przepisów Was zainspiruje... Jajka w sosie tatarskim Jajka faszerowane musem z łososia Jajka w szynce parmeńskiej Jajka z wędzonym pstrągiem Jajka faszerowane pastą z bakłażana, pieczarek i orzechów Jajka z tatarem z polędwicy łososiowej Jajka z chrzanową pastą z kurczaka Jajka faszerowane szprotkami i groszkiem Jajka faszerowane wędzonym kurczakiem Jajka z pikantną pastą z rukoli i sera Lazur(...)Pasta jajeczno-serowo-oliwkowa w rulonach z szynki Jajka sadzone w papryce Awokado z sałatką wiosenną Sałatka z kalarepą, rzodkiewką i jajkiem Sałatka z buraków po ukraińsku Wiosenna sałatka z szynką Sałatka z porem, rzodkiewką i jajkiem Sałatka brokułowa z fetą, szynką i czerwoną fasolą Sałatka wiosenna z wędzonym pstrągiem Sałatka brokułowa z ryżem Sałatka
Czerwień i błękitOstatnio jadam więcej ryb. Szczególnie smakuje mi wędzony pstrąg. Zamiast zwykłej pasty z twarogiem, na sobotnie śniadanie przygotowałam lekką sałatkę. Bardzo mi ta kompozycja przypadła do
Czerwień i błękitDzisiaj po raz pierwszy chciałam Wam zaproponować danie rybne. Sama nie jestem wielką miłośniczką ryb, jednak łososia wędzonego baaardzo lubię. Powinniśmy go jeść jak najczęściej, nie
Kuchnia Pełna Pasjicały dzień jak w moim przypadku, tym bardziej, że pogoda za oknem iście wiosenna! Inspiracja pochodzi z bloga Cuda i Cudeńka. Składniki na 2 kokilki: 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli 1 puszka krojonych pomidorów Suszona bazylia – do smaku Sól, pieprz 4 plasterki szynki 2 jajka 1 łyżka oleju Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekany na plasterki czosnek oraz(...)pokrojoną w kostkę cebulę ciągle mieszając, aby się nie przypaliło. Dorzucamy pomidory z puszki i podsmażamy kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy sos bazylią, solą i pieprzem i szczyptą cukru. Na dnie dwóch kokilek układamy po 2 plastry pokrojonej w kostkę szynki i wlewamy sos pomidorowy. Na wierz wbijamy po jednym jajku i wstawiamy do nagrzanego
Fabryka pomysłówCoraz czesciej ulubione tradycyjne polskie nalesniki z serem zastepuja nalesniki wytrawne.Mozliwosci sa tu tak naprawde nieograniczone.Dzisiaj niezwykle smaczne nalesniki z bardzo zwyklych produktow,bo w roli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiosenna pasta. Pamiętajcie tylko, żeby szpinak przed zblendowaniem dokładnie odparować i odcisnąć, w przeciwnym razie masa do faszerowania będzie zbyt płynna. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na faszerowane jajka: Jajka faszerowane pastą z makreli Faszerowane jajka z pieczarkami Różowe jajka faszerowane Jajka faszerowane z łososiem Jajka faszerowane z szynką Jajka z anchois i kaparkami Marynowane jajka Faszerowane jajka(...)serkiem i pomidorami Jajka faszerowane z tuńczykiem Jajka faszerowane z ciecierzycą Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Jajka faszerowane pastą szpinakową Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Składniki : 1/2 opakowania mrożonego szpinaku Poltino 1 ząbek czosnku 6 jaj ugotowanych na twardo 1 łyżka majonezu
Kulinarne przygody Gatitydodatek do wiosennych sałatek oczyszczających i odchudzających. Przyspieszają metabolizm, oczyszczają organizm z toksyn, a do tego wzmacniają odporność organizmu. Przepis na sałatkę z mniszka 2 garście młodych listków mniszka lekarskiego, szczypiorek, 1 jajko, pomidor mały, oliwa z oliwek (łyżka) ocet jabłkowy (łyżeczka), sól, pieprz Liście wymoczyć w zimnej, osolonej wodzie (moczyć ok. 30 minut). Osuszyć. Warzywa pokroić, jajko ugotować(...)twardo. Na półmisku ułożyć listki, pomidora, pokrojone w ósemki jajko i posypać szczypiorem. Polać sosem przygotowanym z oleju, octu i przypraw. Jak widać mniszek lekarski nie jest zwykłym chwastem. Spróbujcie sami jak smakuje Artykuł Mniszek lekarski – czas na syrop i sałatki pochodzi z serwisu Strefa Zdrowego Żywienia
Strefa Zdrowego Żywieniawiosennych Świąt. Były już pieczarki z jajkiem, które polecam wciągnąć do menu, a dzisiaj przystawka, której jajko jest głównym bohaterem i składnikiem. Do wykonania 10 przystawek przygotujcie: 5 jajek 1/3 szklanki mleka sporą łyżkę mąki solidną łyżkę masła szczypiorek, mniej więcej pół pęczka bułkę tartą. mąkę i jedno surowe jajko do panierowania pieprz i sól tłuszcz do smażenia Jajka gotujemy(...)twardo. Studzimy, obieramy, kroimy na pół. Wydrążamy żółtka i mieszamy je z przygotowanym sosem beszamelowym doprawionym wyłącznie solą i sporą ilością pieprzu oraz dość drobno posiekanym szczypiorkiem. Jak zrobić sos beszamelowy opisałam szczegółowo w osobnym wpisie, więc polecam do niego sięgnąć. Przypomnę tylko, że sos robimy odsmażając mąkę na rozpuszczonym maśle, dolewając na koniec mleko, ciągle mieszając. W zależności
PichceniomaniaJedne z najpyszniejszych kotlecików ziemniaczanych z zielonym groszkiem i tuńczykiem właśnie piętrzą przed Wami swe złote brzuszki :) Do tego aromatyczna natka pietruszki i cytrynowa skórka, która dodaje lekkości i wiosennego klimatu, a obok lekki dip jogurtowy z kaparami i cytrynowym sokiem. Lekkie, pożywne danie pełne kolorów, smaku i wielu tekstur z pewnością zachwyci niejednego. Łatwe i szybkie w przygotowaniu będą(...)nadwyżki ziemniaków pozostałych po obiedzie. Spróbujcie, a będziecie płakać ze szczęścia :) Ziemniaczane kotleciki z groszkiem i tuńczykiem Potrzebujesz: 800g ugotowanych ziemniaków 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 80g mrożonego groszku zielonego Hortex 1 jajko skórka otarta z 1/2 cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu mąka, do obtaczania olej, do smażenia
Kuchnia w Słońcu Skąpanamięso trochę się podsmażyło dodałam szpinak. Całość dusiłam około 10 minut. Następnie doprawiłam powstały farsz i odłożyłam do wystudzenia. Następnie przygotowałam ciasto na pierogi. Na stolnicę wysypałam mąkę, dodałam jajko i powoli dolewałam wodę. Z tak powstałej masy zagniotłam ciasto. Podzieliłam na mniejsze części. Każdą z części rozwałkowałam i wykroiłam koła. Na każde koło dodałam odrobinę farszu i zlepiłam(...)oliwy z oliwek. Do gotującej się wody włożyłam pierogi i gotowałam przez około 5 minut ( do momentu kiedy nie wypłynęły na wierzch). Pierogi świetnie smakują z sosem tzatziki - to ostatnio mój ulubiony sos wiosenny! Smacznego
Health-Fit-Lifeśniadanie albo i na kolację. I taka właśnie jest wiosenna sałatka z zielonej soczewicy! Jako, że soczewica nie ma zbyt wyrazistego smaku, koniecznie użyjcie twardego i kwaskowatego jabłka, dodatkowo poprawi ono walor smakowy, a wraz z sokiem z cytryny sprawi, że sałatka nie będzie nijaka :) Jeśli nie macie jeszcze dość jajek, możecie wzbogacić nimi potrawę. Składniki: 3/4 szklanki zielonej soczewicy(...)można dać więcej) 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 3 ogórki konserwowe 1 jabłko (twarde i kwaśne) 3-4 łyżki sosu tatarskiego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku sok z 1 cytryny pieprz sól Wykonanie: Soczewicę płuczemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy ją na sicie i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jabłko obieramy ze skórki
MyCookBook.pljest tak wiosenny, tak świeży i tak obłędnie pyszny, że widzę jak znika z talerzyka mojej młodszej córeczki. Ola pałaszuje, moczy w nim placuszka i sięga po kolejny kawałek. Jak tak się na nią zapatrzyłam, to pomyślałam, że i Wam ten pomysł na szybki obiadek może się spodobać. POMYSŁ NA OBIAD W 10 MINUT placki cukiniowe z sosem z ogórka(...)początek robimy gęste ciasto naleśnikowe. Czas na to potrzebny to około 2 minuty. jajko mąka mleko woda mineralna niegazowana / zawsze jej dolewam aby ciasto było leciutkie/ szczypta sody oczyszczonej / aby nadać placuszkom pulchności/ sól, cukier Następnie musimy 1-2 cukinie zetrzeć na tarce i dosypać do ciasta naleśnikowego. Powinno być gęste. Na kilku kroplach oleju rzepakowego smażymy zgrabne placuszki. Smażą
W Kawiarencewraz z solą, pieprzem i szczyptą cukru. Sos dolewamy do miękkiej soczewicy i ponownie gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy koncentrat i mieszamy. Na gotujący się sos wbijamy jajka, a po bokach układamy pokrojoną w kostkę fetę i przekrojone na pół pomidorki cherry. Patelnię przykrywamy i gotujemy do momentu, aż białka się zetną (możemy pozostawić żółtka płynne – mniam(...)posiadać rewelacyjną patelnię tytanową w swoim domu (o wartości 299zł) , zapraszam do wzięcia udziału w konkursie! Wystarczy, że w komentarzu pod tym postem napiszesz, co pysznego, lekkiego, a zarazem wiosennego przygotujesz na tej patelni, jeżeli trafi ona Twoje ręce! Wygrywa jedna osoba, której pomysł wyda mi się najsmaczniejszy. Konkurs trwa do 2 czerwca do godziny 23:59. Liczba zgłoszeń nieograniczona
Be Fit Be StrongWegetariańska tarta z botwiną i farszem tatarskim. Tarta wiosenna z ogórkami małosolnymi które uwielbiam i sosami tatarskim i ziołowym Winiary . Jest syta, aromatyczna i bardzo dobra. Smakuje na ciepło i zimna. Można ją zabrać na piknik. ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła zimnego 3 żółtka 2 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka farsz z botwinki(...)jogurtu greckiego 80 g sera feta 1 cebula czerwona 1 pęczek botwiny 3 łyżki sosu ziołowego Winiary 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 jajko 2 białka olej sos tatarski: 200 g jogurtu greckiego 3 łyżki sosu tatarski Winiary 80 g sera feta 1 jajko 1 białko 4 ogórki małosolne sól, pieprz natka pietruszki, koper pozostałe: 3 jajka ugotowane sos tatarski
wesoła kuchnialekkie i wiosenne), jednak jajka faszerowane awokado to chyba od tej pory mój faworyt! Trzeba jednak pamiętać, że masa z awokado do faszerowania jajek musi być dobrze doprawiona, aby całość nie wyszła mdła. Zdecydowanie polecam tak przygotowane jajka nie tylko na Wielkanoc, ale na każdego rodzaju domowe przyjęcie przy stole. Jeżeli szukacie innych ciekawych pomysłów na jajka faszerowane(...)koniecznie zajrzyjcie do Patrycji ! Jajka faszerowane awokado Składniki: 4 jajka 1 awokado (dojrzałe, miękkie) 1 mała szalotka 1 papryczka mała chilli (do smaku) ostry sos chilli (np. tabasco, do smaku) sok z cytryny sól, pieprz Jak zrobić jajka faszerowane awokado? Jajka ugotować na twardo. Zahartować, ostudzić i obrać. Jajka przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wydrążyć i przełożyć
Codzienne Gotowanie