moich obserwacji, wcale nie trzeba mozolnie ubijać go ręcznie, tylko po to, aby w większości przypadków się po prostu zważył ;) Blender i heja! Potrzebujemy: 300 g oleju rzepakowego 1 jajko 2 łyżeczki musztardy (w zależności od upodobań smakowych może być ostra lub bardziej łagodna) 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli sok z połowy cytryny(...)wlewać olej nadal blendując całość i.. to by było na tyle! Cieszcie się cudownym majonezem na te święta, w zależności od tego jak żółte będzie żółtko jaja, taki kolor będzie miał w efekcie Wasz majonez. Smacznego jajka z przepysznym majonezem! Skomentuj
MamaOskarkazwłaszcza na święta czy jakieś imprezy...wystarczy wcześniej przygotować marynatę i włożyć do niej plastry mięsa i odstawić do lodówki..a potem w razie potrzeby smażyć..Ja tym razem obtoczyłam w bułce tartej, ale to nie jest konieczne. 1,20 kg schabu, polędwicy sól i pieprz olej do smażenia Marynata: 3 jajka 3 płaskie
Moje domowe kucharzeniebyć takie jak do szaszłyków)Dzisiaj zaprezentuję jak w prosty sposób można wykonać efektowną ozdobę na święta wielkanocne. Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier i utrzeć na puch. Następnie dodać sok z wyciśniętej połówki pomarańczy, skórkę pomarańczową i roztrzepane jajko. Mąkę razem z proszkiem przesiać i dodać do masła z cukrem. Wyrobić miękkie ciasto. Rozwałkować na grubość
Świat CiastaKohersen Mycook . Również mąkę gryczaną i przyprawę do piernika zrobiłam sama, dosłownie w kilka chwil. Piernik nie zawiera glutenu, jajek, cukru i mleka, a mimo to jest wyjątkowo smaczny. Warto zachować sobie ten przepis, bo choć do świąt jeszcze sporo czasu, to w ferworze przygotowań, możemy o nim zapomnieć. Mam nadzieję, że i Wam będzie smakował, a użytkownikom
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazaczynamy cykl potraw – propozycji – w związku ze zbliżającymi się świętami wielkanocnymi. Pieczeń rzymska jest prosta w przygotowaniu i niedroga, może ona posłużyć nie tylko jako danie główne do obiadu na ciepło, ale także jako wędlina na zimno. Dla lepszych walorów wizualnych wkładamy do pieczeni jajka. Składniki na pieczeń rzymską 1 kg mięsa mielonego z łopatki 1 cebula
Kuchennyviral.plsamo i nie zawsze zmiana musi oznaczać odejście od tradycji. Dziś chciałam zaprezentować aż trzy świąteczne przepisy. Na śniadanie - jajka schowane w terrinie, na obiad - faszerowane piersi z kurczaka, a na deser - ciekawy mazurek z mnóstwem bakalii. Zapraszam! Święta to czas, kiedy cała rodzina spotyka się przy stole i wszyscy chcą zjeść coś dobrego. Jednak zwykle oznacza(...)wspaniałe dania. Dzisiejszy przepis na terrinę i jutrzejszy na mazurka takie właśnie są! Przy tym obydwa są bardzo efektowne i na stole zapewniają efekt wow ;) Dodatkowo to wciąż wielkanocne jajka i mazurek, ale odświeżone i podane w bardziej nowoczesnej formie. Przecież nie zawsze musi być wciąż tak samo i nie zawsze zmiana musi oznaczać odejście od tradycji. Dziś zapraszam
Ratunku obiadUwielbiam domowe sosy musztardowe. Dziś polecam Wam przepis na sos musztardowo-śmietanowy. Najczęściej podaję go do jajek na twardo lub jaj faszerowanych, kotletów, sałatek itp. Spróbujcie
Słodkie okruszkitygodni przed Świętami, choć dla spóźnialskich mam nowinę, że nawet 2 tygodnie dadzą radę. Samo pieczenie piernika zostawiamy na kilka dni przed Wigilią, wtedy przekładamy go powidłami śliwkowymi, polewamy czekoladą i dekorujemy. Będzie idealny! Dziś przedstawiam powszechnie już znaną pierwszą część przepisu, kolejnej wypatrujcie na kilka dni przed Świętami. No to do dzieła! :)Składniki(...)cukier dobrze się rozpuścił. Odstaw do wystudzenia. Następnie wbij jajka i dokładnie połącz z resztą składników.Do dużej misy wsyp mąkę, sodę, sól oraz przyprawy. Wlej miodowo-maślany płyn i dokładnie wyrób ciasto. Możesz się wspomóc mikserem, ponieważ ciasto jest bardzo klejące. Gdy już wszystko będzie gotowe, przełóż tę pachnącą świętami miksturę do emaliowanego garnka lub ceramicznej misy, przykryj
Food Squarepiernika nie ma prawdziwych świąt, więc moje ciasto już leżakuje w lodówce. A jak Wasze przygotowania do świąt? Już ruszyły? PIERNIK STAROPOLSKI Składniki: piernik: 1,5 szkl cukru 500 g miodu 250 g masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika(...)cukrem, rozmieszaną w mleku sodę oraz jajka. Wszystkie składniki wyrabiamy na ciasto, które przekładamy do najlepiej szklanego lub kamionkowego garnka, przykrywamy ścierką i odstawiamy do lodówki na 4-6 tygodni. Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką). Tydzień przed świętami ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy
Bon appetit mon amieKarpia jemy dwa razy w roku: raz na święta Bożego Narodzenia, a drugi raz w styczniu. Oprócz karpia po żydowsku, którego robi moja mama, ja robię karpia tradycyjnie smażonego, czyli w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. I o ile bułki tartej nie używam w kuchni już od dawna, o tyle do karpia ulegałam. No bo mój
Zdrowa Kuchnia SowyDzisiaj mam dla Was propozycję przygotowania świątecznych faszerowanych jajek. Połączenie ich z awokado to idealna kompozycja, do tego różnorodne przyprawy, które jeszcze bardziej podkreślają smak. Zapraszam
noteskulinarnyfigaSzybka sałatka śledziowa (z jabłkiem i ogórkiem) Prosta, pyszna, szybka w przygotowaniu sałatka śledziowa z jabłkiem i ogórkiem. Idealna na święta, jak również na każde przyjęcie. Taką sałatkę możecie też z powodzeniem przygotować na sylwestra. Jajka, jabłka i ogórki idealnie pasują do śledzi. Spróbujcie. Polecam Wam również spróbować śledzi po królewsku ( klik ), nietypowej sałatki śledziowej ( klik ) lub śledzi
Słodkie okruszkiszybki sposób na chrupiącą smażoną rybę. Cały sekret tkwi w dodaniu jednego składnika. Przyprawy możecie dobrać według własnych upodobań. Spróbujcie. Wesołych Świąt Składniki: (ilości przykładowe, zależą od ilości ryby) płaty z mintaja lub innej ulubionej ryby jajka mąka pszenna bułka tarta + tyle samo mąki kukurydzianej przyprawa do ryb świeżo mielony pieprz i sól słodka czerwona papryka olej do smażenia
Słodkie okruszkikarmelowe pierniczki i wydaje mi się że są nawet miększe niż te ucierane ;) Wypróbujcie, można je spokojnie 3-4 dni przed świętami upiec ;) Składniki na 2 blaszki pierników: 400 g mąki pszennej, tortowej szczypta soli 1 jajko kl L 12 łyżek cukru trzcinowego 10 łyżek miodu 70 g masła 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody
Gotowanie...to proste !