zawartość z patelni, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i papryką, Dokładnie mieszam i przekładam do wysmarowanego odrobiną oleju naczynia żaroodpornego. W małym garnuszku roztrzepuję jajka z mlekiem, śmietaną i szczyptą soli i powstałym sosem zalewam równomiernie zapiekankę. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach i posypuję wierzch zapiekanki. Naczynie przykrywam pokrywką. Piekę ok. 40 minut w 170 stopniach
Kuchnia z widokiem na ogródProdukty: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2 puszki kukurydzy 1 duża cebula 10 jajek 3 łyżki majonezu sól
Ugotujmy CośCudowne, przepyszne, chrupiące... Ja zajadam je ze śmietaną, inni ze śmietaną i cukrem lub z wszelakimi sosami :) Dla 4 osób potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 cebule 2 plastry sera żółtego pół szklanki maki sól i pieprz Ziemniaki można zetrzeć na tarce z małymi oczkami lub jak ja zblenderować na papkę razem z cebulą i serem żółtym. Następnie dodajemy
Kolejny blog o gotowaniusmaczny dodatek do drugiego dania :) kotlety z mięsa są takie nudne! ... inspiracja od przepisy-aleksandry.blogspot.com kotleciki zajadałam polane sosem tatarskim: Składniki: (na ok. 6 kotlecików) -5 dużych jajek ugotowanych na twardo -1 duże surowe jajko -pół czerstwej bułki -mleko do namoczenia bułki -1 mała cebula -pęczek szczypiorku drobno pokrojony -łyżka pokrojonej natki pietruszki (ja pominęłam) -bułka tarta -sól i pieprz
KasiekGotujewolne :) SKŁADNIKI: na klopsy 500 g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka (namoczona, odsączona) 1 cebula drobno posiekana 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko sól, pieprz ziarenka smaku mąka olej bulion 2 sosy pieczeniowe jasne 2 łyżki śmietany na farsz 300 g pieczarek 1 szalotka sos sojowy A jak to zrobić: Pieczarki obrać i drobno pokroić, podsmażyć
Kuchnia w opałachpóźniej wykorzystywałam sokowirówkę, teraz wrzucam ziemniaki do robota kuchennego. Uwielbiam je ze śmietaną i przyprawą do zup, cieplutkie i chrupiące.Czasami podaję je z sosem i sałatką. Polecam!Składniki:1 kg ziemniaków,cebula, jajko, sól,pieprz,olej do smażeniaSurowe, obrane ziemniaki ścieram, cebulę kroję w drobną kostkę, dodaję do ziemniaków wraz z jajkiem i przyprawami (ja lubię
NA MOIM TALERZUkoncentrat pomidorowy, wsypać cukier i gotować 10 minut. Podawać z ryżem lub makaronem posypanego usiekaną natką pietruszki ( lub kolendry). *Podzielić bulion na porcje- do sosu, na galaretkę, wywar na zupę ( Imbirowy rosół z jajkiem w koszulce ) ** Zrobię z nich sałatkę . *** Część użyję na galaretkę podobną
Buniabaje w kuchnigrillowane kawałki kurczaka) filet z kurczaka sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody 1 jajko dodatkowo : bułka tarta olej do smażenia składniki na sos: mały jogurt naturalny 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku koperek (opcjonalnie) dodatkowo: placki tortilli (tradycyjne placki tortilli możecie zrobić sami - przepis
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki: Ciasto: 1,5 szklanki ciepłego mleka 1/2 kostki drożdży 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli, cukru i pieprzu 2 szklanki mąki (+/-) Sos: 0,5kg dojrzałych słodkich pomidorów garść świeżej bazylii (można zastąpić świeżą natką pietruszki) sól, pieprz, cukier Dodatki: 30 dag pieczarek 1 cebula 50 dag mięsa wieprzowego ( szynki, łopatki itp.) przyprawa do gyrosa 1 papryka czerwona(...)puszka kukurydzy 30dag żółtego sera Sposób przygotowania: 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać sól, cukier, pieprz olej, jajka i stopniowo przesianą mąkę. Dokładnie połączyć, posypać delikatnie mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 2. Pomidory umyć, pokroić na mniejsze części. Bazylię pokroić. Pomidory i bazylię zmiksować. Przelać do garnka i gotować na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia. Doprawić
A Ty Smakuj Mniewody 1 okrągły ser camembert (120 g) 200 g śmietany 18% kilka liści bazylii kilka liści oregano 1 łyżeczka pieprzu ok. 1/2 łyżeczki soli 2 ząbki czosnku 2 jajka + szczypta soli 1,5 szklanki bułki tartej kilka łyżek oliwy (do podsmażenia cebuli oraz do smażenia krokietów) Brokuły zalać wodą, dodać sól i gotować pod przykryciem aż do miękkości. Po ostudzeniu(...)Dodać pokrojony ser. Gotować aż do rozpuszczenia się sera, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać pokrojone zioła (bazylię i oregano) i zamieszać. Przygotowanym sosem zalać brokuły z cebulą. Naleśniki nadziać farszem i złożyć. Jajka wymieszać widelcem z odrobiną soli. Naleśniki maczać kolejno w jajkach oraz bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie z obu stron do lekkiego zbrązowienia
Bullioudziałem ricotty i cukini, którą możecie serwować jako przekąskę lub danie główne. Ja na przykład bardzo lubię podawać quiche z zieloną sałatą doprawioną sosem winegret. Dla 4 osób: ● 120 g ricotty ● 2 średnie cukinie ● 3 jajka ● 30 cl gęstej śmietany* ● 60 g świeżo tartego żółtego sera** ● 2 ząbki czosnku ● 2 gałązki tymianku ● 1 opakowanie ciasta francuskiego*** ● Kilka łyżek oliwy(...)wyłóż podsmażone cukinie, posyp pokruszonymi kawałkami ricotty, a następnie wlej mieszaninę jajek ze śmietaną i tartym serem. Piecz w temperaturze 180-200°C przez około 30 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Podawaj na ciepło. * Na przykład Śmietany Szefa Kuchni Danone’a 22% do zup i sosów. ** Najlepiej wybierz ser o wyrazistym smaku, np. Comté. ***Ciastem wylep
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawygłupów. Dużo pysznego jedzenie, był przepyszny pasztet mojej mamy(o którego się bili xd) był domowy chleb z żurawiną, sałatki, jajka, dużoo jajek, dużo rzeczy było, ciasta też były, był sernik zebra, mazurek z sosem tofii i daktylami, było ciasto z kremem kajmakowym, były muffinki "kurczaczki", była babka marmurkowa i ciasta od cioci, tak na marginesie to pierwszy
More food, love and dreamssuchych drożdży, 160 g mleka pełnotłustego, 50 g roztopionego masła 300 g pieczarek, 1 cebula, 150 g tartej mozzarelli, salami, szpinak, sos pomidorowy lub ketchup świeże listki bazylii Mąkę wsypać do misy miksera, wbić jajka, dodać cukier, sól, drożdże i mleko - wyrabiać mikserem przez kilka minut na średnich obrotach, następnie dodać roztopione masło - na dwa, trzy razy, cały czas
Plate of Joywykorzystać wszystkie zapasy zimowe :) Obiecane od dłuższego czasu pierogi z soczewicą :P SKŁADNIKI: ciasto na pierogi 1 puszka soczewicy 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, papryczka chili, kolendra oliwa z oliwek, szczypiorek Soczewicę zagotować (w sosie własnym), posolić. Następnie soczewicę odsączyć i przestudzić. Cebulę obrać i pokroić w w kosteczkę, poddusić na oleju, przyprawić solą, pieprzem
MarciochaKucharzymiękkie w środku, delikatnie słodkie i z nutą wanilii- fantastyczne!Najbardziej je lubię polane syropem klonowym, ale posypane cukrem pudrem, czy- jak dziś- z sosem owocowym smakują równie wspaniale.2-3 porcjeTosty:* chleb- 6 kromek* mleko- szklanka* jajko- 1 szt.* cukier- 2 łyżki* ekstrakt z wanilii- 1 łyżka (lub kilka kropli aromatu)* masło klarowane- do smażenia* ricotta- opcjonalnieSos owocowy:* dowolne owoce(...)misce rozbełtać jajko z mlekiem, cukrem oraz z ziarenkami wanilii.Moczyć kromki przez około 5 minut i smażyć na rozgrzanym maśle do zarumienienia.Sos owocowy:Owoce zasypać cukrem i odstawić na 15 minut, aż puszczą sok.Zagotować, wlać sok z cytryny i mieszankę wody ze skrobią ziemniaczaną.Mieszać, aż do uzyskania lekko gęstego sosu.Gorącym sosem polać tosty.Smacznego
Kraina Miodem Płynąca