składniki: 10 jajek 500 g pieczarek 1 cebula 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz tłuszcz do smażenia dodatkowo: majonez do podania posiekany szczypiorek wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy wzdłuż. Delikatnie wyjmujemy żółtka. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy je do podsmażonej cebuli. Doprawiamy
Domowy Smak Jedzeniapolecam, bo są bardzo zaskakujące smakiem. Ja zrobiłam z dwóch porcji i poszły nawet do kanapek. Składniki: • 2 filety z kurczaka • 300 g pieczarek • 3 jajka • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 2 ząbki czosnku • sól, biały pieprz do smaku • 150 g sera żółtego(...)natka pietruszki • olej do smażenia Wykonanie: • Filety z kurczaka pokroić w kostkę. • Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. • Wymieszać mięso, pieczarki, jajka, mąkę ziemniaczaną, czosnek i przyprawy. • Na rozgrzany olej kłaść po dużej łyżce masy i smażyć na złoty kolor. • Po przewróceniu na drugą
To co kochamlaboratorium. Wszystkie składniki przygotowywałam z duża precyzją. Koncentracja na wysokim poziomie. Sałatka układana pęsetą. Czułam się wyjątkowo. Jak gdybym tworzyła obraz. jajko pieczarka łyżeczka sosu sojowego olej 2 plastry ukośne marchewki ćwiartka czerwonej papryki dymka czarny sezam kilka kropel oleju z sezamu Umyj pieczarkę. Pokrój w równiutkie plasterki. Użyjesz(...)środka. Rozgrzej olej. Obsmaż pieczarki, posól. Roztrzep w naczyniu jajko dodając sos sojowy. Ułóż pieczarki na rozgrzanej maleńkiej patelni i wlewając jajko przytrzymaj widelcem pieczarki, aby nie wypłynęły. Kiedy zacznie się ścinać, przekręć omlet na drugą stronę. Smaż na bardzo wolnym ogniu. Wyjmij na papierowy ręcznik Teraz pokrój marchewkę i paprykę w skośne paseczki. Ułóż
AZgotuj!Pasta jajeczna z pieczarkami Jeden z najkrótszych przepisów na blogu. Ale o czym tu pisać? Ta pasta jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Jajka, pieczarki, zielenina. Jeżeli wolicie możecie dorzucić koperek. U mnie pasta jest siekana, bo lubimy taką niejednolitą konsystencję, ale oczywiście można wszystko wrzucić do blendera. Wasza kuchnia - Wasze zasady :) Składniki: 5-6 pieczarek 4 jajka ugotowane(...)sól i pieprz Na patelni rozgrzać masło. Pieczarki drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Wrzucić na patelnię, oprószyć solą. Dusić aż cały płyn odparuje. Jajka obrać i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Połączyć z pieczarkami. Dodać majonez, jogurt, musztardę i zieleninę. Całość wymieszać, doprawić do smaku. Smacznego! *Można pominąć, jeżeli używacie domowego majonezu, w którym jest już musztarda. Przepis
Pełny talerzkolorowe pasty kanapkowe Maćka. Przygotowując takie talarki z różnorodnymi, kolorowymi pastami na pewno zachwycicie gości, a stół podczas przyjęcia będzie się pięknie prezentował. Pasta pieczarkowa: Składniki: 400 g pieczarek 1 jajko 1-2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy(...)dijon 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz szczypiorek oliwa Wykonanie: Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na patelni, aż nadmiar płynu odparuje. Jajko ugotować na twardo. Wystudzone pieczarki, jajko umieścić w naczyniu, dodać majonez oraz musztardę i zmiksować. Dodać sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kromki pieczywa posmarować pastą i posypać posiekanym szczypiorkiem
zadanie-gotowaniewystygł okazał się zwięzły i trwały. Smakuje wyśmienicie – podsmażone pieczarki, zrumieniona cebulka i do tego jajka. Idealny na wielkanocny stół! Składniki: 10 jajek ugotowanych jajek 2 surowe jajka 500 g pieczarek startych na tarce o grubych oczkach 1 pęczek szczypiorku, posiekanego 1 pęczek pietruszki, posiekanej 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% 1 średniej wielkości cebula 1/2 łyżeczki suszonej(...)tarta do przygotowania formy Przygotowanie: Cebulę drobno siekamy i wraz z pieczarkami podsmażamy na oleju, następnie studzimy. Ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę. W dużej misce mieszamy dokładnie ugotowane jajka, pieczarki z cebulką, posiekane zioła, surowe jajka, bułkę tartą, majonez, śmietanę oraz przyprawy. Podłużną formę o długości 28 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Masę przekładamy do formy
Życie ze smakiemPrzepis na smaczne kotlety mielone nieco odmienne od tradycyjnych, gdyż z dodatkiem ryżu i pieczarek. Składniki (na ok 10 kotletów): 500 g mięsa mielonego 100 g ryżu 250 g pieczarek jajko papryka ostra, papryka wędzona, pieprz ziołowy, sól, pieprz bułka tarta Przygotowanie Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni(...)Mięso mielone, ryż, pieczarki i jajko wkładamy do jednej miski, przyprawiamy i mieszamy dokładnie. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor
e-PrzepisyKulinarneokresie wielkanocnym. Dzisiaj proponuję Wam proste, ale za to smaczne ich podanie. Jajka podane na talerzu do jajek z kolekcji Jesień z Porcelana Bogucice. Składniki: 5 jajek 300 g świeżych pieczarek* 2 łyżki oleju 1-2 łyżki majonezu 2 łyżki pokrojonego szczypiorku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać z skorupki, przekroić na pół(...)wody i ostudzić. Do miski przełożyć żółtka z jajek i rozgnieść widelcem. Dodać zimne pieczarki, majonez, szczypiorek i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem napełnić połówki jajek. *Pieczarki powinny być dobrze odparowane by nie rozrzedzały masy
Ala piecze i gotujeWielkanoc muszą być! Do żurku, do sałatki, z majonezem, ale i z farszami. Poniżej spis pomysłów na farsze do jajek. Jajka faszerowane makrelą Jajka faszerowane oliwkami Jajka faszerowane pieczarkami i porem Jajka faszerowane pieczarkami, porem i serem w skorupce Jajka faszerowane chrzanem Jajka faszerowane szynką i marynowanymi pieczarkami. A więcej przepisów na Wielkanocne specjały znajdziecie TUTAJ
Lena Gotujedzięki pieczarkom. Składniki: Ciasto: ok. 1 kg mąki pszennej 2 jajka ok. 1,5 szklanki wody Farsz: ok. 0,5 kg gotowanego mięsa wieprzowego (łopatka, karczek) 30 dag pieczarek 1 jajko 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto dobrze wyrobić. Wody dodać tyle, żeby składniki się połączyły, ok. półtorej(...)ciasto rozwałkować nie za grubo i szklanką wykrawać kółka. 2. Gotowane mięso wieprzowe zmielić. Pieczarki zetrzeć na tartce i dużych oczkach i dusić, aż woda wyparuje (nie mielić). Mięso, pieczarki, jajko oraz przyprawy dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na każde wykrojone kółko nałożyć łyżeczkę farszu i skleić brzegi. Układać na tacy oprószonej mąką. Gotować w osolonym wrzątku
Na Ciasteczkowych PapierachWariacja na temat tradycyjnych placków ziemniaczanych. Takie placki podaję z sosem czosnkowym. Składniki: 7-8 sporych ziemniaków cebula 200 g pieczarek jajko 3 łyżki mąki po pół łyżeczki curry i wędzonej papryki sól, pieprz Przygotowanie Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy z nich wodę, dodajemy pieczarki z cebulą
e-PrzepisyKulinarneBezmięsne kotlety z jajek i pieczarek. Dobrze smakują same ale można je też podawać np. z sosem grzybowym. Kotlety są dość delikatne w smaku i nie rozpadają się w trakcie pieczenia. Z podanego przepisu wychodzi 9 średniej wielkości kotletów. 5 jajek na twardo 500 g pieczarek 1 średniej wielkości cebula 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka suszonej, słodkiej(...)jakiś czas mieszając do momentu całkowitego odparowania wody z pieczarek. Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszać jajka, podsmażoną cebulę i pieczarki oraz surowe jajko, bułkę tartą i suszoną paprykę. Z masy formować średniej wielkości kotlety. Lekko je rozpłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym na patelni oleju
Bulliodoskonale sprawdzi się na każdej imprezie czy przyjęciu SKŁADNIKI: 30 dag pieczarek, 4 jajka, 4 ogórki kiszone, 15 dag polędwicy sopockiej, 10 dag żółtego sera, ½ czerwonej cebuli, ½ puszki groszku konserwowego, 3 łyżki majonezu, pęczek pietruszki, sól i pieprz WYKONANIE: Pieczarki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie(...)studzimy, kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Cebulę, ser żółty, ogórki, polędwicy kroimy w kostkę lub małe paseczki, przekładamy do miski, dodajemy pieczarki, jajka, posiekaną pietruszkę i groszek. Przyprawiamy przyprawami i dodajemy majonez. Przed spożyciem sałatkę najlepiej włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki aby składniki się przegryzły
słodki bratekpapryczki nadziewane mięsem i pieczarkami Mmmm Pycha :) Skupmy się! Co jest nam potrzebne: 6 papryk 0,5 kg mięsa wołowo - wieprzowego duża cebula jedna torebka ryżu 10 pieczarek 2 jajka pietruszka sól, pieprz Najpierw gotujemy ryż i go studzimy, następnie obieramy pieczarki(...)kroimy w paseczki ( nie za drobno, fajnie jak są wyczuwalne). W papryce obcinamy czapeczkę i drążymy środek ( tak aby oczyścić z pestek). Farsz: do ryżu dodajemy mięso, jajka, pieczarki, pokrojoną w kosteczkę cebulę, pokrojoną pietruszkę. Doprawiamy do smaku i mieszamy ręcznie. Następnie wypełniamy papryki i i pieczemy w naczyniu żaroodpornym. Ja nie dodaję żadnego sosu, uważam
Niezły Młynek