jajko - 22300 przepisów (strona:254/1487)

Podstawowe ciasto na Naleśniki 162

Podstawowy Przepis na naleśniki na ok 7 szt.  3/4 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki mleka (ok 300 ml) 2 jaja 2 łyżki oleju Wszystkie składniki zmiksować i smażyć. Jeśli chcemy naleśniki na krokiety to pół łyżeczki soli, jeśli maja być na słodka to łyżka cukru bądź sam cukier waniliowy. Smacznego

Moje Słodkie Piekiełko
Ciasto Paryski Michałek 453

Dzisiaj upiekłam ciasto Paryski Michałek:) Biszkopt z masą z michałków i ciastkami paryskimi pycha;) Biszkopt: - 6 jaj - 0,5 szkl. cukru kryształu -1 szkl. mąki pszennej(tortowej) -1 budyń czekoladowy -1  łyżeczka octu -1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy będą ubite małymi porcjami dodajemy cukier. Dalej ubijając dodajemy po żołtku i ocet

Moje Słodkie Piekiełko
Babcina Szarlotka 140

Najprawdziwsza szarlotka bez udziwnień;) - 3 szklanki mąki -3/4 szklanki cukru pudru - 1 cukier wanilinowy -1 kostka masła (250 g) - 3 jaja - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek bez różnicy jaka odmiana, takie jak lubicie Wszystkie składniki z wyjątkiem jabłek zagnieść na sto lnicy. Ciasto podzielić na dwie równe części: większą część 2/3 rozwałkować

Moje Słodkie Piekiełko
Śmietanowiec 203

Przepyszny, rozpływający się w ustach-kolorowy! Śmietanowiec Lenki Składniki: - 5 jaj - 1 cukier wanilinowy - 3/4 szklanki cukru - 3/4 szklanki mąki pszennej - 1/4 mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier wanilinowy i cukier kryształ oraz po jednym żółtku. Obie mąki przesiewamy do ubitych białek i bardzo delikatnie mieszamy. Dno blaszki wykładamy pergaminem i przelewamy

Moje Słodkie Piekiełko
Malinowo- bezowa Chmurka 329

Składniki: Ciasto Kruche: 1,5 szklanki mąki 1-2 jaja 1 cukier wanilinowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 kostki masła (125g) 1/4 szklanki cukru pudru jeśli lubimy słodkie dodajmy 0,5 szklanki cukru pudru Wszystkie składniki zagnieść na stolnicy, odkładamy do lodówki na 0,5 godziny. PO tym czasie wykładamy na tortownicę wcześniej wysmarowaną masłem

Moje Słodkie Piekiełko
Pianka Cytrynowa 224

Super delikatna pianka cytrynowa z bitą śmietaną. Biszkopt: 5 jaj 1 łyżka cukru waniliowego 3/4 szklanku cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 mąki ziemniaczanej olejek cytrynowy Białka ubić na sztywno (wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową). Pod koniec ubijania dodać oba cukry oraz po jednym żółtku. Na koniec delikatnie przesiewamy mąki do piany i łyżką drewnianą mieszamy

Moje Słodkie Piekiełko
Czekoladowiec bez mąki 218

brownie,ale bez grama mąki :) Ciasto wyszło niezwykle czekoladowe i wilgotne. Polecam wszystkim miłośnikom czekolady. Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut Składniki : 5 jaj 170 g cukru 220 g masła 200 g gorzkiej czekolady 80 g mielonych migdałów płatki migdałowe cukier puder  Sposób przygotowania: Jajka ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy stopniowo cukier

Słodkości i nie tylko
EKSPRESOWE KOKOSOWE JEŻYKI BEZ GRAMA MĄKI. 142

sklepowe jeżyki z glutenem przeganiamy i szyderczo machamy im z przodu, na pożegnanie. Modyfikacje dla tych mocno "nietolerancyjnych". Kiedy w naszym domu występowała mocna skaza białkowa, wywoływana głównie jajami kurzymi, sprawdziło się zamienienie ich na jajka przepiórcze. Trzy małe jajeczka odpowiadały w tym wypadku jednemu "normalnemu". Wiemy, że u wielu uczulonych ta zmiana zdała egzamin. Jest to jednak indywidualne

Wypisz Wymaluj
Zupa gruszkowa na winie 112

Bardzo aromatyczna zupa o intensywnym smaku. Składniki: 10 gruszek 1 szklanka białego wina wytrawnego 20 dag cukru ½ litra śmietany 3 żółtka jaja 1 cytryna Wykonanie: Gruszki obrać, pokroić, włożyć do garnka, zalać jednym litrem wody i rozgotować- następnie zmiksować. Dodać wino, wsypać cukier, startą skórkę z cytryny i przyprawić solą do smaku. Śmietanę ubić z żółtkami, zamieszać rozgrzaną zupą

Tradycyjna Kuchnia
Ciastka francuskie z budyniem i suszonymi figami / Pastries with pudding and dried figs 182

ciastek) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (450 g), rozmrożonego 1 opakowanie (100 g) suszonych fig Bakalland , 100 ml soku jabłkowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecty 1 jajko, roztrzepane cukier do posypania cukier puder do podania Przygotowanie: Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw. W małym rondelku umieściłam figi wraz z sokiem, zagotowałam i odstawiłam na kilka(...)nadzieniem naciągając je tak, by powstała plecionka. Docisnęłam brzegi i pokroiłam ostrym nożem na 10 -12 mniejszych ciasteczek. Ponownie docisnęłam brzegi aby nadzienie nie wypłynęło. 6. Wysmarowałam ciasto jajkiem i posypałam cukrem. Włożyłam do piekarnika i piekłam przez 30-35 minut, lub do ładnego zarumienienia. 7. Po wyjęciu z piekarnika posypałam cukrem pudrem. Smacznego! English version Pastries with pudding

karmelowy
Ramen wołowina/ indyk 165

gałązki rozmarynu 2 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego 5 cm imbiru 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka sambal oelek 2,5 litra wody Topping: 1 omlet z dwóch jaj, smażony i zwinięty w rulon, pokrojony w plastry kilka grzybów mun (zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut) wołowina oraz indyk z wywaru marynowany w sosie sojowym i przesmażone

Mango Papaja
Makaron z ajwarem i warzywami + drobiowe pulpeciki i surówka z kiszonej kapusty 222

łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kolendry ¾ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki otrąb pszennych 1 jajko opcjonalnie sól pieprz Przygotowanie: Do miski przełożyć mięso. Dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki, przyprawy i otręby plus opcjonalnie jajko (ja pominęłam, zależy czy mięso się będzie kleić). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać

Fabryka pomysłów
Pomarańczowo – czekoladowy torcik na białkach 298

przełożyłam kremem z pomarańczy, które ma intensywny smak, zapach i kolor :) Cały torcik polałam pięknie błyszczącą polewą czekoladową z dodatkiem żelatyny. CIASTO BIAŁKOWE: 1 szklanka białek (z ok 6 jaj) szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao KREM POMARAŃCZOWY: 125 g serka mascarpone 1/2 szklanki

https:KKuchniaMniam
Kawowo - śmietankowy przekładaniec 223

spód , dwie śmietanowo-jogurtowe warstwy i kawowa galaretka  - która jest tutaj taką kropką nad i . Składniki : Kawowy spód: 12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej  1/4 szklanki wrzącego mleka 2 jajka 125 g miękkiego masła 3/4 (170g) szklanki cukru  1 szklanka (170g) maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Posypka okruchowa: Okruchy z ciasta 2 garści posiekanych orzechów ( u mnie włoskie(...)naturalnego (najlepiej typu greckiego ) 7 łyżek cukru pudru  6 łyżeczek żelatyny 1 galaretka pomarańczowa Wykonanie : Spód : Kawę zalać wrzącym mlekiem i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć z jajkami , nadal ucierając wsypywać cukier. Wlać kawę i przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia  Połączyć dokładnie wszystkie składniki i wylać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Malinowa Kawiarenka
Batony musli 501

Upiekła je moja Córka. Składniki : 40 dag płatków owsianych - górskich po 5 dag ziaren słonecznika, dyni, wiórek kokosowych,  siemienia lnianego, orzechów włoskich, migdałów w całości garść żurawiny 2 jajka + 3 białka 4 łyżki miodu 4 łyżki oleju kokosowego- rozpuszczonego Przygotowanie : Wszystkie suche składniki umieścić w misce i wymieszać Dodać olej, ubite jajka i białka na pianę, wymieszać dokładnie

Proste Potrawy