solą, dodać jajka, oliwę i wymieszać. Powinna powstać dość gęsta masa. Formować w dłoniach kotleciki, panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach owsianych. Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zrumienienia. Podawać z surówkami i sosami jako samodzielne danie. Soczewica jest dość sucha w swojej konsystencji. Dlatego właśnie ja dodaję oliwę do niej. Smażenie
Codzienna kuchnia niecodziennakażdą delikatnie rozbijamy.Oprószamy solą i pieprzem.Po całośći rozsmarowujemy farsz szpinakowy. Zwijamy w roladki,spinamy wykałaczkami.Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej,smażymy na głebokim oleju na rumiano z obu stron.Podajemy z ziemniaczkami i sałatą lodową z włoskim sosem
Z Majeczką w kuchnidobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Co najważniejsze moja córka niejadek uwielbia te kotleciki. Do kotlecików polecam sos paprykowy , idealnie się komponuje z delikatnością mięsa. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 20-30 dag żółtego sera 3 jajka 3 łyżki majonezu 3 łyżki mąki ziemniaczanej dowolna przyprawa do kurczaka lub po prostu sól i pieprz olej do smażenia
na moim stole...litra. Warstwami ułożyłem w niej ziemniaki i łososia. Każdą warstwę ziemniaków lekko posoliłem ( można również użyć pieprzu ). Jajka wymieszałem z mlekiem ( im więcej mleka użyjemy tym bardziej zapiekanka będzie soczysta ), doprawiłem solą i pieprzem do smaku. Polałem sosem przygotowaną zapiekankę , wstawiłem formę do nagrzanego piekarnika. Piekłem 35 minut na 2 poziomie od dołu w temperaturze 200 stopni
R'n'G KitchenBakłażana podsmażyć na patelni grillowej, nie jest to konieczne, jednak ja wolę takiego. Czosnek posiekać drobno. W miseczce wymieszać jajko, czosnek, musztardę, sól i pieprz. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę do tarty (wcześniej wysmarowaną olejem), posmarować ciasto wcześniej przygotowanym sosem. Włączyć piekarnik, ustawić temperaturę 200 stopni, program góra/dół bez termoobiegu. Układać kompozycję z warzyw, zaczynając od środka. Skończywszy
Garniec Magalietarce. Dodajemy wszystkie składniki do jajek, doprawiamy pieprzem i solą. Wylewamy masę na rozgrzaną patelnię. Smażymy do momentu, aż jajko się zetnie. Składamy omlet na pół i jeszcze chwilę podsmażamy. Podajemy na ciepło z pieczywem lub bez. Można polać sosem ziołowo-jogurtowym :). Smacznego
KasiekGotujeCiasteczka o zdecydowanym smaku, idealny dodatek do różnych sosów,pomidorowego, czosnkowego, do czerwonego barszczyku, piwa itp. Składniki:-3 szklanki mąki-10 dkg masła-2 żółtka i jedno całe jajko-2 czubate łyżki kwaśnej śmietany-1,5 dkg drożdży-1/2 łyżeczki cukru-łyżeczka soli-łyżeczka ostrej papryki mielonej-3 łyżki granulowanej cebuli-10 dkg startego drobno żółtego sera
Maminek kulinarnylekko pikantna. Składniki na 11 sztuk:ciasto: 420 g mąki pszennej typ 450 190-200 ml wody 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 saszetka drożdży instant dodatki: 4 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam Pudliszki) pół łyżeczki sosu z ostrej papryczki lub jedna bardzo drobno posiekana papryka chilli łyżeczka suszonego oregano łyżeczka czosnku granulowanego 100 g plastrów
Ze smakiem i z pasjąułożyć garść sałaty (u mnie mix masłowej, rukoli i roszponki). Na sałacie układamy pokrojone w grubsze plasterki ogórki małosolne, jajka pokrojone w ćwiartki oraz kawałki wędzonej makerli. Jogurt ,majonez i musztardę dokładnie wymieszać z olejem i polać sałatkę. Jeśli sos będzie za gęsty dodać więcej oleju
Monia miesza i gotujeSmakują zarówno na ciepło, u mnie podane z sosem pieczarkowym, jak i na zimno- jak chrupiąca kanapka, wytrawne ciacha. Polecam, może zauroczą również i was. Ja przygotowywałam od razu z podwójnej porcji, dlatego piekłam je na dwóch poziomach piekarnika, stąd termoobieg. W wersji oryginalnej były daniem wegańskim, ja dodałam do nich jajko, więc są już tylko wegetariańskie, ale dla mnie(...)mnie kolorowy) - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1 jajko (w wersji wegańskiej zamienić na zmiksowane jabłko) - 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej - olej kokosowy do podsmażenia cebuli i czosnku - kumin (można pominąć) - kozieradka (pominęłam) +dodatkowo: - ziarna do obtoczenia kotletów: słonecznik, siemię lniane, sezam, itp. - szczypior do posypania - ulubiony sos, u mnie pieczarkowy *szklanka 250ml Na suchej patelni podprażyć sezam (tylko
Smaczne Zdroweoleju na ręczniku papierowym i pokroić w kostkę. Żółtko (z jajka przed rozbiciem sparzonego) utrzeć z musztardą, szczyptą soli i cukru, dalej ucierając dodawać olej, a następnie sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i cukrem. Wszystkie składniki winegretu wymieszać w misce lub ułożyć na talerzu. Podawać z sosem. zastawa
królestwo garówchwilę postawić na ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zamiast jajka można dodać 2 łyżki dobrej, tłustej śmietany. Marchewkę po obraniu kroimy w długie paski, gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z odrobiną masła, soli i cukru. Taki sos zapewne byłby wspaniałym dodatkiem do ryby smażonej, ale w wersji minimalistycznej też jest ok. To obiecany
Proste Potrawysosie, do wiosennych, ziołowych sosów i oczywiście do klopsów. Lubię zapach świeżego lubczyku, ale teraz w środku zimy z powodzeniem zastępuję go suszonym, pamiętając, że suszonego dodaję połowę porcji. Zachęcam wszystkich do spróbowania tych klopsów, bo są naprawdę niesamowite, soczyste i oszałamiająco pachnące. Pyszne!!! Składniki na klopsy z ziołami 50 dag mięsa mielonego 2 jajka 1 drobno pokrojona cebula(...)Mięso mielone przekładamy do sporej miski, dodajemy lekko roztrzepane jajka, cebulę, namoczone i odciśnięte bułki, musztardę, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, rozmaryn i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy małe klopsy, które obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podajemy z sosem pomidorowym i ryżem. Pycha!!! Polecam też przepis na pulpeciki duszone w sosie
Rozpustne gotowaniekaczych udek, 2 pomarańczy, 1 limonki, 150 gram suszonych śliwek, 0,5 litra czerwonego półwytrawnego wina, 3 marchewek, 1 jabłka, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, 3 cm korzenia imbiru, 50 gram masła, pęczka natki świeżej kolendry, 3 łyżeczek mielonego kardamonu, 3 goździków, 4 liści laurowych, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem(...)był on za rzadki, należy gotować go bez przykrycia w celu odparowania nadmiaru płynu i zagęszczenia sosu. W międzyczasie, podczas duszenia mięsa przygotowałem kluski śląskie. W tym celu u gotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram mąki ziemniaczanej i wyrobiłem z nich gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem na 4 części
Wyprawy kulinarneoczkach lub przy pomocy robota kuchennego.Starte warzywa przekładamy do miski. Dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą, mleko oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone na złoto układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć olej.PRZYGOTOWANIE sosu z kurkami:W pierwszej kolejności dokładnie myjemy kurki w zimnej wodzie
kulinarnyJakilku minutach powinny zmienić swoją konsystencję i bardziej przypominać sos. Na koniec dodać posiekane listki bazylii. Pieczarki oraz oba rodzaje papryki pokroić w drobną kostkę. Warzywa podsmażyć na rozgrzanej oliwie i przełożyć do miski. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, starty na tarce o dużych oczkach ser i jajka. Przyprawić do smaku. Ponownie rozgrzać patelnię i nakładać łyżką niewielkie porcje masy
Pasja SmakuPieczeń rzymska to nic innego jak klops, tyle tylko, że nadziany jajkami ugotowanymi na twardo. Można ją podawać na ciepło jak i na zimno. Pyszna jest taka prosto z piekarnika, pokrojona w grube plastry z dodatkiem tłuczonych ziemniaczków i sałaty ze śmietaną, a wszystko podlane sosem, np. koperkowym, albo pieczeniowym. Natomiast jak już ostygnie świetnie sprawdza się na imprezach
Rozpustne gotowaniekopytka!!!' :)Dziś jednak zachęcam Was do przygotowania kopytek w zupełnie innej odsłonie- w aromatycznym sosie na bazie soku pomidorowego i dużej ilości świeżej bazylii i zapiekane w piekarniku.Danie proste, pospolite, a równocześnie wykwintne, nieprawdaż? :)Gnocchi*:* ziemniaki- 1/2 kg* mąka- 2 szkl. + do podsypywania* jajko- 1 szt.* sól i pieprzSos pomidorowo-bazyliowy:* sok pomidorowy- 1 litr* bazylia- cała doniczka* czosnek(...)części, każdą z nich formować- na oprószonym mąką blacie- w wałek, delikatnie spłaszczyć i pokroić.Gotować we wrzącej i posolonej wodzie przez około pół minuty od wypłynięcia.Sos pomidorowo-bazyliowy:Do soku pomidorowego dodać sprasowany czosnek, świeżą poszatkowaną bazylię oraz przyprawy i wymieszać.Przygotowanie:Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Spród oraz boki naczynia do zapiekania posmarować oliwą, przełożyć kopytka
Kraina Miodem Płynącamasła 2 ząbki czosnku 250 ml cydru lubelskiego 500 ml bulionu warzywnego liść laurowy ziele angielskie czubryca sól ,pieprz Placki z dyni: 1 kg miąższu z dyni zioła prowansalskie jajko mąka cebula sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie Kotlety z szynki oprószamy solą oraz pieprzem ,obtaczamy w mące i smażymy po minucie z obu stron. W rondlu ,na maśle(...)mięso. Dusimy pod przykryciem około 30 min. Do smaku sos doprawiamy solą i pieprzem (sos można zredukować do uzyskania ulubionej gęstości lub zaprawić zasmażką). W czasie gdy mięso dusi się ,przygotowujemy placki z dyni. Dynię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wbijamy jajko ,dodajemy zioła prowansalskie ,posiekaną cebulę ,sól ,pieprz i mąkę (ciasto musi być lekko lejące) ,dokładnie
R'n'G Kitchenjest niezbędny, najlepiej maczać kolejne kawałki pieroga w sosie. Smak sosu bardzo dobrze współgra z nieco pikantnym nadzieniem szpinakowym. Ciekawa odmiana dla zwykłych, gotowanych pierogów. Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche)PRZEPISTemperatura: 190oC | Czas pieczenia: ok. 25 min. Ciasto (źródło: przepisymajki.bloog.pl) 2 szkl mąki pszennej 2 całe jajka 2 łyżki roztopionego masła szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru gorąca woda
coolinarnastrefa.blogspot.comdodałam więcej niż zwykle warzyw - cebulkę, marchewkę, paprykę, kukurydzę, koperek. Całość polana gęstym sosem pomidorowym z cebulką - wyszło przepysznie. SKŁADNIKI: (na ok 15 gołąbków) 1 główka kapusty włoskiej 1 szkl ryżu (lub trochę mniej, według upodobania) 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 2 jajka 2 cebule 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku(...)wymieszać z jajkami, cebulą, marchewką, papryką, czosnkiem, koperkiem i ryżem. Doprawić do smaku. 7. Duży garnek wyłożyć pozostawionymi liśćmi (zapobiegnie to ewentualnemu przypaleniu się gołąbków). Farsz zawijać w obgotowane liście, układać w garnku. Gotowe gołąbki zalać bulionem (aby wszystkie były przykryte). Gotować ok 45-60 min (w zależności od wielkości) od momentu zagotowania. 8. Podawać z sosem pomidorowym
Kto ugości moich gości?okazji wizyty w sklepie kupiłam sporo innych rzeczy, między innymi krojone pomidory w kartoniku, postanowiłam te produkty wykorzystać do zrobienia szybkiego obiadu. I tak powstał przepis na pulpety w sosie pomidorowo paprykowym. Polecam, bo smaczne! A przy okazji przypominam Wam o trwającym konkursie, organizowanym przez sieć Intermarche. Wystarczy kliknąć na podany link pelnywozek.pl , aby wziąć(...)sztuk 300 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko, lekko roztrzepane 1/4 szklanki kaszy kuskus 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne pęczek pietruszki, posiekanej szczypta soli morskiej świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki oleju lub oliwa z oliwek Na sos paprykowy 1/2 papryki - zielonej 1/2 czerwonej 390 g opakowanie krojonych pomidorów 1 czerwona cebula
Stare GaryKlasyczne i proste danie czyli pulpety w sosie pomidorowym. Można je podawać z ziemniakami, ryżem , kaszą lub makaronem. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 przecier pomidorowy 200 g 1 liść laurowy 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Mięso(...)włożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, majeranek,czosnek przeciśnięty przez praskę,drobno posiekaną cebulę,sól,pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Do garnka wlać 1,5 l wody i zagotować. Z mięsa uformować kuleczki i każdą obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pulpety delikatnie z każdej strony po czym przełożyć je do gotującej się wody. Dodać
O kuchni z uczuciem