jarzynowa - 3209 przepisów (strona:142/214)

Dwuwarstwowa sałatka z makaronem i buraczkiem 245

odcedzamy, przelewamy zimn ą wod ą , odstawiamy na kilka minut po czym mieszamy z ły ż k ą majonezu. Buraczki gotujemy, obieramy ze skórki, zimne trzemy na tarce jarzynowej, ogórka i cebulk ę drobno siekamy, ł ą czymy z buraczkami, doprawiamy do smaku sol ą i pieprzem, dodajemy majonez , mieszamy. W okr ą głych obr ę czach do przystawek

Wanilia i Kardamon
Zupa szczawiowa z kaszą jęczmienną 139

będzie gotowy wyjmujemy mięso, obkrawamy z kości i odkładamy na bok. Wyjmujemy włoszczyznę. Marchewkę możemy pokroić w kostkę i wrzucić ponownie. Resztę warzyw możemy wykorzystać na przykład od sałatki jarzynowej, aby nie marnować jedzenia. Dodajemy do bulionu kaszę jęczmienną, przepłukaną wcześniej zimną wodą, solimy i pieprzymy. Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy po tym czasie szczaw i posiekaną natkę pietruszki

Marder&Marder Manufacture
Pasta z rzodkiewki i majonezem 152

dorodnej rzodkiewki 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka cukru sól, świeżo zmielony pieprz do smaku Wykonanie: Rzodkiewkę myjemy, oczyszczamy z korzonków oraz z górnych listków. Trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do startej rzodkiewki dodajemy majonez przyprawiamy cukrem, solą, pieprzem świeżo mielonym, dokładnie mieszamy. Podajemy z każdym pieczywem do wędliny lub sera żółtego, do smaku posypujemy świeżym

kgwjanczewo
pulpetowa jarzynowa zupa... 134

uformować średniej wielkości kulki i obsypać je mąką do gotującej się wody wkładać kulki mielone, po wypłynięciu gotować 15 minut, wyjąć cedzakiem na talerz - do wywaru dać mrożoną zupę jarzynową z groszkiem, dodać pkrojoną fasolkę szparagową, ziemniaki pokrojone i gotować z 15 minut na koniec gotowania włożyć pulpety do zupy, doprawić kucharkiem, pieprzem, przyprawą w płynie, wlać śmietanę słodką

W Mojej Kuchni Lubię
Gazpacho - hiszpański chłodnik pomidorowy 160

napojami, kanapkami i chłodnikami . Coś zimnego zjadamy z prawdziwą przyjemnością, oczywiście tylko wtedy kiedy jest to coś smakowitego. A takie smakowite jest właśnie gazpacho pomidorowe czyli zimna zupa pomidorowo-jarzynowa pochodząca z hiszpańskiej Andaluzji. Być może jego korzenie sięgają aż do Afryki Północnej, być może tylko do starożytnego Rzymu - to dzisiaj nie sposób ustalić. Nie gotuje się go wcale

Smaczna Pyza
Flaczki z boczniaka 203

flaków Sposób przygotowania Boczniaki umyć, odkroić stwardniałą nóżkę, a kapelusze pokroić na cienkie paski. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi oczkami na paseczki i wrzucić na patelnię. Na koniec dorzucić pokrojonego boczniaka. Dusić około pięciu minut. Wrzucić wszystko do wcześniej przygotowanego wywaru. Doprawić do smaku. Gotować jeszcze około

Mr. Taste
Chłodnik z ogórka, rzodkiewki i buraczków ze słoika 271

koperek posiekać jogurt wymieszać z kefirem ( lub maślanką). Dodać pokrojonego ogórka, rzodkiewki, szczypiorek, koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłowić ze słoika kilka większych buraczków i zetrzeć na tarce jarzynowej. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Do smaku dodaj 1-2 łyżki zalewy z buraczków lub jeśli nie używasz buraczków soku z cytryny. Podawaj schłodzony! Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapustka z wędzoną szynką oraz żurawiną 137

łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżkę octu winnego sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kapustę szatkujemy, sparzamy wrzącą wodą odcedzamy. Kapustę przekładamy do garnka dodajemy tłuszcz, startą marchewkę na tarce jarzynowej o grubych oczkach, listek laurowy, gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę obieramy kroimy w półksiężyce podsmażamy na maśle.  Szynkę kroimy w kostkę dodajemy do podsmażonej cebuli,  smażyć razem około

kgwjanczewo
Surówka z kapusty pekińskiej i pora 395

Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 duży por 1 duże jabłko sól, pieprz majonez Sposób wykonania: 1. Kapustę drobno posiekać. 2. Pora drobno pokroić. 3. Jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej. 4. Dodać majonezu, doprawić do smaku. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki "Bolognese" 200

octu balsamicznego sól, pieprz 0,5 łyżeczki cukru dodatkowo: parmezan Wykonanie: składniki na naleśniki dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godzinę warzywa obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle ghee. Dodać  warzywa i przesmażyć razem, następnie zsunąć na bok patelni, dodać mięso i obsmażać do momentu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka egzotyczna z brzoskwinią i pędami bambusa 191

mięso będzie miękkie, odstawiamy do wystudzenia. Ryż gotujemy na sypko w osolonym wrzątku, odcedzamy, przekładamy do miski, studzimy. Brzoskwinie, osączamy kroimy w kostkę, cebulę siekamy, ser ścieramy na tarce jarzynowej, kukurydzę i pędy bambusa osączamy z zalewy,wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku, solą i pieprzem dodajemy majonez, mieszamy, odkładamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego ;-) http://www.porcelanabogucice.pl

Wanilia i Kardamon
"Czereśniak" szybkie ciasto ucierane z czereśniami 139

cukrem ubić na puszysty kogel-mogel. Masa podczas ubijania potroi objętość. Na minimalnych obrotach miksera partiami dosypywać mąkę i wlewać olej ciasto wyłożyć na blachę, wyrównać szpatułką. Na tarce jarzynowej zetrzeć marcepan wprost na ciasto. Rozłożyć czereśnie, delikatnie wciskając marcepan w ciasto piec w 190`C 40-45 minut do zezłocenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka żydowska 544

Prosta, smaczna sałatka żydowska. Lubię wszelkiego rodzaju sałatki, a dzisiaj miałam ochotę na taką klasyczną jarzynową. Jednak moje zaopatrzenie lodówkowe okazało się zbyt skromne i powstała taka oto sałatka. Składniki: 7 średnich ziemniaków 5 jajek 5 ogórków kiszonych 1 mała cebula 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki ugotować z mundurkach Jajka

O kuchni z uczuciem
Risotto z kurczakiem i bobem 181

sypko, odcedzamy, trzymamy w cieple. Bób również gotujemy około 5 minut po czym odcedzamy, przelewamy zimną wodą, obieramy z łupin. Cebulę obieramy, siekamy drobno, marchew ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, fileta kroimy w paseczki, wrzucamy na patelnię wlewamy oliwę doprawiamy jarzynką i przesmażamy 5 minut,po czym wlewamy wodę i gotujemy 20 minut, gdy mięso będzie gotowe

Wanilia i Kardamon
Zupa z kalarepy 156

jako jeden ze składników jarzynówki. Nigdy nie jadłam jej w innej postaci i tak na dobrą sprawę nawet nie wiedziałam jaki tak naprawdę ma smak po ugotowaniu. W zupie jarzynowej warzywa są tak wymieszane, że ciężko to ocenić. To też postanowiłam ugotować zupę gdzie kalarepa będzie numerem jeden. Dla towarzystwa dobrałam jej por i pietruszkę, a do ozdoby

Przysmaki Karolki