jajko - 22300 przepisów (strona:450/1487)

Francuskie nadziane marchewy 159

karpatki.  Jeśli uwielbiacie ciasto francuskie i szukacie pomysłu na niebanalne nadzienie i formę, to jest coś dla Was :) Składniki na 24 sztuki: 2 arkusze ciasta francuskiego 1 jajko 1 łyżka mleka Krem: 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 budyń waniliowy (bez cukru) 3 łyżki cukru 3 żółtka 400ml mleka Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wszerz(...)spiralnie na foremki do rurek, zlepiając końcówkę ciasta. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając między nimi kilku centymetrowy odstęp. Gdy wszystkie ciastka są zawinięte, smarujemy je rozmąconym jajkiem z mlekiem. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C na złoty kolor (około 10 – 15 minut). Jeszcze ciepłe rurki, delikatnie zdejmujemy z foremek i pozostawiamy do ostygnięcia. Z 400ml mleka

Smakowy Raj
Rybno – mięsne klopsiki w zalewie octowej 358

jeśli zostanie, też będzie dobrze, bo takie klopsiki można dość długo przechowywać :) Składniki na klopsiki: ½ kg słonych śledzi Matiasów ½ kg mięsa wieprzowego, wołowego lub mieszanego 2 średnie cebule 1 jajko 1 czerstwa bułka 2 – 4 łyżek bułki tartej Pieprz Ok. ½ litra oleju do smażenia Zalewa: 1 litr wody ¾ szklanki octu 3 łyżki cukru 10 sztuk ziela angielskiego 3 – 4 liście(...)laurowe 1 kostka rosołowa 1 średnia cebula Śledzie płuczemy kilka razy w zimnej wodzie, a następnie mielimy razem z mięsem i cebulą. Następnie dodajemy jajko, rozmoczoną czerstwą bułkę, pieprz i bułkę tartą. Całość wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę, z której następnie formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Po uformowaniu wszystkich, przystępujemy do stopniowego smażenia na dość głębokim tłuszczu. Najlepiej klopsiki smażyć

Smakowy Raj
Drożdżowe racuszki z jabłkami siostry Anieli 121

kolację, albo coś pysznego gdy nie ma nic do kawy. Gorąco polecam :) Składniki: ½ kg mąki (ok. 3 szklanki) 1 szklanka letniego mleka 3 dag drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 duży cukier waniliowy lub kilka kropli aromatu waniliowego 2 – 3 duże jabłka Olej do smażenia racuszków *cukier puder do posypania Drożdże rozpuszczamy(...)cukrem w letnim mleku i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski, tworzymy dołek, do którego dajemy sól, jajka, olej, cukier waniliowy i wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy łyżką lub widelcem na jednolitą masę i pozostawiamy do wyrośnięcia.Jeśli ciasto jest bardzo gęste można do niego dolać kilka łyżek mleka lub wody. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy

Smakowy Raj
Włoskie migdałowe ciasteczka 139

rarytaski do Włoch, postanowiłam zrobić je na swój sposób i oto co mi wyszło :) Składniki: 100g masła 82% lub margaryny 1 ½ szklanki cukru 1 duży cukier waniliowy 3 jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli ½ olejku migdałowego 3 szklanki mąki 100g zmielonych migdałów (najlepiej bez skórki) lub połamanych płatków migdałowych Ok. ½ szklanki cukru pudru Miękkie(...)masło ucieramy (mikserem lub przy pomocy widelca, łyżki lub szpatułki) z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka, sodę, proszek, sól, olejek migdałowy i po trochu mąkę. Po dodaniu całej porcji mąki i dokładnym wymieszaniu ciasta, na koniec dodajemy migdały i jeszcze raz całość mieszamy. Ciasto wkładamy na około pół godziny – godziny do lodówki, po czym robimy z niego kuleczki

Smakowy Raj
Karotki - ciasteczka marchewkowe z orzechami 185

ciasteczka, przypominające trochę pieguski. Marchewka doskonale smakuje z orzechami, zwłaszcza włoskimi. By podkreślić ich smak, uprażyłam je na patelni przed dodaniem do ciasteczek.   Składniki: 250g miękkiej margaryny 3 jajka 1 ½ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ¾ łyżeczki soli 3 ½ szklanki mąki 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki (340g(...)następnie wrzucamy na nią orzechy i chwilę prażymy mieszając. Uprażone orzechy przesypujemy na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia. Miękką margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka, sól, sodę, proszek do pieczenia i stopniowo mąkę. Na koniec dodajemy startą marchewkę i prażone orzechy. Całość dobrze mieszamy. Z gotowego ciasta formujemy łyżeczką nieduże ciasteczka na papierze pergaminie, pozostawiając między

Smakowy Raj
Placek serowy z masą kokosową wg siostry Anastazji 171

polecam :) Spód: 125g margaryny (1/2 kostki) ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ szklanki mąki Masa serowa: 70 dag twarogu 6 jaj 25 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 duży cukier waniliowy 125g margaryny (1/2 kostki) Bakalie (ilość wg uznania) np. rodzynki, skórka

Smakowy Raj
Delikatne kruche ciasto z rabarbarem 144

połączeniu z delikatnym kruchym ciastem. Przepis na ciasto jest dość prosty, a zarazem uniwersalny, bo zawsze można zamiast rabarbaru dodać inne owoce, na które aktualnie jest sezon. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 180g masła lub margaryny 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 - 600g rabarbaru  Dodatkowo: Cukier puder do posypania ciasta Jajka

Smakowy Raj
Ciasto Drożdżowe 2 w 1 z Rabarbarem i Budyniem 163

budyniem. Patent dwusmakowy można wykorzystać również pod inne dodatki. Składniki na ciasto: 5 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 400ml mleka (lub 200ml mleka i 200ml wody) 80g masła 1 jajko 2 żółtka ½ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka soli 4 szklanki mąki Kruszonka: 150g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mąki Dodatkowo(...)wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i sól, mieszamy, po czym robimy dołek, do którego wlewamy rozpuszczone masło i mleko oraz dodajemy jajko i żółtka. Na koniec dodajemy wyrośnięte drożdże i całość mieszamy widelcem lub drewnianą łyżką. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Kruszonka. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy stopniowo

Smakowy Raj
Kołduny litewskie 187

baraniny i baraniego łoju) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku Sól Pieprz Około ½ szklanki bulionu lub wody Ciasto: Ok. 3 szklanki mąki ( + ½ szklanki do podsypania) 5 jajek 2 łyżki wody Ok. ½ łyżeczki soli Dodatkowo: Smażone skwarki lub rosół (przepis poniżej) Surowe mięso i cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę lub mielimy maszynką. Czosnek przeciskamy i dodajemy do mięsa(...)zbita można dolać jeszcze nieco bulionu lub wody i jeszcze raz dobrze   wyrobić. Mąkę wsypujemy do głębokiej misy, dodajemy sól i robimy w nich dołek, do którego wbijamy jajka i wlewamy wodę. Całość najpierw mieszamy widelcem, a gdy będzie już dość tęga, dobrze wyrabiamy ręcznie na jednolite ciasto. Z gotowego ciasta odrywamy kawałek i wałkujemy na grubość około

Smakowy Raj
Miodownik, placek czeski, stefanka 219

jest naprawdę dobre, a z małej porcji nie byłoby się czym dzielić :) Ps. Ciasto najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień. Składniki: 10 dag masła  10 łyżek mleka 2 jajka 80 dag mąki  20 dag cukru 5 łyżek miodu 2 łyżeczki sody Masa grysikowa: 1400 ml mleka  200g grysiku (kaszy manny) 3 łyżeczki cukru waniliowego 350g miękkiego masła(...)mieszamy z sodą i robimy w nich dołek. Masło i miód roztapiamy razem w rondelku, dodajemy zimne mleko, by zmniejszyć ich temperaturę. Wlewamy miksturę do dołka z mąką, wbijamy jajka, dodajemy cukier i zarabiamy ciasto, najpierw widelcem lub drewnianą łyżką, a następnie ręcznie. Ciasto dzielimy na 3 części, po czym każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 5mm i wielkość

Smakowy Raj
Suflet czekoladowy 188

kulką lodów waniliowych ułożoną na każdym suflecie :) Składniki na 6 porcji: masło do posmarowania kokilek 125 g gorzkiej czekolady 2 łyżki creme fraiche (gęstej śmietany) 4 jajka 2 białka jaj szczypta soli cukier puder do oprószenia Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Kokilki posmarować masłem. Białka oddzielić od żółtek. Czekoladę posiekać, przełożyć do miski i stopić w kąpieli wodnej

wyzwania kuchenne
Truskawkowe twisty 136

ciastem dobrze się współpracuje. Jak widzicie, same plusy ;) Polecam! Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 75 g cukru 50 g świeżych drożdży 50 g masła 1 jajko szczypta soli + 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżeczka cukru 400 g truskawek Mleko wymieszać z 2 łyżkami mąki i 1 łyżką cukru, dodać rozkruszone drożdże, połączyć. Rozczyn przykryć ściereczką(...)odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztopić i odłożyć do przestudzenia. Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, jajko, cukier, sól i przestudzone masło. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Uformować w kulę. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Truskawki zmiksować z łyżeczką cukru. Odlać odrobinę i wymieszać z proszkiem budyniowym. Resztę truskawek zagotować

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto murzynek-łatwy przepis 442

Takie szybkie i łatwe w przygotowaniu ciacho na każdą okazję :) Wystarczy  wymieszać wszystkie składniki i upiec w piekarniku :) SKŁADNIKI 250 g mąki tortowej 200 g cukru 3 jajka 200 ml słodkiej śmietanki kremówki szczypta soli 4 czubate łyżki kakao aromat waniliowy lub rumowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania trochę kremu orzechowego -typu nutelka do przełożenia(...)papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ubić jajka z cukrem, dodać śmietankę, aromat, mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kakao i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste.  Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posypać cukrem pudrem ( zapobiegnie przypaleniu i stwardnieniu górnej warstwy ). Piec w piekarniku  nagrzanym do 170 ° C przez około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem

zielonacukinka
Komu babeczkę? 170

zajęcie jako terapię na skołatane nerwy. a babeczki? No cóż... musicie sami upiec by przekonać się jakie są dobre. Mini babeczki pomarańczowo-kakaowe składniki na 20 babeczek: 1 jajko 30 g mąki migdałowej 100 g mąki pszennej 60 g brązowego cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/4 pomarańczy starta skórka z całej pomarańczy 1 łyżeczka kakao(...)mleka + 1 łyżka 30 ml oliwy 1 łyżka esencji waniliowej  oliwa do wysmarowania foremek wykonanie: Jajko ubijamy mikserem z cukrem, wanilią, skórką i sokiem z pomarańczy, mlekiem i oliwą. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko dokładnie łączymy. Odlewamy 1/3 ciasta, dodajemy do niego kakao i 1 łyżkę mleka.  Wysmarowane

Przysmaki Karolki
Naleśnik ziemniaczany z duszoną karkówką 182

garść orzeszków ziemnych -suszone pomidory -ząbek czosnku -ok. 5 dkg masła -100 ml bulionu warzywnego -sól, pieprz     Składniki na naleśniki: ( na 4 naleśniki ) -2 średnie ziemniaki -3 jajka -3-4 łyżki mąki pszennej -łyżka oleju -ok. 200 ml wody -sól, pieprz Umytą i osuszoną karkówkę kroimy w dużą kostkę. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy olejem i mieszamy(...)pomidory a następnie wlewamy bulion. Przekładamy do rondelka, doprawiamy do smaku i na minimalnym ogniu dusimy  do miękkości mięsa ( ok. 40 minut ). Ziemniaki ścieramy na średnich oczkach. Dodajemy jajka, mieszamy, dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy wodę, olej, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Na natłuszczoną patelnię wlewamy porcję ciasta, jak na naleśniki i smażymy z obu stron. Na połowę

Maminek kulinarny