Zapraszam na przepyszną i zdrową surówkę. Nam najbardziej smakuje podana do gulaszu po cygańsku (i nie przeszkadzają nam ogórki i w surówce i w sosie ;) ). Jeżeli
Przepisy AleksandryJeżeli masz ochotę na genialną pieczeń, to musisz spróbować bawarskiej :). Jest aromatyczna i idealna na sycący posiłek. Mogłabym ją jeść codziennie. Jeżeli przygotowałaś/eś danie
Przepisy AleksandryPotrzebujesz tylko trzech składników, by móc zajadać się pysznymi ciepłymi różyczkami. Jest to świetny dodatek do lodowych deserów. Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś
Przepisy AleksandryProwadzenie strony powoduje, że przypominam sobie o daniach, których nie przygotowywałam przez kilka-kilkanaście lat. Jednym z nich jest ciasto z masą jabłkową i owsianą posypką
Przepisy Aleksandrybyłabym sobą gdybym takiego odpoczynku nie wsparła kulinarnie... I tak właśnie powstała sałatka owocowa i koktajl mocno witaminowy. Sałatka owocowa warstwowa. Składniki: 1 pomarańcza 1 gruszka 1 jabłko 1 banan garść winogron czerwonych 1 łyżka otrąb z żurawiną 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny Owoce kroimy, (pomarańcze i banany obieramy -oczywiście) i układamy warstwami w miseczce
Miksturownikwszyscy miłośnicy słodkości. Ja jestem w stanie zjeść jedno, góra dwa na raz :) Najlepiej z gorzką kawą. Ale jeśli chodzi o słodycze, to moja ocena nie jest wiarygodna... wolę jabłko albo banana. Tak więc ciasteczka są pyszne i słodkie, co potwierdzają moi goście. Kiedy jeszcze są trochę ciepłe są miękkie i bardzo słodkie. Po wystygnięciu robią się bardziej kruche
Kraina Tysiąca Smakówwędzone udko kurczaka - ok. 5 plastrów ananasa z puszki - 1/3 torebki ugotowanego ryżu paraboiled(!) - średniej wielkości cebula - 3 - 4 płaty papryki konserwowej - 3 - 4 nieduże ogórki konserwowe - małe jabłko - pół puszki kukurydzy - 2 - 3 łyżki majonezu - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Udko i ananasa kroimy w około 1 - 1,5 cm kawałki. 2. Pozostałe składniki kroimy drobno. W międzyczasie podjadamy sobie
Kraina Tysiąca Smakówmnie, jak tylko kalarepki w ogródku urosną :) Dostałam od siostry masę sadzonek tej pysznej roślinki i rosną jak głupie, a ja zawsze jadłam je tak po prostu, jak jabłko :) Tyle, że ile można chrupać? Biorąc pod uwagę ilość i to, że tylko ja mam w zwyczaju to jeść... Bo z kalarepą jakoś tak jest, że mało kto chyba
Kraina Tysiąca SmakówZaczęło się od tego, że miałam trochę śliwek i ochotę na coś ciepłego z ich udziałem. Wrzuciłam je więc do rondelka, dodałam pokrojone jabłko, trochę wody i udusiłam, a na koniec zmiksowałam. Tradycyjnie najpierw zjadłam trochę z jogurtem i bezami - pyyyszne! - a potem debatowałam jak zagospodarować resztę. Może pancakesy z sosem śliwkowym? Tak, tak, to świetny pomysł, tylko zrobię troszkę
Zdrowa Kuchnia SowySurówka piękności, czyli płatki owsiane na surowo z dodatkiem owoców i orzechów, soku z cytryny i miodu. Taką surówkę kiedyś jadałam w wersji klasycznej, czyli ze startym jabłkiem, teraz bardziej wolę z bananem. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyDodałam szczyptę sporą czosnku niedźwiedziego (o) i dorzuciłam obraną fasolę (sn). Chwilę pomieszałam, dolałam trochę wody spod fasoli, odrobinę soli do smaku (sn) i na koniec kwaśne jabłko utarte na tarce (k) oraz jeszcze trochę majeranku (g). Można dolać jeszcze więcej oleju, ja zrobiłam pastę bardziej gęstą niż Wegetarinka. Tutaj jeszcze na patelni: Wymieszałam, pogniotłam widelcem (można wcześniej fasolę
Zdrowa Kuchnia Sowykanapkami z tego typu pastą:) Ta pasta sama w sobie jest bardzo smaczna, ale myślę, że spokojnie można ją wzbogacić np. o gotowane na twardo jajko albo uprażone jabłko, albo co tam komu przyjdzie do głowy jeszcze. Będę eksperymentować:) Przepis bierze udział w akcji: ***** "Nauczycielem wszystkiego jest praktyka" Juliusz Cezar Komentarze sylwiam7 2012/02/07 17:00:57 Kiedyś nie doceniałam
Zdrowa Kuchnia Sowyktoś, przed kim można głośno myśleć" R.W Emerson Komentarze basia3005 2012/03/06 14:49:51 ale fajnie, ze do ciebie zajrzalam -:) nie bede czekac do sniadania, zaraz gotuje ryz i jablka i bedzie na kolacje . Troszke musze zmodyfikowac sobie, ale dzieki za pomysl zamiast rodzynek dodam owoce goji , no a zamiast daktyli chyba nie to samo, ale beda sliwki suszone
Zdrowa Kuchnia Sowyprzepadam za marchewką i rzadko z niej w mojej kuchni korzystam. Surówka z marchewki z jabłkiem to wspomnienie z dzieciństwa średnio lubiane przeze mnie;) I oto nie tak dawno na blogu Broni spotkałam surówkę z marchwi z czosnkiem i od razu spojrzałam na marchew z innej strony;) Zrobiłam ją zaraz po sałatkach buraczanych, z tym, że od Broni wzięłam marchewkę
Zdrowa Kuchnia Sowyimbir, cynamon, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, szczypta soli łyżka ksylitolu jajko - miało być, ale na śmierć zapomniałam dodać (za pierwszym razem dodałam) i nie zauważyłam różnicy;) Mus owocowy*: jabłko gruszka kilka śliwek łyżka masła świeża figa na wierzch * musu było trochę za mało w stosunku do ilości kaszy Zrobiłam w foremce 24x12, ale następnym razem
Zdrowa Kuchnia Sowy