liść laurowy 1 garść listków pietruszki i świeżego estragonu 4-5 ząbków czosnku 150ml białego półwytrawnego wina (sauvignon blanc) 100ml śmietanki 36% tłuszczu, gęstej 150ml rosołu drobiowego albo jarzynowego 1 niepełna łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka skórki startej z cytryny ½ szklanki startego na drobnej tarce parmezanu sól pieprz
Karo in the Kitchenburaków) , majeranek, sól, cukier. Marchew i pietruszkę obierz, umyj i ewentualnie pokrój na mniejsze kawałki. Pora dokładnie umyj. Warzywa przełóż do garnka i ugotuj z nich wywar jarzynowy. Buraczki obierz, umyj i jeśli są duże, pokrój je na mniejsze kawałki. Z koszonych buraków zlej sok (będzie później potrzebny). Do drugiego garnka włóż buraczki „świeże” oraz te ukiszone. Zalej je wodą
blog.moje-pasje.infoSkładniki na zupę: 50-60 dag ugotowanych lub upieczonych buraków, 5 łyżek oliwy, średniej wielkości cebula, 2 ząbki czosnku, tymianek, sól, pieprz, sok z 1/2 pomarańczy, 750 ml bulionu jarzynowego. Dodatkowo: 50 g fety, duża garść posiekanego koperku. Przygotowanie: Cebulę i czosnek siekam, szklę na oliwie w garnku. Dodaję buraki pokrojone w kostkę oraz przyprawy - sól, pieprz i tymianek
JejKuchnianiepotrzebnie- wyszło cudnie... Danie dla 4-6 osób (po 2-3 szt). Składniki: - 12 policzków wieprzowych - 1 większa cebula - 4 ząbki czosnku - 150ml czerwonego wina - 400-450ml bulionu jarzynowego (lub rosołu) - sól - świeżo mielony pieprz - 2 małe listki laurowe (lub 1 większy) - 3-4 kulki ziela angielskiego - 2 łyżki oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) lub smalcu Mięso umyć, lekko
Smaczne ZdroweDziś przepis na zupę z kapusty. W weekend zdecydowałam się na ugotowanie zupy gołąbkowej z włoską kapustą. Bardzo nam ta zupa smakowała, a dzieci prosiły o
Czerwień i błękitZupełnie nie miałam pomysłu na zupę. Tym bardziej, że moi synowie coś ostatnio marudzą przy zupach. Młodszy stwierdził, że on nie lubi już pomidorowej, co najwyżej
Czerwień i błękitliście kapusty pekińskiej, mała sałata rzymska albo pak choy – 2 op. pszennego makaronu cienkiego do ramenu, paczkowany świeży taki jak ten – 200ml esencjonalnego bulionu drobiowego lub jarzynowego – 2 łyżki uprażonej w oleju na chrupiąco soi albo prażonych orzeszków ziemnych – grubo posiekany szczypior
Karo in the Kitchenbiałej ryby albo piersi z kurczaka. SKŁADNIKI 2 porcje jako danie główne 800-900g kalafiora 1 puszka (400g) pomidorów bez skórki, w paście pomidorowej 100ml bulionu lub rosołu jarzynowego albo drobiowego 100g greckiej fety 1 czubata łyżka kaparów z zalewy 1 duża cebula, biała lub czerwona 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka masła
Karo in the KitchenDziś wspólne gotowanie po skandynawsku z Anią i Mirabelką . Tematem jest skandynawska zupa. Ja wybrałam porową z serową nutką. Już dawno nie jadłam tak pysznej zupy
Czerwień i błękitkiełki rzodkiewki w połączeniu z delikatnym kremowym serkiem dają posiłek idealny. Szybka w przygotowaniu, zdrowa i co najważniejsze bardzo smaczna. Czego chcieć więcej? Składniki: 500 ml czystego wywaru jarzynowego 1 średni por, pokrojony w półpasterki 1 mały brokuł, podzielony na mniejsze różyczki 2 serki śmietankowe, pokrojone w kostkę 1 cebula, pokrojona w piórka opakowanie kiełków rzodkiewki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
Życie ze smakiemDzisiaj na blogu przepis na gęstą pomidorówkę z dodatkiem cukinii. Podałam ją z groszkiem ptysiowym. Składniki: 2 młode cukinie (użyłam żółte) pół dużego selera 1 marchew
Czerwień i błękitziemniaki 200g 1 cebula 150-200g 2 duże ząbki czosnku 5g grzybów suszonych 4-5 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2 litry bulionu wołowego, drobiowego lub jarzynowego 1 czubata łyżka mąki pszennej 150-200g kaszy pęczak olej rzepakowy do smażenia 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej sól pieprz
Karo in the KitchenDzisiaj na blogu aromatyczna zupa z boczniaków na indyku. Pozostaje mi jeszcze przekonać do niego moich synów, ale dzieci czasami długo dorastają do pewnych smaków. Składniki
Czerwień i błękitilość kaszy do wrzącego np.mleka i gotować 3-5 min.Zalecane proporcje to: płynna- 1 łyżeczka kaszy na 100ml. płynu gęsta-2 łyżeczki kaszy na 100 ml. płynu. 1 szkl.bulionu jarzynowego 10dag.masła 150gr .kaszy manny 1 cebula 1 seler 1 por 1 łyżka natki,koperku lub innych ziół oregano lub majeranek sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Masło rozgrzewamy w rondlu i wrzucamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikokosowego, 1 cebulę, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę mielonej kurkumy, ¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1 łyżeczkę przyprawy curry w proszku, 1 łyżkę świeżego startego imbiru, 1,5 szklanki bulionu jarzynowego, 1 puszkę (400 ml) mleka kokosowego. Mleko kokosowe otwórz i odłóż kilka łyżek (przydadzą się do dekoracji). Dynię umyj i obierz. Usuń z niej pestki, a miąższ pokrój w kostkę
blog.moje-pasje.info