Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady z zawartością min 85% kakao 4 jajka 0,5 kostki masła 4 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń czekoladowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 kubka cukru muscovado 1 kubek białego cukru 2 kubeczki śmietany 30%(400ml) szczypta soli 1 op orzeszków pecan Przygotowanie: masło rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy
Luźna KuchniaSkładniki: 0,5 kg jabłek sok z 1 cytryny 2 jajka 0,5 kostki masła szczypta soli 0,5 kubka cukru 0,5 kubka rodzynek cynamon 1 op budyniu waniliowego 1 op cukru waniliowego 2 op twarożku półtłustego ( 500g) 4 łyżki kaszki manny Przygotowanie: piekarnik włączamy i nagrzewamy do temp 200'C jabłka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczki, wrzucamy
Luźna KuchniaSkładniki: ciasto naleśnikowe : 1 kubek mąki 1 kubek gazowanej wody mineralnej 0,5 kubka mleka 3,2% 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Sos: 1 duży kieliszek wiśniowej brandy (100ml) 1 kubek soku pomarańczowego 1 op kisielu cytrynowego sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny 1 duża pomarańcza 4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: składniki na ciasto mieszamy, zaczynając
Luźna KuchniaSkładniki: na 4 porcje 4 jajka 1 op śmietany kremówki (200ml) 1 laska wanilii 0,5 kubka cukru 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka białej czekolady 5 łyżek kakao 1 kubek truskawek 4 łyżeczki żelatyny 0,5 kubka wody Przygotowanie: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej truskawki myjemy, kroimy w kosteczki, wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem, 2 łyżeczki żelatyny namaczamy
Luźna Kuchniawystarczą. SKŁADNIKI: Ciasto - owsiane zwykłe i owsiane kakaowe. Obie części bezglutenowe: /Naszym "miernikiem" była szklaneczka po Nutelli: Mąka owsiana bezglutenowa, 1 szklaneczka, Mąka razowa bezglutenowa, 1 szklaneczka, Jajka, 4 kurze/8 przepiórczych, Cukier, szklaneczka (my dałyśmy trzcinowy), Mleko, 2 szklaneczki (+ później 2 łyżki) Olej, 3/4 szklaneczki Proszek do pieczenia (bezglutenowy), 3 łyżeczki, Laska Wanilii, 1 + Kakao, 4 łyżeczki + Wiśnie
Wypisz WymalujSkładniki: Ciasto na serduszkowy wzorek: białko jaja 15 g masła 1/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku malinowego czerwony barwnik (opcjonalnie) Biszkopt: 6 jajek 10 łyżek cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier cynamonowy (można użyć waniliowego) Krem: 600 ml śmietanki kremówki 30% 2 fixy
Słodka Stronakokosowy do wysmarowania blaszki Przygotowanie: 1/ Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. 2/ Do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i cukier. Zaczynamy miksować ciasto dodając składniki w następującej kolejności: jajka, mleczko kokosowe, mleko. Ubijamy na jednolitą płynną masę 3/ Wlewamy ciasto na blaszkę wysmarowaną olejem kokosowym i posypaną mąką kokosową. Pieczemy ok. 45 minut (Do suchego patyczka). Spożywamy gdy jest
Kuchnia PROzdrowotnasmaku solą i cukrem. Ziemniaki ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Cebulę pokroić usmażyć na zloty kolor. Ugotowane ziemniaki odcedzić, podusić dolewając mleko i cebulę z tłuszczem, Dokładnie wymieszać . Usmażyć jajko sadzone
Garnkowe fanaberieMiękkie i delikatne, po prostu rozpływają się w ustach. A do tego przygotowanie ich zajmuje kilka minut. SKŁADNIKI: (na ok 6 placuszków) 1 serek homogenizowany waniliowy (ok. 175g) 1 jajko 3 łyżki mąki szczypta proszku do pieczenia Wszystkie składniki rozbełtać w dużym kubku (ja robię to widelcem), kłaść łyżką na rozgrzany olej i usmażyć na niezbyt dużym ogniu. Podawać
Kto ugości moich gości?fetą. Te ze zdjęcia przygotowałam specjalnie na Sylwestra, ale na co dzień też takie przygotowuję, często zamiast sera feta, który jest dosyć kaloryczny wykorzystuję twarożek lub wędzoną makrelę z jajkiem . Takie pomidorki na mojej diecie są idealne. Podobne podano nam uroczystej kolacji w GACA SPA. Pomidory faszerowane fetą na co dzień i od święta. Składniki: pomidory koktajlowe, 1op. sera feta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki na blaszkę 35*30 cm kostka margaryny puszka masy makowej 5 soczystych jabłek 7 jajek 9 łyżek kaszy mannej 4 łyżki jogurtu naturalnego kilka kropel aromatu migdałowego łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 100 g rodzynek 150 g posiekanych orzechów włoskich Skórka z pomarańczy 50 g suszonej żurawiny polewa czekoladowa garść wiórek kokosowych Wykonanie: Margarynę ucieramy
ciastkarnia na kruchym spodziesię po raz kolejny do ich zrobienia, ciasto zrobione... Patrzę, a tam tylko papilotki w ciastka świąteczne. Ale w sumie jeszcze mamy okres świąteczny, przecież dziś Ostatki :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki białego cukru 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
Piekę, bo lubięprzepisie). Dokładnie mieszamy, aby drożdże się rozpuściły i odstawiamy do napuszenia na ok. pół godziny. Krok 2 Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, szczyptę soli. Następnie wlewamy rozczyn, roztrzepane jajka, a na końcu roztopione masło. Wszystko ładnie wyrabiamy. Ciasto będzie dosyć ścisłe, więc można dodać odrobinę więcej mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Krok
CoolinarniePLMożna dodać dowolne orzechy i migdały. Ja zazwyczaj używam orzechów włoskich i płatków migdałowych. Pięknie pachnie podczas pieczenia. Zapach orzechów, jabłek i cynamonu unosi się w całej kuchni. 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki płatków migdałowych 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki rodzynek
Bulliomiękkości mięsa. Następnie dodać resztę papryki,zagęstnić(łyżka mąki+ woda, można użyć fiksu do gulaszu jak kto woli). SKŁADNIKI NA PLACKI: Ziemniaki zetrzeć z cebulą mąka jajko sól, pieprz Wszystko wymieszać, piec złociste placki. Placki polać gulaszem, można dodać trochę sosu czosnkowego. SMACZNEGO
Kuchnia Beaty