kurczaka 2 liść laurowy 5 szt. ziele angielskie 2 marchewki 20 dag groszek zielony 2 kostki bulion warzywny pieprz biały mielony 8 łyżeczek żelatyny 1 białko do sklarowania jajka przepiórcze Wykonanie. Udziec ugotować w bulionie warzywnym z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Wyjąć i przestudzić. Pokroić na małe kawałki. Bulion po ugotowanym kurczaku przecedzić, sklarować białkiem
Kulinarny karnet Christopheraskropić likierem. Bardzo dobry jest likier Grand Marnier który jest wytwarzany z wyselekcjonowanych koniaków i esencji gorzkich pomarańczy z dodatkiem ziół. Składniki. 2 jajka 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki 2 łyżki mleka szczypta proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder 6 szt. truskawki 1 banan 0,5 łyżeczki soku z cytryny
Kulinarny karnet Christopherabakcyla i zaczęła piec. Sernik wychodzi Jej pyszny. Upiekłem wg Jej wskazówek i jest pyszny, lekki i puszysty. Składniki. 3/4 kostki Kasi 160-200 g cukru pudru 8 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie 1 laska wanilii 1 kg twarogu na sernik, mielonego 100 g migdałów, płatki Wykonanie. Tłuszcz stopić
Kulinarny karnet Christopheradużo mięsa, a skóry do zawinięcia trochę mało. Dodałem skórę z kurczaka i starczyło. Składniki. 1,2 kg udziec indyka 1 skóra z kurczaka 2 białe kiełbasy 1 jajko 1 kromka chleb tostowy 10 dag ser mozzarella 1 pęczek pietruszki 50 ml winiak przyprawa Kucharek pieprz zioła prowansalskie majeranek 1 łyżka miód płynny 50 dag leśne grzyby 15 pomidorki
Kulinarny karnet ChristopheraBanana cake. Składniki. Ciasto. 5 jajek 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 aromat cytrynowy 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej Krem. 6 bananów 400ml śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 cytryny 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie. Białka ubić, stopniowo dodawać cukier i ubijać do rozpuszczenia. Dodawać żółtka dalej ubijając. Wlać aromat cytrynowy, wymieszać
Kulinarny karnet ChristopheraApple pie with mango. Składniki. 250 g mąki krupczatki 125 g masła 1/2 szkl .cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku 1 łyżka soku z cytryny 150 g cukru 1 mango 1 słoik musu jabłkowego Wykonanie. Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać masło, posiekać i dodać 1/2 szklanki cukru. Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 30min. Dno tortownicy wyłożyć ciastem, nakłuć
Kulinarny karnet ChristopheraPancake rolls with strawberries. Składniki. Ciasto naleśnikowe. 100g mąki 250ml mleka 2 jajka szczypta soli Nadzienie. 250g twarogu śmietankowego 125ml śmietanki 30% 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 4 łyżki mleka 250g truskawek Sos. 250g truskawek 2 plasterki świeżego imbiru 2 łyżki cukru pudru Wykonanie. Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i odstawić na 30minut. Na patelnię
Kulinarny karnet ChristopheraFrench fried noodles. Składniki. 150 g mąki 4 jajka 50 g masła sól olej do smażenia Sos. 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki koperku świeżego sól, pieprz Wykonanie. Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z masłem. Dosypać przesiana mąkę. Białka ubić z solą i połączyć z ciastem, miksując 4 minuty
Kulinarny karnet ChristopheraColourful peppers. Składniki. 2 papryki 1 jajko 20 dag sera ricotta 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka keczupu 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżki koperku 1 łyżeczka oliwy sól Wykonanie. Papryki przekroić na pól i oczyścić. Ricottę utrzeć z żółtkiem i śmietaną, doprawić solą i podzielić na trzy części. Białą część odstawić. Do drugiej dodać keczup i paprykę słodką. Trzecią
Kulinarny karnet ChristopheraRoasted strawberries with strawberry sauce. Składniki. 20dag truskawek 1 łyżeczka cukru pudru 100g sera ricotta 100ml śmietany kwaśnej 2 jajka 1 łyżka mąki kukurydzianej sól Sos. 20dag truskawek 1 łyżka aceto balsamico-krem 1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego Wykonanie. Oczyszczone truskawki pokroić w ćwiartki i posypać cukrem pudrem. Pozostałe składniki zmiksować na puszystą masę. Do 4 ramekinów nałożyć truskawki
Kulinarny karnet ChristopheraSouffle with couscous with fruit. Składniki. 2 szklanki świeżych owoców 2 szklanki mleka 1 szklanka kaszy kuskus 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Wykonanie. Przygotować owoce, wiśnie, agrest, jagody, porzeczki. Formę do zapiekania wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Kuskus zalać wrzącym mlekiem. Odstawić na 5 min, aby napęczniał. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym
Kulinarny karnet ChristopheraBanana pancakes. Składniki. ½ kg bananów 1 cytryna 3 jajka 3 łyżki cukru 100 ml mleka ½ szkl. mąki ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki anyżku Sól olej do smażenia cukier puder do posypania syrop klonowy do polania Wykonanie. Ubić białka ze szczyptą soli ,dodając cukier. Dodać żółtka i przyprawy, zmiksować. Banany rozdrobnić razem z sokiem wyciśniętym z cytryny. Masę bananową dodać
Kulinarny karnet ChristopheraCheese cobweb. Składniki. 3/4 kostki masła 160-200 g cukru pudru 8 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie 1 laska wanilii 1 kg twarogu na sernik, mielonego 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Wykonanie. Tłuszcz stopić. Przelać do większej miski, przestudzić. Odważyć cukier. W zależności od zapotrzebowania na "słodkość" 160-200 g. Cukier
Kulinarny karnet Christopherasmak i delikatność mięsa jest naprawdę dobra, warta polecenia, a sam przepis wart zapamiętania. Składniki: 5 szt. filet ze schabu olej do smażenia sól Marynata: 2 jajka 2 łyżeczki śmietana 18% 2 łyżeczka ketchup 2 łyżeczki mąka ziemniaczana 1 łyżeczka musztarda 1 łyżeczka majeranek 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa do dań Kucharek papryka słodka pieprz harrisa
Kulinarny karnet Christopheraobrałam kosteczki łącznie ze skórą.Zmieliłam w maszynce do mięsa i dodałam na koniec wszystkie jarzynki z rosołu i sucha bułkę. Tak zmielone, przełożyłam do szklanej miski i dodałam jajo. Wymieszalam dokładnie rękami . Następnie dodałam okolo 3 łyżek parmezanu , selera naciowego i ponownie wymieszałam rękami. Delikatnie spróbowałam czy nie trzeba dodać soli, pieprzu Dodałam również czosnek przeciśniety przez praskę
Z Kuchni Do Kuchni