jogurt - 6012 przepisów (strona:274/401)

Sałatka z łososia, szparagów i jajka 235

naczyniu, można zrobić małe przystawki. składniki ( 2 - 3 porcje)100 g wędzonego łososia7 zielonych szparagów ze słoika lub świeżych1 jajko ugotowane na twardokoperekkapary do posypaniasos2 łyżki majonezu3 łyżki jogurtu naturalnegosólpieprzpapryka przygotowanieWymieszać składniki sosu. Szparagi, jeżeli są świeże, zgrillować na patelni grillowej.( odłamujemy koniec szparaga, nie obieramy, szparagi lekko smarujemy oliwą i wrzucamy na patelnię ). Jajka podzielić na ćwiartki

Stare Gary
Tortille zapiekane z serkiem i figami 220

Polecam, smaczna przekąska.składniki na 2 porcję2 placki z 1/4  porcji ciasta na tortillę (możemy użyć gotowych placków) 2 łyżki serka Almette jogurtowego2 łyżki jogurtu naturalnego10 plasterków koziej rolady2 figi - każda  pokrojona na 6 plastrów. świeży tymianek do przyprawieniamiód, oliwaprzygotowaniePiekarnik nagrzać do 250 st CPlacki tortilli ułożyć na papierze do pieczenia. Serek Almette

Stare Gary
Zupa krem brokułowo jarmużowa 147

bulionem. Dodać brokuły i  jarmuż. Gotować na małym ogniu ok 30 min. Przestudzić i przetrzeć blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami i kleksem jogurtu lub śmietany. Smacznego

Stare Gary
Małe pieczone bakłażany 187

internecie i znalazłam na YouTube filmik z bardzo prostym przepisem na takie małe coś. Bakłażany wyszły bardzo miękkie, są świetną przystawką, jedliśmy zimne z dodatkiem czosnkowego jogurtu. Polecam!składniki9 malutkich bakłażanów1 puszka krojonych pomidorówsól, pieprzoreganooliwa z oliwekser Pecorino Romano, świeżo starty, do posypanaprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 180 st. C. Przekroić bakłażany wzdłuż  na pół ,zostawiając ogonki

Stare Gary
Gozleme ze szpinakiem i fetą 221

posmarować oliwą. Smażyć po jednym gozleme, po 2 - 3 minuty z każdej strony.  Przełożyć na dużą deskę lub talerz i pokroić  na 4 części. Podawać z gęstym jogurtem i kawałkiem cytryny. Smacznego

Stare Gary
Twarożek z migdałowej masy 160

dodatkiem Waszego ulubionego słodu i cynamonu* wraz ze zmiksowanymi/całymi owocami lub z różnymi bakaliami z syropem z agawy/miodem tworzy wspaniały deser* oraz dzisiejsza propozycja- twarożek.* pulpa migdałowa* jogurt naturalny- 150ml* rzodkiewka- kilka sztuk (u mnie 3 duże)* szczypiorek* sok z cytryny- odrobina* pieprz i sól* skórka z cytrynyWszystkie składniki ze sobą wymieszać i gotowe.Smacznego! :) Jestem ciekawa jak wykorzystalibyście migdałową

Kraina Miodem Płynąca
Zakręcone serowo-czekoladowe pączusie 176

Czwartek więc wypadałoby objadać się tymi-banalnie prostymi w wykonaniu i rozpływającymi się w ustach- pączusiami :)Polecam! :)* mąka pszenna- 240g* twaróg- 250 g* żółtka- 2 szt.* śmietana/gęsty jogurt- 3 czubate łyżki* soda- 1 i 1/2 łyżeczki* cukier- 80g* wanilia- pół laski (lub ekstrakt)* olej do smażenia- 1 litrPrzesiać mąkę wraz z sodą do mski, dodać resztę składników

Kraina Miodem Płynąca
Placki bananowe na soku bananowym- bez mąki i cukru 187

zapewniające przypływ sił witalnych.Kto by pomyślał, że tyle dobrego zawiera jeden, mały placuszek, prawda?! :)U mnie podane z polewą czekoladową, którą zachwalałam w poprzednim poście :)))Jednak dżem czy jogurt naturalny z odrobiną miodu będą również fantastycznym dodatkiem, z resztą takie 'gołe' smakują równie wybornie! :) Placki bananowe:* płatki owsiane- 2 szklanki* banany- 2 szt.* sok bananowy- 3/4 szklanki

Kraina Miodem Płynąca
Domowa granola 173

Domowa granola to rewelacyjny dodatek do jogurtu czy mleka, na śniadanie, kolację albo jako przekąskę w pracy. To jakie składniki dorzucimy do granoli zależy od każdego z Was. Poniżej podałam to, co ja dodałam tym razem, ale zmienia się to w zależności od tego, co akurat mam w domu. Żaden składnik nie jest obowiązkowy. Zapewniam, że kiedy raz zrobicie sami

upichcic
Tartaletki orkiszowe z rabarbarem,malinami i stewią 151

niezwykle kruche ciasto . Skladniki na 1 duza tarte lub trzy mniejsze foremki:Spod tarty:150 g maki orkiszowej100 g maki ziemniaczanej120 g masla2 lyzki stewii1 zoltko 1 lyzka jogurtu greckiegoNalozenie owocowe:400 g owocow ( 350 g rabarbaru i 50 g malin)3 lyzki stewii1 lyzka budyniu wanilowego lub maki ziemniaczanejWykonanie:Skladniki na ciasto zagniesc.Uformowac w kule i odlozyc do lodowki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab ze śliwką pieczony w rękawie w sosie śliwkowym 180

powideł nie używałam cukru,dlatego teraz do sosu musiałam dodać łyzeczkę miodu .Gdy sos jest mało wyrazisty w smaku dodać łyżeczkę ciemnego octu balsamicznego.Gdy lubisz jasne sosy możesz dodać jogurt grecki lub śmietanę do zabielenia.Nie dodawalam.Na końcu całość przetrzeć przez sitko,jeśli sos ma być idealnie gładki.Podgrzać z odłożonymi ,pokrojonymi kawałkami schabu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa kalafiorowa z makaronem-wegeteriańska 173

lyzeczki maki robie zlota zasmazke.Nie tyle chodzi o zageszczenie zupy co o smak jaki daje zasmazka.Zupe gotowac okolo 30 minut.Na koniec obficie posypac koperkiem i na talerzu przybrac kleksem jogurtu greckiego.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Spitzkohl-młoda kapusta duszona w śmietanie 295

robie tez zadnej zasmazki.Uwazam ,ze bylby to za ciezki dodatek do mlodej kapusty.Skladniki na 4 porcje:mloda kapusta (u mnie Spitzkohl)maly kubek 200g kwasnej smietany(dalam tym razem jogurt grecki) lub creme fraiche1/4 szklanki wody do podlaniapeczek koperku-duzo,jak najwiecej!1 lyzka maki1 lyzka octu winnego lub soku z cytrynysol,bialy pieprzPrzygotowanie: Wierzchnie liscie z kapusty odrzucic.Przekroic kapuste

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z kalarepy z lubczykiem-wegeteriańska 186

lubczyk i gotowac ,az kalarepka zmieknie,okolo 30 minut.Gdy uzywam swojej kalarepki z wlasnego ogrodka jest miekka juz po 15 minutachZZmiksowac i gotowe.Podawac z kleksem smietany lub jogurtu greckiegoTa na gornym zdjeciu jest ciemnozielona,bo gotowana i zmiksowana z listkami.Jednak duzo delikatniejsza i subtelniejsza w smaku jest zupa z samych bialych czesci kalarepki.Taka mi bardziej smakuje.Ta na zdjeciu ponizej.Zreszta wyprobujcie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kompot morelowy,jak zdrowe sa morele? 225

blonnika,ktory swietnie reguluje przamiane materii ,no i wiekszosci morelowych "skarbow" .Swieze morele warto rowniez wykorzystac jako naturalny kosmetyk.Przygotowanie maseczki nie sprawi problemu.Wystarczy wymieszac rozgnieciona morele z 1 lyzka jogurtu i odrobina miodu i polozyc na twarz.Doskonale poprawi kondycje skory wysuszonej na sloncu i wietrze.Uff..zebralo sie tego troche. Mam nadzieje,ze te wszystkie "za" przekonaly Was ostatecznie,nawet jesli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!