieniać - jest odpowiednio słodka. Z kolei czosnek podkreśla smak dodając ostrości, a majeranek łączy oba smaki nadając łagodności delikatnych ziół. Udka pieczone w piekarniku z jabłkami i ziemniakami, są wspaniałe, zwłaszcza jeśli odpowiednio zadbamy o skórkę
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Przepyszna sałatka z grillowaną piersią z kaczki, to idealny posiłek w wersji fit, ale pozostawiam również wersję na bogato! Lekka sałatka to idealny pomysł na letni obiad, kiedy z nieba leje się żar. W tej sałatce super robotę robią sezonowe czerwone porzeczki. Polecam każdemu, kto lubi jeść sałatki! SKŁADNIKI: - 1 porcja pieczonej lub grillowanej piersi kaczej(...)parmezan starty na tarce Mięso zamarynuj na minimum 2 godziny w przyprawie do drobiu staropolskiego. Mięso grillujemy. W/w składniki umieść w misie dodaj pokrojoną pierś z kaczki i wybrany sos. W wersji na bogato podaj np. z grzankami z domowej bagietki. Pyszne, proste i sycące danie! Polecam każdemu
SMYKWKUCHNIPieczone ziemniaczki uwielbiam i robię je naprawdę w bardzo wielu wariantach. Bardzo lubię takie upieczone w mące i soli, które smakują jak te z ogniska. Są proste i genialne. Często także robię ziemniaczki rozgniatane. Zapytasz jakie to? Otóż ziemniaki należy wcześniej ugotować razem z łupiną, ale w całości bez krojenia. A po ugotowaniu ręką lub szklanką należy je delikatnie(...)ziemniaki w mundurkach – kotlet schabowy – ragu z kaczki – szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym – polędwiczki z kurkami – królik w winie – polędwiczki z szynką parmeńską – żeberka barbeue – pulled pork – kotlet de volailee – kurczak na butelce piwa CHRUPIĄCE PIECZONE ZIEMNIAKI Przygotowanie: 1 h Składniki ziemniaki: – 800 g ziemniaków – 2 łyżki
nietylkopasta.plWspomagałam się przepisem z książki " Pasja smaku. Przepisy z restauracji Aubergine ," Gordona Ramsay'a składniki: ok 3 kg drobiowych części ( skrzydełka kurze , korpusy, szyje z kaczki, perliczki) 2 marchewki 3 - 4 pietruszki 1 mały seler lub 1/2 dużego 2 duże cebule 3 -4 łodygi selera naciowego 1 duży lub 2 mniejsze pory 1/2 główki czosnku ziele(...)gałązka tymianku sól opcjonalnie pasta lub koncentrat z pomidorów (tego drugiego raczej mniej) przygotowanie Skrzydła i pozostałe drobiowe kawałki umyć i osuszyć. Ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia, lekko skropionej oliwą.Można mięso posmarować lekko pastą pomidorową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez ok 40 min, aż mięso ładnie się zrumieni. W trakcie pieczenia
Stare Gary