Składniki (ok. 8 babeczek): 90 g suchej kaszy jaglanej (ok. 7 łyżek) 1 jajko (średnia wielkość) 45 g cukru (mniej więcej 4 płaskie łyżki) + ja dodałam 4 miareczki stevii 60 ml mleka 2% 1/4 łyżeczki sody 50 g (pół średniej sztuki) banana 160 g (dwie sztuki) śliwki Przygotowanie: 1. Ugotuj kaszę jaglaną w ok 150 ml wody. Gdy będzie gotowa(...)ostudź. (ja robiłam w parowarze 35 min) 2. Zmiksuj blenderem przestudzoną kaszę jaglaną z jajkiem, cukrem, mlekiem, bananem i sodą. 3. Śliwki pokrój na małe kawałki (1cmx1cm, lub większe). 4. Dodaj śliwki do masy. 5. Napełniaj foremki na babeczki (do 3/4) starając się, żeby równomiernie rozłożyć śliwki. Pieczenie: Ustawienie piekarnika: grzanie góra-dół Temperatura: 180 stopni Czas
Malowane smakiemSkładniki (na 1 porcję - zdjęcie) : Ciasto: 1 puszka (280 g) kukurydzy 1 jajko 1,5 łyżki (15 g) mąki pełnoziarnistej 3/4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (5 g) przyprawy: sól, kolendra (do pół łyżeczki), kurkuma (pół łyżeczki), chili (do pół łyżeczki) [wedle uznania można więcej/mniej, na pierwszy raz bym nie przesadzała i zobaczyła czy na przyszłość można dosypać więcej przypraw(...)maśle smażymy niewielkie placuszki, wykładamy ciasto po 1 łyżce i trochę rozsmarowujemy, żeby nie były za grube. [Małe, ponieważ ciężko przerzucają się na drugą stronę, myślę że na 1 jajko i tą ilość mąki można dać sporo mniej kukurydzy wtedy będą ściślejsze.] 3. Gdy podsmażą się z jednej strony i da się pod nie podłożyć łopatkę (ja używałam takiej
Malowane smakiemwersji bez oleju i panierki, za to na parze. Polecam :) (hmm... poprawnie jest wiórek czy wiórków kokosowych? :) ) Składniki (1 porcja - zdjęcie): 250 g piersi z kurczaka 0,5 roztrzepanego jajka 1 łyżka (10 g) bułki tartej 3 łyżeczki sosu sojowego 4 łyżki (20 g) wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki cukru sól Przygotowanie: 1. Mielimy pierś z kurczaka. 2. Połowę(...)wiórków kokosowych rozdrabniamy w blenderze (bez przesady, tylko żeby były trochę drobniejsze) 3. Do zmielonego mięsa dodajemy połowę jajka, wiórki kokosowe (rozdrobnione i resztę), bułkę tartą, sos sojowy, odrobinę cukru i solimy według upodobań. Mieszamy. 4. Lepimy kulki i gotujemy 10 min w parowarze. Kaloryczność: Porcja ze zdjęcia - 470 kcal Smacznego
Malowane smakiemDanie mojej mamy (indyk po meksykańsku z patelni) w innej formie, czyli klopsiki :) Składniki (porcja - zdjęcie): 250 g zmielonej piersi indyka 0,5 jajka (25 g) 20 g (2 łyżki) bułki tartej 60 g (ok. 4 łyżki) kukurydzy z puszki (odsączonej) 50 g papryki czerwonej (1/4 dużej papryki) przyprawy: sól, pieprz, kolendra mielona (pół łyżeczki), oregano (0,5 - 1 łyżeczki(...)ściągamy z niej skórkę i kroimy na cieniutkie, małe kawałki (jak na zdjęciu; klopsiki mają w przekroju ok 4 cm) 3. Do mielonego mięsa z piersi indyka dodajemy połówkę jajka, bułkę tartą, kukurydzę, paprykę i przyprawy. Dokładnie mieszamy, żeby przyprawy były w całej masie i żeby reszta dodatków rozprowadziła się równomiernie po całości. 4. Lepimy małe klopsiki (średnica
Malowane smakiemSkładniki: 1 puszka (240 g) białej fasoli (może być też czerwona) 3 jajka 10 g (1 płaska łyżka) masła 0,5 szklanki (50 g) odtłuszczonego mleka w proszku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1 łyżeczka ziół prowansalskich (lub inne zioła - jako smak przewodni) 1 łyżka (15 g) siemienia lnianego (ziarenka) sól(...)pieprz Przygotowanie: 1. Roztapiamy masło i zostawiamy aby ostygło. 2. Odsączamy fasolę z zalewy, dodajemy do niej jajka, mleko w proszku, sodę, proszek do pieczenia, przestudzone masło, sól, pieprz i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. 3. Dodajemy zioła prowansalskie i siemię lniane, mieszamy. 4. Masę wylewamy do małej foremki (wcześniej trochę ją natłuścić
Malowane smakiemostatnich ciepłych promieniach słońca ... i delektować się tym wytwornym smakiem. Składniki: ( na tortownicę średnicy 26 cm lub małą blachę ) CIASTO: * 200 g zimnego masła * 3 szklanki mąki pszennej * 1 jajko * 1/2 szklanki cukru Zimne masło pokroić w kostkę, dodać jajko, cukier i przesianą mąkę. Posiekać składniki nożem i szybko zagnieść ciasto ( lub posłużyć się robotem ). Ciasto uformować w kulę, owinąć
kolorowotorcikowoktóry już kiedyś Wam pokazywałam. Ciasto jest idealne, mocno czekoladowe, mokre, mój syn je uwielbia! Jeżyny z tatusiowej działki idealnie przełamały słodycz kremu i ciasta. Ciasto czekoladowe: 5 jajek 250 g cukru trzcinowego Skworcu 25 g gorzkiej czekolady 150 g masła 50 g kakao 60 ml mocnej kawy 100 g kwaśnej śmietany 3 łyżki mleka 200 g mąki pszennej(...)miseczce mieszamy kakao, śmietaną, mleko i przestudzoną kawę. Odstawiamy. Do drugiej miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Odstawiamy. Następnie wyciągamy dużą miskę, do której wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy. Dodajemy cukier i miksujemy do puszystości i jasności. Wciąż miksując dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem, miksujemy nadal, wlewamy mieszankę kawy, kakao, śmietany i mleka
Blondynka GotujeSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 duże jajka 2 szklanki mleka 1,5% tł. 2 łyżki gazowanej wody mineralnej 1 szczypta soli 5 łyżek oleju 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub esencji waniliowej świeże maliny szklanka śmietany kremówki i cukier do smaku kokos do posypania Przygotowanie: Do dużej miski dodajemy jajka, mleko, mąkę
Moja smaczna kuchniapowtórzymy już niebawem. Składniki na 15-16 sztuk: 225 ml letniego mleka 21 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 70 g cukru 0,5 łyżeczki soli 2 jajka 125 g masła Dodatkowo: 1 żółtko 3 łyżki mleka Mąkę przesiewamy do misy. Dodajemy cukier i sól. Robimy dołeczek, wlewamy rozpuszczone w 50 ml letniego mleka drożdże, zasypujemy lekko mąką(...)odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie drożdże powinny nam się spienić. Następnie dodajemy pozostałe letnie mleko, ciepłe rozpuszczone masło i jajka. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na około 1,5-2 h do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto, lekko podsypując mąką formujemy około 15-16 jednakowych kawałków. Lekko je rolujemy, układamy na wyłożoną
Made By Mom And Sonsmak czekoladowego ciasta. Skł adniki: 15 dkg mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dkg cukru 10 dkg czekolady gorzkiej 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki kakao 1 jajko 1/ 2 szklanki wody 1 łyżeczka olejku waniliowego 1 szklanka malin Wykonanie: Masło z cukrem podgrzewamy, dodajemy kakao, wodę , kawę .Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając(...)rozpuszczenia wszystkich składników . Następnie odstawiamy do ostudzenia . Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy olejek waniliowy , jajko lekko zmiksować , następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy ok 60 sek. Masę przelewamy do tortownicy 24 cm. śr. Na masę wykładamy gęsto maliny. Piec około 35-40 minut w temp. 170 st. Wychłodzone ciasto polałam polewą czekoladową . Polewa czekoladowa
Gorący kąsekMuffiny upiekłam na wyjazd wakacyjny. W domu, ciepłe polecam jako dodatek do białego lub czerwonego barszczu. Składniki na 12 muffinek: 2 jajka 100 ml oleju 100 ml mleka 220 g sera Capri (serek typu włoskiego, sprzedawany w okrągłych opakowaniach, mało kwaśny) lub sera ricotta 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki ziół(...)małe kawałki. Oliwki odsączyć, każdą pokroić na trzy kawałki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w bardzo drobną kostkę. Ser rozgnieść widelcem i wymieszać z mlekiem, olejem, jajkami, solą, cukrem, pieprzem, natką i ziołami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Dodać pokrojone salami i warzywa i całość jeszcze raz wymieszać. Blachę
Czerwień i błękitciast najlepiej jest mieszać za pomocą widelca lub łyżki tylko do ich połączenia się. Poniższy przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 24x24cm. Ciasto jogurtowe ze śliwkami Składniki: 2 jajka 100g cukru 3 łyżeczki cukru wanilinowego 250g jogurtu greckiego 100g masła 220g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 60g wiórków kokosowych 400g śliwek Wykonanie(...)składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło roztopić, pozostawić do ostygnięcia - śliwki oczyścić, pozbawić pestek, przekroić na połówki - jajka roztrzepać z cukrem i cukrem wanilinowym - do masy jajecznej dodać jogurt, składniki wymieszać - wlać ostudzone masło, ponownie wymieszać - mąkę przesiać z proszkiem i sodą, dodać do masy - wszystkie składniki krótko wymieszać - do masy wsypać 50g wiórków kokosowych, wymieszać - formę wyłożyć papierem
Smakołyki BerenikiTaka mała wariacja z pizzą. Miałam makaron więc go wykorzystałam i powstała tak smaczna zapiekanka-pizza na makronowym spodzie. składniki: 600-700 g ugotowanego makaronu nitki, użyłam Czaniecki 2 jajka 5 dużych plastrów salami 4-6 pomidorków cherry przyporawa do pizzy 100 g startego żółtego sera (dałam goudę i cheddara) Ugotowany makaron wymieszać z jajkami i garścią startego sera, doprawić
Monia miesza i gotujeszklanka orzechów (u mnie laskowe z nalewki) 1/2 szklanki rodzynek (u mnie żurawina) 1,5 łyżeczki sody (u mnie proszek do pieczenia) 3 łyżeczki przyprawy do pierników 3 jajka 1 szklanka puree z dyni 2/3 szklanki oleju Wykonanie: Formę keksówkę (u mnie 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W jednej misce wymieszać(...)mąkę, cukier, sodę (proszek), przyprawę. Dodać rodzynki (żurawinę) i orzechy i ponownie wymieszać. W drugiej misce wymieszać jajka, dynię i olej. Połączyć zawartość misek. Nie trzeba mieszać zbyt dokładnie, mogą zostać małe grudki. Przelać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Chwilę przestudzić
Sto kolorów kuchniktóre sprawdzi się zarówno jako kolacja oraz jako sycący deser na ciepło. Tak przygotowany makaron bardzo zasmakował mojemu synkowi;)) Składniki: 250g makaronu wstążki (u mnie Makaron Międzybrodzki), 4 jajka, 400g chudego białego sera, 3 szklanki mleka, łyżka cukru waniliowego, szczypta soli, 100g cukru, 125g masła lub margaryny, budyń waniliowy, słoik wiśni(...)kompotu. Wykonanie Makaron ugotować do miękkości w mleku z solą i cukrem waniliowym. Odcedzić, ale mleko zachować. Jajka utrzeć z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Dodać pokruszony twaróg oraz sproszkowany budyń. Wymieszać. Dodać odsączone wiśnie, połączyć. Na sam koniec dodać makaron i dokładnie wymieszać. Masę nałożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Skropić mlekiem pozostałym od gotowania. Piec około
Z miłości do słodkości