jogurt - 6012 przepisów (strona:274/401)

Tortille zapiekane z serkiem i figami 238

Polecam, smaczna przekąska.składniki na 2 porcję2 placki z 1/4  porcji ciasta na tortillę (możemy użyć gotowych placków) 2 łyżki serka Almette jogurtowego2 łyżki jogurtu naturalnego10 plasterków koziej rolady2 figi - każda  pokrojona na 6 plastrów. świeży tymianek do przyprawieniamiód, oliwaprzygotowaniePiekarnik nagrzać do 250 st CPlacki tortilli ułożyć na papierze do pieczenia. Serek Almette

Stare Gary
Zupa krem brokułowo jarmużowa 167

bulionem. Dodać brokuły i  jarmuż. Gotować na małym ogniu ok 30 min. Przestudzić i przetrzeć blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami i kleksem jogurtu lub śmietany. Smacznego

Stare Gary
Małe pieczone bakłażany 208

internecie i znalazłam na YouTube filmik z bardzo prostym przepisem na takie małe coś. Bakłażany wyszły bardzo miękkie, są świetną przystawką, jedliśmy zimne z dodatkiem czosnkowego jogurtu. Polecam!składniki9 malutkich bakłażanów1 puszka krojonych pomidorówsól, pieprzoreganooliwa z oliwekser Pecorino Romano, świeżo starty, do posypanaprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 180 st. C. Przekroić bakłażany wzdłuż  na pół ,zostawiając ogonki

Stare Gary
Gozleme ze szpinakiem i fetą 243

posmarować oliwą. Smażyć po jednym gozleme, po 2 - 3 minuty z każdej strony.  Przełożyć na dużą deskę lub talerz i pokroić  na 4 części. Podawać z gęstym jogurtem i kawałkiem cytryny. Smacznego

Stare Gary
Twarożek z migdałowej masy 183

dodatkiem Waszego ulubionego słodu i cynamonu* wraz ze zmiksowanymi/całymi owocami lub z różnymi bakaliami z syropem z agawy/miodem tworzy wspaniały deser* oraz dzisiejsza propozycja- twarożek.* pulpa migdałowa* jogurt naturalny- 150ml* rzodkiewka- kilka sztuk (u mnie 3 duże)* szczypiorek* sok z cytryny- odrobina* pieprz i sól* skórka z cytrynyWszystkie składniki ze sobą wymieszać i gotowe.Smacznego! :) Jestem ciekawa jak wykorzystalibyście migdałową

Kraina Miodem Płynąca
Zakręcone serowo-czekoladowe pączusie 203

Czwartek więc wypadałoby objadać się tymi-banalnie prostymi w wykonaniu i rozpływającymi się w ustach- pączusiami :)Polecam! :)* mąka pszenna- 240g* twaróg- 250 g* żółtka- 2 szt.* śmietana/gęsty jogurt- 3 czubate łyżki* soda- 1 i 1/2 łyżeczki* cukier- 80g* wanilia- pół laski (lub ekstrakt)* olej do smażenia- 1 litrPrzesiać mąkę wraz z sodą do mski, dodać resztę składników

Kraina Miodem Płynąca
Placki bananowe na soku bananowym- bez mąki i cukru 214

zapewniające przypływ sił witalnych.Kto by pomyślał, że tyle dobrego zawiera jeden, mały placuszek, prawda?! :)U mnie podane z polewą czekoladową, którą zachwalałam w poprzednim poście :)))Jednak dżem czy jogurt naturalny z odrobiną miodu będą również fantastycznym dodatkiem, z resztą takie 'gołe' smakują równie wybornie! :) Placki bananowe:* płatki owsiane- 2 szklanki* banany- 2 szt.* sok bananowy- 3/4 szklanki

Kraina Miodem Płynąca
Domowa granola 189

Domowa granola to rewelacyjny dodatek do jogurtu czy mleka, na śniadanie, kolację albo jako przekąskę w pracy. To jakie składniki dorzucimy do granoli zależy od każdego z Was. Poniżej podałam to, co ja dodałam tym razem, ale zmienia się to w zależności od tego, co akurat mam w domu. Żaden składnik nie jest obowiązkowy. Zapewniam, że kiedy raz zrobicie sami

upichcic
Tartaletki orkiszowe z rabarbarem,malinami i stewią 178

niezwykle kruche ciasto . Skladniki na 1 duza tarte lub trzy mniejsze foremki:Spod tarty:150 g maki orkiszowej100 g maki ziemniaczanej120 g masla2 lyzki stewii1 zoltko 1 lyzka jogurtu greckiegoNalozenie owocowe:400 g owocow ( 350 g rabarbaru i 50 g malin)3 lyzki stewii1 lyzka budyniu wanilowego lub maki ziemniaczanejWykonanie:Skladniki na ciasto zagniesc.Uformowac w kule i odlozyc do lodowki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab ze śliwką pieczony w rękawie w sosie śliwkowym 205

powideł nie używałam cukru,dlatego teraz do sosu musiałam dodać łyzeczkę miodu .Gdy sos jest mało wyrazisty w smaku dodać łyżeczkę ciemnego octu balsamicznego.Gdy lubisz jasne sosy możesz dodać jogurt grecki lub śmietanę do zabielenia.Nie dodawalam.Na końcu całość przetrzeć przez sitko,jeśli sos ma być idealnie gładki.Podgrzać z odłożonymi ,pokrojonymi kawałkami schabu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa kalafiorowa z makaronem-wegeteriańska 194

lyzeczki maki robie zlota zasmazke.Nie tyle chodzi o zageszczenie zupy co o smak jaki daje zasmazka.Zupe gotowac okolo 30 minut.Na koniec obficie posypac koperkiem i na talerzu przybrac kleksem jogurtu greckiego.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Spitzkohl-młoda kapusta duszona w śmietanie 312

robie tez zadnej zasmazki.Uwazam ,ze bylby to za ciezki dodatek do mlodej kapusty.Skladniki na 4 porcje:mloda kapusta (u mnie Spitzkohl)maly kubek 200g kwasnej smietany(dalam tym razem jogurt grecki) lub creme fraiche1/4 szklanki wody do podlaniapeczek koperku-duzo,jak najwiecej!1 lyzka maki1 lyzka octu winnego lub soku z cytrynysol,bialy pieprzPrzygotowanie: Wierzchnie liscie z kapusty odrzucic.Przekroic kapuste

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z kalarepy z lubczykiem-wegeteriańska 205

lubczyk i gotowac ,az kalarepka zmieknie,okolo 30 minut.Gdy uzywam swojej kalarepki z wlasnego ogrodka jest miekka juz po 15 minutachZZmiksowac i gotowe.Podawac z kleksem smietany lub jogurtu greckiegoTa na gornym zdjeciu jest ciemnozielona,bo gotowana i zmiksowana z listkami.Jednak duzo delikatniejsza i subtelniejsza w smaku jest zupa z samych bialych czesci kalarepki.Taka mi bardziej smakuje.Ta na zdjeciu ponizej.Zreszta wyprobujcie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kompot morelowy,jak zdrowe sa morele? 242

blonnika,ktory swietnie reguluje przamiane materii ,no i wiekszosci morelowych "skarbow" .Swieze morele warto rowniez wykorzystac jako naturalny kosmetyk.Przygotowanie maseczki nie sprawi problemu.Wystarczy wymieszac rozgnieciona morele z 1 lyzka jogurtu i odrobina miodu i polozyc na twarz.Doskonale poprawi kondycje skory wysuszonej na sloncu i wietrze.Uff..zebralo sie tego troche. Mam nadzieje,ze te wszystkie "za" przekonaly Was ostatecznie,nawet jesli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z dynia ,mlekiem kokosowym i amarettini 214

tylko wyjatkowy ,a wrecz doskonaly - aksymitny i bardzo kremowy w smaku.To dodatek kremu kokosowego nadaje sernikowi owa jedwabistosc.Zachecam do stososowanie mleka kokosowego jako zamiennika dla smietany kremowki i jogurtu greckiego,nie tylko ze wzgledow smakowych,ale przede wszystkim zdrowotnych.Tluszcze zawarte w mleku kokosowym sa niezwykle korzystne dla naszego zdrowia.Jesli nigdy nie piekliscie sernika z dodatkiem dyni,goraco polecam i zapraszam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!