jajka nadziewane - 2091 przepisów (strona:111/140)

PIEROGI RUSKIE 102

przepisu na pierogi i ulepszajcie go. Polecam! Oto składniki i przyprawy na pierogi ruskie SKŁADNIKI NA PIEROGI RUSKIE na ciasto pierogowe: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej całe jajko 1-2 łyżeczki oliwy szczypta soli ok. 1 szklanka gorącej wody - tyle ile wchłonie ciasto mąka do posypania stolnicy farsz na pierogi ruskie:  ok. 500g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków (mogą(...)świeży lub mrożony koperek albo suszoną miętę pieprzową. Krok 5.  Ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej. To ważne, ponieważ pierożki będą wtedy smaczniejsze. Krok6. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem, zlepiamy brzegi, karbujemy je palcami.    Tak przygotowane pierogi rozkładamy na wyłożonej ściereczką tacy. Gotowe pierożki gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Ostrożnie mieszamy drewnianą łyżką

Moja Książka Kucharska
PIERNIKOWO-BANANOWO-KOKOSOWY SHAKE Z PALONĄ BEZĄ I DONUTAMI – istny foodporn! 228

świeżutki drożdżowy donut z czekoladą i palona beza włoska z piernikową kruszonką. Ślinka cieknie, prawda?! Musicie to zrobić!   SKŁADNIKI: ( 1 słoik ) * pierniczki uszatki Kopernik – 5 szt * pierniki nadziewane w białej czekoladzie – 3 szt * duży, miękki banan – 1 szt * mleko kokosowe – 200 ml * miód wielokwiatowy – 1 łyżeczka DO DEKORACJI: * mleczna czekolada ( roztopiona(...)zwiększycie obrotów miksera do maksimum beza ie zesztywnieje a zrobi się klejąca i leista. DONUTY: SKŁADNIKI: ( ok. 7 szt ) * mąka – 150 g * mleko – 65 ml * żółtka – 1 szt * jajko – 1 szt * cukier – 30 g * cukier waniliowy – 1 op * masło – 25 g * rum – 1 łyżka * drożdże – 20 g * olej do smażenia – ok. 500 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z drożdży, połowy ciepłego mleka

Ostra na Słodko
Kruchy placek ze szpinakiem i fetą - Turecki Börek 153

Börek (nazywany też min. Burek lub Boregi - zależnie od kraju), to rodzaj tureckiego nadziewanego kruchego placka z ciasta filo, który w Turcji można wszędzie kupić. Swego rodzaju turecki fast-food. Przygotowuje się go z ciasta filo jak wspomniałam. To grecka nazwa tego ciasta, (w Turcj to samo ciasto nazywane jest yufka), nie mniej jest to to samo ciast: cieniutkie(...)odmrożonego szpinaku w całych liściach a jeszcze lepiej świeży szpinak (ze 3 pełne garści) 100-150 g sera feta 2 cebule posiekane 2 ząbki czosnku posiekane 2 jajka 200 ml mleka 80 ml oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym) sól i pieprz do smaku Wykonanie: 2-3 łyżki oliwy lub olej rozgrzać na dużej patelni i zeszklić na niej

Sztuka gotowania w/g Samiry
flamenquínes cordobéses 237

Pyszne roladki, nadziewane szynką serrano. Mogą być z wieprzowiny, mogą z wołowiny. W przepisach pojawia się polędwica wołowa, polędwiczki wieprzowe, schab wieprzowy, albo szynka. Podawane jako danie główne, albo jako przekąska. Czasem mięso jest marynowane w soku z cytryny, czosnku i natce pietruszki, czasem tylko solone i pieprzone. Czasem dodawany jest do środka żółty ser, częściej nie… Zależy(...)poukładać wzdłuż dłuższego boku kawałka mięsa. Jeżeli dodajemy ser – analogicznie, albo plastry po całości, albo słupki wzdłuż dłuższego boku. Ciasno zwinąć w rulon. Każdą roladkę zamoczyć w roztrzepanym jajku a następnie obtoczyć w bułce tartej*. Smażyć na złoto na głębokim oleju. Raczej dłużej, w niższej temperaturze, żeby mięso zdążyło dojść, a nie przypaliła się panierka. Zwykle podawane z frytkami

stajnia gołębie od kuchni
Działkowanie. I babka limonkowa na maśle 152

będą rosnąć w szklarni), żółte maliny, porzeczki w dwóch kolorach i czerwony agrest. Na swoją kolej cierpliwie czekają cukinie (czyżbym w tym roku po raz pierwszy miała przygotować nadziewane kwiaty cukinii...?), cebulki i kilka gatunków (a może rodzajów ...?) chilli. Truskawki już dawno rozpleniły się aż w dwóch skrzynkach, rabarbar winny i truskawkowy (ten to będzie musiał mieć fantastyczny kolor(...)limonkowym lukrem - będzie wtedy prawdziwą królową wielkanocnego stołu. Babka maślano-limonkowa Składniki: (na formę z kominem o pojemności 2,5 l) 250 g miękkiego masła 180 g cukru 4 jajka 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli skórka otarta z 4 limonek 150 ml soku z limonki dodatkowo: 1 łyżka cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przygotowanie Domowych Pączków 177

stać się puszysty jak pianka . Po 15 minutach : Do miski dajkę jajko , żółtka , dodaję cukier i całość dokładnie mieszam rózgą . Teraz do gotowego rozczynu dodaję składniki na ciasto : wymieszane jajka z cukrem , mąkę , mleko , spirytus , sól , cukier waniliowy , sok z cytryny , otartą skórkę z cytryny . Całość dokładnie mieszam łyżką aby składniki się połączyły . Do wstępnie połączonych składników dodaję roztopione(...)blat ( w zależności jak nam łatwiej ) . Uformowanego pączka układam na lekko podsypanym mąką blacie lub deseczce , nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut . Jeżeli pączki nadziewam przed smażeniem to : Biorę kawałek ciasta , formuję palcami placuszek na środek nakładam łyżeczkę nadzienia i brzegi placuszka zbieram do siebie do góry tak jak bym chciała zrobić sakiewkę , mocno ściskam

Uwaga Babcia Gotuje
Brzoskwniki- Pesche dolci 208

Ubić masło/margarynę na puszysty krem, dodać cukier, dobrze połączyć składniki. Do masy dodać kolejno 2 zółtka, całe jako i dwa pozostałe białka. Pamietać, aby po każdym dodaniu jajka/żółtka dobrze połączyc składniki. Stopiowo dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryny i letnie mleko. Ciasto nie powinno być zbyt zbite. Ręce natłuścić olejem(...)likier Alchermes ( włoski likier o intensywnej czerwonej barwie), lub czerwona galaretka rozpuszczona w ½ wody, rozcieńczony sok malinowy. v   cukier krysztal Kazde ciasteczko stanowi połówkę brzoskwini, które możemy nadziewać kremem budyniowym ( crema pasticcere) lub nutellą. Złożone brzoskwinki zanużayć w likierze, pozwalić aby ciasteczka napily sie go dowoli, lekko odsączyć i obtaczyć w cukrze. Odsatwić do wyschniecia. Przed podaniem udekorować listkami

Mia Cucina Sofieta
FASZEROWANA PAPRYKA 168

Witam po małej przerwie urlopowej 😎 Wyjazd na Chorwację natchnął mnie paroma ciekawymi przepisami, ale na nie musicie jeszcze poczekać 😋Najpierw muszę przestawić się z powrotem na

Zdrowie i pysznie na talerzu
tanie pączki (bez jajek i masła) 135

Teoretycznie idealne pączki powinny być zrobione na kopie żółtek, maśle i mleku. Ale co zrobić, jeśli mamy ochotę na pączki a akurat nie mamy jajek? Albo kiedy goście lub domownicy masą uczulenie na któryś z tych składników? Nie trzeba rezygnować z domowych pączków ale użyć tego przepisu. Jest tani i łatwy w wykonaniu. Co prawda pączki wychodzą w smaku inne(...)odstawić.  W tym czasie rozgrzać olej do temperatury 175*C. Smażyć pączki aż będą złote z obu stron.Wyjmować na ręcznik papierowy. Masło orzechowe przełożyć do szprycy i nadziewać pączki. Czekoladę połamać, zalać mlekiem i rozpuścić nad parą. Posmarować wierzch pączków i posypać wiórkami.  *inspiracja- blog  Anety   Przy przygotowaniu tych pączków posłużyłam się moim nowym czajnikiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Orzeszki z kremem "Bueno" 528

Orzeszki", że dobre są -każdy wie:) Zazwyczaj nadziewam je masą z orzechów włoskich, ale tym razem postanowiłam wykorzystać do tego celu krem przypominający w smaku ten z batoników Kinder Bueno. Wypróbowałam kilka przepisów znalezionych w sieci, coś dodałam, czegoś ujęłam i powstał najbardziej mi odpowiadający smak. Krem można wykorzystać do ciast, deserów czy innych ciasteczek(...)proszku i miksować jeszcze aż masa wyraźnie zgęstnieje i zrobi się kremowa. Ciasto: 20 dkg masła (ewentualnie  margaryny do pieczenia) 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 2 żółtka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 0k. 60 dkg mąki pszennej szczypta soli Oraz cukier puder + cukier waniliowy do obtoczenia Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą

Maślane ciasteczko
Najlepsze pączki na tłusty czwartek 247

cukier wanilinowy. Jajka i żółtka utrzeć z pozostałymi 2 łyżkami cukru na białą i puszystą pianę . Do miski z mąką wlać wyrośnięte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać ubite jajka i wymieszać. Następnie dokładnie wyrobić ciasto. Gdyby ciasto bardzo trudno się wyrabiało, było za gęste, można dodać 2 - 3 łyżki ciepłego mleka. Na koniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki(...)każdej strony. Paczki wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki. Smażyć następne pączki jak poprzednio. Po usmażeniu wylać ostudzony olej, nie będzie już potrzebny. Pączki ostudzić i nadziewać marmoladą wciskając głęboko końcówkę szprycy i wyciskając pożądaną ilość nadzienia posypać cukrem pudrem. Tylko dziś przechodzimy na jeden dzień DIETY PĄCZKOWEJ

MarciochaKucharzy
Pan de Nata - ciasto śmietankowe 330

posypania ciastaPrzygotowanie ciasta:Mikser w dłoń! W misce zmiksuj śmietanę (lub miękkie masło) z cukrem. Nie przestając miksować dodawaj po kolei jajka. Każde kolejne jajko dodaj po całkowitym wymieszaniu jajka poprzedniego. Dodaj mleko.Dodawaj stopniowo przesianą mąkę, cały czas miksując.Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane dodaj proszek do pieczenia oraz skórkę pomarańczową (lub dodatek smakowy, który najbardziej lubisz) i dokładnie(...)zobaczymy ich stół roboczy......zobaczymy właściciela piekarni przy pracy......zobaczymy przygotowane składniki ciasta......zobaczymy, jak się robi przepyszne conchas mexicanas......i bolillos caseros......zobaczymy wyrastające conchas......te smakołyki będą nadziewane słodkim kremem......i będziemy podziwiać upieczone smakołyki......i ślinka będzie nam ciekła......na widok tylu jeszcze ciepłych pyszności......szkoda, że nie można sfotografować zapachu ;-) ......zobaczymy też dopiero co upieczone

Grahamka, weka i kajzerka
Wiosenne ruskie pierogi 220

półtorej. Ciasto na pierogi z dodatkiem jajka wymaga takiego długiego leżenia – to podobne ciasto jak na makaron, musi poleżeć żeby zmięknąć. Nic nie da mu zagniatanie – tutaj przez dodatek jajka włókna glutenu rozwijają się w mące wolniej, a ciasto potrzebuje czasu żeby nabrać elastyczności. Ziemniaki obieramy cienko ze skóry, kroimy na ćwiartki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane(...)sera – zacznie się ciągnąć i rozpuszczać, a nadzienie stanie się kluchowate i kleiste – ma zostać miękkie i puszyste. Na leciutko podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto podzielone na porcje, wykrawamy, nadziewamy i zlepiamy pierogi. Ja zawsze najpierw szykuję wszystkie pierogi, rozkładam je na posypanych mąką deskach i przykrywam ścierkami lnianymi żeby nie wysychały, a później zajmuję się już tylko ich gotowaniem

Karo in the Kitchen
„Cordon Bleu” , szwajcarski klasyk 100

„Cordon Bleu” szwajcarski klasyk Klasyczny Cordon Bleu mi osobiście , w zasadzie nie wiem czemu , kojarzył się jakoś zawsze z kuchnią francuską Pewnie dlatego, iż

Ogrodnik w podróży
Ptysiowe kuleczki 150

idealne na raz. I dwa, ponieważ na jednym trudno skończyć. Ciasto: 150 g mąki szczypta soli 1 łyżeczka ksylitolu 100 g masła 125 ml mleka 125 ml wody 4 jajka Krem: 250 g serka mascarpone 150 g jogurtu skyr 2-3 łyżki ksylitolu (wedle uznania) 1-2 krople aromatu waniliowego W niedużym rondelku gotujemy mleko z wodą, solą i cukrem(...)masę z dodatkiem ksylitolu i aromatu. Dodajemy skyr i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, by masa zachowała zwartą konsystencję. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i przy pomocy końcówki do nadziewania wpuszczamy masę do ptysiowych kulek. lub Ptysie należy przekroić ostrym nożem wzdłuż podstawy, na podstawę łyżką nałożyć krem i przykryć ściętą górą. Z podanych składników wychodzi ok. 30 sztuk

Kucharzyca