smaku, dobrze byłoby pić takiego zbója dużo częściej. Jakiś czas temu zaopatrzyliśmy się w sokowirówkę, która baaardzo ułatwia życie. Koktajl zrobiłam częściowo z soku z sokowirówki (tutaj kłaniają się jabłka), a częściowo z całych owoców (kiwi). Moim zdaniem, można jednak jabłka zmiksować razem z kiwi, na pewno koktajl nie będzie dużo gęstszy. Szpinak jest słabo wyczuwalny, mimo(...)oszczędzałam na ilości. Normalnie pycha! Składniki: 4 kiwi 2 garści świeżego szpinaku 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z jabłek (lub 3 jabłka) (przepis na 2 porcje) Kiwi obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, szpinak myjemy, jabłka oczyszczamy z gniazd nasiennych (opcjonalnie zastępujemy je sokiem z jabłek). Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy. Dla większego orzeźwienia, można
KardamonovyZdobyć dobre, nie pryskane jabłka w dzisiejszych czasach jest nie lada wyczynem... Dzięki życzliwym sąsiadom takie jabłka mam. Kiedy już są warto zadbać o to by świeże przechować jak najdłużej, a nadmiar zagospodarować na później. Stąd te słoiczki.. Oczywiście będą smakować i dorosłym...i dzieciom :) Szczególnie małym dzieciom :) Składniki : jabłka Przygotowanie: Jabłka umyć(...)drobne plasterki Ułożyć ciasno w czystych słoiczkach, zalać 2-3 łyżkami wody Słoiczki zakręcić czystymi, suchymi dekielkami Wstawić do garnka z zimną wodą Od momentu zawrzenia wody w garnku, jabłka w słoikach gotowałam ok.15 min. Część jabłek zmiksowałam ( bez dodatku cukru!), przesmażyłam krótko w rondelku i przełożyłam do słoiczków. Gotowałam ok. 10 min. Moje jabłka były bardzo
Proste PotrawyWiewiórka to pyszne ciasto z jabłkami i orzechami. Z mnóstwem orzechów, rodzynek i żurawiny. Proste, smaczne i szybkie do zrobienia. Dzięki dodatkowi cynamonu zyskuje piękny kolor, smak i zapach. Ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wiewiórka – ciasto z jabłkami Składniki Składniki na ciasto : 2 szklanki mąki pszennej szklanka 250 ml 3 łyżki(...)cukru lub ksylitolu 4 jajka 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka cynamonu czubata 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody Dodatkowo : 3 jabłka (obrane i pokrojone w kostkę) ½ szklanki orzechów włoskich lub laskowych ½ szklanki żurawiny i rodzynek łącznie ½ szklanki Instrukcje Jajka razem z cukrem ubijamy na puszystą masę, następnie cienką stróżką wlewamy olej (cały czas miksując) Dodajemy mąkę
To co lubię - gotuję i polecamcynamonu, za to z żurawiną i skórką cytrynową. Ciasto : 300 g mąki pszennej, 200 g zimnego masła, 140 g cukru pudru, 1 jajko, skórka otarta z 1 cytryny, jabłka : 1 kg jabłek (u mnie reneta), sok z 1 cytryny, 50 g cukru, 100 g żurawiny suszonej, polewa : 2 jajka, 3 łyżki śmietany kremówki, 1 łyżka cukru, 1 łyżka(...)zlepić w kulę; albo ręcznie – posiekać masło z mąką, dodać cukier i skórkę cytrynową i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 2 godziny. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych otworach lub pokroić w cienkie plasterki. Skropić sokiem cytrynowym. Dodać cukier, żurawinę i wymieszać. Formę do pieczenia, u mnie tortownica
królestwo garówostudzenia. Biszkopty maczać w przestudzonej galaretce i układać na dnie formy. Galaretkę odstawić, aż zacznie lekko tężeć. Tężejącą galaretkę rozprowadzić na biszkoptach i odstawić do zastygnięcia. 2 warstwa : jabłka włożyć do garnka i zagotować. W czasie gotowania jabłka mieszać, aby się nie przypaliły. Galaretkę wsypać do miseczki, wlać 100 ml wrzącej wody, wymieszać. Miseczkę wstawić do garnka(...)gorąca wodą i podgrzewać. Gdy galaretka się rozpuści, wlać ją do gorących jabłek i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Chłodne jabłka wyłożyć na galaretkę z biszkoptami. Wyrównać. Odstawić do zastygnięcia. 3 warstwa : 200 ml śmietany ubić, pod koniec ubijania dodać cukier, cukier waniliowy lub ekstrakt wanilii i serek mascarpone. 100 ml śmietany zagotować, lekko przestudzić. Żelatynę wsypać do miseczki
królestwo garówkrupczatce, którą upielbiam przy tego typu wypiekach. Na jej kruchość i delikatność ma także wpływ dodany smalec, a prawdziwe masło podkręca dodatkowo smak ciasta. No i te uprażone jabłka ... 😍 w środku! Nie będę się więcej rozpisywać ... Musicie koniecznie ją upiec 😋 Składniki na kruche ciasto : (na blachę 31 x 40 cm) 3 szklanki mąki krupczatki(...)smalcu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru cukier wanilinowy (16 g) 3 żółtka 1 jajko 3 łyżki zimnego mleka Masa jabłkowa: 1.5 kg jabłek 2 łyżki masła 2 czubate łyżki cukru 1 kisiel cytrynowy 1 łyzka soku z cytryny Jabłka obieramy, kroimy na kawałki. Masło rozgrzewamy w garnku, wrzucamy jabłka, dodajemy cukier
Walijskie Pichceniemoich ulubionych zaraz obok sernika i murzynka XD ). Ten przepis jest bardzo prosty i klasyczny. Piekę ją odkąd pamiętam zawsze smakuje wybornie! Kluczem do pysznej szarlotki są oczywiście jabłka – najlepiej wybrać te lekko kwaśne lub kwaśne, które nie puszczają dużo soku. Niestety nie podzielę się z Wami nazwą moich ulubionych jabłek, których zazwyczaj używam ponieważ(...)owoce z sadu moich rodziców, a jabłoń ma już swoje lata i nikt nie pamięta jej gatunku W tej szarlotce znajdziecie idealnie kruche ciasto i wyczuwalne kawałki jabłek (nie trzeba ich ścierać, ani gotować na marmoladą ) Klasyczna szarlotka Składniki: 320 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 16 g cukru wanilinowego (jedno opakowanie) 2 żółtka 0,5 łyżeczki proszku
PatiGotujeMacie ochotę na coś słodkiego? Polecam szarlotkę. Piekłam w zeszły weekend. Pycha. Do jabłek dodałam płatki migdałów, dla urozmaicenia, ale jeśli nie lubicie, to można je pominąć. Od razu Was uprzedzę, że ciasto po zagnieceniu jest dość delikatne. Ciężko po rozwałkowaniu w całości, położyć je na blaszkę. Dlatego odrywałam po kawałku ciasta i zlepiałam. Możecie(...)wolałam dolepiać. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny (250 g) 2 jajka Warstwa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki płatków migdałów 1 łyżka cukru (może być więcej, zależy jak słodkie są jabłka) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej Wykonanie
Agusiowe smakołykiDziś zapraszam Was na kakaowe ciasto z jabłkami. Znane pod nazwą salceson, lub placek amerykański. Ciasto bardzo smaczne, puszyste, lekko wilgotne i aromatyczne. Ciasto bardzo proste w wykonaniu. Salceson to jedno z pierwszych ciast jakie piekłam będąc jeszcze nastolatką. Ostatnio zapomniane. Odkryłam je niedawno przeglądając stare zapiski, w poszukiwaniu ciast z jabłkami. U mnie dziś podstawowy przepis(...)można jeszcze go wzbogacić o dodanie posiekanych orzechów, czy rodzynek. Często też to ciasto robiłam zamieniając jabłka na gruszki, lub dodając pół na pół jabłka i gruszki. Pamiętam tez wersję z winogronami. Składniki ( na blaszkę 36x25 cm ) - 5 jajek - 1 i 1/3 szklanki cukru - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią - 1 łyżeczka cukru cynamonowego ( opcjonalnie
Kuchnia z widokiem na ogródNigdy nie pomyślałam, że jeżyny i jabłka mogą tak ze sobą współgrać. Ostatnio przez mały przypadek (za mała ilość jabłek) wpadłam na pomysł dodania do tradycyjnej szarlotki słodkich, dojrzałych jeżyn. Wyszło pysznie i na pewno będę to powtarzać. JEŻYNOTKA Składniki: ciasto: 300 g mąki (najlepiej 200g typ 500 i 100 krupczatki) 150 g masła(...)smalcu 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy dodatkowo: 6-7 dużych jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szkl cukru 150 g jeżyn 3-4 łyżki kaszy manny Przygotowanie: jabłka: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych, przekładamy do garnka z odrobiną wody, aby się nie przypalały i gotujemy kilka minut mieszając
Bon appetit mon amieLato to idealny czas na domowe przetwory. Bez większych problemów mozemy zrobic ocet. Z pozostalosci czyli obierek i ogryzkow po owocach. Najprościej w tym celu użyc jabłek. Składniki: jabłka przegotowana woda miód Umyte jabłka obieram, miąższ owocu można zjeść lub pokroić w plastry, od ogryzka odcinam tylko ogonki. Do słoika wrzucam skórki (tylko te ładne(...)poobijane), ogryzki i ewntualnie miąższ w plasterkach. W garnku studzę wodę i rozpuszczam w niej miód. Na litr ostudzonej wody czubata łycha miodu. Zalewam jabłka miodową wodą tak zeby nie wystawały. Zakrywam słoik gęstą gazą, ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Odstawiam w ciepłe miejsce a najlepiej na słoneczny parapet. Mieszam prawie codziennie drewnianą łyżką bo jabłka
prawdziwe jedzenieSzarlotka kryzysowa, to właściwie szarlotka z budyniem. Nazwałam ją tak ponieważ ta szarlotka jest niska, z cienką warstwą jabłek i cienką warstwą budyniu. Takie było moje zamierzenie, a nie wypadek przy pracy. Poza tym szarlotkę zrobiłam na cieście kruchym z dodatkiem smalcu. Do szarlotki użyłam zwykłych jabłek deserowych odmiany jonagold, dlatego dodałam do nich sporo galaretki, żeby(...)100g smalcu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Budyń: 1 budyń waniliowy/śmietankowy na 0,5l mleka 3 łyżki cukru 1,5szkl. mleka 1 łyżeczka mąki pszennej tortowej Masa jabłkowa: 4 duże jabłka odmiany jonagold 2 galaretki brzoskwiniowe Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto kruche powinny być zimne, wyjęte prosto z lodówki. Mąkę wsypałam do dużej miski. Dosypałam sól, proszek do pieczenia
Waniliowe Improwizacjejeśli potrzebujecie przepis na kruche ciasto do szarlotki, to znajdziecie je w tym filmie: 027 - Kruche ciasto baza do ciast ciasteczek i różnych deserów Składniki: Ciasto kruche 1,5kg jabłek (najlepsze do szarlotki są renety, antonówki lub takie, które są lekko kwaskowe) lub duży słoik gotowych jabłek smażonych Cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Dno brytfanki wylepić ciastem(...)większą częścią 2/3 wielkości). Następnie wyłożyć jabłka i zetrzeć na tarce zamrożone ciasto. Jeśli używamy jabłek świeżych, to najpierw należy je obrać, zetrzeć na tarce, włożyć do garnka i postawić na kuchni. Na niewielkim ogniu smażyć jabłka, co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliły. Jeśli jabłka zrobią się miękkie to wtedy należy je troszkę posłodzić
Dieta Rozdzielna i Zdrowieprzepisem, który wykorzystuję dość często ponieważ, jest to ulubione ciasto mojej rodziny. Mam też opracowane sztuczki, żeby przyspieszyć pieczenie takie jak zrobienie od razu większej ilości ciasta czy wekowanie jabłek. Dlatego też lubię tę chrupankę , gdyż wszystkie produkty można przygotować wcześniej a złożenie ich razem zajmuje max. 5 minut. Jak zwykle zapraszam do próbowania i komentowania:) Składniki(...)mąki krupczatki - 250 masła/margaryny - 3 duże żółtka lub 4 małe - 100g cukru pudru - ok 1kg jabłek + cukier do jabłek + cynamon do smaku + 100ml wody Wykonanie: Przesianą mąkę łączę z cukrem pudrem. Siekam z masłem a na koniec dodaję żółtka. Wszystko razem zagniatam w jednolite ciasto. Ciasto dzielę na 2 części i każdą oddzielnie wkładam do woreczka
Kuchnia Pełna EmocjiPrzepis na pełnoziarniste ciasto drożdżowe z jabłkami, cynamonem i kruszonką. Domowe, nieprzesłodzone, pulchniutkie i bardzo przyjemne ciasto. Nigdy nie piekłam takiego normalnego, domowego ciasta drożdżowego. Zresztą ja to nigdy nie piekę normalnych ciast, stąd pewnie nie zdziwi Was mój pomysł na pełnoziarniste ciasto drożdżowe ze zmniejszoną ilością cukru . Zainspirowałam się moją babcią, która piekła wspaniałe drożdżowce z owocami(...)Zmieniłam go w nieco zdrowszą wersję. Zamieniłam rodzaj mąki z białej na pełnoziarnistą. Obcięłam połowę cukru i zrobiłam mniej kruszonki. Zamiast owoców z kompotu czy posypywania ich cukrem, użyłam jabłek i cynamonu, a całość doprawiłam połową porcji kruszonki (i tak jest wystarczająco). No i upiekłam fantastyczne, pełnoziarniste ciasto drożdżowe z jabłkami, cynamonem i kruszonką. Niezbyt słodkie. Niepozorne. Przepyszne
Dietolog