jabłka - 25490 przepisów (strona:511/1700)

Surówka z kapusty pekińskiej z chrzanem 121

więc jest naprawdę zdrowa. Można ją podać do obiadu, szczególnie do dań mięsnych lub wsadzić w bułę z kotletem, tak czy tak jest pyszna. Ostra od chrzanu, słodka od jabłka i marchewki i lekko kwaskowa od cytryny. Jest nieco podobna do wszystkim znanego colesława, jednak nie zawiera tak dużo majonezu, zrobiona jest z kapusty pekińskiej, która jest bardziej lekkostrawna(...)zwykłej kapusty głowiastej, nie zawiera musztardy i octu, ma za to ostry polski chrzan:) 8 liści kapusty pekińskiej 1 średnia marchewka 1 średnie jabłko 1 mała cebula 200 g jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka sól i pieprz Liście kapusty umyć i drobno pokroić. Jabłko i marchew obrać, umyć

Krylowa Kuchnia
Surówka z pora i jabłka 104

cebula, dlatego można go używać zamiennie w potrawach, gdy przeszkadza nam smak cebuli. Tą surówkę lubię najbardziej do mięs w sosie-lekko pikantny smak pora przełamany smakiem słodkiego jabłka. Polecam wypróbować ten prosty, tani i zdrowy dodatek do obiadu. 2 średnie pory 1 średnie jabłko 1/2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju sól  cukier pieprz Z pora(...)wierzchnie liście, odciąć zielone końcówki i dokładnie opłukać go z piachu. Pokroić w półplasterki. Zagotować wodę i zalać pokrojonego pora wrzątkiem, odcedzić po ok.2 minutach. W tym czasie obrać jabłko i zetrzeć je na tarce jarzynowej-skropić sokiem z cytryny. Olej wymieszać z cukrem, solą i pieprzem. W salaterce umieścić odcedzony dobrze por i jabłko. Wszystko zalać sosem z oleju

Krylowa Kuchnia
Francuska zupa cebulowa 109

następnego dnia robimy pomidorową, resztę zaś zamrażamy, aby w przyszłości mieć bazę do przygotowania innych dań. Dzisiejsza francuska zupa cebulowa powstała właśnie na takiej bazie, do której dodaliśmy cebulę, jabłka, szklankę wina i doprawiliśmy suszonym tymiankiem. Otrzymaliśmy doskonałą zupę cebulową z winną nutą i lekką słodyczą. Do tego grzanki z serem, które bardzo dobrze do niej pasują i warto(...)poświęcić chwilę na ich przygotowanie. Udostępnij Składniki na francuską zupę cebulową 500 g cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 jabłko 1 litr wywaru lub rosołu 250 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka mąki 1 liść laurowy 1 łyżeczka suszonego tymianku woda sól, pieprz do smaku 1 bagietka żółty ser (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cebulę i czosnek obrać, pokroić

niecodziennikpary
Surówka z kiszonych buraków z jajkiem 94

znów wykorzystamy kiszone buraki do zrobienia tych lub podobnych surówek. Składniki na surówkę z kiszonych buraków z jajkiem 400 g kiszonych buraków (z zakwasu na barszcz czerwony) 2 duże jabłka 3 jajka 6 łyżek gęstej śmietany 2 łyżki majonezu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Buraki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć także

niecodziennikpary
Smalec ziołowy 127

smak i aromat. Przypuszczamy, że kilka słoiczków wybornego smalcu z ziołami szybko zniknie z naszej lodówki. Składniki 1,5 kg słoniny bez skóry 1 duża cebula 1 kwaśne jabłko 3 suszone śliwki węgierki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę i jabłko obrać, pokroić na kostkę. Słoninę bardzo drobno pokroić, a najlepiej zmielić w maszynce(...)jakiś czas zamieszać, aby słonina nie przywarła do dna. Skwarki powinny pozostać jasne, można je ostrożnie odcedzić lub zostawić, aby wzbogacały smak smalcu. Dodać pokrojoną cebulę, po kilku minutach jabłka. Smażyć dalej na małym ogniu przez kilka minut. Na koniec wsypać majeranek roztarty w dłoniach, tymianek oraz sól, całość przemieszać i wyłączyć ogień. Lekko przestudzony smalec można rozlać

niecodziennikpary
Makowiec japoński z kremem żurawinowym 118

makowiec japoński z kremem żurawinowym Makowiec japoński: 6 jajek wielkości L 300 g cukru pudru 200 g maku niebieskiego niemielonego 130 g margaryny w temperaturze pokojowej 400 g jabłek 6 łyżek kaszy manny 1 / 2 małego opakowania proszku do pieczenia 100 g orzechów włoskich 1 szczypta soli Krem żurawinowy: 150 g żurawiny 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki(...)jednym żółtku – każde kolejne po połączeniu się poprzedniego z masą. Na koniec na niskich obrotach wmieszać zmielony mak, kaszę mannę, zmielone orzechy włoskie oraz proszek do pieczenia. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dobrze odcisnąć, po czym wmieszać je łyżką w makową masę. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka z dodatkiem szczypty soli

niecodziennikpary
Pasta z białej fasoli jak smalec 139

niedużego  jabłka 1 malutki ząbek czosnku lub szczypta sproszkowanego sól  pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka masła lub 1 łyżka oleju kokosowego Cebulę pokroić w kosteczkę, jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni roztopić tłuszcz i przyrumienić na nim cebulę, następnie dodać starte jabłko, majeranek całość chwilę przesmażamy.  Fasolę odcedzić z zalewy(...)wodę zostawiamy) i miksujemy na puree wraz z czosnkiem. Dodajemy przesmażoną cebulę z jabłkiem, doprawiamy solą i pieprzem dokładnie mieszamy aby uzyskać odpowiednią dla nas konsystencję dolewamy po łyżce wody z odcedzonej fasoli

Andzia Pichci
TARTA BEZGLUTENOWA Z KREMEM ("BUDYNIEM") JABŁKOWYM 146

łyżeczki sody, 1 płaska łyżeczka kurkumy, 3-4 łyżki cukru kokosowego, 3 kopiate łyżki oleju lub masła kokosowego (zastępczo 6 łyżek innego oleju), 1/2 szklanki gorącej wody, 4 jabłka, 1 płaska łyżeczka cynamonu. Wykonanie : Piekarnik nastawiamy na temperaturę 175 stopni (termoobieg). W misce mieszamy ze sobą mąki, sodę, kurkumę i cukier kokosowy. 1/2 szklanki mieszanki odsypujemy do innego naczynia(...)kokosowe. Dolewamy 1/2 szklanki gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia oleju lub masła. Powstałym ciastem wylepiamy spód foremki do pieczenia tarty*.  Do odsypanej mieszaniny suchych składników dodajemy starte 3 jabłka, a następnie blendujemy na masę o konsystencji budyniu. Dodajemy (opcjonalnie) 1 jabłko pokrojone w kostkę.  Pieczemy 25 minut. * Spód foremki można posypać 2 łyżkami płatków owsianych

Jeść, by żyć w zdrowiu
Jesienna owsianka z katarzynkami i śliwkami 100

śliwek węgierek - 1 spore jabłko - garść orzechów laskowych  Przygotowanie: 1) Do garnka wrzucamy płatki owsiane, cynamon i wlewamy mleko. Gotujemy na średnim ogniu przez 10-15 minut (często mieszając), aż płatki zmiękną. W razie potrzeby możemy dodać więcej mleka, zależy od tego jaką konsystencję wolimy.  2) W międzyczasie jabłka i katarzynki kroimy w kostkę, a śliwki(...)ćwiartki.  3) Serwujemy owsiankę z jabłkami, śliwkami, katarzynkami i orzechami laskowymi. Można ewentualnie dodać powidła, jeżyny lub inne ulubione owoce i orzechy

Roślinożerni urlopowicze
Makowiec japoński z migdałami 117

Makowiec z jabłkami, zwany też inaczej jako makowiec japoński. Co najśmieszniejsze(...)wspólnego z Japonią, nie wiadomo skąd się wzięła taka nazwa. Jest on bardzo szybki w przygotowaniu, ponieważ jest to makowiec bez ciasta. Dodatek dużej ilości jabłek sprawia, że jest on bardzo wilgotny, wręcz rozpływa się w ustach. Szczerze mówiąc jest to mój faworyt w kategorii makowców! Makowiec japoński z migdałami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Grzane wino 109

dostępne w sklepach "gotowce". Grzane wino przepis Cztery Fajery Grzane wino składniki 750 ml czerwonego wina półsłodkiego, półwytrawnego,  słodkiego lub wytrawnego 1 soczysta pomarańcza lub 2 mandarynki 1 jabłko Przyprawa do grzanego wina przepis proporcje na 0,75 litra 8-9 goździków 2 laski cynamonu opcjonalnie 2 strąki zielonego kardamonu lub 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 gwiazdka anyżu(...)łyżeczki gałki muszkatołowej 1-2 łyżki miodu albo cukru trzcinowego lub do smaku opcjonalnie 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 laska wanilii przekrojona wzdłuż  Grzane wino przepis 1. Jabłka i imbir dokładnie myjemy, pomarańcze lub mandarynki sparzamy wrzątkiem. Kroimy w średniej grubości plastry (około 3-5 mm) lub na kawałki. 2. Do garnka wlewamy wino, dodajemy pokrojone owoce

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i chrzanem (dieta dr Dąbrowskiej) 107

zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas(...)buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i chrzanem (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1/2 główki małej czerwonej kapusty

Kulinarne przygody Gatity
Kompot z suszu 106

długowieczność, a wędzone śliwki  odpędzają złe moce. Jak jest naprawdę? Dlaczego warto pić kompot z suszu nie tylko od święta? Tradycyjny kompot przygotowujemy na bazie trzech owoców: jabłka, gruszki oraz ususzanej i wędzonej w całości śliwki. Pity podczas jedzenia z całą pewnością łagodzi skutki obżarstwa. Jest niezwykle bogaty w błonnik pokarmowy, który przyspieszy i poprawi nasze trawienie(...)witaminy: A,B,C,E i K, znajdziemy tam również magnez i żelazo. Jak ugotować kompot wigilijny z suszu? Istnieje wiele przepisów, ale baza jest zawsze ta sama: suszone jabłko, śliwka wędzona i ćwiartki suszonej gruszki. W moim kompocie znajdziemy również daktyle suszone i żurawinę suszoną ciętą ze sklepu ze zdrową żywnością https://www.bee.pl/ . Żadnych z tych składników nie mierzyłam

Z Kuchni Do Kuchni
Czy warto kupić wyciskarkę wolnoobrotową 141

Oczywiście wszystkie elementy można także umyć w zmywarce. Nie trzeba chyba tłumaczyć, że to duża oszczędność czasu. Również obsługa sprzętu jest bezpieczna i dziecinnie prosta - nie ma konieczności krojenia jabłek, pomarańczy czy warzyw ani używania popychacza, a specjalna klapka chroni przed włożeniem do wyciskarki dłoni lub sztućców. Wybierając wyciskarkę warto zwrócić uwagę na wielkość i ilość otworów, do których(...)Lexanu i Ultemu stanowi gwarancję, że nie żywność nie ma kontaktu z ftalanami i bisfenolem (BPA).  Ronic Zyle Semi-professional posiada otwór wlotowy, do którego można włożyć całe jabłko Moc i rodzaj silnika Wyciskarki wolnoobrotowe to zazwyczaj urządzenia o niewielkiej mocy (od 140W do 400 W), wyposażone w silniki indukcyjne. Jeśli jednak zamierzacie wyciskać soki z twardych produktów albo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania