dodać 10g drożdży, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dobrze wymieszać i odstawić na bok przykrywając ściereczką na ok. 15 min. 60g masła roztopić. Ma być płynne ale nie gorące. Jajko, żółtko i 60g cukru zmiksować na jasną gładką masę. Zmienić nakładki miksera na mieszadła do gęstego ciasta. Dodać mąkę, sól, wyrośnięty zaczyn i resztę mleka. Rozpocząć mieszanie aż składniki lekko(...)trójkąty. Trójkąty można jeszcze rozwałkować, tak aby na pewno miały grubość 5mm. Przygotowaną wcześniej masę makową można podzielić na 12 równych części. W ten sposób można uzyskać równą ilość farszu w przygotowywanych rogalach. Masę nakładać dość grubo rozpoczynając od podstawy trójkątów. Podstawę trójkąta zawinąć na 2-3 cm, przykrywając część masy. Zawinięte ciasto naciąć po środku dość głęboko. Jeżeli podstawa
Ukojenie Podniebieniadodać 10g drożdży, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dobrze wymieszać i odstawić na bok przykrywając ściereczką na ok. 15 min. 60g masła roztopić. Ma być płynne ale nie gorące. Jajko, żółtko i 60g cukru zmiksować na jasną gładką masę. Zmienić nakładki miksera na mieszadła do gęstego ciasta. Dodać mąkę, sól, wyrośnięty zaczyn i resztę mleka. Rozpocząć mieszanie aż składniki lekko(...)trójkąty. Trójkąty można jeszcze rozwałkować, tak aby na pewno miały grubość 5mm. Przygotowaną wcześniej masę makową można podzielić na 12 równych części. W ten sposób można uzyskać równą ilość farszu w przygotowywanych rogalach. Masę nakładać dość grubo rozpoczynając od podstawy trójkątów. Podstawę trójkąta zawinąć na 2-3 cm, przykrywając część masy. Zawinięte ciasto naciąć po środku dość głęboko. Jeżeli podstawa
Ukojenie PodniebieniaUwielbiam poznawać kuchnie świata i inspirować się tamtejszymi daniami. Tym razem „zabieram Was” do Gruzji, gdzie jednym z najbardziej popularnych dań jest Chaczapuri i
Ostra na Słodkogłowy nie przyszło aby zrobić tę hiszpańską pikantną kiełbasę samemu. A przepisów z chorizo trochę się nazbierało: – farfalle z bobem i chorizo – hiszpańska zupa pomidorowa – jajko w koszulce z chorizo – grzanki z jajecznicą i chorizo Gdy podczas wspólnego gotowania z San Jacinto, a właściwie w czasie wolnym od gotowania, wpadła mi w ręce książka Susan Mahnke(...)tłuszcz mielimy na grubym sitku. W misie mieszamy mięso z tłuszczem i wszystkimi przyprawami. Mieszankę konserwujemy za pomocą kwasu ascorbinowego, soli peklowej, brandy, octu winnego i cukru. Dokładnie wyrabiamy farsz ręką. Gdy wszystko dokładnie połączymy, przekładamy całość do miski, przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia dość grube jelita napełniamy ciasno farszem, formując kiełbaski
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKlasyczne naleśniki z jogurtem to przepis na szybki i bardzo smaczny obiad. Takie naleśniki możecie również przygotować na kolację, albo na śniadanie i podać z dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jako, że również i my należymy do grona wielbicieli tej słodkiej przekąski, postanowiliśmy podzielić się przepisem, który od klasycznego różni się zwłaszcza tym, że nie wymaga użycia całego arsenału jajek. Pączki z tej receptury są nieziemsko smaczne i znikają z talerza z prędkością kosmiczną. Idealne na Tłusty Czwartek oraz każdy inny dzień w roku. Z podanej ilości składników wychodzi(...)uwagę.). Ciasto ponownie szybo wyrobić, mocno w nie uderzając. Jego konsystencja powinna być na tyle plastyczna, aby dawała się wałkować. Wałkujemy ciasto, aby miało ok 2 cm grubości. Napełniamy farszem, sklejamy i formułujemy kulkę. Układamy na stolnicy podsypanej mąką łączeniem do dołu. Pączki powinny jeszcze troszkę urosnąć przez ok 20 min. Po tym czasie wrzucamy na gorący olej, do głębokiego
Kuchnia od dwojgaNaleśniki z kremem Rafaello to połączenie klasycznych naleśników z pysznym kremem o smaku kokosowym z puszystym serkiem mascarpone. Śniadanie, obiad czy kolacja? Naleśniki te będą idealna
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Naleśniki z dżemem i musem malinowym to z całą pewnością danie, który zasmakuje każdemu dziecku, ale nie tylko… szybkie, delikatne naleśniki z dżemem polane domowym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sólcie, fileciki anchois nadadzą im wystarczająco słonego smaku. Pissaladiere przygotowałam na klasycznym drożdżowym cieście do pizzy, choć spotkałam się także z wersjami z ciastem z dodatkiem drożdży i jajka. Jeżeli nie macie ochoty na zagniatanie (ja zawsze mam), sięgnijcie po gotowe ciasto francuskie - otrzymacie coś w rodzaju cebulowej tarty. Z tego co się zorientowałam przeglądając różne przepisy, w pissaladiere liczy(...)ciasta rozwałkuj i wytnij drugie koło, lub mniejsze minipizze. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Blachę wysmaruj oliwą i posyp mąką lub kaszką. Ułóż na niej ciasto, następnie rozłóż farsz cebulowy. Teraz rozłóż fileciki anchois tworząc z nich wzór kratki, a w powstałe okienka powkładaj czarne oliwki. Wstaw pissaladiere to piekarnika i piecz przez ok. 15-20 min. Podawaj
Chilli Czosnek i OliwaSzybkie naleśniki z cukrem pudrem to danie, które z całą pewnością zachwyci każde dziecko. Szybkie i bardzo proste w wykonaniu naleśniki. Tym razem będą to zwykłe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zapiekanek czy właśnie naleśników podawanych na słono. Prosty w przygotowaniu, a potrafi urozmaicić banalną potrawę. SKŁADNIKI: 200 g mąki 200 ml mleka 2,5% 2 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko szczypta soli pół opakowania mrożonego szpinaku liście ( ewentualnie rozdrobniony) lub ok. 200 g świeżego szpinaku baby 2 ząbki czosnku łyżka masła 3-5 łyżek mleka szczypta soli i pieprzu(...)koimy pomidora i ogórka w kostkę i kładziemy na sałatę, polewamy oliwą z oliwek 2) na środku sałatki lejemy sos beszamelowy KROK 6 W okół sosu układamy pokrojone naleśniki "farszem do góry" SMACZNEGO
smacznieinatematJuż za chwilę święta. Przygotowania do nich ruszyły pełną parą. W domu harmider i zamieszanie. W wolnej chwili w trakcie przed świątecznej zawieruchy proponuje wam pyszny
Ciasta z tradycjamiświetna baza różnorodnych zapiekanek. Nie znam osoby, która nie lubiłaby Lasagne - klasycznej zapiekanej z mięsem, pomidorami, beszamelem i serem czy też Paccheri (grube rurki) nadziewane pysznym farszem. Makaron to sposób na szybki posiłek jak i wystawne przyjęcie. Dobry i dobrze ugotowany makaron nie potrzebuje wiele, by stać się pysznym daniem. Wystarczy odrobina dobrego sosu(...)żółtko było płynne a bialko ścięte ( ja smażę takie na patelni na małym ogniu pod pokrywką - wychodzą idealne!) Podawaj Gniazdka na talerzach, nałóż w srodek po jajku, oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem i startym serem typu parmezan. Od dawna używam makaronów Lubella i bardzo je cenię. Gdy zauważyłam akcję konkursową na Durszlaku postanowiłam przyłączyć się do niej
Gotuj Sam!