jajko - 22300 przepisów (strona:276/1487)

NALEŚNIKI SUZETTE 180

zrobić w większej ilości od razu. 4 szt. wchodzą na patelnie(przy większej ilości cały proces karmelizacji trzeba powtarzać). Skladniki: Naleśniki: 500 ml mleka 200 g mąki 2 jaja łyżka roztopionego masła szczypta soli Sos: skórka otarta z ½ pomarańczy 3/4 szkl. soku z pomarańczy 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki masła 2 pomarańcze ewentualnie likier pomarańczowy

Kubki smaku
Szarlotka z kruszonką 190

szklanki mąki pszennej ·          110 gram miękkiego masła ·          1 jajo ·          1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ·          2 łyżki cukru ·          1 łyżka cukru(...)łyżek cukru + 1 łyżka cukru waniliowego ·          1 z dużym czubkiem szklanka mąki pszennej Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, jajo, cukry i zagnieść kruche ciasto, można wsadzić na 30 minut do lodówki, ale u mnie nie było takiej potrzeby. Ciasto rozwałkować na pergaminie do pieczenia, przełożyć do tortownicy o średnicy

Kubki smaku
Piernik teściowej najlepszy 219

formie do babki. Czas pieczenia należy wydłużyć jeśli góra ciasta nie zetnie się dostatecznie. Składniki: 250 g. masła lub margaryny 1 szkl. cukru 1 łyżka cukru waniliowego 5 jaj 3 szkl. mąki 1 szkl. mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka miodu 2 czubate łyżki kakao 1 łyżka kawy prawdziwej 1 słoiczek dżemu - powidła

Kubki smaku
Warstwowy miodownik 208

zdarza mi się je robić od czasu do czasu na czyjeś zamówienie.   Składniki (na formę (35x24x5) cm) : Ciasto pół kilograma mąki pół margaryny 1/4 szklanki cukru 2 jaja 3 kopiaste łyżki skrystalizowanego miodu  łyżeczka proszku do pieczenia mąka do posypania stolnicy Masa 0,5 litra zimnej śmietany 36% 2 śmietan fixy 2 łyżki cukru pudru   Polewa

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaronowe Muffiny z porzeczkami. 252

wiesz co zrobić. Szybko - co w rodzicielskiej kuchni ma duże znaczenie, smacznie - co jest kwintesencją dobrego posiłku.  Składniki:   Makaron "gniazda wstążki", spaghetti lub inne wstążki, nitki 2 jaja 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki brązowego cukru  1 laska wanilij 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki czerwonych porzeczek  1 łyżka masła   Jeśli jest to "suchy

Farmażony
Żytnie ciasto piernikowe z daktylami 186

świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny 200 g masła (u mnie pół na pół z olejem kokosowym) 150 g ksylitolu lub nieco mniej pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu, zmielonego 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika 200 g mąki żytniej razowej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)przykrywką, aż daktyle zmiękną a całość będzie miała konsystencję papki/pasty. Odstawić, przestudzić. W misie miksera utrzeć masło z cukrem do białości i puszystości. Wmiksować ekstrakt z wanilii. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, dokładnie ucierając/miksując po każdym dodaniu. Do osobnego naczynia przesiać sodę, przyprawy i mąkę. Następnie całość suchych składników dodawać do masy jajecznej, na zmianę

FitKot
Śledzie pod pierzynką 298

Moja rodzina uwielbia taką sałatkę, często przyrządzam ją na kolację wigilijną. Do sałatki użyłam majonezu tradycyjnego od  Firma Roleski Składniki: 500 gram filetów śledziowych 2 cebule 4- 5 jajek 5 ogórków konserwowych 200 gram sera żółtego oliwa  majonez tradycyjny od  Firma Roleski sól,pieprz Sposób przygotowania: Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez(...)dnie salaterki, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Wymoczone śledzie kroimy w kostkę lub na mniejsze kawałki, układamy na cebuli. Ogórki kroimy w kostkę , układamy na śledziach, obrane jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w kostkę, układamy na ogórkach, smarujemy majonezem, wierzch posypujemy startym żółtym serem

Bajeczna Kuchnia
ekspresowa sałatka śledziowa z papryką i jajkiem 264

składniki: 200 g śledzi w oleju 100 g czerwonej papryki 40 g czerwonej cebuli 2 jaja natka pietruszki pieprz majonez wykonanie: Śledzie odsączamy z oleju, kroimy w paseczki. Jajka gotujemy na twardo. Cebulę, paprykę i jajka kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy na drobno. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez, przyprawiamy pieprzem

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z gęsimi wątróbkami 149

staramy się by nie szło to do kosza. Tak powstały te pierogi. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni.   Składniki Ciasto na pierogi: 500 g mąki 250 gorącej wody 1 jajko Farsz:   500 g wątróbki gęsiej    2 łyżki masła klarowanego    3 łyżki smalcu gęsiego    1 jabłko    2 średnie cebule    sól(...)dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Wątróbkę dokładnie myjemy, usuwamy błony i tłuszcz, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy

R'n'G Kitchen
Pasztet wieprzowy z wątróbką indyczą, żurawiną i chrzanem. 252

boczku . Jest pyszny,polecam :) Pasztet podałam na porcelanie Bogucice . Składniki : 2 kg łopatki 1 kg wątróbki z indyka 3 duże cebule 1/2 szklanki oliwy sól, pieprz do smaku 6 jajek 1,5 szklanki bułki tartej 2 szklanki mleka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki czerwonej papryki  2 marchewki  1 mały seler  szczypta oregano(...)wątróbkę, paprykę i wymieszać, dusić aż zmięknie. Zimne mięso, marchewkę i seler z wywaru  oraz  wątróbkę zmielić przez maszynkę. Bułkę tartą zalać mlekiem,następnie dodać do mięsa. Jajka roztrzepać i dodać do masy mięsnej , dodać oregano i bazylię, przyprawić do smaku solą i pieprzem.Dobrze wszystko wymieszać dodając bulionu który nam został z gotowania mięsa tak około 2 szklanek.Masa

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z żółtym serem i polędwicą 442

zaserwować podczas sylwestrowego przyjęcia. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a efekt końcowy jest znakomity. SKŁADNIKI: 100g sera żółtego, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1 słoik selera konserwowego wiórki, 5 jajek, 100g polędwicy sopockiej, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Kukurydzę oraz seler odsączam z zalewy. Polędwicę sopocką kroję w cienkie

Tradycyjna kuchnia Kasi
pyszne makowce 207

Smacznego :) Skladniki   na ciasto 50 dag m ąki tortowej 6 dag dro żdży 10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwa śnej, gęstej śmietany 20 dag mas ła 1 jajko 3 żółtka otarta skórka z cytryny 1/2 ut łuczonej laski wanilii szczypta soli Wykonanie M ąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru -pudru, wymieszać ze śmietaną(...)mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, posiekać . Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2-3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do pieczenia ciasta. Boków papieru na zawijam ,aby makowce wzdłuż rosły. Zwinięte  makowce przez środek owinąć paskiem 20cm papieru ,spiąć na górze zszywaczem

w mojej kuchni
Piernik Karmi 166

zachowuje długo swoją świeżość.   Łatwy w wykonaniu. Jeden z lepszych przepisów, na stałe zagości w moim repertuarze świątecznych ciast. Składniki: Ciasto na keksówkę o wym 13X39 cm 3 jajka 200 ml ciemnego karmelowego piwa 30 dag mąki pszennej-użyłam tortowej 15 dag cukru 160 ml miodu gryczanego-można użyć zwykłego 180 ml oleju roślinnego 2 łyżki ciemnego kakao(...)wrzenia, zestawić do ostygnięcia. W misce wymieszać dokładnie składniki suche: mąkę, kakao, sodę przyprawę korzenną, biały pieprz, całość przesiać przez sitko, aby napowietrzyć mąkę. W misie miksera ubić jajka z cukrem, stopniowo wlewać piwo, płynny miód oraz olej, następnie dodawać do masy składniki sypkie aż do skończenia. Masę wylać do wyłożonej pergaminem blaszki-masa będzie dość płynna ale taka

Wanilia i Kardamon
jajka faszerowane tuńczykiem i ogórkiem kiszonym 150

Polecam z serii jajka faszerowane nieco inną wersję jajka faszerowanego z tuńczykiem i ogórkiem kiszonym

Ugotujmy Coś
Lekka carbonara z groszkiem i migdalami 202

łyżka płatków migdałowych 1 mały ząbek czosnku 1/2 pęczka świeżej bazylii 15 g parmezanu 1 cytryna 150 g razowego lub zwykłego makaronu 1 plasterek wędzonego boczku 1 duże jajko 100 g jogurtu naturalnego 0% Garnek z wrzątkiem stawiamy na ogniu. Zanurzamy w nim na pól minuty sitko z groszkiem, po czym odkładamy je na bok. Migdały lekko prażymy na suchej(...)łyżeczce oliwy. Powinien stać się rumiany i chrupiący. Zdejmujemy go z patelni tak by tłuszcz po boczku pozostał na patelni. Na patelnię przekładamy 3/4 masy groszkowej by się podgrzała. Jajko dobrze ubijamy z jogurtem. Gotowy makaron odcedzamy zachowując pół filiżanki wody, w której się gotował. Makaron musimy szybko wmieszać w groszek na patelni. Patelnię zdejmujemy z ognia, wlewamy masę jajeczną

Dzieje kuchennej Wiewióry