jajko - 22300 przepisów (strona:477/1487)

Ciasto marchewkowe dla gości i nie tylko 144

pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka soli 1,5 szklanki cukru trzcinowego (można zastąpić białym) 1 i 1/3 szklanki oleju rzepakowego 6 jaj- oddzielnie białka i żółtka 2 szklanki startej na grubych oczkach marchwi (w praktyce są to 2 bardzo duże lub 3-4 mniejsze marchewki) 1 puszka ananasa (ja używam samego

Zawsze głodna!
Zdrowa pizza z Newellą 162

zdrowa i dobrze zbilansowana. To wtedy nauczyłam się przyrządzać zdrowo i smacznie wszystkie, nawet najbardziej kaloryczne dania. Ostatnio na sklepowej półce wpadł mi w oko nowy produkt- Newella- białko jaja kurzego. Bardzo mnie zaciekawił, postanowiłam go wypróbować. Sam produkt pozytywnie mnie zaskoczył. Niezbyt lubię jaka, a jeśli już je jem, to wolę żółtko niz białko. Na szczęscie Newella

Zawsze głodna!
Omlet owsiany 123

zdrowe, ale bardziej dla mnie przystępne. Tak powstał pomysł na omlet owsiany. Skład podobny do owsianki-płatki owsiane, jogurt naturalny, owoce, jednak dla mnie dużo smaczniejszy. A dzięki zawartości jajek zawiera więcej białka i bardziej syci.  Składniki na 2 omlety o średnicy ok 15 cm: 4 łyżki płatków owsianych górskich 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 2 łyżki jogurtu

Zawsze głodna!
Pierogi leniwe z guacamole 210

cebuli - 2 łyżki świeżej kolendry - pół ostrej papryki ( może być bez jeżeli nie lubimy ostrego jedzenia) - sól i pieprz do smaku Ciasto na leniwe: - 450 g tłustego twarogu - 1 jajko - 200 g mąki pszennej (plus ok garści do posypania powierzchni roboczej) - łyżeczka soli Wykonanie: Wszystkie składniki na guacamole zmiksować na gładką masę. Na stolnicy lub czystym blacie kuchennym rozdrobnić twaróg(...)przepuszczając go między palcami. Dodać jajko, mąkę i sól. Ugnieść na jednolitą masę. Do ciasta dodać guacamole i wyrobić ciasto. Jeżeli ciasto się klei dodać mąki wedle potrzeb. Ciasto uformować w wałki i podzielić skośnie na kawałki wielkości ok. 2 cm. Leniwe gotować we wrzącej wodzie przez ok 5 min do wypłynięcia na powierzchnię

Kuchenne syntezy
Drożdżówki z pomarańczowym serem 192

żółtka Zrobić zaczyn z drożdży, ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki. Odstawić aż drożdże zaczną pracować. W tym czasie przesiać mąkę, dodać sól, cukier i rozbełtane jajka. Gdy drożdże już zaczną pracować, wlać je do mąki i wymieszać z resztą składników. Wlać olej i zagniatać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Odstawić na około 1 godzinę(...)ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. NADZIENIE: - 0,5 kg twarogu sernikowego; - 2 jajka, - 1/4 szklanki cukru; - opakowanie cukru wanilinowego; - skórka z 1 sparzonej pomarańczy Wszystkie składniki wymieszać. Po wyrośnięciu ciasta odrywać kawałki i formować bułeczki, na każdą nakładać porcję twarogu. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec bułeczki około 15-20 minut do zrumienienia. LUKIER

dom-agi.pl
Babeczki Malinowe 195

pewnością znajdzie swoich wielbicieli. Ponadto różowy kolor babeczek sprawia, że są one idealnym deserem np. na przyjęcie urodzinowe dla dziewczynki lub nawet romantyczną kolacje. Babeczki Malinowe - Składniki: Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli Krem(...)proszkiem do pieczenia i solą. Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. W kąpieli wodnej umieszczamy miseczkę ze zmiksowanym masłem i ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym jajku. Naczynie zdejmujemy z kąpieli wodnej, dodajemy sok z cytryny. Następnie partiami ciągle miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto

Słodka Strona
Pasztet idealny 186

oczyszczonych 1 czerstwa bułka 1 cebula, pokrojona w ćwiartki 2 marchewki, pokrojone na kawałki 1 pietruszka, pokrojona na kawałki 2 liście laurowe gałka muszkatołowa 4 ziarna ziela angielskiego 4 jajka, lekko rozbełtane mleko do namaczania wątróbki 3 łyżki oleju 1 łyżka masła kilka plastrów słoniny sól, pieprz, gałka muszkatołowa CZAS PRZYGOTOWANIA: 190 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Całe mięso (oprócz(...)minut. Przecedzamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Mięsa wraz z warzywami i namoczoną bułką mieszamy z wątróbką. Mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Dodajemy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Bardzo dokładnie mieszamy. 4. Dwie keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w nich plastry słoniny, aby pokryć całe dno. Wykładamy zmielone mięso do 3/4 wysokości

My Culinary Art
PinaCocoMisu - deser ananasowo-kokosowy z mascarpone 126

sposób zrobić innej słodkości - tiramisu. Stąd nazwa, która łączy wszystkie składniki mojego deseru. Składniki (na 4 pucharki): 1 dojrzały ananas 500 g serka mascarpone 400 ml mleka kokosowego 2 jaja wiórki kokosowe cukier wanilinowy Sposób przygotowania: Ananasa obrać, wyciąć twardy środek, a dojrzałą, soczystą część owocu zmiksować blenderem (zostaw kilka kawałków do dekoracji). Mleko kokosowe wymieszać mikserem z serkiem

W SMAK
Klopsiki z pieczarkami i pietruszką 129

sztuk): 500 g mielonego mięsa wieprzowego 100 g brązowych pieczarek 1 spora cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 5 łyżek posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz i sól do smaku olej do smażenia Sposób wykonania: Na  klarowanym  maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w plastry(...)minut na średnim ogniu, po czym dodać natkę pietruszki i dusić pod przykryciem ok. 1 minuty. Zestawić z ognia i zostawić do przestygnięcia. Do miski włożyć mięso, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy i zagnieść. Dołożyć przestygnięte pieczarki z cebulą i zagnieść ponownie. Z tak przygotowanego mięsa formować małe kule i smażyć po ok. 3 minuty z obu stron, by mięso

W SMAK
Sałatka z jarmużu ze śmietaną 242

spore kiszone ogórki 1 łyżka kaparów 200 g śmietany kremówki 18 proc. 1 ząbek czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka soku z cytryny 2 ugotowane na twardo jajka sól i pieprz Sposób przygotowania: Z liści jarmużu wyciąć najtwardszą część nerwu głównego, a pozostałą część blaszek liściowych pociąć na mniejsze kawałki i wrzucić do lekko osolonego wrzątku. Gotować pod przykryciem(...)czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Doprawić do smaku solą i pieprzem (z solą nie przesadzajcie, bo słone są kapary). Tak przygotowaną mieszaniną zalać pokrojone warzywa. Na wierzch sałatki wyłożyć pokruszone jajko na twardo. Przed podaniem schłodzić przez ok. 15 minut w lodówce

W SMAK
Racuszki z jabłkami 101

proszku do pieczenia. Może nie wychodzą bardzo pulchne (czyt. sztucznie napompowane), ale na pewno są zdrowsze. Spróbujcie sami!  Składniki (na ok. 10 sporych racuchów): 1 kg jabłek 2 jaja 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru mała śmietana kremówka 18 proc. 200 g)  szczypta soli olej rzepakowy do smażenia Sposób  przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem

W SMAK
Pieczona dynia piżmowa 187

Dusić jeszcze ok. 5 minut, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem.  Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika i napełnić farszem. Na wierzch wyłożyć plasterki szynki i żółtko jaja. Zapiekać jeszcze 8-10 minut - tak by żółtko lekko się ścięło, ale pozostało półpłynne. Przed podaniem posypać startym parmezanem

W SMAK
Pieczone mielone 162

były też tak tłuste. Zdecydowanie będę częściej przyrządzał je w ten sposób. Składniki (na ok.7 kotletów):   0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej 1/4 szklanki mielonej bułki 1 jajo 1 spora cebula 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka klarowanego masła sól i pieprz do smaku   Sposób przygotowania: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce klarowanego maśle. Pod koniec(...)dodać granulowany czosnek i podsmażać jeszcze chwilę. Zestawić z ognia i przestudzić. Mięso przełożyć do miski, dodać 1/4 szklanki mielonej bułki, jajo, przestudzoną cebulę z czosnkiem oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Z doprawionego mięsa uformować kule, obtoczyć w mielonej bułce i przełożyć do naczynia do zapiekania. W każdym kotlecie zrobić palcem niewielkie wgłębienie i włożyć

W SMAK
Maślane bułeczki drożdżowe 3207

tłusty czwartek. Składniki (na ok. 10 bułeczek): 75 g masła 250 ml mleka 30 g świeżych drożdży 75 g cukru 500 g mąki szczypta soli 1 żółtko 1 jajko Sposób przygotowania: Mąkę przesiać i wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do ok. 40 stopni Celsjusza. W tym czasie masło roztopić w rondlu na małym ogniu, dodać mleko, wymieszać(...)wypieczeniu będzie mniej więcej o połowę większa. Wyłożyć na papier do pieczenia i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, by ciasto jeszcze podrosło. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza

W SMAK
Babeczki korzenne 217

Składniki na 24 babeczki : ok. 270g mąki + cynamon (około 3 łyżeczki), soda oczyszczona (1 łyżeczka), proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki), przyprawa korzenna do piernika (około 3 łyżeczki) 4 jajka 1,5 szkl.cukru  2 łyżeczki aromatu migdałowego 0,5szkl. kwaśnej śmietany 18% 0,5szkl. oleju 250g masła 50g mlecznej czekolady ok. 150g kakao powidła śliwkowe W garnuszku umieszczamy masło(...)roztapiamy, dodajemy czekoladę. Po rozpuszczeniu czekolady zestawiamy z ognia i dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.   Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem migdałowym. Dokładamy stopniowo masę czekoladową. Po dokładnym połączeniu składników, dodajemy na przemian suche, wymieszane składniki (mąka, cynamon, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, przyprawa do piernika), śmietanę i olej. Natłuszczona formę do muffinek wykładamy papilotkami, następnie

Gotuj z Natką