jabłka - 25490 przepisów (strona:724/1700)

Szarlotka Galicyjska 147

Ciasto wyszło super, z dużą ilością jabłek i fajnie kruche. Przepis znaleziony w, którejś z gazet, chyba Tinie, ale nie jestem pewna. Bo ja wycinam tylko, przepisy. Mam ich trochę, i ciężko mi stwierdzić z których gazet  pochodzą konkretnie. Ciacho polecam jak najbardziej. Pyszota dla smakoszy szarlotek i jabłeczników. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki 3/4 (200 g) masła(...)mnie Roślinne) 1/2 szklanki cukru pudru jajko łyżka zsiadłego mleka Nadzienie jabłkowe: 1kg jabłek najlepiej kwaskowatych) 2/3 szklanki cukru jajko 2/3 szklanki kremówki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy do miski, następnie dodajemy pokrojone masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier puder, zamieszać. Na koniec dodajemy jajko i zsiadłe mleko (można dać śmietanę

Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka midowe z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym 104

wyględne, ale robione na szybko. Za to bardzo  smaczne  :) Składniki: szklanka mąki łyżka z górką masła 5 łyżeczek miodu jajko szczypta proszku do pieczenia cukier waniliowy Nadzienie: jabłko pomarańcza Wykonanie: Składniki ciasta dokładnie mieszamy ze sobą, a  następnie   rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie obieramy jabłko oraz pomarańczę. Z jabłka usuwamy gniazdo i rozdrabniamy(...)blenderze (można na tarce), pomarańcz dobrze czyścimy z białego i również rozdrabniamy, jak jabłko. Następnie odciskamy na durszlaku z nadmiaru wody. Na basze kawałki ciasta nakładamy nadzienie i zlepiamy.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasteczka rozkładamy na brytfankę wyłożoną papierem. Pieczemy ok.20 minut, aż złapią ładny złoty kolorek. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Drożdżowa szarlotka z budyniem 148

święta :). Składniki: Ciasto: 2 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru jajko szczypta soli 40 g drożdży 120 g  stopionego masła 1/2 szklanki ciepłego mleka Nadzienie: 6 większych jabłek 4 łyżki cukru odrobina wody cukier waniliowy 1 łyżka soku z cytryny Budyń: 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 500 ml mleka 2 jajka 100 g masła Wykonanie: Ciasto(...)mąki i mieszamy. Dodajemy następnie jajko i masło. Dokładnie wszystko ugniatamy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Nie może być za twarde. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: Jabłka obieramy, wycinamy gniazda i kroimy w kostkę. Następnie przerzucamy do większego garna i dolewamy trochę wody. Całość zagotować, a potem zmniejszyć ogień. Jabłka prażymy, czasem można podlać wodą, aby się

Moje pyszne gotowanie
Pieczona kaczka z pszennymi placuszkami 170

Kiedyś, kiedy byłam dzieckiem, w moim rodzinnym domu często jadało się kaczkę. Najczęściej była nadziewana jabłkami, jabłkami z rodzynkami lub farszem wątróbkowym. Zawsze była pachnąca i taka...świąteczna. Trudno było ją kupić, w zasadzie chyba nierealne było dostać w sklepie :) Jakoś jednak mama zdobywała kaczki i wtedy wiedzieliśmy, że będzie uczta.  Dzisiaj kupić kaczkę jest łatwo. Czasem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Porady kulinarne: Jak sprawić by chleb nie pleśniał? 132

rozerwij trochę worek aby para mogła się ulotnić a chleb nie spleśniał. włóż do chlebaka chleb wraz z przekrojonym jabłkiemjabłko wchłonie nadmiar wilgoci i chleb szybko nie spleśnieje. Pamiętaj jednak o wymianie co dzień lub dwa jabłka, które z nadmiaru wilgoci samo może zacząć pleśnieć a pleśń przeniesie się na chleb! chleb można również przechowywać w lnianym

WojnaNaSmaki.pl
Babeczki o wielu smakach 172

się zagotuje wsypujemy 20 dkg wiórków.     Zmniejszamy ogień i mieszamy, aż mleko się wchłonie. To trwa tylko chwilę.   Wiórki pozostawiamy do wystudzenia.    Jabłka mamy gotowe w słoiku, ale orzechy musimy przygotować. Będzie potrzebne  ok. 25 dkg orzechów włoskich do  masy orzechowej. Mogą być mielone, ale jeśli lubimy  kawałki orzechów(...)cienko rozwałkowujemy a następnie wykrawamy krążki o średnicy nieco większej od średnicy foremek do pieczenia.    Foremki wypełniamy ciastem i ustawiamy na dużej blaszce.    Wypełniamy ciasto jabłkami i wstawiamy do pieca. Mamy 15 minut na przygotowanie bezy.     Ubijamy na sztywno 3 białka, wsypujemy 6 łyżek cukru, miksujemy i gotowe. Napełniamy bezą szprycę i upieczone

Maminek kulinarny
Surówka z białej rzodkwi 188

odchudzające, ale może przekonamy się później. Składników jest niewiele: -biała rzodkiew -marchew -por -jabłko -majonez -przyprawa warzywko Ilość składników zależna jest od tego, ile surówki jesteśmy w stanie zjeść. Proporcje można dobrać dowolnie. My proponujemy porcję dla dwóch osób. -1/3 rzodkwi -marchewka -1/4 jabłka -kilka cm pora -łyżka majonezu -warzywko do smaku Do wykonania mamy tylko kilka(...)czynności: -obrać składniki -pokroić pora -zetrzeć na grubych oczkach rzodkiew, marchew  i jabłko -dodać majonez i przyprawę warzywko -wymieszać -zjeść    Będzie smakować każdemu. Bałwanowi też smakuje:) Zjadł nam całą porcję dla dwóch osób a miał tylko przypilnować:) Smacznego

Maminek kulinarny
Herbatka owocowa 168

zimowe wieczory. Warto przygotować zapas herbatki z suszu owocowego.    Składniki: -10 dkg hibiskusa -10 dkg rodzynek -10 dkg suszonej żurawiny -2-3 dkg suszonych malin -garść suszonych jabłek -kilka suszonych śliwek Można dodać skórkę z cytryny oraz owoce czarnej porzeczki.    Rozdrabniamy hibiskus, maliny i jabłka, śliwki kroimy w drobną kostkę. Wszystko mieszamy i wsypujemy

Maminek kulinarny
Crumble 121

mąki (1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej) szczypta soli 1/2 kostki zimnego masła 1/2 szklanki cukru brązowego+ 2 łyżki do owoców 4 łyżki płatków owsianych   6 jabłek 1 szklanka borówek lub malin 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny lody waniliowe do podania (opcjonalnie)   Przygotowanie: Mąkę, sól, cukier i płatki owsiane zagniatamy z masłem(...)pokrojonym w drobną kostkę aby powstała kruszonka. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z 2 łyżkami cukru i cynamonem, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy borówki. Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania (jednym dużym lub kilku małych). Owoce posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Podajemy gorące z kulką lodów waniliowych

Smakowity Blog Kulinarny
BARSZCZ WIGILIJNY- NAJLEPSZY, BEZ CUKRU 341

sól do smaku - 4,5l wody Można doać także kawałek selera w korzeniu, ja nigdy nie daję do rosołu. dodatkowo: - 2 kg ciemnych (najlepiej podłużnych) buraków - 1 duże, winne jabłko - 4-5 ząbków czosnku (dałam całą główkę) - 2 liście laurowe - 10 ziarenek czarnego pieprzu - 4-6 ziaren ziela angielskiego - garść suszonych grzybów - sól i pieprz do smaku - ksylitol do smaku(...)można wykorzystać do sałatki), dolać resztę wody, doprowadzić do wrzenia i gotować ok.5-10 minut. Obrane buraki pokroić w plastry, dorzucić do garnka z wywarem, dodać obrane pokrojone w plastry jabłko, 1 łyżkę ksylitolu i 2 łyżki octu. Zamieszać. Buraki powinny być całe zanurzone w wodzie. Garnek zestawić z palnika, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na całą

Smaczne Zdrowe
Rodzina w formie i przepis na pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym 189

łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki soli 170 g jogurtu greckiego 3 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 1/2 szklanki pokrojonych w 1 cm kostkę jabłek (obranych i z usuniętymi gniazdami nasiennymi) 3 łyżki cukru Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw na 180 oC. Natłuść s formę na standardowej wielkości muffiny z 12 otworami. W misce miksera(...)posypanej mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Pokrój je na kwadraty o szerokości i wysokości otworów w blaszce. W małej misce wymieszaj jabłka z 1 łyżeczką cynamonu i 3 łyżkami cukru. Ułóż po 4-5 kwadratów ciasta na sobie, umieszczając między każdą warstwą 1/2 łyżeczki nadzienia jabłkowego. Umieść tak powstałe konstrukcje

karmelowy
Happy birthday to You... 99

jabłkowe są tak dobre, że zawsze wygrywają... Chipsy jabłkowe Składniki: (na 2 blachy z piekarnika) 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu Jabłka umyć, wytrzeć do sucha i pokroić w jak najcieńsze plastry. Ułożyć plastry ciasno jeden obok drugiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami. Suszyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Imbirowe śledzie z musem chrzanowo-żurawinowym 165

lodówki na min. 24 godz.  Jabłko pociąć w słupki, skropić sokiem z cytryny żeby nie zbrązowiało, żurawinę namoczyć w ciepłej wodzie na kilkanaście minut.  Przygotować mus: serek Almette zmiksować z 2 łyżkami żurawiny i 4 łyżkami soku z cytryny. Dodać sos tatarski, sól i pieprz, wymieszać.  Śledzie i jabłka ułożyć na talerzu, posypać paseczkami marynowanego imbiru

SzczyptaSmaQ
Muffinki jabłkowe z chałwową kruszonką 143

dwóch osobnych miskach umieszczamy składniki suche i mokre. W każdej z misek mieszamy składniki do ich połączenia. Jabłko kroimy w kostkę. 3. Składniki mokre przelewamy do składników suchych. Niedokładnie mieszamy, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka. 4. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Całość obficie posypujemy kruszonką. 5. Pieczemy przez 20-25 minut

Szefowa kuchni