Drożdżowe racuchy z jabłkami Moim kolejnym przepisem z jabłuszkami są racuszki drożdżowe, pomysł przyszedł bardzo szybko, kiedy z 10 jabłek które miałam 8 zużyłam do Szarlotki , zostały 2 więc kiedy ciasto się piekło zabrałam się za robienie ciasta na racuchy. Przepis jest bardzo prosty. A pulchne racuchy znikną ze stołu w bardzo szybkim tempie. :) Przepis: Składniki(...)resztę mleka, wbić jedno jajko dodać cynamon i cukier waniliowy i mikserem wyrobić gęste ciasto. Przekryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godziny. 3. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Uwaga : nie wyrzucaj skórek z jabłek. 4. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy do niego jabłka i całość mieszamy
Mój pomysł najuż wiecie, u mnie w kuchni prym wiodą sezonowe produkty, zatem w październiku nie mogło zabraknąć ciasta z jabłkami :) Miękki i lekko cytrynowe ciasto, cynamonowe jabłka i słodka, chrupiąca beza. Uwielbiam :) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 150 g mąki 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 łyżeczki(...)budyń waniliowy i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy mleko. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno wyjść gęste, ale jednolite. Ciasto rozsmarowujemy w tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Na wierzchu układamy ciasno jabłka, wciskając je w ciasto. Jabłka posypujemy cynamonem. Tortownicę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno. Partiami wsypujemy cukier
My simple kitchenSanti Idealny duet na jesienne popołudnia. Składniki: Ciasto kruche: 1 ½ szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka ½ kostki masła ½ łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa z jabłkami: 1 kg winnych jabłek 3-4 łyżki brązowego cukru z cynamonem 1 łyżeczka soku z cytryny 1 kisiel cytrynowy Warstwa serowa: 1 kg półtłustego twarogu ¾ szklanki cukru(...)pokrojone zimne masło, zagniatamy jednolite kruche ciasto. Wylepiamy spód blaszki wyłożonej pergaminem o wym 25/30 cm, wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej. Warstwa z jabłkami: Obrane jabłka kroimy na plastry, podlewamy dwoma łyżkami wody, skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy cukier , dusimy na ogniu do momentu aż zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy suchy kisiel, mieszamy
Wanilia i Kardamonżółtek 1,5 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka śmietany 18% 25 dag masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr.Oetker Warstwa jabłkowa: 2 kg winnych jabłek po obraniu-najlepiej antonówek 2 kisiele cytrynowe 4 łyżki brązowego cukru z cynamonem 4 łyżki wody Makowa pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru(...)zagniatamy ciasto szybko ręką. Ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejsza drugą większą. Tą większą wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blachy i wkładamy do lodówki. Mniejszą do zamrażarki. Masa z jabłek: Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, podlewamy wodą i dusimy chwilę na małym ogniu dodając cukier, jabłka mają być jędrne nie całkiem uduszone, do gorących wsypać
Wanilia i KardamonJabłka pod kruszonką są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Mało ciasta i dużo jabłek to deser idealny. A jeszcze podane na ciepło smakują wyśmienicie. Kto nie jadł koniecznie musi spróbować(...)Składniki na blaszkę średnicy 19 cm: * 4 jabłka * 1 łyżeczka cynamonu * kruszonka: * ok. 90 g masła * 130 g mąki * 70 g cukru Wykonanie: Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić kawałki jabłek na blaszce, posypać cynamonem. Z masła, mąki i cukru zrobić kruszonkę (rozcierać palcami, aż powstanie
Zrób to smaczniebłyskawicznie, jeśli tylko masz pod ręką arkusz ciasta francuskiego. Widywałam je wielokrotnie w interecie, zawsze mnie zachwycały. Nadszedł czas by zmierzyć się z przepisem. Teraz jesienią chętnie sięgamy po jabłka, bo są najsmaczniejsze, a więc i przepis bardzo na czasie. Niby łatwe, przeczytaj jednak uwagi pod przepisem, bo różyczki mogą Cię rozczarować. Składniki na 8 róż(...)pasy (około 5 cm). U mnie wyszło 8 pasków. Każdy pasek odzielnie posmarować cieniutko konfiturą. Od góry paska układać plasterki jabłek, na zakładkę tak, by czerwona, łukowata część jabłek wychodziła na zewnątrz paska. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Dolną część ciasta założyć na plasterki jabłek tak, by przykryć połowe plasterków. Zrolować ciasto, by utworzyło różyczkę. Czynność powtórzyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 125 g masła, zimnego i pokrojonego na małe kawałki 3 łyżki bardzo zimnej wody Dodatkowo: 2 duże jabłka 1 łyżka mąki 2 łyżki cukru + cukier do posypania jabłek cynamon mielony cukier perlisty lub zwykły do posypania boków jajko roztrzepane do posmarowania boków 2 łyżki roztopionego masła Sposób przygotowania(...)czasie cienko rozwałkowałam ciasto od razu na papierze do pieczenia. Na środek ciasta wysypałam 1 łyżkę mąki wymieszaną z 2 łyżkami cukru i na to poukładałam plasterki jabłek, które posypałam po wierzchu cukrem i oprószyłam cynamonem. Pomagając sobie papierem pozawijałam boki ciasta na jabłka, boki posmarowałam roztrzepanym jajkiem, potem posypałam cukrem perlistym, a jabłka polałam roztopionym masłem
Blondynka Gotujewkładamy na min.30 min do lodówki (ciasto powinno być dobrze schłodzone) 4. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w cienkie paski lub plastry. Jabłka natychmiast należy skropić sokiem z cytryny by szybko nie ściemniały. 5.Twaróg ucieramy z cukrem, mąką ziemniaczaną i jajkami. Można zmiksować na niskich obrotach pamiętając by nie potrzebnie(...)napowietrzać masy, która urośnie podczas pieczenia a po wystudzeniu opadnie co popsułoby efekt. 6. Przygotowane jabłka łączymy z frużeliną żurawinową. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na koło o średnicy równej średnicy dna tortownicy u mnie 26 cm . Resztę ciasta rozwałkować i podzielić na paski o szerokości ok.6 cm którymi będziemy wykładać
vaniliowoczekoladowawszyscy znają. Jest bardzo lubiane, no bo jak tu nie lubić - dwie warstwy kruchego ciasta, bezowa pianka i świeże, sezonowe owoce. Dziś zapraszam na moją jesienną wariację pleśniaka z jabłkami i marmoladą z pigwy. Ciasto kruche jest wyjątkowe i w smaku, bo w połowie upieczone z mąki orkiszowj pełnoziarnistej i posiada super kruchą strukturę. Do tego podwójna porcja błonnika(...)wielkość foremki. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Rozsmarować dżem lub marmoladę z pigwy, następnie zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Wyłożyć na to przestudzone jabłka. Na jabłkach rozłożyć równomiernie pianę z białek, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej porcję ciasta z zamrażarki piec w 180`C 45 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jesień to czas naszych pysznych polskich jabłek... Wrzesień i październik zawsze kojarzą mi się z szarlotką, jedynie wtedy na straganach możemy kupić najlepsze jabłka na idealny jabłecznik, czyli antonówki. A jaki jest ten idealny jabłecznik ? Oczywiście duża ilość jabłek, cynamon, prawdziwa wanilia, mielone goździki i delikatne kruche ciasto. Zapraszam na moją wersję(...)cytryny sok z cytryny cukier puder Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i chowamy na 2 godziny do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Owoce obieramy (nie wyrzucamy skórek, zrobimy z nich później domowy ocet) i kroimy mniejsze części. Wkładamy do garnka o grubym dnie, zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu
Kulinarne przygody Gatityminut w lodówce. Drugą uformować w wałek, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki jabłka obrać, pokroić w ćwiatki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w plasterki. Umyć aronię. Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem, następnie umieścic w płaskim rondlu i podgrzewać, aż jabłka stracą objętość ciasto z lodówki rozwałkować na placek i wyłożyć nim spód(...)foremki, wyścielonej papierem do pieczenia. Podziurkować widelcem i posmarować dżemem. Nałożyć podsmażone jabłka. Na jabłkach rozsypać owoce aronii. Na to zterzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej ciasto z zamrażarki piec 45-50 minut w 200`C do zrumienienia podawać posypane cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia - delikatnie wymieszać,wylać na formę do pieczenia i piec ok 30 min w 160 - 180 st C. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek ( najlepiej kwaśnych np antonówki) 2 galaretki wiśniowe Jabłka obieramy i trzemy na tarce lub kroimy w mniejsze kawałki - smażymy na delikatnym ogniu,gdy będą miękkie wsypujemy galaretki(...)delikatnie mieszamy,gdy jabłka są zbyt kwaśne można dosłodzić wsypując parę łyżek cukru.Odstawiamy w chłodne miejsce - nie mogą zbyt mocno stężeć. Masa budyniowa: 1/2 l mleka budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 3 żółtka 1/2 szklanki cukru kostka masła sok z cytryny 1 1/2 szkl mleka gotujemy. W 1/2 szkl mleka rozprowadzamy budyń wymieszany z mąką,cukrem
Niespełnione zdolności kulinarneszarlotki? Jeśli tak, to ten przepis jest idealny dla was. Zrobicie sobie zawczasu takie słoiki i potem już nie musicie się niczym martwić. Zagniatacie tylko ciasto, dajecie te prażone jabłka i gotowe. A może niezbyt często robicie szarlotki? W takim razie to też jest przepis dla was! Te słoiki w sprzyjających warunkach (w chłodzie) nawet i kilka lat wytrzymają(...)taki zapas do szarlotki przez cały rok, nie tylko na zimę, ale my nazwaliśmy te przetwory właśnie "na zimę", bo wyjątkowo dobrze to ciasto smakuje nam właśnie zimą. Ciepłe jabłka w ukryte w pysznym cieście niesamowicie rozgrzewają. Co akurat zimą jest bardzo pożądane. Potrzebujemy: 4 kg jabłek 1 cytryna 500 g cukru 2 łyżeczki cynamonu
Marder&Marder ManufactureWyjątkowe ciasto - połączenie kilku smaków: miód, jabłka, ser i beza. Składniki: Ciasto miodowe: 500g mąki 200g cukru 200g masła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej Mąkę przesiewamy. Sodę mieszamy z mlekiem. Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Obie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia(...)zagotowujemy, aż masa zacznie wrzeć. Warstwa jabłkowa : 1,5 kg jabłek pół szklanki cukru 2 galaretki brzoskwiniowe Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka prużymy na małym ogniu. Na koniec wsypujemy galaretki, mieszamy do momentu rozpuszczenia. Beza: 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka
Pyszności Słodkościszklanka kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju (użyłam z pestek winogron) 1 jajko 2-3 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli SKŁADNIKI NA JABŁKA W MIODOWO-CYNAMONOWYM SOSIE: 2 średnie jabłka 2 łyżki masła 2 pełne łyżki miodu 1/3 łyżeczki cynamonu WYKONANIE: PANCAKES: Płatki wsyp do miski(...)powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Na rozgrzaną patelnię wykładaj po 2 - 2,5 łyżki ciasta i na bardzo małym ogniu smaż pancakesy z obu stron na złoty kolor. JABŁKA W MIODOWO-CYNAMONOWYM SOSIE: Jabłka obierz ze skórki i wykrój gniazda nasienne. Pokrój owoce w ósemki, a następnie każdą przekrój na pół. Na patelni lub w garnku roztop
Słodko-Słony Świat Ilony