jogurt - 6012 przepisów (strona:91/401)

Egipska shoarma drobiowa 250

łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczki mielonej papryki słodkiej, 1 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej, 7 łyżek oliwy, 6 łyżek majonezu, 5 łyżek jogurtu greckiego, 4 łyżeczek soku z cytryny, 6 ząbków czosnku, 2 czerwonych papryk, 1 bakłażana, 3 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 cebul, 2 łyżek octu winnego białego, 500 gram białej kapusty(...)którą przełożyłem do miseczki i włożyłem do lodówki. W drugiej miseczce wymieszałem 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczkę soku z cytryny oraz 5 łyżek jogurtu greckiego. Powstały sos doprawiłem solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i również umieściłem w lodówce. Kapustę po pozbawieniu jej twardego trzonu, obraną marchewkę oraz 1 średnią cebulę pozbawioną łupinek starłem

Wyprawy kulinarne
Sałatka z roszponką i tuńczykiem 144

późną kolację. Najlepiej przygotować ją przed samym podaniem i na pojedynczych talerzach.  Składniki: 150 g roszponki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 małe czerwone cebule 2 pomidory jogurt grecki (kilka łyżek) sól, pieprz ewentualnie oliwa z oliwek sezam do posypania Roszponkę umyć, osuszyć. Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić. Tuńczyka(...)półmisku) ułożyć roszponkę, następnie dodać pokrojone pomidory, cebulę i kawałki tuńczyka. Całość posypać solą oraz pieprzem i ewentualnie polać oliwą z oliwek. Przed samym podaniem na sałatkę nałożyć jogurt grecki i całość posypać sezamem

Ugotować
Makaron żytni ze szpinakiem i wędzonym łososiem 116

Danie autorstwa Mojej Mamy, które potwierdza to jak pysznie gotuje :) Składniki: 300 g makaronu żytniego np. Lubella 150 g wędzonego łososia 300 g szpinaku mrożonego 250 g mascarpone lub jogurtu* 1 cebula 3 ząbki czosnku łyżka masła sól, pieprz Masło rozgrzać i zeszklić na nim  pokrojoną drobno cebulę. Dodać posiekany czosnek i szpinak. Dusić, aż do odparowania wody(...)Dodać ser mascarpone i wymieszać. Łososia pokroić na drobne kawałki. Całość wymieszać do połączenia i doprawić. Podawać z ugotowanym al dente makaronem razowym żytnim. Smacznego!    *wersja z jogurtem nie jest wypróbowana

Chocolate Muffin Blog
Sałatka z kapusty pekińskiej 341

byłaby sobą ;) Polecam pyszną, czosnkową sałatkę, idealną do obiadu ;) Niestety z powodu bardzo dużej ilości czosnku nie nadaje się dla Szkrabów;) Sałatka z kapusty pekińskiej Składniki: kapusta pekińska mały jogurt naturalny 6 ząbków czosnku sól Przygotowanie: Kapustę pekińską drobno siekamy, po usunięciu wszelkich białych zgrubień ;) Do tego najlepszy jest Mały Pomocnik ;) Czosnek obieramy i przeciskamy do jogurtu naturalnego, doprawiamy solą

Lawendowe Niebo
Śledź pod pierzynką - szuba 526

składniki się przegryzły.  Wtedy smakuje najlepiej.     Składniki: 2 płaty śledziowe 1 - 2 ugotowane buraki 2 jajka 2 ziemniaki 1 cebula czerwona majonez (1 - 2 łyżki) jogurt naturalny (1 - 2 łyżki) sól, pieprz   Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku.  Po około 2 - 4 godzinach wyjąć i osuszyć.  Pokroić na kawałki.    Jajka(...)twardo.  Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Buraki obrać, i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Cebulę posiekać.   Jogurt wymieszać z majonezem i doprawić do smaku.   W naczyniu na dno wyłożyć połowę śledzi.  Na śledzie położyć połowę posiekanej cebulki.  Posmarować odrobiną sosu.  Na to położyć ziemniaki

Sto kolorów kuchni
KURCZAK W PIKANTNEJ KOKOSOWO-MIGDAŁOWEJ PANIERCE – przepyszny! 210

również polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – 2 szt * posiekane migdały – 30 g * wiórki kokosowe – 30 g * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * jogurt naturalny – 80 ml * olej – 50 ml * imbir , chili, garam masala , sól, cukier – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Posiekane migdały oraz wiórki prażymy na suchej patelni, zdejmujemy. Na odrobinie(...)oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulę. Do miski wsypujemy posiekany czosnek, imbir, chili, garam masalę, cukier oraz sól ( po szczypcie ), wlewamy jogurt, dodaje prażone migdały oraz kokos i wszystko razem dokładnie mieszamy. Do wymieszanych przypraw dodajemy cebulę i wkładamy pokrojone, lekko rozbite filety z kurczaka. Układamy z naczyniu żaroodpornym i zapiekamy ok. 35 minut w 160C. Podajemy gorące z kuskusem oraz

Ostra na Słodko
Pasta z wędzonej makreli z ogórkiem i jogurtem naturalnym 301

Rybkę zawsze chętnie podaje, a dzisiaj jest w formie pasty kanapkowej. Wykonanie banalnie proste, nie zajmie Wam dłużej niż 5 minut. Wędzona makrela z kiszonym ogórkiem i jogurtem naturalnym poleca się do kanapek. Składniki: 1 wędzona makrela 1 ogórek kiszony 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1 mała cebula czarny pieprz świeżo zmielony  sól łyżka oleju z pestek dyni 1. Makrelę

Apetyczna babeczka
Surówka z pora i kukurydzy 145

próbował zachęcam bo jest świetna, jedna z moich ulubionych. POLECAM! Składniki: 2 średnie pory (biała część) 1/2 puszki kukurydzy 1 jabłko 1/2 pęczka pietruszki 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Por dokładnie myjemy, kroimy w cienkie półplasterki. Przekładamy na sito, sparzamy wrzątkiem, odstawiamy do osączenia wody. Pietruszkę drobno posiekać. W tym czasie gdy czekamy(...)obieramy jabłko, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Do miski przekładamy por, jabłko, kukurydzę oraz pietruszkę. Jogurt mieszamy z majonezem i dodajemy do warzyw. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem

magiczna kuchnia Kasi
FETTUCINE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM / SMOKED SALMON FETTUCINE 105

lunch for family and friends. SKŁADNIKI (3 porcje): 200-250 g makaronu (u mnie fettucine) 150 g wędzonego łososia 1/2 czerwonej cebuli 8-10 pomidorków koktajlowych 200 g jogurtu greckiego 50 g sera typu cheddar 3 ząbki czosnku swieżo mielony czerwony pieprz oregano (lub inne ulubione zioła) 1 łyżeczka oleju INGREDIENTS (3 portions): 200-250 g pasta (fettucine this time(...)cebuli na patelnię dorzucamy pokrojone pomidorki, dalej smażymy ciągle mieszając. Gdy pomidorki stracą swoją jędrność dorzucamy posiekanego łososia i dalej smażymy. W międzyczasie w misce mieszamy składniki sosu – jogurt, czosnek, 3/4 sera (reszta zostanie do posypania potrawy) oraz przyprawy. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Gdy już wszystkie składniki się połączą na patelni dorzucamy makaron

Martyna Cooks
Omlet piernikowy z powidłami śliwkowymi i jogurtem 165

gruszki, śliwki... wszystko pięknie podane, aby poprawić Nam nastrój w gorsze dni... a gdy przychodzi weekend warto zafundować sobie odrobinę przyjemności w postaci korzennego omleta z uroczymi gwiazdkami wypełnionymi jogurtem i powidłami śliwkowymi :) Składniki : 2 jajka 1 łyżka mąki pełnoziarnistej żytniej 1 łyżeczka kakao ciemnego  1/2 łyżeczki przyprawy korzennej 1 łyżeczka otrębów pszennych,żytnich lub owsianych   Dodatkowo(...)łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka powideł śliwkowych Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę, kakao i otręby, delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem i wylać ciasto. Smażyć na małym ogniu, do lekkiego ścięcia wierzchu, przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę. Przełożyć na talerz. Foremkami do ciasteczek wyciąć kształty. Podawać z dodatkami. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Batoniki daktylowe 200

starszej siostrze. Już nic więcej chyba dodawać nie muszę... :) Zostanę przy garach :) W moim poście odchudzającym pisałam o tym , co jem na śniadanie. W pracy najczęściej granolę z jogurtem naturalnym, ale czasami zamiast granoli wychodzi coś innego :) Na przykład takie batoniki na bazie mielonych daktyli. To przede wszystkim one "trzymają" pozostałe składniki. Do tego jogurt, owoc i można iść

bistro mama
Pikantny krem z dyni 153

łyżeczka białego pieprzu - płaska 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka soli – płaska 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego Dynię umyć, oczyścić z pestek, obrać ze skóry i pokroić na nieduże kawałki. Następnie włożyć do dużego garnka, zalać wodą i mlekiem, dodać obrane ząbki czosnku - w całości , kostkę bulionową(...)Jeśli wody jest zbyt dużo, odcedzić trochę płynu do szklanki, aby w razie potrzeby dodać go później.   Całość zmiksować w garnku blenderem na jednolita masę. Dodać śmietanę oraz jogurt i jeszcze raz zagotować. Podawać w towarzystwie grzanek zapiekanych w piekarniku z masłem i czosnkiem granulowanym

Grunt to przepis!
Sałatka brokułowa (z pieczonym kurczakiem, pestkami dyni i pistacjami) 156

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   600-800g brokuła 300g pieczonego kurczaka (może być szynka konserwowa lub świeży boczek) 100g pestek dyni 50g pistacji majonez, jogurt naturalny (w proporcji 1:1) sól, pieprz Brokuły umyte, oczyszczone i podzielone na różyczki ugotować (na półtwardo) w osolonej wodzie. Kurczaka pokroić pokroić na mniejsze kawałki. (Jeśli używamy boczku - należy go podsmażyć na chrupiące(...)skwareczki i odsączyć z nadmiaru tłuszczu, natomiast szynkę pokroić w kostkę.) Pestki i posiekane pistacje podprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem połączonym z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. (Uważać, aby nie przesolić, jeśli używamy pistacji solonych

Di gotuje
Jajecznica na parze - idealne śniadanie z chlebem Chrupiące z Pieca z Lidla + Konkurs 167

żytnie - chrupiące z pieca Lidla   2 jajka  1 kiełbasa biała surowa  1 cebula dymka  szczypiorek  1 pomidor rzymski  sałata rzymska  1 łyżeczka jogurtu naturalnego  Przyprawy :  pieprz czarny  papryka wędzona    Kiełbaskę białą kroimy na kawałki i posypujemy papryką wędzoną. Cebulę dymkę drobno siekamy. Kawałki kiełbasy i dymki przekładamy(...)jeszcze powtarzamy po chwili, uważając żeby się nie poparzyć parą. Pomidora parzymy wrzątkiem, a listki sałaty myjemy i osuszamy ręczniczkiem papierowym. Po czym rwiemy ją na kawałki i dodajemy jogurt naturalny i pomidora przekrojonego na ćwiartki. Kiedy parowar się wyłączy, jajecznicę przekładamy na pieczywo żytnie i rozprowadzamy ją na całą kromkę. Smacznego :)  KONKURS  Z okazji wprowadzenia do oferty

Parowar Faceta
Sałatka z brokułem 410

Składniki: 1 brokuł, puszka kukurydzy, 1 czerwona cebula, 250g sera feta, garść koperku, 3 łyżki ziaren słonecznika, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka ketchupu pikantnego, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Brokuł ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu podzielić na mniejsze różyczki. Kukurydzę odsączyć. Cebulę czerwoną i ser feta pokroić w kostkę(...)Koperek posiekać. Przygotować sos majonezowo czosnkowy: Wymieszać majonez, jogurt, ketchup z wyciśniętymi ząbkami czosnku, solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać z sosem majonezowo czosnkowym. Na suchej patelni uprażyć słonecznik. Po uprażeniu położyć słonecznik na ręczniku papierowym i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Słonecznikiem posypać górę sałatki.  Smacznego

W kuchni u Moniki