jajko - 22300 przepisów (strona:93/1487)

Jeżyki z macy 103

konfiturą. Składniki: 20 dag macy 5 jaj 12 dag oliwy sól do smaku 1 szklanka wody Wykonanie: Drobno pokrojoną macę rozmieszać w 200 ml zimnej wody wraz z jajami i oliwą. Z powstałej masy formować rękami kluski i gotować w osolonym wrzątku około 10 minut

Tradycyjna Kuchnia
Smażony amur- wigilijna alternatywa karpia 425

smażenia Przyprawa do ryb 0,5 szklanki mleka 2 jaja, sól pieprz Bułka tarta Mąka pszenna Wykonanie Amura dokładnie wyczyścić i pokroić w dzwonki. Do mleka dodać jaja, przyprawę do ryb, sól i pieprz. Następnie zalać dzwonki z amura i pozostawić na 1 godz. Z mąki i bułki tartej sporządzić panierkę. Dzwonki z amura obtoczyć w roztrzepanym jajku

Tradycyjna Kuchnia
Korzenne Pajacyki- ciasteczka świąteczne 106

miodu sztucznego lub naturalnego 15 dag cukru 2 jaja Przyprawa do piernika 1 dag soda oczyszczona Tłuszcz do formy Wykonanie: Miód zrumienić z przyprawami. Wymieszać razem mąką, miodem, jajami, cukrem oraz sodą. Zagęścić ciasto, rozwałkować dosyć grubo i wycinać pajacyki. Układać je na wysmarowanej tłuszczem blaszce (lub na papierze pergaminowym) i upiec w temp 190 stopni. Po ostudzeniu

Tradycyjna Kuchnia
Czekoladowe gębusie 181

Pyszne czekoladowe ciasteczka na niedzielne popołudnie :) Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 1 łyżka kakao 5 dag gorzkiej czekolady 10 dag masła 5 jaj Składniki na masę czekoladową ½ litra śmietanki 30% 50 dag serka mascarpone 25 dag gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki mleka Wykonanie(...)ciasta: Zagotować wodę z masłem, dodać połamana czekoladę i szczyptę soli. Następnie wsypać mąkę z kakao, ucierać energicznie aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Ostudzić i wbijać kolejna jaja, cały czas ucierając. Nakładać na blachę wyłożona pergaminem placuszki łyżką lub workiem cukierniczym. Piec w temperaturze 170 stopni 20 minut. Wykonanie masy czekoladowej: Czekolady rozpuścić z mlekiem, żelatynę rozpuścić

Tradycyjna Kuchnia
Drożdżówka kobiety pracującej 86

jaja ¾ szklanki cukru 1 szklanka mleka 2% 2 łyżki oliwy 1 aromat pomarańczowy lub skórki pomarańczy Rodzynki lub suszona żurawina ½ łyżeczki soli Wykonanie: Drożdże wymieszać z cukrem, dodać jaja i rozpuszczone w szklance gorącego mleka masło. Dosypać mąkę, sól, aromat, oliwę, rodzynki i dokładnie wymieszać . Formę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić na 7-8 godzin

Tradycyjna Kuchnia
Andrut z masą czekoladową z petit beurre'ami i bakaliami 94

petit beurre'ami. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 1 margaryna 2 łyżki kakao 1 szklanka bakalii 4 paczki ciastek „petit beurre” 2 szt. płyt z andrutów Wykonanie: Jaja ubić z cukrem na parze na gęsty krem. Następnie odstawić z ognia, wlać letnią rozpuszczoną margarynę , kakao oraz bakalie. Ciastka pokruszyć, włożyć do kremu, posmarować andrut i przełożyć drugim

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z selerem, porem i ananasem 136

porem, ananasem i selerem. Prosta i ekspresowa w wykonaniu. Składniki: 1 słoiczek selera 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 duży por 5 jaj sól, pieprz majonez Wykonanie: Jaja ugotować, obrać i drobno pokroić. Por dokładnie opłukać i również pokroić razem z ananasem. Dodać kukurydzę, seler, przyprawić do smaku. Wymieszać z majonezem, a wierzch ozdobić ananasem

Tradycyjna Kuchnia
Roladki drobiowe w cieście 139

chrupiącym cieście. Składniki: 5 filetów z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy Vegeta 3 łyżki masła 5 plastrów szynki 5 plastrów żółtego sera 1 pomidor natka pietruszki składniki ciasta: 2 jaja 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki sól do smaku olej do smażenia Wykonanie: Filety opłukać, osuszyć i delikatnie rozbić. Posypać Vegetą(...)odstawić na chwilę. Następnie na każdym filecie położyć plasterek szynki, żółtego sera, kawałki pomidora, drobno posiekaną natkę pietruszki i odrobinę masła.  Zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką. Jaja wymieszać ze śmietaną, mąką i posolić do smaku.  Roladki zanurzać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety ryżowe z serem 145

¼ szklanki ryżu sól, pieprz mąka do panierki olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zetrzeć na tarce razem z serem. Dodać ugotowany ryż na półtwardo, jaja i doprawić do smaku. Formować owalne kotleciki, obtaczać w mące i smażyć na oleju na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
Włoskie ciasto z jabłkami 81

razem szarlotka w wykonaniu włoskim- czyli z bakaliami. Bardzo prosta w wykonaniu i co najważniejsze pyszna! Składniki: 6 jabłek ½ szklanki cukru 2 cukry waniliowe 3 jaja 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 10 dag bakalii ( mieszanka studencka) pergamin(...)formy Wykonanie: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, zasypać cukrem białym i wanilinowym, dodać bakalie i odstawić na około 45 minut do lodówki.  Następnie wbić jaja, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodę. Wymieszać dokładnie i delikatnie przełożyć do formy wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 170 stopni około 40 minut, najlepiej w keksówce

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety jajeczne 156

Wykonanie:  Ugotować na twardo 5 jaj, obrać i drobno pokroić. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę obrać, drobno posiekać i usmażyć na maśle na złoty kolor. Jaja, odciśniętą bułkę, surowe jajko, usmażoną cebulę i przyprawy dokładnie wymieszać. Formować kotleciki (jeżeli masa za rzadka dosypać bułki tartej). Obtaczać w bułce tartej, smażyć na oleju i bardzo delikatnie

Tradycyjna Kuchnia
Paluchy jaglane z selerem 115

selerów 2 szklanki wywaru warzywnego 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały por 4 jajka 1 łyżka masła Bułka tarta do panierki Olej do smażenia Wykonanie: 2 jaja ugotować na twardo i posiekać. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie (wywar odstawić(...)Selery zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kaszę jaglaną ugotować w wywarze z włoszczyzny razem z startami selerami i połączyć z przestudzoną, zrumienioną na maśle cebulą. Dodać ugotowane pokrojone jaja i przyprawić do smaku. Z masy formować podłużne kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju na oleju z obu stron na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
Tarta jabłkowo- migdałowa 96

migdałową: 7 dag mielonych migdałów 8 dag cukru 4 łyżki śmietany Składniki na masę jabłkową: ½ kg jabłek 8 dag cukru ½ szklanki rodzynek Składniki na krem: 1 szklanka śmietany 2 jaja 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Z podanych składników zagęścić ciasto, wylepić tortownicę i wyciągnąć brzegi(...)Upiec na złoty kolor. Składniki masy migdałowej wymieszać i wyłożyć na przestudzone ciasto. Jabłka drobno pokroić, wymieszać z cukrem, rodzynkami, i wyłożyć na masie migdałowej. Polać śmietaną ubitą z jajami, cukrem i cynamonem i piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Proponuje podać z bitą śmietaną lub z lodami na ciepło

Tradycyjna Kuchnia
Frytki jabłkowe 111

jednak jabłko :) Składniki: 4 jabłka 2 jaja 25 dag mąki 2 dag drożdży 1 szklanka mleka olej do smażenia cukier puder do posypki sól Wykonanie: Make, szczyptę soli, jaja, pokruszone drożdże zmiksować z mlekiem.  Jabłka obrać pokroić w grube słupki, następnie moczyć w cieście i smażyć jak frytki ziemniaczane na oleju.  Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Tradycyjna Kuchnia
Placki owsiane z pieczarkami 133

Coś na szybko, smacznie i syto ;) Składniki: 25 dag pieczarek 10 dag mąki 2-3 łyżki płatków owsianych 2 jaja 1 cebula(...)szklanka mleka Sól, pieprz ½ łyżeczki sody Olej do smażenia Wykonanie: Pieczarki pokroić w cienkie plastry, razem z cebulą podsmażyć na złoty kolor. Następnie połączyć z mąką, sodą, płatkami, jajami, mlekiem i przyprawić do smaku.  Masę dokładnie wymieszać i smażyć cienkie placuszki na dobrze rozgrzanym tłuszczu

Tradycyjna Kuchnia