jarzynowa - 3209 przepisów (strona:45/214)

Zupa z białej fasoli i słodkich batatów z gremolatą 87

białej fasoli cannelini ugotowanej na parze 1 niewielki batat 1 marchewka 2 pomidory 1 cebula 1 papryczka chili 1 ząbek czosnku ekologicznego 50 g masła 1500 ml gorącego bulionu jarzynowego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka mielonego kardamonu sól i pieprz GREMOLATA 30 g tartego parmezanu skórka otarta z 1 cytryny garść posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku ekologicznego, mały (adsbygoogle(...)ugotowanej na parze","1 niewielki batat","1 marchewka","2 pomidory","1 cebula","1 papryczka chili","1 z\u0105bek czosnku ekologicznego","50 g mas\u0142a","1500 ml gor\u0105cego bulionu jarzynowego","1 \u0142y\u017ceczka kuminu","1 \u0142y\u017ceczka mielonego kardamonu","s\u00f3l i pieprz","30 g tartego parmezanu","sk\u00f3rka otarta z 1 cytryny","gar\u015b\u0107 posiekanej natki pietruszki

ProstePesto.pl
kwiaty kopru suszone do wielu potraw... 106

Suszone kwiaty dojrzałego kopru sa idealnym dodatkiem smakowo-aromatycznym do wielu dań takich jak: zupy (pomidorowa,ogórkowa, szczawiowa, jarzynowa), do gulaszów, do pieczonych mięs. Mocno dojrzałe łodygi kwiatowe kopru ususzyć dobrze na słońcu. Ususzone kwatki odcinać nożyczkami z łodygi do słoika, słoik zamknąć, tak przygotowany koper mamy na zimowe dni, do następnego lata

W Mojej Kuchni Lubię
Smalczuszek domowy 97

bardzo drobno. Dodałam do słoninki z boczkiem.  Smażyłam na wolnym ogniu do momentu gdy cebulka się zeszkliła a skwareczki nabrały złotego koloru. Wtedy dodałam starte na grubych oczkach jarzynowej tarki jabłko i przeciśnięty przez praskę czosnek.Smażyłam jeszcze chwilkę a następnie doprawiłam solą, pieprzem, szczyptą ostrej papryki, majerankiem.Po kolejnych 5 minutach smalczyk był gotowy

Co w garnkach piszczy
LUKSUSOWA SZARLOTKA 128

się nie zdarzyło, aby piana mi się nie ubiła na sztywno. Przełożenie: Spód i boki tortownicy o średnicy 27 cm smarujemy masłem. Do tak przygotowanej tortownicy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach 3/4 części kruchego ciasta, następnie dociskamy/oklepujemy, aby ładnie się skleiło i nie wyciekła galaretka podczas pieczenia. Na ciasto wykładamy całe nadzienie owocowe wyrównujemy wierzch. Następnie wykładamy

Ciastka - domowe słodkości
Oszukane spaghetti czyli fasolka szparagowa w sosie pomidorowym z mięsem 107

oleju rzepakowego sól pieprz  Pierś kurczaka zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Rondelek "psiknąć" olejem w spray'u, a następnie go rozgrzać. Cebulę i czosnek zeszklić, następnie dodać marchew i zmieloną pierś i smażyć, aż mięso nabierze delikatnego koloru. Do mięsa

Krylowa Kuchnia
SAŁATKA Z BURACZKÓW Z MAKARONEM 111

słodką i obsmażyć na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Na ręczniku kuchennym odsączyć z nadmiaru tłuszczu, przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę umyć i obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Paprykę umyć, przekroić na pół i wydrążyć pestki. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Do dużej miski

Ciastka - domowe słodkości
Zupa fasolkowa z soczewicą 91

Ponieważ fasolka szparagowa jest ciągle jeszcze osiągalna proponuję pyszną, jesienną zupę z jej udziałem. Tradycyjnie występują tu warzywka pokrojone w kostkę, jak w każdej zupie jarzynowej. Inność zupy polega na zagęszczeniu nie dodatkiem ziemniaków, czy makaronu, a czerwoną soczewicą. Soczewica nie jest zbyt popularna w naszej kuchni, a naprawdę warto po nią sięgnąć, bo to super zdrowy strączek. Soczewica

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makowiec z dynią 102

należy go zaparzyć w mleku i dwukrotnie zmielić). 3 jajka 80 g masła 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu 4 łyżki kaszy manny 2 szklanki dyni startej na tarce jarzynowej o drobnych oczkach 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Ulubione bakalie (u mnie to 2 garście skórki pomarańczowej, 2 garście orzechów i 2 garście migdałów

Słodki sentyment
Ciasto kruche ze śliwkami i bezą 150

ziemniaczaną, całość krótko zmiksować tylko do połączenia.   Śliwki wydrążyć z pestek, oprószyć mąką ziemniaczaną , podpieczone ciasto wyjść z piekarnika, wyłożyć śliwki , przykryć bezą , na wierzchu zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Włożyć do gorącego piekarnika i całość piec około 45-50 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Szarlotka 99

soli i śmietanę zagniatam na jednolite ciasto. Tworzę kulkę, którą następnie wkładam do lodówki na 20 minut. W tym czasie myję i obieram jabłka. Następnie trę jabłka na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ciasto wyciągam z lodówki, dzielę na dwie równe części. Blaszkę (30 x 35 cm) wykładam papierem do pieczenia, albo smaruję masłem i podsypuję lekko mąką. Rozwałkowuję

Słodki sentyment
Zupa jarzynowa z brokułem i cukinią 110

Dziś na blogu kolejny przepis na zupę.  Nic na to nie poradzę,  prostu uwielbiam je.  Pyszna, jarzynowa z cukinią, brokułem i ryżem. Polecam:) Składniki: 2 L bulionu 2 marchewki 1 cukinia 1 brokuł 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki ryżu masło/olej 1/2 pęczka koperku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz

magiczna kuchnia Kasi
lekka zupa z brukselką i kaszą jęczmienną na maśle... 149

dodać masło i chwilę gotować. Śmietanę wymieszać z wodą i wlać do zupy, tylko zagotować i zdjąć z ognia, wsypać posiekany koperek - jedna z ulubionych w naszym domu zup jarzynowych z dodatkiem brukselki i kasz jęczmiennych, zupa jest pożywna i lekka........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
ZUPA Z CUKINIĄ I SOCZEWICĄ 83

Pyszna zupa z cukinią i czerwoną soczewicą, którą podasz jako pierwsze danie lub kompletny obiad. Treściwa, mocno warzywna, na dobrym i aromatycznym bulionie. Zupę jarzynową z cukinią i czerwoną soczewicą chętnie zjadają dzieci. Jest kolorowa i zdrowa. SKŁADNIKI: 1,250 ml bulionu ½ cukinii ¼ selera 2 marchewki 2 pietruszki 2 ziemniaki 5 łyżek czerwonej soczewicy 1 łyżka masła klarowanego

Zasmakuj Kuchni
SAŁATKA JESIENNA W STYLU WŁOSKIM 99

Pomidory i paprykę umyć, sparzyć i przekroić na pół, wydrążyć pestki. Pomidory, paprykę oraz ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Wędzoną kiełbasę pokroić w półplasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.  Do dużej miski wsypać odparowany makaron, dodać starty żółty ser, wymieszać. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę, ogórki, pomidory i paprykę - wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem

Ciastka - domowe słodkości
Buddha bowl z wędzonym łososiem 109

miękko lub półtwardo (3-7 min. od momentu zagotowania wody). Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i siekamy w cienkie paski (potrzebujemy niepełną szklankę). Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki, kroimy na paseczki w skórce i wydrążamy ze skórki łyżką. Jarmuż (bez łodyg) rwiemy na małe kawałki skrapiamy oliwą

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania