jajko - 22300 przepisów (strona:443/1487)

Zapraszam na śniadanie: pancakes! 140

Bardzo dawno nie jadłam pancakesów i wczoraj wieczorem mnie naszło, żeby je zrobić... Oto efekt! Składniki: 2 szklanki mąki pełnoziarniste 250ml maślanki 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masło do smażenia dodatki: wedle uznania - ja użyłam cukru pudru, malin i golden syrupu Dokładnie wymieszać mąkę z cukrem i jajkami po czym dodać maślankę i połączyć

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Knedle ze śliwkami 115

było mi dane jeść knedli ze śliwkami - jak mnie naszło, to nie mogłam ich nie zrobić! :) Składniki: 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 1 kg śliwek 4 łyżki cukru  Dodatkowo: masło, bułka tarta, cynamon, cukier puder - wedle uznania Śliwki poprzekrawać na połówki i wyrzucić pestki - tu od razu zaznaczę(...)temu knedle nie będą za duże. Ziemniaki obrać i ugotować, jak już będą miękkie - chwilę przestudzić i przepuścić przez praskę. Do tak przygotowanych ziemniaków dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i sól i dokładnie wymieszać (nie ugniatać). Z ciasta odrywać kawałki, spłaszczać w rękach, na środek nakładać śliwkę i posypujemy ją ok.1/4 łyżki cukru, po czym zlepiamy dokładnie brzegi ciasta

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Mocno czekoladowe brownie 147

zrobienie brownie jest trudne, długotrwałe i bardzo skomplikowane. W rzeczywistości to ciasto z tych do zrobienia po niespodziewanym telefonie gości "Przyjeżdżamy!" Składniki: kostka masła 3 tabliczki gorzkiej czekolady 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło na bardzo wolnym ogniu roztopić w rondelku z czekoladą - cały czas delikatnie mieszać trzepaczką. Gdy wszystko ładnie się(...)roztopi zdjąć z ognia i odczekać ok. 5 minut do ostygnięcia. Po tym czasie dodać jajka, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bardzo dokładnie wymieszać. Piec około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. całość powinna być spieczona z wierzchu a w środku wilgotna. Zostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Smacznego :) Rzeczona trzepaczka

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Placuszki dyniowe 156

około 45 minut. Po tym czasie chwilę studzimy dynię, pozbawiamy ją skóry i kroimy w drobną kostkę. Miksujemy na gładką masę.   Składniki: 2 szklanki puree dyniowego 2 jaja 1 i 1/2 szklanki kefiru (może być również kwaśna śmietana lub maślanka) 1 i 3/4 szklanki mąki (wymieszałam białą z pełnoziarnistą) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Bananowe muffinki Nigelli Lawson 179

proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 tabliczki czekolady pokrojonej w drobną kostkę lub garść groszków czekoladowych Banany rozgnieść widelcem na gładką masę. W misce dokładnie ubić jaja z olejem. Cały czas mieszając dodać rozgniecione banany, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i mąkę. Papilotki napełniać do3/4 wysokości i wstawić na 25-30 minut do piekarnika rozgrzanego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Keks wg. mgazynu Kuchnia 125

Kuchnia - to jeden z magazynów, który z chęcią kupuję. Przepis lekko zmodyfikowałam jeśli chodzi o ilość cukru. Składniki: 150 g masła 100 g cukru 4 łyżki cukru waniliowego 3 jajka 170 g mąki pszennej 70 g zmielonych migdałów 100 ml mleka 300 g kandyzowanych owoców 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Masło ucieramy z cukrem(...)cukrem waniliowym na białą puszystą masę. Dodajemy po kolei po jednym jajku. Dosypujemy sól, sodę oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Po trochu wsypujemy mąkę wymieszaną z migdałami. Ustawiamy mikser na najniższe obroty i dodajemy kandyzowane owoce i mleko. Keks wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 60 minut w temperaurze 160 stopni. Smacznego :)  Zapraszam

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
W sam raz na jeden raz: ciasto marchewkowe 135

żeby wyszła odpowiednia ilość. Ciasto marchewkowe wpisuje się cudnie w przedświąteczny nastrój - jest pyszne, podobne trochę w smaku do piernika. Składniki (na 2 ramekiny o średnicy 11 cm): 1 jajko 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 5 łyżek oleju 1/2 szklanki marchewki (ja trę na grubych okach) 5-6 łyżek orzechów lub bakalii 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżki sody oczyszczonej(...)łyżka skórki pomarańczowej Jajko ubić z cukrem i olejem na białą i puszystą masę. Dodając mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną cały czas miksować. Na sam koniec dodać startą marchew i bakalie wg. uznania - ja dodaję tylko orzechy, bo nie przepadam np. za rodzynkami. Przelać do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą form i wstawić na około 20-25 minut, do suchego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Faszerowane tortille: Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 137

twarde, ale po około 5 minutach powinno na nowo zrobić się elastyczne. Nadzienie tuńczykowe (na około 4-5 sztuk): 1 puszka tuńczyka z puszki, odsączona z zalewy 1 ugotowane jajko na twardo, pokrojone w drobną kostkę, 1 malutka cebula pokrojona w drobną kostkę i przesmażona szczypiorek  sól i pieprz do smaku Sos czosnkowy: 2 łyżki śmietany(...)śmietanę, majonez, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę soli i pieprzu. Odstawić na 10 minut, żeby smaki się połączyły. Nadzienie: Tuńczyka wymieszać z pokrojonym w drobną kostkę jajkiem na twardo, przesmażoną cebulą i szczypiorkiem. Dodać 1/4 przygotowanego wcześniej sosu czosnkowego. Przygotowane na początku tortille delikatnie smarować resztą sosu czosnkowego (będą się lepiej sklejały i nie będą rozłaziły), smarować

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Madarynkowe ciasto bez mąki i cukru 158

tego przecież nie musicie robić, prawda? Ciasto jest mocno mandarynkowe, gorzkawe, z migdałowym posmakiem. Pyszne :) Składniki: 6 mandarynek - najlepiej jakichś słodszych ~1/3 szklanki miodu 300 g mielonych migdałów 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mandarynki gotować około godziny. Nie obierać ich - włożyć do garnka ze skórką. Po ugotowaniu mandarynki ostudzić i dokładnie zmiksować blenderem. Całe ciasto można przygotować(...)pomocą robota kuchennego - ja po prostu wymieszałam wszystko trzepaczką. Do rozdrobnionych mandarynek dodać migdały, miód, jajka i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą. Przelać do formy (u mnie była prostokątna o wymiarach 30x20 cm) . Piec godzinę w temperaturze 180-190 stopni. po 30-40 minutach ciasto nakryć folią aluminiową, żeby się nie przypiekło za bardzo. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto bezowe, czyli sto lat! 211

solenizantowi ;) Bardzo lubię bezy. Bardzo lubię ciasta bezowe. A ze śmietaną, owocami i karmelem, to już moim zdaniem niebo w gębie :) Składniki (na 3 blaty): 7 białek z dużych jajek 1/4 łyżeczki soli 400 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczka octu winnego 1/2 łyżeczka soku z cytryny Krem: 300 g śmietany kremówki(...)stopni, bez termoobiegu. Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem i narysować na nich 3 okręgi o średnicy 20 - 22 stopni. Białka wbić do miski - trzeba bardzo uważać, aby przy rozbijaniu jajek do miski nie wpadło ani trochę żółtka - jeśli tak się stanie - beza może nie wyjść. Do białek dodać sól i dodając po łyżeczce cukru pudru - cały czas miksować. Beza

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Drożdżowe gofry typu belgijskiego 143

przepisu kuchni Lidla , trochę go modyfikując. Składniki: 200 g mąki 110 g masła 70 ml mleka 3,2% 100 g brązowego cukru 1/2 opakowania suchych drożdży 1 jajko 1 żółtko 3 łyżki cukru waniliowego Dodatki: wedle uznania - u mnie cukier puder, dżem jagodowy i golden syrup Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem waniliowym i 50 g brązowego cukru. W garnku(...)niewielkim ogniu podgrzewamy mleko i dodajemy masło tak, żeby się roztopiło. Odstawiamy do przestygnięcia. 1 jajko i 1 żółtko ubijamy z pozostałym 50 g cukru na gadką, białą masę. Dodajemy przestudzone, ciepłe masło z mlekiem i dokładnie mieszamy. Dosypujemy powoli suche składniki cały czas mieszając. Miskę przykryć czystą ściereczkę i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto z maronów, czyli kasztany jadalne na talerzu 139

kilogramową siatkę maronów. Zrobiłam pieczone. Zrobiłam gotowane. Ba, nawet zupę z maronów zrobiłam (zniknęła czem prędzej), a te nadal były w kuchni. Składniki: Ciasto: 1/2 kg kasztanów jadalnych 3 jajka 250 g mąki 120 g cukru 80 g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 1/2 kg kasztanów jadalnych 200 g sera mascarpone 50 g cukru pudru(...)krzyżyk na powierzchni każdego kasztana, gotujemy około 20-30 minut w posolonej wodzie. Po tym czasie obieramy ze skóry i przeciskamy przez praskę lub rozdrabniamy dokładnie blenderem lub mikserem. Jajka miksujemy z cukrem na białą masę. Dodajemy połowę masy kasztanowej, miękkie masło, mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy do formy. Pieczemy 30 minut w temperaturze

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Czekoladowe koszyczki z musem czekoladowym z miętą: Marcowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 155

Składniki (na 6-7 sztuk): Miseczki czekoladowe: 1 tabliczka czekolady łyżka masła Mus czekoladowy: tabliczka gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru 150 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej 1 białko jajka łyżeczka likieru miętowego pokrojone drobno liście mięty Dodatkowo: śmietana kremówka na bitą śmietanę i owoce - u mnie truskawki Miseczki czekoladowe Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej. Studzimy, po czym(...)nada kształt naszemu koszyczkowi. Ja nałożyłam na silikonowe formy od muffinów (pomogłam sobie pędzelkiem), ale można w czekoladzie zanurzyć balonik (dokładnie go umyć wodą z płynem do naczyń!) lub jajko otoczone folią spożywczą. Po zanurzeniu czekolady odstawić na chwilę do lodówki, żeby czekolada zastygła, po czym zanurzyć w roztopionej czekoladzie jeszcze raz. Dzięki temu koszyczki nie będą bardzo łamliwe

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Bananowy sernik Nigelli 175

zużycia bananów okazał się pyszny - nie za słodki, aksamitnie bananowy, cudowny!   Spód: 200 g herbatników 70 g masła Masa serowa: 700g śmietankowego serka - ja użyłam Presidenta 6 całych jaj 4 bardzo dojrzałe banany Soku z 1 dużej cytryny 150g cukru Dodatkowo: Krówki - na masę karmelową (uwielbiam ją robić w ten sposób), około 12 sztuk łyżka śmietany kremówki

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!