jajko - 22300 przepisów (strona:934/1487)

KARPATKA CZYLI BUDYNIOWY ZAWRÓT GŁOWY 136

dodać wodę i mąkę. Energicznie mieszać, aż ciasto uzyska jednolitą strukturę i zacznie „odchodzić” od garnka, chwilkę odparować i zostawić do całkowitego wytygnięcia. Do zimnej masy dodawać po jednym jajku i ucierać (każde kolejne dopiero w momencie, kiedy wbite wcześniejsze połączy się już z ciastem). Ja robię to przy użyciu miksera. Blachę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną

Walijskie Pichcenie
KLASYKA PRZYJĘĆ CZYLI SZYNKA W GALARECIE 208

ilości przewidzianej na opakowaniu. Studzimy. W tym czasie szynkę kroimy w paseczki. Kukurydzę odcedzamy. Marchewkę gotujemy i kroimy w kostkę. Oczywiście warzyw używamy dowolnych wg upodobania. Możemy użyć gotowanych jajek, czerwonej papryki, groszku konserwowego i wielu innych składników, gdyż tak naprawdę do szynki w galarecie pasuje chyba wszystko :) Ponieważ przygotowywałam szynkę w małych pojemniczkach, nie mogłam użyć zbyt wielu dodatków

Walijskie Pichcenie
LEKKIE CIASTO BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWE 225

Ciasto nie jest mocno słodkie, lekko orzeźwiające, bo budyń ugotowany na Kubusiu ma kwaskowy smak, a śmietana ubita z cytrynowymi galaretkami również nie jest "ciężka" w smaku :) Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego

Walijskie Pichcenie
MAŚLANKOWE CIASTO Z RABARBAREM I BORÓWKAMI 204

jest zakalec czy nie :-) I radość po wykrojeniu pierwszego kawałka :)) Nieee ma :)) Składniki: 350g mąki (2szkl+1 czubata łyżka) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru 2 jajka 1 łyżka domowego cukru waniliowego bądź 1/2 op cukru wanilinowego 1 szkl maślanki naturalnej 1/2 szkl oleju dowolne owoce: u mnie 5 łodyg rabarbaru i 100g borówek Na kruszonkę: 150g

Walijskie Pichcenie
CIASTO Z MORELAMI NA ZSIADŁYM MLEKU 116

puszki) lub inne owoce Na kruszonkę: 150g mąki 100g drobnego cukru 80g prawdziwego masła Wszystkie składniki zagnieść razem (w miarę szybko) aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy kolejno zsiadłe mleko (po 2 łyżki) i olej, cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem

Walijskie Pichcenie
PLACUSZKI Z JABŁKAMI NA ZSIADŁYM MLEKU 132

rustykalną" wersję: tylko z cukrem lub cukrem pudrem :)) Zapraszam na słodkie co nieco czyli placuszki z jabłkami. Składniki: ok 400 g. mąki 1 cukier waniliowy 16g łyżka cukru 2 jajka 0,5 l zsiadłego mleka 400 g. obranych jabłek olej Wykonanie: Jabłka pokroić w drobną kostkę.  Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę ,żółtka, zsiadłe mleko i cukier miksujemy

Walijskie Pichcenie
ROGALE MARCIŃSKIE 2014 209

papierem do pieczenia, pamiętając aby zostawić między nimi spore odstępy.  Przykrywamy ściereczką  i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut.  Wyrośnięte rogale smarujemy  jajkiem roztrzepanym z mlekiem, wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy około 20 minut, aż się ładnie zarumienią.  Lukrujemy  lekko ciepłe (cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką

Walijskie Pichcenie
Trolley walking 3D i Stwórcy drugie śniadanie 224

pozycji na Freda. Kojarzycie pomnik w Montreux? No, właśnie ;)Smażę pankejki. O, przepraszam! Svelery. Bo to w końcu norweskie drugie śniadanie. 2 szklanki mąki 400ml jogurtu waniliowego 2 jajka 5 łyżeczek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki stopionego masła 1 łyżeczka kardamonu Wszystkie składniki umieściłam w misce. Zmiksowałam. Na koniec dodałam płynne masło. Miksowałam do uzyskania gładkiej masy

bastalena
104. Jesienny, szybki deser czyli: zapiekane brzoskwinie pod puchatą pierzynką. 236

całego smakowitego serca namawiamy Was do wypróbowania. Urozmaicajmy sobie chłodne dni, kochani:  Składniki:  200g brzoskwiń odsączonych z zalewy 1,5 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 1 duże jajo szczypta soli odrobina imbiru 1 niepełna łyżka amaretto - aromatu do kawy (opcjonalnie) 2 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka całych migdałów (lub płatków) 1/5 szklanki cukru trzcinowego (lub białego) cukier puder

Symfonia Smaków
Naleśniki po chłopsku z sosem pieczarkowym 210693

 Nie jest to obiad w 30 minut :) ale....no własnie , kto z nas nie kocha naleśników? Dzisiaj proponuję naleśniki po chłopsku z sosem pieczarkowym- obiad

Smaki Edyty
Piernik Staropolski i domowa przyprawa 144

przygotujecie przyprawę, to nastawcie ciasto na Piernik Staropolski. Trzeba to zrobić już teraz, ponieważ ciasto musi leżakować kilka tygodni. Ja zazwyczaj przygotowuję ciasto z połowy porcji (daję wtedy 2 jajka). Z całej porcji wychodzi placek, który pieczenie się w blaszce z piekarnika (tej dużej). Potem kroimy go na 3 wąskie placki i możecie podarować 2 placki rodzinie, czy znajomym

Sto kolorów kuchni
Pyszna zupa grzybowa z lanymi kluseczkami 175

zważyła, to należy do małego kubeczka dodać  3 łyżki śmietany i trochę gorącej zupy, wymieszać i potem wlać  do zupy.Lane kluseczkiW małej miseczce  mieszamy 2 jajka , 4 łyżki  mąki i 1 lub 2 łyżki  mleka. Ma powstać gładkie ciasto o konsystencji trochę gęstszej niż na naleśniki. Ciasto wlewamy cienkim strumieniem do gotującej się zupy. Pogotować

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto z orzechami i jabłkami (Siostry Anastazji) 858

Ktoś z Was je robił z 16 jabłek?     Składniki: 6 jabłek (w książce 16) 2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 szklanki pokrojonych orzechów (dałam włoskie) 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody   Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę (najłatwiej obrane jabłka ponacinać do ogryzka w kostkę, a potem ścinać z wierzchu plastrami

Sto kolorów kuchni
Ciasto śliwkowe z truflami i orzechami 266

czekoladek truflowych 10 dag śliwek suszonych 2 łyżki spirytusu Polewa. 1 tabliczka czekolady z orzechami  1 łyżka masła 50 ml kremówki Wykonanie. Śliwki pokroić i zalać spirytusem. Jajka ubić z cukrem, dosypać mąkę z proszkiem i skórką pomarańczową, wymieszać. Ciasto przelać do formy 28cmx24cm. Piec w temp.160 stop. 25 minut. Masa. Mleko zagotować i rozpuścić w nim trufle. Wystudzić

Kulinarny karnet Christophera
SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ LAKTOZY I BEZ CUKRU 270

170g mąki orkiszowej typ750- 50g stopionego oleju kokosowego- 100g ksylitolu- 30g płatków migdałów- 1 łyżka mleka ryżowego lub owsianegoZ podanych składników zagnieść kruszonkę, odstawić.W jednej misce roztrzepać delikatnie jajka, dodać pozostałe mokre składniki i wymieszać, dołożyć do nich obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Najlepiej by wszystkie składniki mokre były w temperaturze pokojowej.W drugiej misce wymieszać dokładnie wszystkie suche

Smaczne Zdrowe