naleśniki były cienkie) Farsz: 1 litrowy słoik kapusty kiszonej, nie kwaszonej 0,5 kg pieczarek (mogą być również mrożone) 2 duże cebule pieprz mielony, sól 20- 30 dag żółtego sera (opcjonalnie) Dodatkowo: bułka tarta i jajka do panierki olej do smażenia Kapustę wyjmujemy ze słoika, odduszamy z niej wodę, rozdrabniamy, kiedy jest zbyt kwaśna(...)posiekać, cebulę pokroić w kosteczkę, usmażyć razem z pieczarkami. Gotowe pieczarki i cebulę przełożyć do miski, wymieszać z kapustą, dodać pieprz, sól oraz potarty na tarce o grubych oczkach żółty ser. Na usmażone naleśniki nakładać farsz, zawijać wszystkie boki do środka w kwadrat. Gotowe obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na oleju na rozgrzanej patelni. Przed spożyciem
Kuchenne aromatyświeżej bazylii Dodatkowo: 1 łyżka oleju+ 1 łyżeczka soli do gotowania makaronu 12 płatów papieru ryżowego 1 małe jajko 3 łyżki mąki 6 łyżek bułki tartej olej do smażenia Sos pieczarkowy: 1,5l bulionu drobiowego 1 łyżeczka masła 350g + 150g pieczarek 1 cebula 4 płaskie łyżki mąki pszennej 100g śmietany 18% 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu 1/2 natki pietruszki 150ml zimnej(...)makaronu i zwijamy jak gołąbki. Wykorzystujemy 12 sztuk papieru ryżowego (jedno opakowanie), a pozostałe "roladki" panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Jedne i drugie smażymy na złoty kolor na oleju. Gotowe odkładamy na papierowy ręcznik. 4. Sos pieczarkowy: 350g pieczarek kroimy w pół talarki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Dusimy na małym ogniu ok 30 minut. Mąkę
Kuchnia w czekoladzieKolejna propozycja dla miłośników pieczarek. Polecam gorąco!Składniki:2 jajka2 łyżki mleka2 łyżki mąkisól, pieprzkilka pieczarek1 cebulka3 łyżki tartego sera żółtegoszczypiorek lub zielona cebulkaewentualnie ketchupSposób przygotowania
Kuchnia domowa Aniłyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli farsz 25 dag czerwonej fasoli 1 cebula 20 dag pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 żółtka 20 dag zielonej fasoli szparagowej majeranek sól pieprz świeżo mielony natka pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej olej do smażenia krem z bobu 80 dag bobu 2 litry warzywnego bulionu 5 ząbków czosnku(...)Dodajemy oczyszczone, drobniutko pokrojone pieczarki, dusimy do miękkości. Następnie dodajemy zmiksowaną fasolę czerwoną, wymieszany z łyżką ciepłej wody koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki. Łączymy delikatnie, lekko studzimy, dodajemy żółtko, doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem dokładnie mieszamy. Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki kładziemy na środku farszu 2-3 strąki fasoli szparagowej. Formujemy krokiety, obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej smażymy
kgwjanczewoletniego mleka 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 jajko 1 łyżeczka soli 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania Nadzienie: 700 g pieczarek 3 średnie cebule olej, do smażenia sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Gdy mamy świeże drożdże to robimy rozczyn z drożdży, mąki i mleka(...)pieczarki będą podrumienione. Wystudzić. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Na rozwałkowane ciasto kłaść dużą ilość nadzienia. Zlepić podobnie jak pierogi a następnie układać w dużych odstępach łączeniem do dołu na wyłożonej papierem blasze Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem. Wstawić
Na słodko lub wytrawniepodamy tylko składniki :) jajka :) My zjadamy na dwie osoby 3 szt. Ile wy potraficie zjeść ? hi hi trochę czerwonej papryki połowę cebuli 2 pieczarki twaróg Wszystko kroimy, na maśle smażymy, aż cebula się zeszkli i dodajemy jajka :) a dalej jak kto lubi, albo luźna, albo spieczona jajecznica. Na koniec posypujemy twarogiem. Dzisiaj jeszcze coś wzmacniającego, ponieważ weekend był zapewne męczący
vegetaniejest naprawdę smaczny i warto go upiec. Składniki:keksówka 30 na 10 cm 1 kg cukinii 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 150 g pieczarek 1 łyżka masła pietruszka zielona ,pół pęczka 3 jajka 140 g bułki tartej 100 g żółtego sera sól ,pieprz szczypta chili Najpierw obieramy marchewki i ścieramy na tartce o grubych oczkach .Następnie myjemy cukinię(...)odstawiamy na 30 minut .Po tym czasie odciskamy z warzyw wodę . Na maśle podsmażyć cebulkę ,pod koniec dodać czosnek .Do tego dodajemy starte na tartce o grubych oczkach pieczarki .Po podsmażeniu odstawiamy do ostygnięcia. Cukinię z marchewką dodajemy do podsmażonych warzyw ,do tego pokrojoną drobno pietruszkę ,ser żółty i żółtka .Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku .Na koniec ubijamy
Ladylaura.jecie właśnie takie kotlety:) Zapraszam do wypróbowania bo warto:) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych Młyny Stoisław 2 szklanki przegotowanej gorącej wody 1 jajko 1/2 szklanki startego żółtego sera 1 duża marchewka 4 duże pieczarki 1 duża cebula 1 łyżka domowej vegety sól, pieprz do smaku kawałeczek papryczki chili 4 łyżki bułki tartej do kotletów 2 łyżki masła 1 szklanka
Sama słodycz i szczypta chilijednogarnkowe. Tym razem pulpeciki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek i pora. Jest to pożywne, sycące i pyszne danie. Danie przygotowałam na patelni którą w styczniu otrzymałam od firmy Neoflam z której nadal jestem bardzo zadowolona. O patelni możecie poczytać tutaj. Składniki: 500 g karkówki 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy sarepskiej(...)łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku 300 g makaronu rurki 1 por 250 g pieczarek 250 ml śmietany kremówki 2 żółtka sól,pieprz do smaku olej do smażenie Przygotowanie:Mięso zmielić. Cebulę pokroić i zrumienić na oleju dodać do mięsa. Wbić jajko dodać bułkę tartą, musztardę, paprykę, doprawić do smaku i wymieszać. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące
Ala piecze i gotujeangielskim aż będzie miękka.Cebulę kroję w półtalarki, marchew, pietruszkę, seler i pieczarki w grube plastry. Podsmażam na oliwie około 10 minut, czas od czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodaję pokrojone dwa ząbki czosnku.Ugotowaną soczewicę i podsmażone warzywa mielę w maszynce do mięsa.Do masy dodaję jajko oraz otręby, doprawiam przyprawą do mielonego mięsa, pieprzem i solą - dokładnie ,mieszam
Magiczna kuchnia Dariiwiększe pomidory (najlepiej malinowe), 4 łyżki oleju, sól, 2 łyżki majeranku. Składniki na farsz: 2 kg pieczarek, 50 dag tartego sera żółtego, 2 duże papryki czerwone, 3 duże cebule, 2 łyżki masła, majeranek, bazylia, oregano, sól, pieprz cayenne. Dodatkowo: jajko i bułka tarta do panierowania, olej do smażenia. Przygotowanie: Pomidory sparzam, obieram ze skórki miksuję. Ze wszystkich składników (także(...)drobno siekam. Na maśle podsmażam pieczarki, potem wrzucam paprykę i cebulę. Smażę z dodatkiem przypraw do momentu wyparowania wody. Często mieszam. Podsmażone warzywa osączam na sicie, następnie dokładnie mieszam z serem. W razie potrzeby doprawiam do smaku - farsz powinien być ostrzejszy, o wyrazistym smaku. Na naleśnikach rozkładam farsz, zwijam na krokiety. Obtaczam w jajku i bułce tartej, następnie smażę
JejKuchniasól – 1 łyżeczka – pieprz – 1 szczypta – ciasto francuskie – 1 arkusz – pieczarki – 100 g – natka pietruszki – 1 pęczek – żółtko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso mielone mieszamy z jajkiem , bułką tartą, śmietaną, posiekaną natką pietruszki i drobniutko posiekaną cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Blachę z piekarnika wykładamy papierem(...)grubsze i cieńsze ). Przygotowanymi paseczkami obkładamy mięso tworząc coś ala koszyczek. Dobrze zlepiamy, smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Wkładamy do piekarnika na ok. 30 – 35 minut. W tym czasie czyścimy pieczarki. Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia mięsa układamy je w koszyczku. Delikatnie oprószamy solą. Zajadamy gorące
Ostra na Słodkopomysł wytrawnej wersji. By było jak najszybciej i jak najprościej, użyłam ciasta francuskiego, które zdało egzamin celująco. 1 arkusz ciasta francuskiego 250g pieczarek 100g mięsa mielonego 1 cebula 1/2 pęczka koperku sól, pieprz jajko do smarowania 1 łyżka masła 3 łyżki sezamu 1. Ciasto francuskie kroimy na długie paski. Od węższej strony nawijamy na natłuszczone masłem foremki do rurek(...)Smarujemy rozmieszanym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Studzimy. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z mięsem mielonym na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, smażymy do odparowania wody, doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym drobno koperkiem. 3. Każdą rurkę napełniamy przygotowanym farszem, dociskając wąską stroną łyżki tak by farsz jak najbardziej ubić
Szefowa kuchniokraszone jogurtowym sosem czosnkowym. Do przygotowania porcji 8 naleśników będziemy potrzebować: - 1,5 szklanki mąki wrocławskiej - 1 i 3/4 szklanki chłodnego mleka - 1 jajko - 1 łyżkę oleju - szczyptę soli Do przygotowania farszu potrzebujemy: - 500 g pieczarek - 250 g mrożonej żółtej fasolki - 250 g mrożonych brokułów - 1 łyżkę masła - po 1 łyżeczce tymianku oraz bazylii - sól i pieprz do smaku - opcjonalnie
Bez Cebuliobiad...no nic samo się nie zrobi. I tak zapraszam na całkiem smaczne krokiety. SKŁADNIKI: na naleśniki 1 1/2 szkl mleka mąka około szklanki 1 jajko sól na farsz 1 szalotka 500 g pieczarek 300g świeżego szpinaku 250 g ricotty 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki startego żółtego sera sól pieprz dodatkowo bułka tarta mleko olej do smażenia
Kuchnia w opałachdag.pieczarek 3 łyżki majonezu light sól pieprz duży ząbek czosnku można dodać natkę pietruszki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Piersi z kurczaka myjemy,suszymy i kroimy w kostkę .Dodajemy jajka,mąkę,pokrojoną drobno szynkę,pokrojone w półplasterki pieczarki,sól,pieprz i starty duży ząbek na tarce o dużych oczkach.Smażymy na gorącym tłuszczu.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkirównie będą cieszyć Wasze oczy i nabierzecie na nie ochoty:) Składniki: Na ciasto: 300 g mąki 2 łyżki oleju rzepakowego 150 ml ciepłej wody 1 jajko Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 500 g pieczarek lub 250 g suszonych grzybów, np. podgrzybków 1 duża cebula Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, vegeta natur, lubczyk olej do smażenia
Zasmakuj Kuchniśniadanie :) Składniki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 4 łyżki mąki 2 parówki 10 dkg pieczarek 2 papryczki pepperoni 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu winnego sól, … Czytaj dalej Placuszki z parówką
czarrna od kuchnitylko) czyli pasztet z cukinii Świetna alternatywa do miesnych pasztetów i bardzo smaczna Składniki: - 1 kg cukinii - 2 marchewki - 2 ząbki czosnku - 150 g pieczarek - 1 łyżka masła - 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki - 3 jajka - 140 g bułki tartej - 100 g żółtego sera - sól, pieprz - szczypta chili Forma keksówka o wymiarach 30×10 cm. Na maśle podsmażamy cebulę drobno
Kuchenne WariacjePotraw z mięsa mielonego może być mnóstwo. Dzisiaj dla odmiany przedstawiam kotlety ze smażonymi pieczarkami. Zdarza mi się, że nie dodaję bułki tartej ani jajek do mielonego, tylko w bułce tartej je obtaczam. Tak jest też w tym przypadku. Po usmażeniu mamy czyste mięso bez wypełniaczy. Mięso z indyka doskonale nadaje się do takiego wykonania. Składniki: 500 gram mięsa mielonego
Smaki Ewypieprz, sól, tymianek, bułka tara, ostra papryka Placki ziemniaczane przygotowujemy jak klasyczne. Czyli ścieramy ziemniaki i cebulę na tarce lub maszynowo. Dodajemy przyprawy, jajko i bułkę tartą, a na sam koniec wcześniej przesmażone z pieprzem pieczarki pokrojone w drobną kostkę. Smażymy placki i podajemy z gulaszem. Placki smażcie jak Wam wygodnie, wcale nie musi to być jeden duży składany
vegetaniedobrze znany pieczony kurczaczek w mojej wersji... 2 kg kurczak w całości 250 g mięsa mielonego z indyka Garść posiekanej natki pietruszki 2 cebule 1 jajko (żółtko + białko) 2 łyżki bułki tartej 5 pieczarek 200 marchewki z groszkiem Hortex Sól Pieprz Majeranek Przyprawa do kurczaka Mizeria: 1 ogórek Sól, Cukier Śmietana 12% Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem
VioletoweKucharzeniePodstawowy przepis na omlet, który można uzupełnić w różne dodatki np. szczypiorek, cebulka, świeże lub suszone zioła, kawałki szynki czy pieczarek. Składniki : 5 jaj łyżeczka oleju sól, pieprz Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy przyprawy. Smaruję patelnię olejem i podgrzewam. Na rozgrzaną patelnię wlewam jajka, ustawiam średni płomień i czekam aż spód się zetnie. Delikatnie przewracam omlet na drugą stronę. Musi
prawdziwe jedzeniePrzepis na ten pyszny wielkanocny pasztet moja Mama dostała od swojej siostry Alicji. To bardzo proste danie, które jest naprawdę smaczne i będzie ładnie wyglądać na
Przepisy Aleksandryfrancuskiego napełnione masą mięsno - grzybową. Całość posypane odrobiną startego oscypka. Mówię Wam, pychota... Składniki: 250g filetu z kurczaka, ciasto francuskie, 100g pieczarek, łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki, 50g wędzonego boczku, jajko, 100ml śmietany 18%, sól, biały pieprz, 50g startego oscypka, 2 łyżki posiekanego szczypioru. Wykonanie Z ciasta francuskiego wyciąć
Z miłości do słodkości