jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:377/455)

Wigilia bez mleka. Świąteczne przepisy dla dorosłych i dla dzieci 215

alternatywa, czyli kapusta z pieczarkami. Na moim blogu znajdziecie też zestawienie ciast i świątecznych wypieków dla alergików . Wszystkie są bez mleka, ale znajdziecie tam też przepisy na ciasta bez jajek i bez glutenu. Barszcz czerwony Świąteczny barszcz można przyrządzić na wiele różnych sposobów i wcale nie potrzebne do tego są gotowe koncentraty czy torebki z barszczem instant. Dla mnie najlepszy(...)tego wigilijnego przysmaku. Kapustę z pieczarkami można podać dzieciom, które skończyły 1. rok życia. To także świetna opcja dla osób z wrażliwym żołądkiem. Taką kapustę można wykorzystać też jako farsz do pierogów, krokietów czy bułek. Ryba po grecku Ryba po grecku to jedno z moich ulubionych dań świątecznych. Delikatna smażona ryba i dobrze doprawione warzywa to świetne połączenie. Rybę

Dieta bez mleka
Drożdżowe ślimaczki serowo-czekoladowe 154

180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 270g twarogu – u mnie półtłusty 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 garście groszków czekoladowych 2 łyżki domowego cukru(...)uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować nadzieniem i posypać groszkami czekoladowymi, zostawiając 3cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków.   Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta

Grunt to przepis!
Przystawka – szybkie tortille 754

Przystawka – szybkie tortille jest w sam raz na każde przyjęcie – szybka, prosta i łatwa do wykonania. Jak się sprężymy to uwiniemy się z nią

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przepis na naleśniki III – przepis na ciasto naleśnikowe 319

puszyste. Naleśników nie smażymy na zbyt dużym ogniu, inaczej brzegi placków będą brązowe i wyschnięte. Przypominam, że po obróceniu naleśnika, smażymy go dosłownie chwilkę. Nawet, jeśli planujemy nadziewać naleśniki farszem wytrawnym, warto dodać do ciasta szczyptę cukru. Pamiętam jak mama smażąc naleśniki, przed wylaniem każdego placka, smarowała patelnię kawałkiem słoniny. Ja się już w takie rzeczy nie bawię. Wlewam(...)Drukuj Przepis na naleśniki III – przepis na ciasto naleśnikowe Składniki 250 g mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej (wyjdą też ze zwykłą, jednak mniej puszyste) 2 jajka szczypta soli szczypta cukru 1 łyżka cukru waniliowego ( w wersji słodkiej) 1 łyżka oleju olej do smażenia Sposób przygotowania Składniki ucieramy na gładkie ciasto. Smażymy placki na rozgrzanej patelni, nasmarowanej

Mieszam w Garnku
Naleśniki zapiekane w sosie serowym 287

Podstawowe ciasto naleśnikowe:  2 szklanki mąki 2 jajka 1,5 szklanki wody 1,5 szklanki mleka sól do smaku ok. 1 łyżka oleju Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko oraz wodę. Doprawiamy szczyptą soli, dolewamy ok. 1 łyżkę oleju, by naleśniki nie przywierały do patelni. Wszystko mieszamy trzepaczką, by nie było grudek. Następnie odstawiamy(...)będzie aksamitny. Gotowe! Dodatki:  ok. 100 g wędliny (szynka konserwowa lub salami) ok. 100 g sera żółtego w plastrach ok. 100g mozzarelli w wiórkach ok. 350 g farszu pieczarkowo-cebulowego (przepis TUTAJ ) ananas z puszki pokrojony w kawałki kukurydza konserwowa zioła prowansalskie do smaku chilli do smaku Na każdy z naleśników wykładamy plaster wędliny, następnie wykładamy farsz pieczarkowo-cebulowy

Cooking Monster
Kruche ciasto z prażonymi jabłkami, śliwkami, cynamonem i bezą 164

wysokości 7cm) *  ciasto: - 4 żółtka - 3/4 -1 szklanka cukru - 3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka śmietany 18% - 1 łyżki octu - 200g masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia * farsz: - 0,5 kg średniej wielkości jabłka (twarde i soczyste) - 0,5 kg śliwek - cukier i cynamon wg smaku  * beza: - 4 białka (rozm.L - 150ml) - 3/4 szklanki drobnego cukru - 1 łyżeczka mąki(...)Krótko zmiksować. Wyłożyć na masę jabłkowo-śliwkową. Drugą część (mniejszą) schłodzonego ciasta rozwałkować i pokroić w paski. Naprzemiennie układać na wierzch ciasta (na ubite białka), tworząc kratkę. Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Piec ok. 45 min, aż wierzch zrobi się złocisty.  Wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

CookYourself
20 przepisów na obiad jesienią! 157

dodatku w prosty sposób możesz go modyfikować i przygotować na różne sposoby. Do przygotowania tego dania, potrzebujesz dobrej jakości kiełbasek, młodych ziemniaków najlepiej o kolorze żółtym, ekologicznych jajek i dobrej jakości masła i oliwy. Frittatę możesz przygotować z wieloma składnikami, wystarczy, że dodasz podsmażone na maśle kurki lub grzyby i uzyskasz frittatę grzybową, możesz dodać pomidory malinowe, oliwki, bądź ulubiony(...)Przepis na obiad z dynią?! TAK! Ja to warzywo uwielbiam, od miesiąca króluje u mnie w każdej formie, od śniadania do kolacji. Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie pierogów z farszem z dyni. Pierogi takie są bardzo delikatne i mają subtelny, wytrawny smak. Skropione oliwą z świeżym rozmarynem, są wręcz idealne! WIĘCEJ  5.  MAKARON ZE SZPINAKIEM, ORZESZKAMI I PARMEZANEM

SMYKWKUCHNI
Ruskie paluszki z pieczarkami , pyszny obiad 150

Ruskie paluszki z pieczarkami , pyszny obiad Ruskie paluszki to pyszny obiad , na dodatek bezmięsny . Nie ważne czy jesteście wegetarianami , czy lubicie mięso , jeśli lubicie ruskie pierogi

Ogrodnik w podróży
Ślimaczki drożdżowe z makiem i twarogiem 188

180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka maki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 250g twarogu – u mnie półtłusty ½ puszki masy makowej 2 łyżki domowego cukru waniliowego – przepis do podejrzenia(...)nadzieniem, zostawiając 3cm ciasta bez jabłek przy jednym z dłuższych boków.  Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe drożdżówki - zawijać ciasto w rulon od krótszego boku. Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą

Grunt to przepis!
PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy) 368

  Papryka faszerowana to jedna z naszych ulubionych jesiennych potraw. Większość osób przygotowuje ją z ryżem lub kaszą, ale na LCHF oczywiście faszerujemy samym mięsem. Prosta

Ola la LCHF
Jedzenie do pracy na zimno - Proste obiady na 7 dni # 5 (PDF do pobrania) 187

gładki dip. Kotlety z kalafiora podawaj z dipem z awokado.  Środa - Sałatka nicejska Najsławniejsza francuska sałatka - lekka, kolorowa i sycąca. Apetyczne połączenie węglowodanów (ziemniaki), białka (tuńczyk i jajka ugotowane na twardo) oraz warzyw (sałatka, zielona fasolka, pomidory) stanowi zdrowy i kompletny posiłek do pracy. W wersji do lunchboxa pominęłabym oczywiście intensywne fileciki anchois, a także zapakowałabym(...)zimno, ale w końcu mamy weekend i wreszcie możemy pozwolić sobie na coś porządnego ;) Nadziewane wielkie makaronowe muszle i domowy sos pomidorowy - kto nie kocha takiego zestawu? <3 Farsz jest wegetariański, warzywno-serowy i składa się z mozzarelli, cukinii i brokułów. Sos pomidorowy jest prościutki i gotowy w 10 minut.  Składniki / na 4 porcje: 16 dużych makaronowych muszli

Chilli Czosnek i Oliwa
Tartaletki wiosenne z awokado, czosnkiem i serem feta, z dodatkiem brukselki i kiełków 129

Wiosenna przekąska z kruchego ciasta i jedwabistego farszu z awokado i sera feta - na wielkanocnym stole prezentuje się pięknie. Można przygotować jedną większą tartę, ale można też pokusić się o mniejsze, takie na jedną porcję. Kruche ciasto jest bardzo delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Koniecznie musi być zrobione z masła, wtedy uzyska właśnie tę delikatna kruchość i wspaniały smak(...)temperatury 180 do delikatnego zrumienienia. Przestudzone ciasto wyjąć z foremek. Wypełnić je masą z awokado i sera feta, udekorować brukselkami i kiełkami. Ja obsypałam je dodatkowo pokruszonym gotowanym żółtkiem jajka. Czyż te babeczki nie wyglądają wiosennie? :) Ciasto jest dość delikatne w strukturze i smaku. Nadzienie natomiast jest ostrzejsze, wyraźnie czuć ser feta i czosnek. Całość idealnie się komponuje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ukraińskie pierogi :) 152

okazał się szczawiową z jajkiem :) a my snuliśmy historie, że być może robią to z liści botwinki itp. hehehehe. Olśniło nas jak Pani podała nam talerze i do tego jajko. Taki tani bar możemy znaleźć w samym centrum tuż za rogiem Majdanu. Nie trzeba więc szukać po mieście. Co ciekawe w głównym centrum handlowym na placu, jest strefa restauracyjna(...)ukraińskich :) Nasza wersja to pierogi z kapustą, ziemniakami i cebulką. Pychotka :) Oczywiście nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy ich nie zmodyfikowali. No to teraz przepis : Pierogi ukraińskie (4 osoby) Składniki na farsz : 1/2 kg dobrej kiszonej kapusty 5-6 średniej wielkości ziemniaków 1 duża cebula oliwa z oliwek przyprawy: świeżo zmielony pieprz, ostra papryka, sól, kmin rzymski lub kminek Ziemniaki ugotować, gorące

vegetanie
Rolada szpinakowa z łososiem 186

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 500 gram mrożonego szpinaku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 4 jajka 2 ząbki czosnku sól, pieprz Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody.  Na patelni rozpuścić masło i dodać olej, dodać pokrojony w drobną kostkę czosnek  i szpinak. Doprawić(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Farsz: 1 serek Almette z chrzanem 1 serek Almette śmietankowy 1 łyżeczka chrzanu 2 ząbki czosnku 150 g łososia wędzonego w plastrach Do miski przekładamy oba serki, dodajemy chrzan i przeciśnięty przez

kulinarnyswiatdomi
Cynamon, goździki, kolendra, imbir, gałka muszkatołowa i kardamon 173

Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kwaszonej kapusty. Dobrze komponują się także z potrawami z grzybów i rosołu. Sproszkowaną przyprawę można dodać do pasztetów, różnego rodzaju farszu mięsnego czy rybnego, potraw rybnych, spaghetti oraz do pizzy. Jest nieodłącznym składnikiem bożonarodzeniowych ciast i ciasteczek. (poradnikzdrowie). Kolendra Kolendra zwiększa wydzielanie moczu oraz pomaga redukować gorączkę, jest także pomocna(...)Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów oraz jest dodatkiem do sufletów i sosów serowych. Doskonale pasuje w zestawieniu z pomidorami, kurczakiem i czarną fasolką. Dopełnia smak potraw z jajek i warzyw takich jak kapusta, szpinak, brokuł, fasola, cebula i oberżyna. Nadaje smak włoskiej mortadeli, szkockiej haggis (potrawa z baraniny podobna do kaszanki), oraz potrawom bliskiego wschodu z jagnięciny. Często

Zasmakuj Kuchni