jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:263/455)

FRANCUSKIE ŚLIMACZKI 152

pleśniowy również kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki myjemy, a następnie drobno siekamy. Łączymy wszystkie pokrojone składniki. Dodajemy całe jajko, wiórki kokosowe,sól, pieprz i wszystko razem mieszamy. Płat ciasta francuskiego rozwijamy i wykładamy na nim równomiernie gotowy farsz. Ciasto zwijamy w rulon i ostrym nożem kroimy w plastry ok. 1 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Kuchnia MagdaLeny
Wigilijne knysze do barszczu 171

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm i wycinamy spore kółka. Na każdy placek nakładamy po 1 łyżeczce farszu i zamykamy na kształt trójkąta. Łączenia należy dobrze zlepić.  Gotowe knysze odstawiamy do lekkiego napuszenia. Następnie smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnym sezamem.  Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.  Podajemy ciepłe. Uwaga

MamaOskarka
Tarta grzybowa 153

przyprawa do kurczaka wędzona papryka żółty ser na ciasto: 150 gram mąki 100 gram masła 1 łyżka śmietany kwaśnej 1 jajko Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy przyprawą do kurczaka i wędzoną papryką, smażymy kilka minut

Życie zaczyna się w kuchni
Tarta z kurczakiem i brokułem 200

Ciasto 20 dag mąki 100 g. masła 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki wody Farsz: 1 brokuł 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka 1/2 opakowania kwaśniej śmietany 18% 2 jajka 1 żółtko 50 g, sera żółtego np. parmezan 2 łyżki płatków migdałowych WYKONANIE Mąkę rozcieramy z masłem, dodajemy żółtko

W kuchennym oknie Ewy
Kotlety mielone z omletem 226

Kotlety mielone z omletem Przepyszne kotlety mielone przygotowałam dziś na obiad z farszem omlet owym.  Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Składniki : mięso mielone  - 400 g 1 czerstwa bułka sól i pieprz jajko - 1 szt cebula - 1 szt Omlet ; pomidor - 1 szt pietruszka - 1/2 pęczka mleko - 2 łyżki sól i pieprz jajka - 2 szt Dodatkowo; tłuszcz do smażenia bułka

Kuchnia Danusi
Pizza 114

dlaczego nie? – i upiekłam :). Pizza Ciasto 2 szkl mąki 5 dkg drożdży rozprowadzonych w 1/2 szkl ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Farsz 1 kg pieczarek ( u mnie mrożone podgrzybki) 1/2 kg cebuli 20 dkg kiełbasy żółty ser keczup przyprawy olej Podsmażyć

Pieguskowa Kuchnia
Francuskie sakiewki serowo - paprykowe 126

jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki Wykonanie: Ser feta kroimy w drobną kostkę, mieszamy ze startym serem, jajkiem i przyprawami. Ciasto kroimy na kwadraty o boku około 10 cm. Na środek każdego nakładamy po 2 łyżeczki farszu. Rogi ciasta zbieramy u góry tworząc sakiewkę. Sakiewki pieczemy w 200 stopniach około 15-20 minut. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Tarta z suszonymi pomidorami 115

ciasto: 180 g mąki, 1 jajko, 75 g masła, 5 łyżek zimnej wody, szczypta soli, szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, farsz: 100 g suszonych pomidorów z oleju, 40 g kaparów 70 g oliwek (u mnie z papryką), 1/2 cebuli, 125 g mozzarelli, Wszystkie składniki ciasta włożyć do blendera i krótko zmiksować. Wyjąć, zlepić formując spłaszczoną kostkę

królestwo garów
Roladki z nadzieniem w galaretce 206

gotujemy na twardo, kroimy w kosteczkę. Tak samo robimy z marchewką. Mięso siekamy na bardzo drobne kawałeczki. W misce mieszamy jajka, marchewkę, kukurydzę, mięso i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym plastrze szynki układamy po 1,5 łyżki farszu. Zwijamy w rulon i układamy na półmisku. Pozostały farsz rozkładamy po bokach, na wierzchu układamy kawałki marchewki i listki natki

VioletoweKucharzenie
Faszerowane pieczarki portobello (lub zwykłe) - pieczone 155

paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone obsypane solą i przyprawami. Studzimy, mieszamy z posiekaną natką pietruszki, jajkiem i mozzarellą.  2. Pieczarki portobello myjemy, obieramy, odcinamy nóżki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy, nakładamy dużą ilość farszu, przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po tym czasie włączamy termoobieg, zdejmujemy folię, pieczarki posypujemy serem

Szefowa kuchni
Krokiety z pieczarkami i papryką 159

dusić pod przykryciem. Ser żółty zetrzeć. Dodać przyprawy, ser żółty, wymieszać i odstawić do przestudzenia.  Na naleśnik wyłożyć łyżkę farszu na środek i rozsmarować tworząc "pas". Złożyć do środka boki naleśnika i całość zwinąć. Można panierować krokiety w jajku i bułce tartej i usmażyć. Przed podaniem (panierowane czy nie) podsmażyć na maśle. marcelina

Czerwony Gupik
Samosy z piekarnika 181

mąką. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty o boku ok 10 cm. Na kwadraty nakładamy po łyżce farszu, składamy w trójkąty i dokładnie sklejamy brzegi. Gotowe samosy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym

e-PrzepisyKulinarne
Gołąbki pieczone w piekarniku 266

kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Do mięsa dodajemy ostudzoną cebulkę, ryż oraz wbijamy jajka, dodajemy czosnek drobno posiekany, sól i pieprz. Mieszamy mięso. Z liście wycinamy stwardniałe części. Na liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy- najpierw liść od dołu, potem od góry i boki. Na blaszce układamy 2-3 liście kapusty

Aga w kuchni
Pieczone pieczarki z wołowiną i boczkiem 280

drobnym sitku. Cebulę pokroić drobno i razem ze zgniecionym czosnkiem podsmażyć na patelni. Przestudzoną dodać do mięsa razem z jajkiem, koncentratem i wszystkimi przyprawami. Mięso wyrobić, a na końcu dodać kukurydzę i wymieszać. Pieczarki oczyścić i dokładnie napełnić farszem mięsnym. Wygładzić powierzchnię i na wierzchu położyć plasterki boczku. Żeby było ładniej można zrobić z boczku krateczkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
Roladki z szynki w galareci 173

litra bulionu warzywnego 4 łyżeczki żelatyny Dekoracja: liście sałaty pomidor  ogórek oliwki Sposób przygotowania: Masło ucieramy do białości, dodajemy jajka starte na tarce o grubych oczkach oraz chrzan, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Każdy plasterek szynki smarujemy farszem , zwijamy w roladki. Na półmisku układamy sałatę, układamy roladki z szynki, z pomidora, ogórka i oliwek robimy dowolną dekorację. Żelatynę

Bajeczna Kuchnia
Pierogi z twarogiem, ziemniakami i tymiankiem (pierogi a'la ruskie) i przepyszny kompot z suszu 147

przez praskę razem z twarogiem. Na maśle smażymy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy do ziemniaków. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko, posiekany drobno tymianek, sól i pieprz. Całość ponownie mieszamy. Z ciasta wykrawamy kółka i na każde nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie ciasto zlepiamy i odkładamy na deskę. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i kiedy zacznie wrzeć wrzucamy

Mango Papaja
Pierogi z twarogiem, ricottą i rodzynkami z musem malinowym 145

ciasto. Twaróg przepuszczam przez praskę dwukrotnie, mieszam z ricottą, jajkiem, drobno posiekanymi (i odcedzonymi z płynu) rodzynkami, skórką pomarańczy, Amaretto, jajkiem, cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Ciasto na pierogi wałkuję cienko, wykrawam kółka i na każde nakładam po łyżeczce farszu. Następnie sklejam pierogi i przekładam na deskę. Po przygotowaniu pierogów gotujemy je w dużym garnku, w osolonej wodzie. Pierogi gotujemy

Mango Papaja
Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem i cukinią 167

stanowić ciekawe urozmaicenie menu. Polecam! Delikatne naleśnikowe płaty przełożone szpinakowym farszem z cukinią i serem mozzarella, zapieczone pod sosem beszamelowym. Pyszne wegetariańskie danie, nie tylko od święta. Zapraszam! Składniki: naleśniki (wychodzi ok. 6-8 dużych placków) 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej szklanka mleka 1,5 szklanki wody 2 jajka klasy M szczypta soli  łyżka oleju Wszystkie składniki dokładnie

Kuchnia Ellie
Faszerowane marmurkowe jajka 109

minut . 4. Ugotowane jajka obrać i przekroić na połówki. Wyjąć żółtka tak aby nie rozpadły się.  5 . Jedno całe jajko rozgnieść w misce , dodać majonez ,sól, pieprz i dokładnie wymieszać . Dodać posiekaną rzeżuchę i jeszcze raz wymieszać . 6 . Farsz nałożyć do wgłębienia w białku i przykryć go połówką wyjętego żółtka 7 . Całość doprawić solą i pieprzem

Eli Gotowanie
Szynka w galarecie. 272

posiekanego 2 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie - Chrzan odcisnąć z soku. Dodać do obranych jajek. Zmiksować.  - Dodać szczypiorek, majonez, wymieszać - Do smaku dodać sol, pieprz i cukier, dokładnie wymieszać. - Na plaster szynki nałożyć farsz, zwinąć ukośnie. Tak żeby powstał rulon z jednej strony szerszy. - Zalać galaretą

Eli Gotowanie
Piątkowe Inspiracje - Pierogi ruskie 141

nimi, dla naszego alergika gotuję specjalnie bez dodatku sera z samymi ziemniakami, a skórkę robię na wodzie i bez jajka. Można zrobić od razu więcej i zamrozić na później. Ja uwielbiam jeszcze z dodatkiem smażonej cebulki i w farszu i też później na talerzu. No i koniecznie z pieprzem ziołowym. ser biały ziemniaki 1 duża cebula sól pieprz czarny pieprz

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Paszteciki z ciasta francuskiego 150

odsączyć na sicie. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Ugotowane mięso drobno pokroić lub zmielić w maszynce. Dodać jajko, odciśniętą bułkę, cebulę, kukurydzę i fasolę. Doprawić do smaku. Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Nałożyć farsz i zwinąć ciasto jak roladę ( łączenie ciasta powinno znaleść się pod spodem, boki zawijamy pod spód ). Paszteciki układamy na papierze

Atlas Smaków
Zupa pomidorowa zapiekana z tortellini cytrynowo-szpinakowymi 129

czuję się jak ryba w wodzie, a Wy? ;) Składniki Cytrynowo - szpinakowe tortellini: ok 1,5 szklanki mąki typ 550 1 jajko skórka otarta z jednej cytryny szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek woda o temperaturze 40-50°C Farsz: 125 g mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku (lub 2 jeśli są duże) 2 łyżki soku z cytryny 1 duża łyżka

Kuchnia Prezydentowej
Drożdzowa tarta z botwinką i serem gorgonzolla 92

posiekać na 0,5 - 1 cm kawałki. Biały ser  rozdrobnić widelcem i d okładnie wymieszać z posiekaną botwinką, jajkiem i czosnkiem. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm wyłożyć nim formę .Odciąć na wysokości formy. Na ciasto wyłożyć farsz. Ułożyć kawałki sera gorgonzola, doprawić solą oraz pieprzem.  Pozostałą część ciasta rozwałkować i pokroić w paski ok 1 cm, ułożyć

MarciochaKucharzy
Jajka faszerowane kaszą jaglaną 132

Faszerowane jajka na święta Wielkanocne przygotowuje się praktycznie w każdym domu. A przynajmniej u mnie. Babcia tradycyjnie robi je z farszem pieczarkowym i dodaje do świątecznego śniadania. Jednak chciałam się z Wami podzielić całkiem innym przepisem na farsz – z kaszy jaglanej oraz chrzanu. Przyozdobione kiełkami z buraków (bądź innymi) skuszą każdego, kto lubi chrzanowe

Pink Envelope
Jajka faszerowane pieczarkami 173

twardo. Pieczarki myjemy i kroimy w kosteczkę razem z cebulką. Wrzucamy na patelnię i smażymy aż pieczarki będą ciemniejsze. Ugotowane jajka zalewamy zimną wodą. Obieramy, kroimy na pół. Wyciągamy żółtka i dokładnie mieszamy z pieczarkami i cebulką. Faszerujemy białka farszem przy pomocy np. łyżeczki. Podajemy z zieloną częścią cebulki

Czarnawisienka
Bułeczki nadziewane na gorąco + film 151

dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy ziołami tymiankiem i bazylią, całość mieszamy i zdejmujemy z ognia. Do miseczki wrzucamy pokrojoną mielonkę , posiekane jajko i paprykę , dodajemy zeszkloną cebulę z przecierem pomidorowym całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy . Tak przygotowanym farszem napełniamy bułeczki i posypujemy startym żółtym serem . Bułeczki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C  do momentu

Smakowite Dania
Tarta z cukinią i pomidorami 92

żółtka 1 szklanka mąki pszennej 100 g masła szczczypta soli ciepła przegotowana woda 3-4 łyżki Składniki na farsz: 1 średnia cukinia 3 średnie pomidory 10 czarnych oliwek 200 ml śmietany 18%  1 łyżka przecieru pomidorowego 2 jajka 1 duża kulka sera mozarella 10 dkg ostrego żółtego sera sól, pieprz do smaku łyżeczka suszonego tymianku listki świezej bazyli

Gosia gotuje
Faszerowana zapiekana papryka 119

Składniki: 800 g mięsa mielonego z wieprzowiny 5 dużych ząbków czosnku polskiego 3 czubate łyżki płatków owsianych 2 jajka szczypta soli świeżo zmielony pieprz 2 łyżki czerwonego curry Przygotowanie: Umyte papryki przekrawamy na pół. Do środka upychamy farsz (wszystkie składniki razem wymieszane). Układamy na brytfance i wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika 220 stopni i opcja góra-dół. Pieczemy zakryte folią

ClauditteMissCooking
Nadziewany por z parowaru 230

kroimy pomidory suszone. Cebulki kroimy na pół. Mięso mielone wykładamy do głębokiego naczynia. Przyprawiamy pieprzem czarnym, oregano i bazylią, wbijamy jajko, dodajemy lnu mielonego i mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i znów wszystko dokładnie mieszamy. Nadziewamy rurki pora przygotowanym farszem i układamy je na folii aluminiowej w parowarze. Zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 20 minut

Parowar Faceta
pieczone gołąbki z pieczarkami,ryżem i z kurczakiem 183

posiekaną cebulą na oliwie. Dodać mięso i smażyć razem jeszcze kilka minut, wystudzić. Wymieszać ryż z masą mięsno- pieczarkową, dodać jajko, przyprawy i czosnek przecisnięty przez praskę. Kapustę wyjąć, wystudzić, zdejmować po jednym liściu, wyciąć zgrubienia. Kłaść na środek farsz i zwijać gołąbki, najpierw boki, potem przód. Piec gołąbki w piekarniku aż kapusta będzie miękka-około 45-60minut. Cebulę

w mojej kuchni
Tarta z grzybami i porem 299

wysokość 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Składniki na farsz: 40 dkg świeżych grzybów (mogą być mrożone) 2 pory 20 dkg żółtego sera 250 ml śmietany 30 % 4 jajka 2 łyżki masła łyżeczka oregano sól, pieprz Wykonanie: Na maśle podsmażamy pory pokrojone w plastry, wrzucamy grzyby drobno posiekane, sól, pieprz

Anielskie Smaki
NALEŚNIKI DUO 115

Mówię wam pyszności, nie tylko na deser. Doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe. SKŁADNIKI: ciasto naleśnikowe 200 g mąki 1 jajko 1 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody mineralnej gazowanej szczypta soli 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cukru waniliowego farsz 200g twarogu 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego posiekane orzechy (włoskie lub migdały

Kuchnia w opałach
DROŻDŻÓWKI Z SEREM 116

sobie będę dzisiaj świętować. Inspirację czerpałam z bloga Agnieszki SKŁADNIKI: ciasto 2 łyżki ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 3 jajka 5 szkl mąki pszennej 6 łyżek roztopionego i przestudzonego masła 1/4 szkl drobnego cukru 3/4 szkl jogurtu naturalnego farsz 100 g półtłustego twarogu 1 żółtko 50 g miękkiego masła 1/2 szkl drobnego cukru 1/2 szkl drobno pokrojonej skórki pomarańczowej

Kuchnia w opałach
Karnawałowy ring 306

nachodząc na siebie tworząc okrąg. Następnie układamy trójkąty w odbicie lustrzane.  Na linii stykających się trójkątów ciasta układamy farsz, tworząc okrąg. Następnie układamy cienkie plasterki sera i zakładamy ciasto na przemian lekko je zaciskając. Ciasto smarujemy zbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 C góra dół ok 30-40 minut, aż ładnie się zarumieni. Smacznego

Niezły Młynek
Tartaletki z owocami figi 156

figi – składniki: Ciasto : 150 g mąki 75 g masła 1 żółtko 1 łyżka lub więcej zimnej wody szczypta soli Farsz : 3-4 figi kawałek sera pleśniowego ok. 100 g szynki parmeńskiej 150 ml mleka 150 ml śmietany 2 jajka sól, pieprz   Do miski przesiewam mąkę i dodaję masło i szczyptę soli. Rozcieram wszystko aż powstaną okruszki. Dodaję żółtko

UgotujmyTo.pl
Omlet 143

Omlet  (puszysty i gruby) Produkty: (na jedną sztukę) - 3 czubate łyżki mąki pszennej  - 2 jajka  - 4 łyżki mleka  - 1 łyżka oleju  - szczypta soli - 2 łyżeczki cukru pudru (jeżeli omleta ma być na słodko) Farsz: WEDŁUG UZNANIA np.: - jogurt  -dżem -miód -owoce  -warzywa - itp.  Sposób przygotowania: 1. Oddzielamy białka od żółtek , białka ubić

Gotuj Z Muzyką
Andrzejkowe szybkie przysmaki 224

propozycji :) Na gorąco: Naleśnikowe ślimaczki z wątrobianką zapiekane z żółtym serem Piwoszki, czyli zapiekane pierożki z ciasta piwnego z farszem szpinakowym Nuggets'y z sosem musztardowo-miodowym Zupa serowa po studencku Na zimno: Sałatka z boczkiem i jajkiem Tortilla wegetariańska z pasta z czerwonej fasoli Łososiowa przekąska na szybko Na słodko: Błyskawiczny jabłecznik sypany Skubaniec, czyli szybki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placuszki z ciasta pierogowego 194

Zazwyczaj kiedy lepimy pierogi zostaje trochę ciasta i nie wiadomo co z nim zrobić. Jedni dorabiają farszu inni po prostu wyrzucają. Mój sposób jest bardzo szybki i smaczny. Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko ok 1 szkl wody 3 łyżki oleju 2 szczypty soli Ciasto które zostanie rozwałkowujemy na małe placuszki i gotujemy w lekko osolonej wodzie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
smaczne gołąbki z przyprawą do pieczeni wołowej... 192

głąbowy, aby lepiej się zawijały liście ryż do miękkości ugotować z kucharkiem i wylać na sito do ryżu dodać mielone, jajko, pieprz, całe opakowanie przyprawy do pieczeni wołowej i wszystko dobrze ręką wymieszać na każdy liść nakładać odpowiednią porcję farszu i ciasno zawijać liście na dno garnka rozłożyć sitko do gotowania na parze i nami układać gołąbki - nie przypali się

W Mojej Kuchni Lubię
Litewskie kibiny 171

smaku.  3. Ciasto najlepiej podzielić na małe kawałki, formować kulkę, a następnie rozwałkować ją , na środek kładziemy surowy farsz i zlepiamy ciasto jak na pierogi. Gotowego kibina układamy na przygotowanej formie do pieczenia wyłożonej papierem, wierzch smarujemy jajkiem rozmąconym z wodą.  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy kibiny przez 20-25 minut, aż będą brązowe

Apetyczna babeczka
Gołąbki z mięsem i kaszą jęczmienną duszone z lubczykiem ogrodowym 220

wody i gotujemy przez ok. 5 minut. Musi się sparzyć, aby liście lepiej odchodziły. Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko oraz ugotowaną i przestudzoną kaszę. Całość przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i dokładnie mieszamy. W każdy liść nakładamy farsz i zawijamy. Na dnie garnka układamy wierzchnie liście (te nie obgotowane), a na to nasze gołąbki.Wszytko zalewamy bulionem

Delicious Titbits
Tarta z szynką prosciutto, suszonymi pomidorami i szpinakiem 108

mąki 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany Farsz: 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g szynki prosciutto ok. 10-12 pomidorów suszonych w zalewie, pokrojonych w kostkę ok. 300 g szpinaku sok z 1/2 cytryny pół kubka kwaśnej śmietany 1 małe jajko 2 małe ząbki czosnku sól, pieprz do doprawienia opcjonalnie : ser pleśniowy, np. Lazur(...)gładkie ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić - można dodać łyżkę lub dwie zimnej wody. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Farsz: Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy na nią szpinak i podgrzewamy, mieszając co jakiś czas. Szpinak ma to do siebie, że bardzo się kurczy na patelni, więc nie przeraźcie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
,,Warkocz z ciasta francuskiego z kurczakiem oraz szpinakiem’’ 145

bokach zostawiamy miejsce na nacięcie pasków do składania warkocza. Po obu stronach farszu nacinamy paski. Ważne jest, żeby paski po obu stronach były nacięte w takiej samej ilości i w równej odległości. Następnie składamy warkocz, nakładając naprzemiennie paski z obu stron jeden na drugi. Warkocz smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 15 minut w temp

Podróż w kulinaria
Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorem 170

Jeszcze chwilę podsmażyć. Połowę makaronu wykładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, na makaron wykładamy połowę farszu mięsnego, posypujemy ziołami prowansalskimi, pieprzem, papryką. Powtarzamy warstwy jeszcze raz. Pomidory oraz cukinię kroimy w krążki. Warzywa układamy na przemian na wierzchu zapiekanki, doprawiamy.  W misce mieszamy śmietanę, jajka, sól, pieprz, zioła. Sos równomiernie wylewamy na warzywa. Piec

Gotuj z Agnes
Szybka tarta z pieczarkami cebulą 266

cebuli i podsmażać przez ok. 5 minut, aż nieco zmiękną. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Jajka wymieszać w misce, ze śmietaną i szczyptą soli. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Na cieście równomiernie rozłożyć farsz, zalać masą jajeczną i wyrównać. Piec w temp. 200ºC przez ok. 25 minut, do zezłocenia

Obiad za dychę
Pierogi culurgiones z grzybami 222

szklanki mąki pszennej tortowej 1 jajko około 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oliwy Szczypta soli Nadzienie: 70  dag świeżych maślaków 10 dag boczku chudego wędzonego 1 duża cebula 1 łyżeczka  masła 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka ziół prowansalskich Sól i pieprz do smaku Boczek wędzony do okrasy Jak wykonać ? Farsz: Cebulę obrać posiekać w kostkę(...)wgłębienie, wbić jajko,wlać oliwę,  wymieszać, stopniowo wlewać gorącą wodę i zagniatać ciasto, ma być elastyczne i miękkie, gdyby się okazało za twarde dolać trochę wody, ponownie zagnieść, uformować kulę, owinąć w folię zostawić na 15 minut aby odpoczęło. Ciasto na pierożki cienko rozwałkować na stolnicy,  szklanką wycinać krążki, na każdy nakładać po łyżeczce farszu , krawędzie ciasta zawijać

Wanilia i Kardamon
Tarta rustykalna Snack Pack z zielonymi oliwkami i czosnkiem 160

smaku z farszem: zielone oliwki faszerowane, czosnek, serek Apetina, świeży rozmaryn i oliwa z oliwek  z ziołami. Tartę przygotujecie w zaledwie 30 minut. Jest idealna na przystawkę, małe co nieco ale również na obiad czy kolację dla ukochanej osoby. Koniecznie musicie jej spróbować. Polecam :) Składniki: Ciasto: szklanka mąki przesianej przez sito 90 g masła 1 jajko  szczypta soli(...)pieczone pomidory- opcjonalnie gotowe pomidory z puszki ok 20-35 ml 1 duże jajko szczypta soli szczypta pieprzu pół łyżki śmietany szczypta czosnku  Jeśli chcesz do tego przepisu wcześniej upiec pomidory zapraszam do przepisu poniżej: kliknij w zdjęcie po przepis na pieczone pomidory Farsz: 1 opakowanie Apetina Snack Pack: z oliwkami zielonymi i czosnkiem Dekoracja: gałązki świeżego rozmarynu Przygotowanie

KreatywnePiny
Przepisy na święta: Pieczony kurczak nadziewany wątróbką 248

najmniej godzinę. Krok 2 Składniki na nadzienie do kurczaka. Przygotowujemy farsz. Zalewamy kajzerkę mlekiem i moczymy chwilę, aż stanie się miękka. Myjemy wątróbkę w zimnej wodzie i osuszamy. Potem ostrym nożykiem wycinamy błonki i połączenia między płatami wątróbki. Bierzemy dwie miseczki – większą i mniejszą. Rozbijamy dwa jajka, oddzielając żółtka od białek. Białka lądują w większej misce. Dodajemy do nich szczyptę(...)Jajka gotowe. Krok 3 Czas na wątróbkę. Siekamy zioła, mocno wyciskamy bułkę, odsączając z mleka. Razem z wątróbką przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do mielonki dodajemy 2 łyżki bułki tartej, mieszamy i dodajemy masę z żółtek. Znowu mieszamy. Teraz stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy ubitą pianę, wolnymi ruchami mieszając całość. Na koniec doprawiamy dość mocno solą i pieprzem. Gotowe. Farsz

Niedzielny kucharz
Orkiszowe naleśniki 238

Polecam przygotować więcej placków, ponieważ na drugi dzień, możemy do nich wymyślić dowolny farsz np. na słodko z twarogu i miodu, czy wytrawnie z kremowym sosem na bazie mleka z warzywami. Zapraszam. Orkiszowe naleśniki około 12 placków Składniki: 120 g mąki orkiszowej typ 700 2 jajka 300 ml mleka szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na placki dokładnie

Jaglusia
Naleśniki kukurydzine z mięsem 149

obawy, ale ryzyko opłaciło. Pachnące, mięciutkie, idealnie pasowały do pikantnego farszu, a zapieczone z pieczarkami i serem stanowiły syty posiłek. Jeden naleśnik spokojnie zaspokoi głód jednej osoby. Składniki (4 sztuki): 1 puszka kukurydzy 200g wołowego mięsa mielonego 8 pieczarek średniej wielkości 150g sera żółtego typu gouda  1 jajko 75ml mleka 75ml wody mineralnej niegazowanej 3 łyżki mąki 1/3 łyżeczki(...)Kukurydzę odcedzamy. 2/3 puszki miksujemy na gładki krem. Dodajemy jajko, mąkę, 1/3 łyżeczki soli, mleko, olej oraz wodę i przygotowujemy mikserem ciasto. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki- u mnie wyszło 4.  2. Mięso mielone łączymy z pozostałą kukurydzą, ketchupem, majonezem, przeciśniętymi ząbkami czosnku oraz przyprawami: pieprzem, solą i oregano. Farsz dzielimy na 4 części i smarujemy każdego naleśnika. Składamy

Kuchnia w czekoladzie
Rustykalne bułki z kapustą i grzybami leśnymi 195

robi się je łatwo (jak na przepis z użyciem drożdży) a z przepisu, który Wam podam wychodzi ich aż 16, co wystarcza na więcej niż jeden dzień. :) Składniki (na farsz): 1/3 słoika kapusty kiszonej z grzybami leśnymi  5 średnich pieczarek 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka stołowa majeranku 1 łyżeczka cząbru szczypta lubczyku sól, pieprz(...)każdego kawałka uformuj owalny placek, nałóż na środek około 2 łyżki stołowe farszu i zlep brzegi ciasta (jak pierogi). Gotową bułkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Przykryj szmatką i pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny. Następnie posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem, posyp usmażoną czerwoną cebulą.  Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół

Garniec Magalie
Roladki schabowe nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami z mozzarellą 112

selera naciowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła 20 dag twardego sera  mozzarella 8  suszonych pomidorów z zalewy Sól i pieprz do smaku 2 jajka do panierowania Mąka pszenna do panierowania Bułka tarta do obtoczenia Olej rzepakowy lub sojowy do smażenia Sposób przygotowania: Schab rozbić delikatnie na cienkie płaty, posypać z jednej strony delikatnie solą(...)smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Zestawić z ognia do wystudzenia. Na każdym płacie schabu rozłożyć farsz szpinakowy  posypać pokrojonymi na paseczki suszonymi pomidorami oraz tartym na grubych oczkach serem mozzarella, zawinąć  ciasno w roladki. Panierować kolejno w mące pszennej, rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu na złocisto. Podawać z gotowanymi ziemniakami

Wanilia i Kardamon
Tarta z kozim serem 207

przygotowaniu jest bardzo proste, listę składników i przepis przedstawiam poniżej. Składniki: 250 g mąki pszennej 1 duży por 15 dag koziego sera 15 dag masła 1 żółtko 1 jajko pęczek natki pietruszki 150 ml śmietanki 30 % 1 łyżeczka cukru Sól, pieprz tymianek Przepis na tartę z kozim serem Przepis na ciasto: Mąkę przesiej przez sitko, dodaj masło rozdrobnij(...)pieczenia i nasyp groch . Piecz z obciążeniem przez 15 minut, następnie wyjmij papier i groch Przepis na farsz: Por umyj i drobno posiekaj. Przełóż do sitka oraz zalej wrzątkiem. Zostaw do odsączenia. Ser kozi rozdrobnij za pomocą widelca. Śmietankę połącz z jajkiem, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, dodaj drobno posiekana natkę pietruszki. Wyjmij tarte z piekarnika , usuń obciążenie. Nałóż

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!