jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:208/252)

Mus truskawkowy z kaszy manny 9118

Mus truskawkowy z kaszy manny to szybki w wykonaniu deser o delikatnym smaku truskawek w śmietanie. Dodatek bitej śmietany nadaje delikatnej konsystencji i równoważy smak kaszki.Taki

Smakołyki Bereniki
Cynamonowe choinki 249

Cynamonowe choinki...Rumiane, kruchutkie, pięknie przyozdobione.O delikatnym smaku i aromacie cynamonu.Pokryte zielonym lukrem i cukrowymi perełkami.Pyszna zabawa w dekorowanie. Także dla dzieci.Polecam!Składniki:2 szklanki

Gospodyni Miejska
Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone 396

żółtek. W drugiej misce zmiksuj olej i cukier, aż dobrze się połączą (ja używam ręcznego miksera). Następnie wmiksuj żółtka, dodając po jednym na raz. Dodaj startą marchewkę, sok z cytryny oraz posiekane orzechy włoskie i dobrze wymieszaj.Powoli zacznij dodawać suche składniki i wymieszaj (ja robiłam to łyżką). Białka ubij na sztywno, następnie delikatnie i stopniowo zmieszaj je z ciastem(...)kremu. Ostrożnie połóż na nim drugi blat, następnie posmaruj resztą kremu wierzch i boki ciasta. Krem trochę się klei, najłatwiej nakładać go łyżką lub szerokim, płaskim nożem maczanym w wodzie. Udekoruj wierzch ciasta połówkami orzechów. Dobrze jest schłodzić ciasto w lodówce przed podaniem, będzie lepiej się kroić. ***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku

Chilli Czosnek i Oliwa
Pączki 203

wyrośnięcia, a jeżeli z suchych - to łączymy tylko drożdże z mąką. Utrzeć jajko i żółtka z cukrem, na puszystą masę. Dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy, sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić(...)głębokim tłuszczu z obu stron, na złoty kolor (fot.3). Wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Przygotować lukier z cukru pudru i 2-3 łyżek gorącej wody. Posmarować nim pączki (fot.4).Najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu. Smacznego

Świat Ciasta
Poniedziałkowe menu - Krokiety ziemniaczane :) 155

jajko ½ szklanki mąki pszennej bułka tarta otręby żytnie lub gryczane olej ryżowy pieprz, ostra papryka, kmin rzymski, kolendra, świeżo starta gałka muszkatołowa, cząber Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane przeciskamy przez praskę. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej, albo z samego rana i włożyć do lodówki. Do ziemniaków dodajemy surowe jajko, mąkę, przyprawy i bułkę tartą, aby ciasto nie kleiło(...)opakowania roszponki 1 średnia cebula czerwona, ew. biała 1 średnia papryka słodka, czerwona 2 gałązki selera naciowego 3 łyżki kukurydzy konserwowej 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 cytryny lub limonki pieprz, sól Roszponkę płuczemy i odcinamy korzonki. Cebulę kroimy w cieniutkie płatki, selera i paprykę w kostkę. Wszystko mieszamy razem i dodajemy kukurydzę. Na koniec polewamy wszystko

vegetanie
Świąteczny łosoś pieczony w cieście francuskim z duszonym porem z curry 245

krok to przygotowanie szablonu z papieru.Narysowac rybe o dlugosci 17 cm,a na najszersze miejsce,gdzie ma brzuszek przeznaczyc 12 cm.Wyciac rybke.Lososia poporcjowac,odzielic od skory,skropic sokiem z cytryny,posolic i przyprawic pieprzem.Na blacie rozwinac rolke ciasta francuskiego,przylozyc szablon i wyciac po 2 kawalki na kazda porcje lososia.Wyciete kawalki  ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Na kazdej(...)jarzynka,ale tez dobry pomysl na wykorzystanie zielonych czesci pora,z ktorymi najczesciej nie wiadomo co zrobic,jesli nie wyladuje w rosole. Pora-tylko zielonego,dokladnie wyplukac pod biezaca woda i pokroic w okolo 0,5 cm paski.Wrzucic na patenie z rozgrzanym maslem ghee i kilka minut poddusic,az straciobjetosc.Dodac smietanke,przyprawy-sol i curry chwile przemieszac razem do zgestnienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Brzoskwniki- Pesche dolci 208

zółtka, całe jako i dwa pozostałe białka. Pamietać, aby po każdym dodaniu jajka/żółtka dobrze połączyc składniki. Stopiowo dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryny i letnie mleko. Ciasto nie powinno być zbyt zbite. Ręce natłuścić olejem i formować z ciasta kuleczki wielkości orzecha laskowego, układać na blasze w pewnej odległości, ponieważ urosną. Wstawić(...)krem(3-5 min), cały czas mieszać aby krem się nie przypalił. Ostudzić. Dekoracja: v  likier Alchermes ( włoski likier o intensywnej czerwonej barwie), lub czerwona galaretka rozpuszczona w ½ wody, rozcieńczony sok malinowy. v  cukier krysztal Kazde ciasteczko stanowi połówkę brzoskwini, które możemy nadziewać kremem budyniowym ( crema pasticcere) lub nutellą. Złożone brzoskwinki zanużayć w likierze, pozwalić aby ciasteczka napily

Mia Cucina Sofieta
Barszcz czerwony zabielany na zakwasie buraczanym-wegeteriański wg Kuchni Polskiej 147

Zupy sa pracochlonne,bo wymagaja czasu..Do tych zup nalezy przygotowanie czerwonego barszczu.Trud sie jednak oplaci,a przepis ten zadowoli i wegetarian i miesozercow.To kwestia dodania

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasztet rybny 127

Pasztet rybny SKŁADNIKI:CIASTO350 g mąkijajko -1 sztmargaryna -200 gsólFARSZfilety z łososia -0,5 kgsłodka śmietanka -400 gbiałko jaj -1 sztsok z 1 cytrynypieprz kajeńskiświeżo zmielony

Kuchnia Danusi
Jesień za pasem. Czas na KONKRET. 175

szyby, powodując rumor przypominającyjadący pociąg.Już pierwsze przepalanie w picu kaflowym, aby powietrze wwyziębionych murach chociaż odrobinę się nagrzało, by móc normalniefunkcjonować.Pierwsze gorące herbaty z sokiem malinowym i cytryną, symptomy przeziębienia,chrypki, kasłanie i cieknący nos.Jesień.Kiedy zbliża się pora chłodów, nasz organizm domaga się KONKRETÓW.Trudno nasycić się lekką sałatką, czy delikatną zupą, tak jak w lecie.Zaczynamy(...)szklanki czerwonego wina, dodaję jałowiec i przykrywam pokrywą, aby się mięso dusiło w winie. Kiedy zmięknie, wyjmuję mięso. Zlewam powstały sos - dodaję odrobinę mąki rozrobionej  w odrobinie wody i porządnie mieszam. Zagotowuję całość, najlepiej na tej patelni, gdzie smażyliśmy mięso, zyskamy na smaku i aromacie. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Do tego sosu wkładam ponownie mięso. Podduszam jeszcze jakieś

W kuchni Karmel-itki
Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli 227

najmniej godzinę w lodówce, aby się przegryzł. Umieszczamy żółtko i czosnek w malakserze (jeśli nie mamy, żółtko możemy miksować mikserem, a czosnek wycisnąć). Blendujemy/miksujemy, a następnie dodajemy sok z cytryny i kontynuujemy miksowanie. Dodajemy bazylię (do malaksera nie potrzeba rozdrabniać, do miksera należy bardzo drobno pokroić). Dodajemy 2 łyżeczki oliwy (spróbujcie najpierw czy nie jest gorzka, do aioli najlepsza jest(...)czasie przygotowujemy cebule. Karmelizowana cebula: Na małej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy cebule obrane i pokrojone w półplasterki. Dodajemy szczyptę soli i smażymy minutę-dwie, po czym dodajemy 2 łyżki wody, nakrywamy patelnię i dusimy 10 minut na niedużym ogniu. Po tym czasie zwiększamy płomień na duży, posypujemy całość cukrem, dodajemy ocet i smażymy kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając

Poezja smaku
Tort "kwiatek" 146

każdej miseczki dodac odrobine barwnika ale tak aby każdy odcien czerwieni był inny- od ciemnego po jaśniejsze. Dokładnie wymieszać odstawić.  Dodatkowo przygotować ; 3/4 szkl. mocnej herbaty z cytryną słoiczek dżemu wiśniowego (ok 330 ml) Każdy biszkopt przekroić na pół. Jeśli chcemy aby biszkopty były cieńsze wtedy kroimy tak aby było 5 krążków. Jeśli miska w której piekliśmy biszkopt jest(...)Tort wkładamy do lodówki i chłodzimy najlepiej cała noc.  Lukier plastyczny;  ok. 40 dag cukru pudru 1,5 łyżeczki glukozy 1,5 łyżeczki żelatyny 20 ml. gorącej wody  odrobina czerwonego barwnika (przepis na lukier plastyczny pochodzi ze strony kotlet.tv )  Do szklanki wlewam odmierzoną wode i rozpuszczam w niej zelatyne. A następnie należy dodac glukozę i dokładnie

Radość kipiąca uśmiechem.
Mini muffiny z dyniowym curdem i bezą włoską 170

mini muffiny. To właśnie z myślą o tych maleństwach przygotowałam boski curd pomarańczowo-dyniowy, którym je napełniałam. Krem wyszedł naprawdę pyszny, choć następnym razem dodam do niego soku z cytryny, żeby był kwaśniejszy. Niemniej, świetnie smakuje jako wypełnienie delikatnych, pomarańczowych babeczek. Na wierzch przygotowałam bezę włoską, która wygląda pięknie, i smakuje naprawdę świetnie. Jak ciepłe lody, a któż potrafiłby się(...)wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 20 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.W ostudzonych muffinkach nożen wydrążyć środki, nałożyć w nie po łyżeczce curdu.Odstawić.Cukier zagotować z wodą. Gdy syrop osiągnię temperaturę 115 st. C. zdjąć z ognia. Białka ubić niemal na sztywno, pod koniec wąskim strumieniem wlewając gorący syrop. Ubijać przez około 10 minut, aż beza

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowe pomarańcze 121

O cieście Erica już Wam pisałam. W programie dekorował je kandyzowanymi plastrami cytryny, jednak wyciągnął je już gotowe z lodówki. Bardzo mi się spodobały, i też

Pożeraczka, czyli raz adobrze
"Piękny Leon" 361

pracochłonne, ale naprawdę warto poświęcić mu czas.   Ciasto biszkoptowe:  6 jaj  1 szkl. cukru kryształu 1 szkl. mąki Do nasączenia:  1 szkl. słabej, posłodzonej herbaty z cytryną   Ciasto miodowe:   30 dkg mąki  15 dkg masła lub margaryny   jajo  2 łyżki miodu  1 łyżeczka sody  2 łyżki kwaśnej śmietany(...)potem ze stopniowo dodawać zimny budyń. Podzielić krem na 4 części.  Obrane jabłka pokroić i udusić w rondelku. Każdą galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzącej wody. Mus jabłkowy podzielić na dwie równe części do każdej części wlać po jednej galaretce. Na pierwszy placek miodowy rozsmarować porcję kremu budyniowego,  niego rozłożyć czerwony

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania