ogniska - a mianowicie świętym spokojem ... ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1 słoiczek domowego dżemu truskawkowego [300ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany z wody KRUSZONKA: 100g mąki pszennej 50g miękkiego masła 75g cukru(...)pilnować, gdyż drożdże maja tendencje do kipienia ;) Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę – w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Leniwiec kuchenny może tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami
Grunt to przepis!mieli trochę więcej czasu to polecam byście je koniecznie wypróbowali. Ciasto: 600g mąki, 200g cukru 1 łyżeczka sody, 1 proszek do pieczenia (15g), 100g masła, 200ml letniego mleka, 2 jajka, szczypta soli, Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, a następnie chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę. Po wyjęciu dzielimy na 6 równych części. 2 z nich rozwałkowujemy(...)samej blaszce, w której piekliśmy poprzednie placki. Pieczemy ok 25 minut w 170 st. C. Nadzienie makowe: 1 szklanka maku, 3 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 2 jajka, olejek migdałowy garść rodzynek i orzechów włoskich (można pominąć) Mak zalewamy wodą i gotujemy przez chwilę, a następnie odcedzamy na sitku i mielimy co najmniej dwukrotnie w maszynce do mięsa. Żółtka
Cynamonowe szczęścieczosnku!) 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 600 g mąki (plus dodatkowo do podsypywania) 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej Delecta 250 g ugotowanej marchewki , zmiksowanej na puree 1 jajo dodatkowo do dekoracji 2 opkakowania polewy o smaku ciemnej czekolady Delecta maczki owocowe decorada Delecta o smaku mango, truskawkowym i tutti frutti Masło, cukier i miód podgrzać mieszając do rozpuszczenia(...)Dodać przyprawy, zamieszać. Odstawić do ostudzenia. Mąkę przesiać z sodą do miski. Zrobić zagłębienie, wbić jajo. Dodać ostudzone masło z miodem, cukrem i przyprawami oraz puree marchewkowe. Wyrobić gładkie ciasto. W razie konieczności dodać nieco mąki. Ciasto piernikowe schłodzić w lodówce przez 45 minut. Po chłodzeniu powinno mieć konsystencję plasteliny. Ciasto partiami rozwałkowywać na placki o grubości ok. 5mm. Jeżeli
Pełny talerzczekamy aż napęcznieje. Do doprawienia mięsa wykorzystujemy domową prażoną cebulkę, jeśli nie mamy to cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy prażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i namoczoną w mleku bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Żaroodporną keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędobry początek na zrzucenie zbędnych kilogramów. Poświąteczny detox bez mięsa, alkoholu czy szybko przyswajalnych węglowodanów to niesamowita odnowa dla organizmu. Miesiąc z detoxem to również ulga dla portfela. Warzywa, jaja, owoce, rośliny strączkowe czy kasze są zdecydowanie tańsze od mięsa. Tanio nie znaczy byle jak! Przy ograniczonych funduszach można stworzyć równie smaczne i ekskluzywne potrawy na obiad
codojedzeniaKolejne pyszne zastosowanie wątróbki. Składniki: ½ kg wątróbki drobiowej 1 dag suszonych grzybów 1 biała cebula 2 łyżki smalcu 1 żółtko jaja 1 łyżka masła sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: Grzyby namoczyć, ugotować i pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w plasterki i przysmażyć na smalcu, następnie połączyć z wątróbka, grzybami i dusić przez
Tradycyjna KuchniaSkładniki: 2 jajka 1 żółtko 4 tabletki stewii (rozgnieść na proszek) 250 g serka mascarpone 14 biszkoptów (krążki) kakao naturalne - do posypania 1/2 szklanki kawy folia spożywcza kieliszki Sposób przygotowania: Do naczynia na ostrza założyć motylek, włożyć jajka i żółtko, wsypać rozgniecione tabletki stewii, ucierać 6 min/obr. 4 , po tym czasie zdjąć motylek mieszać 2 min/obr. 3 i przez otwór
ClauditteMissCookingDzisiaj przy niedzieli dzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto! Zapraszam! Składniki; BISZKOPT: 6 jaj 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 1łyżeczka proszku bo pieczenia 2 łyżki kakao WKŁADKA ORZECHOWA: 25 dkg. orzechów włoskich (zmielonych ) 3/4szkl. cukru 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej MASA Z ŻÓŁTEK
Radość kipiąca uśmiechem.750g) - 280g ugotowanej kaszy gryczanej białej (450g) - 1 jajko(...)łyżeczki) - sól i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - bezzapachowy olej kokosowy do smażenia Ziemniaki z kaszą podusić. Do miski dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, kurkumę oraz sól i świeżo mielony pieprz, oraz boczek z cebulą i czosnkiem. Boczek kroimy wcześniej w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, gdy nam się ładnie podsmaży dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec smażenia
Smaczne ZdroweKolejnym moim przetestowanym sosem w trakcie pobytu w Polsce na Święta był Kielecki Sos Tatarski. Dodałam go do ugotowanych na twardo jaj. Posypałam pokrojonymi ogórkami kiszonymi. Smak sosu REWELACJA . Polecam. Jak widać sosu nie oszczędzałam
Gotowanie PatkiDecorada, które miałam przyjemność otrzymać w prezencie :) może wyglądem nie grzeszy, bo zdolności do dekorowania po raz kolejny podkreślam NIE MAM, ale w smaku boski :) Składniki: Biszkopt: 5 dużych jaj 1/2 szkl. mąki 3 łyżki kakao (kopiate) 1 budyń śmietankowy z białą czekoladą (linia premium od Delecty) 1 cukier smak migdałowy od Delecty 1/2 szkl. cukru (najlepiej drobnego
Kolorowy PrzepisownikKlasyczne, francuskie naleśniki, które są cieniutkie i delikatne w smaku. Poniżej przedstawiam przepis podstawowy, ale niebawem podam wersję urozmaiconą. 1/2 litra mleka 250g mąki pszennej 3-4 duże jajka 250g masła 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder. Cały czas mieszając - powoli wlać mleko i rozpuszczone masło. Ciasto
Di gotujewędliny (mogą być resztki świąteczne) 10 dag pieczarek 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki 1 cebula biała 2 łyżki tłuszczu 4 łyżki wywaru (może być z kostki) 1 żółtko jaja sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Wędlinę pokroić i zmielić . Pieczarki , cebulę obrać, opłukać, posiekać, podlać wywarem z tłuszczem i dusić około 20 minut. Następnie dodać wędlinę, zaciągnąć
Tradycyjna Kuchniajajka 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Sposób wykonania: W misce połączyć serek, olej, jaja i cukier. Dodać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać pokrojone w małą kostkę jabłko i wymieszaj. Ciastem napełnij foremki do muffinek wyłożone papierowymi papilotkami
Prosto i Smacznie z Anetąlekkiego". Beza faktycznie jest niesamowicie lekka, delikatnie chrupiąca a w środku miękka. Z bitą śmietaną i owocami smakuje nieziemsko! Składniki na Pavlovą około ⌀25cm: Beza: 5 białek z dużych jaj (rozmiar L) 250g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu Do dekoracji: 300ml śmietany 30% lub 36% owoce do dekoracji Nagrzewamy
Wrzosowa Polana