szklanki. Może być też wersja bez alkoholu. Ja zawsze zalewam śliwki na całą noc. - Śliwki suszone 100g ( dla mnie najlepsze z Biedronki ) - Alkohol 200ml Biszkopt: - 4-5 jaj - 1/2 szklanki mąki pszennej - 2 budynie czekoladowe - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier wanilinowy - 3/4 szklanki cukru kryształu Białka ubijamy z cukrami na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem
Moje Słodkie PiekiełkoSERNIK NA ZIMNO POWER FRUITS Biszkopt: - 4-5 jaj - 1/2 szklanki mąki pszennej - 2 budynie śmietankowe - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier wanilinowy - 3/4 szklanki cukru kryształu Biszkopt: Białka ubijamy z cukrami na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy budyń. Gdy masa będzie ubita dodajemy pojedynczo żółtka i delikatnie wsypujemy mąkę wymieszaną
Moje Słodkie PiekiełkoPodstawowy Przepis na naleśniki na ok 7 szt. 3/4 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki mleka (ok 300 ml) 2 jaja 2 łyżki oleju Wszystkie składniki zmiksować i smażyć. Jeśli chcemy naleśniki na krokiety to pół łyżeczki soli, jeśli maja być na słodka to łyżka cukru bądź sam cukier waniliowy. Smacznego
Moje Słodkie PiekiełkoDzisiaj upiekłam ciasto Paryski Michałek:) Biszkopt z masą z michałków i ciastkami paryskimi pycha;) Biszkopt: - 6 jaj - 0,5 szkl. cukru kryształu -1 szkl. mąki pszennej(tortowej) -1 budyń czekoladowy -1 łyżeczka octu -1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy będą ubite małymi porcjami dodajemy cukier. Dalej ubijając dodajemy po żołtku i ocet
Moje Słodkie PiekiełkoNajprawdziwsza szarlotka bez udziwnień;) - 3 szklanki mąki -3/4 szklanki cukru pudru - 1 cukier wanilinowy -1 kostka masła (250 g) - 3 jaja - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek bez różnicy jaka odmiana, takie jak lubicie Wszystkie składniki z wyjątkiem jabłek zagnieść na sto lnicy. Ciasto podzielić na dwie równe części: większą część 2/3 rozwałkować
Moje Słodkie PiekiełkoPrzepyszny, rozpływający się w ustach-kolorowy! Śmietanowiec Lenki Składniki: - 5 jaj - 1 cukier wanilinowy - 3/4 szklanki cukru - 3/4 szklanki mąki pszennej - 1/4 mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier wanilinowy i cukier kryształ oraz po jednym żółtku. Obie mąki przesiewamy do ubitych białek i bardzo delikatnie mieszamy. Dno blaszki wykładamy pergaminem i przelewamy
Moje Słodkie PiekiełkoSkładniki: Ciasto Kruche: 1,5 szklanki mąki 1-2 jaja 1 cukier wanilinowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 kostki masła (125g) 1/4 szklanki cukru pudru jeśli lubimy słodkie dodajmy 0,5 szklanki cukru pudru Wszystkie składniki zagnieść na stolnicy, odkładamy do lodówki na 0,5 godziny. PO tym czasie wykładamy na tortownicę wcześniej wysmarowaną masłem
Moje Słodkie PiekiełkoSuper delikatna pianka cytrynowa z bitą śmietaną. Biszkopt: 5 jaj 1 łyżka cukru waniliowego 3/4 szklanku cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 mąki ziemniaczanej olejek cytrynowy Białka ubić na sztywno (wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową). Pod koniec ubijania dodać oba cukry oraz po jednym żółtku. Na koniec delikatnie przesiewamy mąki do piany i łyżką drewnianą mieszamy
Moje Słodkie PiekiełkoSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2/3 szklanki cukru 120 g stopionego masła 2 jaja 1/2 szklanki mleka 2 nieduże banany rozgniecione widelcem 1 duże mango obrane i pokrojone w kostkę płatki migdałowe W jednej misce wymieszać ze sobą składniki suche, w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu misek, wymieszać widelcem, dodając
Czerwień i błękitnowego lecz nie do końca jesteśmy pewni czy aby na pewno?? Moim zadaniem było przekonanie męża do posmakowania sajgonek nie do końca-prawdziwych :) Składniki: 500 g mielonej łopatki 1 jajo 1 łyżeczka soli morskiej szczypta pieprzu białego 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej pół łyżeczki ostrej czerwonej papryki czosnek 5 ząbków Dodatkowo: papier ryżowy 12 szt Wykonanie: Myjemy łopatkę, osuszamy(...)kroimy w mniejsze kawałki i mielimy.Dodajemy przyprawy jajo, czosnek sprasowany i wyrabiamy farsz. Papier ryżowy pojedynczo zamaczamy w ciepłej wodzie na 1 minute i wyjmujemy . Papier kładziemy na deskę osuszamy i nakładamy farsz, zawijamy najpierw do środka, a potem zwijamy. Smażymy w głębokim tłuszczu koło 15 minut aby się mięsu dopiekło.Smaczne i wyglądają tez efektownie
Różowa kuchniapodpatrzyłam w internecie. Są urocze! Czekoladowe skorupki uzyskuje się przy pomocy wypełnionych powietrzem balonów, które później przebija się igłą i delikatnie odrywa od czekolady. Bardzo pomysłowy patent na wielkanocne jaja ;) Moje wypełnione były kremem z serka mascarpone i białej czekolady, a jako żółtko posłużyła mi konfitura morelowa. Bardzo polecam! Prosto i smacznie. Składniki: (na 6 sztuk
Nastoletnie Wypiekaniebrownie,ale bez grama mąki :) Ciasto wyszło niezwykle czekoladowe i wilgotne. Polecam wszystkim miłośnikom czekolady. Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut Składniki : 5 jaj 170 g cukru 220 g masła 200 g gorzkiej czekolady 80 g mielonych migdałów płatki migdałowe cukier puder Sposób przygotowania: Jajka ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy stopniowo cukier
Słodkości i nie tylkosklepowe jeżyki z glutenem przeganiamy i szyderczo machamy im z przodu, na pożegnanie. Modyfikacje dla tych mocno "nietolerancyjnych". Kiedy w naszym domu występowała mocna skaza białkowa, wywoływana głównie jajami kurzymi, sprawdziło się zamienienie ich na jajka przepiórcze. Trzy małe jajeczka odpowiadały w tym wypadku jednemu "normalnemu". Wiemy, że u wielu uczulonych ta zmiana zdała egzamin. Jest to jednak indywidualne
Wypisz WymalujBardzo aromatyczna zupa o intensywnym smaku. Składniki: 10 gruszek 1 szklanka białego wina wytrawnego 20 dag cukru ½ litra śmietany 3 żółtka jaja 1 cytryna Wykonanie: Gruszki obrać, pokroić, włożyć do garnka, zalać jednym litrem wody i rozgotować- następnie zmiksować. Dodać wino, wsypać cukier, startą skórkę z cytryny i przyprawić solą do smaku. Śmietanę ubić z żółtkami, zamieszać rozgrzaną zupą
Tradycyjna Kuchniaciastek) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (450 g), rozmrożonego 1 opakowanie (100 g) suszonych fig Bakalland , 100 ml soku jabłkowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecty 1 jajko, roztrzepane cukier do posypania cukier puder do podania Przygotowanie: Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw. W małym rondelku umieściłam figi wraz z sokiem, zagotowałam i odstawiłam na kilka(...)nadzieniem naciągając je tak, by powstała plecionka. Docisnęłam brzegi i pokroiłam ostrym nożem na 10 -12 mniejszych ciasteczek. Ponownie docisnęłam brzegi aby nadzienie nie wypłynęło. 6. Wysmarowałam ciasto jajkiem i posypałam cukrem. Włożyłam do piekarnika i piekłam przez 30-35 minut, lub do ładnego zarumienienia. 7. Po wyjęciu z piekarnika posypałam cukrem pudrem. Smacznego! English version Pastries with pudding
karmelowy