jajka na święta - 8296 przepisów (strona:157/554)

Ciasto ,,orzeszek''. 149

Narodzenie. Miód, orzechy i kajmak od zawsze kojarzą mi się z tymi świętami. Ciasto ,,orzeszek'' obowiązkowo znajduje się na moim świątecznym stole, tak było i w tym roku. Macie ochotę na takie ciasto? Upieczcie koniecznie :) Smacznego życzę :) Na ciasto: 25 dag masła lub margaryny 2 jajka 50 dag mąki tortowej 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka cukru

Izabelawkuchni
Drożdżowa strucla z makiem 148

Makowa strucla to ciasto, które większości z nas kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Dla  mnie jest to również smak dzieciństwa i wspomnienie kuchni babci :) Składniki: ciasto - 500 g mąki pszennej - 30 g drożdży - 150 g cukru - 250 ml mleka - 150 g masła - 3 jajka nadzienie - 500 g maku - 200 g cukru - 100 g masła - 2 jajka

Zainspirowana w kuchni
PIERNICZKI WITRAŻYKI 151

rewelacyjne w smaku!  P.S. Możemy je spokojnie zrobić 2 tygodnie przed świętami, choć jak nie zdążymy, to nie ma co panikować, bo nie należą one do bardzo twardych 😉  Składniki: 2 szklanki mąki 70 g masła 1/2 szklanki miodu 2 czubate łyżki cukru pudru 1 jajko 2 łyżki przyprawy korzennej Kamis 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto klementynkowe bez mąki 125

czekajcie ani chwili dłużej! To ciasto wspaniale się nada na Święta lub po prostu do zimowej herbaty, gdy sezon na mandarynki trwa w najlepsze! * SKŁADNIKI na formę o średnicy 21-23 cm 4-5 klementynek (ok. 400 g), niewoskowanych i najlepiej ekologicznych 6 jajek 250 g cukru 250 g mielonych migdałów 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można

Food Square
Świąteczne pierniczki z miodem (bez mleka i jajek) 225

Korzenny zapach pierniczków unoszący się w domu nierozerwanie kojarzy się ze świętami. Wspólne pieczenie pierniczków z dziećmi to doskonała zabawa. Starszaki mogą pomagać wyrabiać ciasto

Dieta bez mleka
Makowiec japoński 220

drugie miejsce na mojej liście i chętnie go piekę nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Może i Wy skusicie się na upieczenie tego ciasta. Po więcej przepisów zapraszam do zakładki Ciasta. Znajdziecie tam również przepisy na inne smaczne makowce. Składniki 400 g maku mielonego 7 jajek rozm L 2 szklanki mleka 200 g masła 200 g kaszy manny

O kuchni z uczuciem
SPAGHETTI CARBONARA – prawdziwy, włoski klasyk! 108

wodzie, odcedzamy, ponownie wkładamy do garnka. Dodajemy sos, mieszamy delikatnie podgrzewając całość – jajka powinny się zagęścić, ale nie ściąć. Dodajemy część przesmażonej pancetty i ponownie mieszamy. Wykładamy na talerz, posypujemy serem i pancettą. Smacznego! Ps. nie wiem czy pamiętacie, ale 25 października jest wielkie kulinarne święto – Światowy Dzień Makaronu. Warto uczcić je czymś pysznym! Ja już mam pewne

Ostra na Słodko
Fit ciastka kokosowe 135

się zdjęcia zrobić ;).  Świetna szybka i lżejsza przekąska jeszcze przed Świętami, chociaż na świątecznym stole na pewno również będą doskonale się prezentować. Każdy fan mocno kokosowych smaków na pewno będzie zachwycony. Składniki (ok. 16 ciastek): 1 duży dojrzały banan lub 2 małe 2 jajka 1 szklanka wiórków kokosowych ½ szklanki mąki kokosowej lub ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Healthy food explorer
Sałatka jarzynowa 165

Sałatka jarzynowa Klasyczna, uniwersalna sałatka jarzynowa, doskonała zarówno na imprezy, święta jak i do grilla. Znana i lubiana chyba w każdym domu, choć każda gospodyni robi ją trochę inaczej     Składniki: 0,5kg ziemniaków 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera pół pora 4 jajka ugotowane na twardo 2-3 ogórki kiszone 1 szklanka kukurydzy lub groszku

Blog z Apetytem
WENUS – CIASTO Z CYTRYNOWĄ PIANKĄ 511

puszysty biszkopt pokryty cytrynową, serową pianką i brzoskwiniowo-kokosową posypką jest świętym pomysłem do popołudniowej kawki w ten słoneczny dzień. Robi się go błyskawicznie, bo tylko biszkopt wymaga pieczenia ( możemy zastąpić gotowymi biszkoptami ), a resztę zrobimy w 5 minut. Polecam!   SKŁADNIKI : ( 24×30 ) BISZKOPT: * jajko – 6 szt * cukier – 1 szkl * mąka pszenna – 1 szkl

Ostra na Słodko
WENUS – CIASTO Z CYTRYNOWĄ PIANKĄ 451

puszysty biszkopt pokryty cytrynową, serową pianką i brzoskwiniowo-kokosową posypką jest świętym pomysłem do popołudniowej kawki w ten słoneczny dzień. Robi się go błyskawicznie, bo tylko biszkopt wymaga pieczenia ( możemy zastąpić gotowymi biszkoptami ), a resztę zrobimy w 5 minut. Polecam!   SKŁADNIKI : ( 24×30 ) BISZKOPT: * jajko – 6 szt * cukier – 1 szkl * mąka pszenna – 1 szkl

Ostra na Słodko
Jajka z farszem chrzanowym z ciecierzycą. 122

Już tylko kilka dni dzieli nas od Świąt Wielkanocnych, więc dziś mam propozycje bez której nie można się obejść... Składniki na pastę; 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki majonezu 3 łyżki chrzanu ROLNIK sól i pieprz do smaku Dodatkowo; 6 jajek ugotowanych na twardo rukola do dekoracji barwniki spożywcze (kolory dowolne) Przygotowanie; Ugotowane jajka kroimy na pół, wyjmujemy żółtka

Radość kipiąca uśmiechem.
KRUCHE CIASTECZKA WIELKANOCNE 505

szybkie w przygotowaniu, zachwycą nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Chociaż do świąt jeszcze troszkę czasu zostało, to pierwsze próby ciastek mam już za sobą. Zresztą przechowywane w pudełku można upiec już dziś a dzień przed podaniem przełożyć dżemem, posypać cukrem pudrem i wyglądem przypominają jajka :)  Polecam :) Składniki: * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru * 1 jajko

Zrób to smacznie
Katarzynki z dojrzewającego ciasta na piernik 189

tygodni przed świętami. Blaty czy ciasteczka pieczemy 5-7 dni przed świętami a przedkładamy 2-3 dni przed, aby ciasto zdążyło nasiąknąć odpowiednio dżemem, kremem czy marmoladą. Składniki: 500 g miodu naturalnego wielokwiatowy 1 szklanka cukru 200 g masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy

Życie zaczyna się w kuchni
CIASTECZKA Z CYNAMONEM, ANYŻKIEM, IMBIREM I WANILIĄ 110

anyżku, idealne do kawy lub herbaty, długo się przechowują, więc jeszcze po świętach będziecie mogli je degustować. Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 1 godz. Chłodzenie : 30 min. Na około 60 ciasteczek: ● 600 g mąki pszennej (typ 550) ● 1 szczypta soli ● 200 g drobnego cukru ● 2 białka jajek ● 400 g miękkiego masła ● 1 łyżka esktraktu z wanilii ● 1 łyżka cynamonu

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska

Proponowane wyszukiwania